кисти на яйчниците
За кисти на яйчниците е необходима добра диагностика

Кисти на яйчниците – какви са опасностите

Поликистозни яйчници. Болки при възпаление и кисти. Симптоми на рак на яйчника

Кисти на яйчниците най-често се образуват при неправилно развитие на фоликули – те нарастват повече от обичайното и остават затворени, без да освободят развилата се в тях зряла яйцеклетка.

Така се получават т.н. фоликулярни кисти на яйчниците, най-често срещаният тип образувания в яйчника (pharmacy-bg.com). Това са капсулообразни тела с различни размери, изпълнени с течност. Те търпят обратно развитие и изчезват до няколко месеца или в рамките на няколко дни. С отклонения в цикъла са свързани и кисти на яйчниците при т.н. жълто тяло – тъкан, която се развива на мястото на освободена от фоликула яйцеклетка.

Фоликулярните кисти могат да останат незабелязани и да бъдат открити случайно при преглед по друг повод. Обикновено организмът се справя сам с тях. Друг тип кисти – органичните, нарастват в яйчниците на базата на различни типове тъканни структури. Ако една киста не претърпи обратно развитие в рамките на 3 до 5 месеца, обикновено се прибягва до оперативното й отстраняване. Органичните кисти нарастват с различна бързина и при уголемяването си могат да притиснат съседни органи – например правото черво, и да създадат проблеми (medik.bg).

Поликистозни яйчници

За поликистоза се говори, когато по повърхността на засегнатите яйчници има множество малки кисти. Счита се, че причината за това състояние е хормонално нарушение; то може да се прояви у 5 до 10% от жените във фертилна възраст (виж в medik.bg).

При поликистозни яйчници цикълът е нарушен, а забременяването – проблемно. Причините за образуването на такъв голям брой кисти на яйчниците според медицината могат да са свързани с генетични особености, отклонения във функциите на хипофизата, променена инсулинова резистентност, производство на голямо количество мъжки хормони – определено от работата на надбъбречните жлези. Един или няколко от тези фактори стават причина за нарушения в цикличното узряване на яйцеклетки – затова яйчниците са буквално обрасли с недоразвити фоликули, които именно са и въпросните кисти на яйчниците.

кисти на яйчниците
Образуването на кисти на яйчниците има различни причини

За този тип кисти на яйчниците сигналите са няколко: има нарушения в менструалния цикъл с прекалено често или много рядко кървене, окосмяването по тялото е твърде обилно и напомня мъжки тип, и най-важното: при опити за забременяване няма положителен резултат. Прегледите от специалист потвърждават диагнозата и практиката е да се приложи хормонално лечение. Това може да се прави само под лекарски контрол и при лекар, който е достатъчно компетентен в тази тясна област. В отделни случаи се практикува и оперативно лечение с “обелване” на поликистозния пласт.

Болки при възпаления и кисти

кисти на яйчниците, симптоми
Оставените без лечение кисти на яйчниците могат да нараснат до гигантски размери

Болките в зоната на яйчниците могат да са симптом на възпалителен процес. Причинители на инфекцията най-често са ешерихия коли, по-рядко стрептококи, стафилококи, патогени, предавани по полов път (ezine.bg). Освен болка може да има слабост и температура, болезнено да е и уринирането. Острите възпаления – при липса на лечение – могат да преминат в хронични и да създадат здравословни проблеми за години. Могат да причинят и промени в репродуктивната система, които да са пречка за забременяване. Тъкмо по тази причина при болка в областта на яйчник посещението при лекар е задължително; лечението с подходящи антибиотици и спазването на определен режим дава добър резултат.

Болките при кисти на яйчниците обикновено се проявяват при тяхното спонтанно разкъсване с или без кървене. При определен размер и разположение една киста може да се усуче, да се завърти, това също е придружено с болка. Болезнените усещания са фокусирани ниско в коремната зона. При по-голям размер на проблемната киста освен болка има почти непрекъсната потребност от уриниране. При този случай изчакването е лоша тактика: бързото посещение при лекар спасява от възможни усложнения и дава ясна картина какво трябва да се направи. Най-често кисти на яйчниците с размер над 6 см се оперират. При установяване на по-малки се препоръчва наблюдение за известен период с медикаментозна терапия (puls.bg).

Дайте мнение и Вие тук!

Симптоми за рак на яйчника

кисти на яйчниците, рак, симптоми
За кисти на яйчниците е необходима добра диагностика

Яйчникът има сложен строеж: изграден е от много типове тъкани и това предопределя изключително разнообразните видове злокачествени новообразувания или рак на яйчника. Този тип рак е шести по честота при жените. Броят на българките с рак на яйчника е над 7000; проблем в лечението му е късното диагностициране, което дава лоша прогноза в половината от случаите (onkokonsult-bg.com).

Специалистите сочат като рискова група жените в постмепопауза (50-75 години). Рискът е по-голям при нераждали жени, с рак на млечната жлеза, лекувани от стерилитет, с фамилна обремененост.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Ранната фаза от рак на яйчника обикновено остава незабелязана, защото не се свързва със специфична симптоматика. При напреднало развитие се появяват смущения при уриниране и дефекация, защото туморът започва да притиска пикочния мехур и дебелото черво. Има пристъпи на остри болки, свързани с усукване на тумора; температура. Ако тези симптоми не отведат жената при лекар, в следващия етап туморната маса причинява нарастване на корема, промени в съседни органи, изпълване на корема с течност.

Лечението е оперативно с последващи терапии; прогнозата зависи от фазата на заболяването, общото здравословно състояние и мобилизацията на имунната система.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2018/03/05/%D0%BA%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0-%D1%8F%D0%B9%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Боракс. Цена, мнения, таблетки

Боракс за пиене. За какво се използва? Лечение

Лечение с Боракс. За пиене. Лечение с Боракс и борна киселина. Какво бораксов разтвор. Борна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *