кандидоза, кандида

Кисело мляко и грейпфрут в борбата с кандидозата

Кандидозата е гъбична инфекция. Този вид гъбички са най-разпространени и най-упорити за лечение.

Тя се появявакато следствие от замърсяване, прием на антибиотици (които убиват бактериите и тяхното място се заема от Кандида Албиканс), слаба имунна система.След първата поява на гъбичките е желателна добра хигиена, и то дълго време, приемане на повече витамин С и кисели продукти, за да може да се възстанови киселинният баланс на организма.

Гъбичките се развиват добре в по-сладка среда и за това е хубаво по време на лечението да се ограничава захарта, да се яде повече кисело мляко или да се пие сок от грейпфрут.

За облекчаване на симптомите (сърбеж, течение, парене при уриниране) желателно е да се правят промивки с кисело мляко, с отвара от смрадлика или други народни средства.За лечение на заболяването лекарят предписва обикновено клот-римазол, вагинални свещички за жените или други препарати от същата лекарствена група. Най-ефикасното средство в момента са флуконазолите.

Това са триазолови антимикотици. Най-добрият от тях е микомакс. Приема се по 1 капсула за остра вагинална кандидоза, а за рецидивирала вече по 1 капсула седмично в продължение на 6-8 седмици!

Трябва да се знае, че гъбичните инфекции, включително и Кандида, се лекуват с упоритост от страна на пациента. Има случаи, когато болният се лекува с години, тъй като затихването на инфекцията за момента не е гаранция, че тя няма пак да се появи. Кандидоза може да се появи не само по половите органи, а и по тялото, например по кожните гънки.

По-успешно ще върви лечението, ако се комбинира с перорален прием, например на фунголон -150 мг през седмица, особено ако хронифицира.

Дайте мнение и Вие тук!

Лечението не трябва да се прекъсва, докато симптомите не изчезнат напълно (зачервяването, бялото течение, сърбежът) и дори да се продължи след това с разреден прием (мазилата един-два пъти седмично, таблетките -веднъж месечно).

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2016/08/10/%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B4%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B7%D0%B0/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

дактарин гел, крем

Дактарин гел. Мнения. За гъбички по ноктите и др. Крем

Дактарин гел за уста (орал) за афти, крем и Гино Дактарин свещички. Мнения. Как се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *