котешка стъпка

Котешка стъпка – билката при диабет и рак, при миома и псориазис

Билката котешка стъпка и целебните й приложения; как да я използваме (рецепти). Помага ли при рак? Вътрешен прием и локално външно приложение при кокоши трън и брадавици. Таблетки и тинктури с котешка стъпка. Има ли противопоказания

Билката котешка стъпка притежава удивително богати целебни свойства и народната медицина с право я цени високо.

В различни рецепти се използват на практика всички надземни компоненти на растението – стебло, листа и цвят. Лечебните въздействия на котешката стъпка се обясняват с наличието на специфично етерично масло, което гарантира ефектите на продукти с билката като противовъзпалителен, спазмолитичен, втечняващ секретите и противокашличен. Особено популярно е използването й при проблеми на стомашно-чревния тракт – чай от тази билка облекчава от спазми и болки в стомаха и помага при метеоризъм и разстройство. Полезна е при бронхити и бронхиална астма, спасява от главоболие и нервно напрежение. Подобрява съня и предпазва от сезонните депресии.

В традициите на много европейски народи пресните листа от това растение – Clinopodium vulgare, се добавят за аромат и витамини в зелените салати, а изсушените растения са били запарвани като сурогат на черния чай и употребявани всекидневно.

Основните рецепти с котешка стъпка, приготвяне

Чаят и отварите от котешка стъпка се препоръчват при споменатите бронхити, бронхиална астма и кашлици от простуда. Вършат работа също при главоболие, колити и ентероколити, при разстройство и дизентерия. Разчита се основно на противовъзпалителното действие на билковите компоненти, които най-бързо се извличат във водна среда.

Чай от котешка стъпка, отвара

За чай от котешка стъпка, който не е предназначен за лечение на някакво заболяване, е достатъчно да се запари с чаша вряла вода една чаена лъжичка суха билка – цялото растение, което е брано в периода на цъфтеж. Запарването продължава 5-10 минути; прецеждаме и пием. Чай с котешка стъпка може да се приготви и от комбинация на билката с насипен черен чай. Предварително се приготвя смес от една част котешка стъпка и 4 части черен чай; смесва се добре и от сместа се взема една лъжичка за запарване с около 250 мл вряла вода. На този чай три-четири минути запарване са му достатъчни.

Запарка или водна настойка от котешка стъпка за спазми и болки в стомаха се приготвя по следния начин:

  • Една супена лъжица суха билка наситнена се залива с чаша вряла вода и се оставя да се запарва под капак 40 минути. Прецежда се; вземат се по 2-3 супени лъжици до четири пъти дневно. Бъдете сигурни, че това ще подейства много бързо и ще облекчи болезнените симптоми.

За да си направим отвара от котешка стъпка, заливаме една супена лъжица суха билка с половин литър вряла вода и оставяме за два часа. Прецеждаме; пие се по 150 мл три пъти дневно, преди хранене (gotvach.bg).

  • Запарка се приготвя от 1 супена лъжица билка и 400 мл вряла вода. Престоява половин час под капак, прецежда се и се изпива на три равни части в рамките на деня – преди хранене.
Екстракт от котешка стъпка
котешка стъпка
Има данни за лечение с билката котешка стъпка отпреди 3000 години

С екстракт от котешка стъпка може да се снабдите от аптеката, но може и да си го приготвите сами вкъщи. Вижте как става това по рецепта от bgbilka.com:

  • 10 г от билката се заливат с литър и половина вода и се оставят за изкисване в продължение на два часа. Следва прецеждане; получената течност се изпива на глътки в продължение на деня – това се прави в продължение на пет последователни дни. Ако терапията не е дала очаквания резултат, след двудневна почивка следва нов 5-дневен цикъл. Тогава обаче същите дози от билката и водата трябва да врат, докато водата остане само един литър. Прецедената билкова вода е доза за един ден, а терапевтичният модул е отново пет дни. При необходимост от трети модул той се изпълнява отново след двудневно прекъсване. За третата серия се приготвя лек от 25 г билка и литър и половина вода, които врат отново докато течността остане литър. Това лечение се препоръчва при гинекологични проблеми.

Тинктура, спиртен извлек. Тинктура от котешка стъпка може да се набави от всяка аптека; шишенце от 50 мл струва около 6 лв. Съдържанието е спиртен извлек от билката и глицерин. Приема се по 25 капки в 100 мл вода, три пъти дневно – помага при цистит, гинекологични заболявания, бъбречнокаменна болест, проблеми на кръвоносната система. Домашен спиртен извлек се прави, като се набере само цвят от котешка стъпка и с него се напълни един неголям буркан. След това съдът се долива с 50-градусов спирт, затваря се с капак и се оставя да престои на тъмно и хладно един месец. След това се прецежда и се пие от извлека по две чаени лъжички на един прием – предварително разтворен в 100 мл вода. Добре е да се осигурят 3-4 приема дневно, винаги преди хранене.

В ракия. Твърди се, че котешката стъпка заедно с още 39 билки е залог за дълголетие, ако с този удивителен букет се приготви лековита билкова ракия. Котешката стъпка, както и лековити треви от рода на глухарче, мента, жълт кантарион, коприва, магданоз, кокиче, минзухар, пелин и т.н. (вижте пълния списък в osata.eu) се накисва в трилитров буркан, където предварително е заредена литър и половина ракия. От всяка билка се пуска по една стиска/шепа и когато станат 40, хубаво се разбърква съдържанието и съдът се оставя затворен за три седмици. След това се отваря, пак се разбърква и се прецежда, изстисква се и билковата маса през тензух. Пие се два пъти дневно по 50 мл – сутрин и вечер, преди хранене.

Сироп от котешка стъпка
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Готов сироп от котешка стъпка, 100% водно-спиртен извлек, може да се купи от аптеката; шишенце от 200 мл струва около 16 лв. Продуктът се препоръчва като ефективно средство за подсилване на имунната система, както и за подобряване функциите на половата, отделителната и кръвоносната система (framar.bg). Препоръчва се прием два пъти дневно по 5 мл, отмерени със специалната чашка от опаковката. Приема се в продължение на три месеца, почива се един месец и следва нов тримесечен модул. Продължителният прием на билковия продукт се нуждае от консултация с медицинско лице.

Между другото, лечебните качества на билката са били известни на много поколения българи и са използвани активно. Сред населението на ред селища в Средногорието и Стара планина лечебното растение е било популярно като Билката на Левски. Апостолът я е използвал за облекчаване на редица страдания у хора, които са търсили помощта му.

Мехлем от котешка стъпка

Лековитата котешка стъпка е основен ингредиент в удивителния мехлем от билки, който върши чудеса при различни кожни проблеми. Освен котешка стъпка за него трябват лайка, жълт кантарион и бял равнец. Естествено, задължителна е и бялата, непържена и несолена свинска мас. Ето как се приготвя билков мехлем с котешка стъпка:

Взема се по една шепа от всички билки – прясно набрани; късат се на ръка, не се режат. Запържват се леко в 2-3 лъжици свинска мас. Трябва да внимаваме сместа да не загори и отдръпваме преди да потъмнее. Оставя се за цяла нощ на хладно; на сутринта се стопля на слаб огън, прецежда се и билковата мазнина се налива в сухо бурканче. Използва се при премахването на брадавици и кондиломи, при лечение на бенки и старчески петна по кожата. Някои лечители препоръчват с мазнината да се масажират детските коремчета срещу нощно напикаване.

Рецепти с котешка стъпка за лечение на болести

котешка стъпка
Котешка стъпка може да се набере от планинските поляни или да се купи изсушена от аптеката

В книги за използване на билката котешка стъпка, както и в различни сайтове могат да се намерят множество рецепти за използването на лековитата трева. Всъщност котешката стъпка е едно от най-изследваните лечебни растения в Европа; има данни за това отпреди 3 000 години. Категорично доказан е противовъзпалителният ефект на билката и подкрепата й за имунната система. Разбира се, в търсене на панацея немалко хора започват да вярват в универсалните качества на някое терапевтично средство от народната медицина. Така е и с котешката стъпка, която през последните години е провъзгласявана много кратно като спасение за човечеството от раковите заболявания.

Котешка стъпка лекува рак? Мнения, рецепти

Истинска буря от спорове се завихри неотдавна около твърденията, че професор Иларион Янчев от БАН е открил лекарство против рак от билката котешка стъпка. Немалко отчаяни от болестта си хора и днес търсят координатите му, за да се излекуват. Привържениците на професора настояват, че специален серум от билката, инжектиран директно в туморно образувание, убива раковите клетки и организмът изхвърля сам остатъците от разрушената вредна тъкан. Същевременно здравите клетки в съседство остават непокътнати, няма ги и мъчителните странични ефекти на химио- и лъчетерапията.

Опонентите на професора отричат подобни твърдения; истината е, че липсват доказателства от клинични изпитания с хора. Билката има и токсични съставки, а отделянето на полезните е скъпо и неефективно (svobodata.com).

Въпреки това не се отрича способността на продукти с котешка стъпка да се приемат от онкологично болни, за да ограничат пораженията от болестта, за подкрепа на имунната система и забавяне на деструктивните процеси. За такива пациенти е подходящ режим  с прием на студен извлек от билката. Приготвя се така:

  • Две супени лъжици котешка стъпка суха се заливат с два литра студена вода; киснат два часа и се прецеждат, като мократа тревна маса също се изстисква в течността през тензух. Изпиват се по две чаши от извлека дневно (bgbilka.com).
При диабет. Бани при диабетно стъпало

На тази билка народната медицина, а защо не и официалната (?!) залага немалко като на средство за регулиране на кръвната захар без медикаменти. Пациентът трябва да приема в продължение на година билкова отвара – три пъти дневно по 130-150 г преди хранене. За отварата: супена лъжица котешка стъпка, накисната за 90 минути в 400 мл студена вода. Тази доза е достатъчна за ден.

Ако пациентът е на инсулин, трябва да приема по същата схема запарка от котешка стъпка и жаблек – по една супена лъжица от двете, в 400 мл вряла вода. Билките се прецеждат след час.

  • Външното приложение на билката е възможно при варикозни и трофични язви, както и при рани от т.н. диабетно стъпало. За целта две-три супени лъжици от билката се заливат с гореща вода, оставят се да изстинат и билковата маса – увита в марля,  се налага върху проблемната зона.
При бенки, при акне

Кожните образувания подлежат на лечение с помощта на продукти от котешка стъпка. Народни лечители препоръчват при кожни проблеми лечението да започне с прием на слаб чай от билката в продължение на месец – месец и половина. Същевременно бенките или обривът се третират според вида и състоянието им или със спиртен извлек, или с билковия мехлем, чиято рецепта цитирахме по-горе.

За външно приложение е подходящ и масленият извлек от котешка стъпка.

При псориазис

За приготвянето на маслен извлек от котешка стъпка, който е добър за псориазис и екзема, приготвяме прясна билка във фаза на цъфтеж – една пълна шепа цвят; поставяме го в стъклен буркан и заливаме с 200 мл студено пресован зехтин. Сместа престоява две седмици на слънце, след което се прецежда и съхранява в бутилка от кафяво стъкло. С билковото масло се мажат плаките от псориазис или обривите по 1-2 пъти дневно.

При полипи на матката и миома
котешка стъпка
Ако не сте сигурни в изпълнението на една рецепта, купете си готов продукт

Счита се, че спиртният извлек от котешка стъпка може да редуцира миоматозни възли на матката, ако патологията е в началната си фаза. Домашно приговеният или купен от аптеката извлек се пие разреден – две чаени лъжички на чаша вода. Пият се по 3-4 чаши такъв разтвор дневно, обикновено преди хранене.

Котешката стъпка участва и в приготвянето на смесен билков продукт заедно с мента, върбинка и турта. Набавете си тинктури от тези компоненти и ги смесете; изпиват се дневно по две чаени лъжички от сместа, разредени с две чаши вода.

При тремор и Паркинсон

Погрешно е да се смята, че с котешка стъпка може да се излекува заболяване като паркинсонизъм. Същевременно е доказано, че приемът на билкови продукти с това лековито растение е добър вариант за поддържане на здравето при пациенти с тази диагноза или страдащи от неприятни симптоми като тремор на крайниците. Котешката стъпка има благотворен ефект върху функциите на нервната система; важно е и общото укрепване.

За тези, които се интересуват от билковото лечение при Паркинсон и тремор, цитираме рецепта от lekuva.net:

  • Суха билка котешка стъпка се смила с кафемелачка или блендер на ситно; една чаена лъжичка от масата се залива с 300 мл вряла вода и се оставя за два часа. Прецежда се и се изпива за един ден на три приема. Всяка част те приема 30 минути преди хранене. Добре е успоредно с това лечение да се подкрепя имунната система с продукти на апитерапията. Смесваме 200 г пчелен прашец с килограм пчелен мед. От сместа се взема по една чаена лъжичка около час преди хранене – три пъти дневно. С интервал от 5-6 минути добавяме и супена лъжица прясно изцеден лимонов сок.
За отслабване

Котешка стъпка е една от билките в композицията на популярния чай Демир бозан. Включването й в състава на този полезен “букет” определено отчита нейните качества на растение, което оптимизира метаболизма и ускорява изгарянето на мазнините. Отслабването с чая, който съдържа котешка стъпка, изисква търпение и всекидневен прием на три чаши билков чай. Той се приготвя лесно, защото продуктът се продава под формата на дозирани филтър пакетчета. За ролята на котешката стъпка като съдействащ отслабването фактор е споменавала и известната Лидия Ковачева.

За простата. При цистит

Лечебното въздействие на котешката стъпка при проблеми с простатата е доказано; резултатите от използването на специалната отвара от билката могат да се почувстват още в първите дни от прилагането й. Цярът се приготвя от 10 билкови цвята и половин литър вода. Някои източници препоръчват цветовете да са прясно набрани, а в други случаи се сочи сушеното растение. Възможно е да се съобразите със сезона; сварете сместа за десетина минути, прецедете и пийте на глътки. Цялото количество трябва да се приеме за един ден (framar.bg).

Народните практики сочат билката и като средство за изцеление от цистит и болки при уриниране. Противовъзпалителното действие на котешката стъпка се постига с прием на две-три чаши запарка. За приготвянето й е достатъчна една супена лъжица от билката и 600 мл вряла вода. Лечебната напитка е готова след около половин час, като накисването на материала става под капак. Прецежда се и се изпива на три дози за деня. При цистит помагат и билковата тинктура, която може да се взема на капки с вода: граничната доза е 20 капки за ден.

За цикъл и при климактериум

Полезното въздействие на котешката стъпка  при гинекологични проблеми коментирахме във връзка с лечението на миома. Тя може да помогне и при проблеми с цикъла. По-точно : на тази билка може да се разчита за регулирането на нередовен цикъл. Как точно се приема трябва да каже фитотерапевт, но условието е да се спазва специална схема за прием на чай от билката.

Котешката стъпка може да се използва и при климактериум, за да се тушират някои от неприятните симптоми на този жизнен етап. Приемът на капки-спиртен извлек, или на чай стабилизира нервната система и подкрепя имунната система, която е отслабена и са налице рискове от по-често боледуване.

При кисти

Вижте читателска рецепта за цяр против кисти (bgbilka.com):

  • Набавяме си по една супена лъжица котешка стъпка, цвят от невен и коприва; сипваме билките в един литър вряла вода. Оставяме да клокне за минутка и отдръпваме от огъня. Съдът трябва да пренощува похлупен и на сутринта сместа да се прецеди. Това е доза за един ден; течността се разделя на три, като първата част се изпива сутринта на гладно, а останалите две части – преди обедното хранене и вечерята. Терапията се изпълнява един месец. Твърди се, че този режим спасява от кисти дори при поликистозни яйчници.
При мастопатия

Промените в жлезистата тъкан на гърдите често са коментирани като предраково състояние, но квалификацията им като мастопатия съвсем не означава присъда. Ако действително се касае за мастопатия,  тя се поддава на лечение и билката котешка стъпка е една от възможните компоненти в него. Идеята е да се нормализира кръвообращението в засегнатите тъкани и да се подкрепи имунната система, която е изложена на риск в определени етапи от живота на жената и функционирането на репродуктивната й система. Мастопатиите се повлияват добре при системното прилагане на тинктура от котешка стъпка. Две чаени лъжички от спиртния извлек се сипват в 100 мл вода и разтворът се изпива наведнъж. С тази лечебна напитка може да започва денят ви, достатъчен е един прием на 24 часа.

При кокоши трън и брадавици

При тези неприятни образувания е логично да се допусне, че билка като нашата котешка стъпка ще е полезна при локално външно приложение. Това наистина е така, някои специалисти препоръчват редовно мазане с маслен извлек от билката или билковия мехлем, който описахме по-рано. Практикуват се също апликации с прясно набран цвят: материалът се нарязва на ситно и лекичко се счуква, след което се слага върху кокошия трън или брадавицата и се закрепва с достатъчно широка лепенка. С този билков компрес се преспива, на сутринта се премахва и така – три последователни нощи (zdravnitza.com). Ако образуванието не реагира, прави се двудневна почивка и цикълът се повтаря.

  • Същевременно – за сигурен ефект – билков продукт се приема и вътрешно за подкрепа на имунната система. Препоръчителен е студеният воден извлек – 1 супена лъжица котешка стъпка кисне два часа в 400 мл студена вода. След прецеждане се разделя на три равни части, всяка от които се изпива 15 минути преди хранене. Дозата е за един ден; има ефект, ако това се прави поне месец всеки ден.
При хемороиди

Комбинирано лечение с котешка стъпка  – вътрешно и външно, се практикува и при лечението на хемороиди. При такъв проблем организмът се нуждае от укрепване на цялата венозна система, а това не става само с прилагането на локални външни средства. За вътрешен прием е препоръчителна споделената току що рецепта за студен воден извлек, но по-добре действа следната комбинация:

  • Смесваме по две части котешка стъпка, невен и бял равнец, и четири лъжици турта. От тази смес гребваме  две супени лъжици и сипваме в 600 мл вряща вода – за не повече от три минути. Прецеждаме веднага и разделяме на четири равни части; приемът е преди всяко хранене за един ден.
  • Мазилото за хемороиди с котешка стъпка се приготвя от 200 г бяла и несолена свинска мас и две шепи пресен цвят от билката. Запържваме билката леко в маста и оставяме да пренощува; на сутринта затопляме и изцеждаме цялата мазнина, като изстискваме и самата билка. Съхраняваме в стъклено бурканче в хладилника; мажем два пъти дневно хемороидите, а може и разширени вени по краката.
При папиломи

При папиломи отстраняването на неприятните кожни образувания изисква локално приложение на вече описаните при брадавици и кокоши трън продукти с котешка стъпка. Същата препоръка е валидна и за вътрешния прием – важна е подкрепата на имунната система, тъй като появата на папиломи говори за настъпило заразяване с някой от щамовете на човешкия папилома вирус. Ето още една рецепта за билкова напитка, която според blitz.bg помага да се освободим от папиломите:

  • Смесваме една супена лъжица котешка стъпка, по две супени лъжици мащерка и пелин, а също по една чаена лъжичка листа от боровинка, малина и подбел. След като хубаво се смесят всички съставки, гребваме две супени лъжици и варим десетина минути на слаб огън в литър вода. Прецеждаме след снемане от огъня; отварата е за един ден – изпива се на три части като чай, без подслаждане.
За бъбреци и при камъни в бъбреците

Чаят от котешка стъпка със сигурност ще съдейства за оздравителните процеси при възпалителни заболявания на бъбреците, както и на цялата отделителна система.

При камъни в бъбреците чаят трябва да се пие всеки ден, лечебната доза е 3-4 чаши. Пропорциите при приготвянето му са една супена лъжица суха билка на 600 мл вода; билката се сипва във вряща вода и след 2-3 минути се отдръпва от огъня. Прецежда се веднага. Пациенти споделят във форумите, че с помощта на този продукт по-бързо и лесно се изхвърлят песъчинки и малки камъни и оздравителните процеси след това протичат много бързо.

За забременяване

Класическата рецепта за топъл воден извлек от билката  (една супена лъжица в 400 мл вряла вода) се препоръчва и за лечение на гинекологични проблеми. Тъй като проблемното забременяване често е причинено от възпалителни заболявания или хормонални разстройства, приемът на билковата запарка може да се окаже съдействащ забременяването фактор. Приготвената по споменатия начин запарка престоява под капак един час, прецежда се и се изпива на три приема преди хранене (framar.bg). Разбира се,  проблемната ситуация изисква консултиране с гинеколог, а котешката стъпка със сигурност ще е допълнителна помощ към компетентно лечение на конкретния проблем.

При шипове

Въпреки множеството твърдения, че е възможно пълно излекуване от шипове, ще си позволим да изразим съмнения и да отбележим други факти. Истината е, че противовъзпалителното действие на билката котешка стъпка може да облекчи болките, които съпътстват въпросните шипове. Това постигаме по трансдермален път – т.е. чрез втриване на продукти с билката в болезнената зона. Като масажен продукт може да се използва неголямо количество спиртен извлек (за приготвянето му в домашни условия стана дума по-рано). Върши работа и билковият мехлем – чист, само от котешка стъпка, или букет с включване на познати билки с противовъзпалително дейсттвие. Невенът, белият равнец и жълтият кантарион са първи сред тях.

Други рецепти

Ето още няколко варианта за използването на котешка стъпка:

Дайте мнение и Вие тук!
  • При гастрит: Две чаени лъжички тинктура се разтварят в чаша вода; количеството се изпива на три пъти, всяка част преди хранене. Друг вариант е класическият чай, приемат се по 3-4 чаши дневно.
  • При изпотяване: Две шепи от билката се заливат с гореща вода литър – литър и половина и след половин час под капак течността се прецежда; излива се в приготвената вана и в нея потапяме цялото тяло за 15-20 минути. Правят се такива вани поне десетина дни.
  • При кашлица: За да се възползваме от противовъзпалителното и отхрачващо действие на билката, прибавяме по една чаена лъжичка тинктура от котешка стъпка към чая, който пием при кашлица. 1-2 такива дози дневно помагат за по-бързото излекуване.

Продукти с котешка стъпка, доза, цена

Макар приготвянето на отвари и мехлеми с котешка стъпка да изглежда лесно и бързо, вероятно за немалко хора ще е проблем да го правят всеки ден в продължение на месец и повече. Не по-малка е ползата и от готовите продукти с билкова съставка, които могат да се набавят по-лесно от аптеките. Важно е само да се избере подходящият за съответния проблем и да се използва според инструкциите. Не забравяйте, че и лечението с билки има специфични правила и не прибягвайте до самолечение; предварителната консултация с медицинско лице е задължителна.

Котешка стъпка на капсули

Капсулите с котешка стъпка съдържат всяка по 425 мг сух билков екстракт. Представени са като средство за оптимизация на клетъчния метаболизъм, за подкрепа на имунната система и за подобряване на енергийния баланс. Препоръчва се прием на една капсула дневно при заболявания на половата, отделителната и кръвоносната система, както и профилактично за стбилното им функциониране.

Капсулите се поглъщат цели, с вода, около часовете за хранене: преди, по време или непосредствено след това. Една опаковка от 30 капсули е достатъчна за месец; струва приблизително 21 лв.

На чай

Приемът на котешка стъпка под формата на чай все пак си остава предпочитан и най-популярен начин за използване на билката. Чаят може да се приготвя както от цял стрък, така и само от цветовете, в зависимост от характера на заболяването. Има и котешка стъпка под формата на филтърни пакетчета, добри за всекидневна профилактика.

  • Кой е хубав? Стрък, цветове. Специалисти по билколечение отбелязват, че котешката стъпка е най-ефективна, ако се използва прясно набрана. Ясно е, че ако правим това, то ще е възможно само през лятото – в останалата част на годината все пак ще си приготвяме чай от сухата котешка стъпка. В аптеката лесно може да се купи сухата билка на “Биопрограма” – рязан стрък, 50 г за около 2 лв, или на “Bilec” – същото количество за около 1.50 лв. Указанията за приготвяне на чай от “Bilec” са : 1 супена лъжица билка се залива с 400 мл вряла вода и се оставя похлупена за половин до един час. Прецежда се и се изпива за един ден на три приема; всяка част се пие преди хранене.От “Биопрограма” съветват една супена лъжица билка да се вари в 250 мл вода 4-5 минути. Получената отвара се пие преди ядене, по една малка кафена чашка. Очевидно в този случай се получава по-силно действащ продукт, който се препоръчва извън общите случаи и при заболявания като туберкулоза и тумори.
  • Филтър или насипно? Без съмнение, филтърните пакетчета предлагат възможност за по-лесно приготвяне на чай от котешка стъпка. “Биопрограма” има интересна оферта – чай “Имунпро”, който съдържа котешка стъпка, ехинацея и шипка. Съставът прави този чай актуален в момента, тъй като подпомага имунната система и подобрява антиоксидантната защита на организма в навечерието на сезонните вирусни заболявания. стандартна опаковка от 20 пакетчета струва средно 1.50 лв. Както и други билкови чайчета, пакетче от “Имунпро” се запарва за 3-5 минути в чаша вряла вода. 2-3 чаши от този чай са добра профилактика преди студените есенно-зимни месеци.
Демир бозан на “Фарма витал”

Котешката стъпка е една от билките в нашумелия чай Демир бозан на “Фарма витал”. Освен нея билковата смес в стандартните филтърни пакетчета съдържа цвят от глог, цвят от блатен тъжник, стръкове от великденче и хвощ, царевична коса.

В тази комбинация полезните ефекти на котешката стъпка се подсилват и тя се превръща в успешна допълваща съставка при комплексно лечение на вече коментираните заболявания. Допринася за балансиране на кръвното налягане, кръвната захар и холестерола, добра е при изпълнението на програми за редукция на теглото. Опаковка от 90 пакетчета струва около 40 лв.

Как се приготвя? Едно пакетче се залива с 200 мл вряла вода; чаят е готов за консумация след 15 минути. Препоръчителният прием е три дози дневно, около половин час преди всяко основно хранене.

“Климактерин” на д-р Тошков

Един от продуктите в серията билкови таблетки на д-р Тошков. Препоръчителният прием е 3-6 таблетки дневно – разделени на равни дози и след хранене. В уникалната билкова комбинация освен котешка стъпка са включени биоактивни компоненти от жълт кантарион, кафяви водорасли, бял равнец, невен, полски хвощ, валериана, овчарска торбичка, лавандула, маточина, върбинка, арония и инулин.

Посочената доза се приема в продължение на месец, като ефектът се проявява около две седмици след началото на терапията. Приемът на климактерин редуцира неприятни симптоми на възрастта като топли вълни, депресивни състояния, главоболие и мигрена, раздразнителност. Препоръчва се прием на поддържаща доза от две до четири таблетки дневно през целия климакс. Цената на продукта е 13 лв за 120 таблетки.

Циклонорм

Още един продукт на д-р Тошков; този път билковата комбинация съдържа 12 билки – сред тях и котешката стъпка, кафяви водорасли и инулин. Цената на опаковка от 120 таблетки е приблизително 12 лв. както показва и самото название на продукта, той се препоръчва като част от комплексна терапия при нередовен или болезнен месечен цикъл. Създателят на таблетките съветва да се вземат по 4 таблетки дневно в продължение на седмица преди очакваната дата на цикъла. Таблетките не трябва да се приемат от бременни и кърмачки.

Клиновитал

Клиновитал е хранителна добавка – лечебен продукт, който съдържа екстракт от котешка стъпка в студено пресовани сокове от арония и мавруд. Продуктът е предназначен за подкрепа на имунната система и за оптимизация на клетъчното хранене и енергийния баланс на организма. Препоръчва се за потребители със сърдечни заболявания, диабет, в предракови състояния или с онкологични диагнози в период на ремисия. Не се приема по време на химио- или лъчетерапия; приемът на клиновитал е допустим две седмици след приключването на този тип лечебни процедури.

Продуктът се приема в специфични дози, чийто размер зависи от възрастта на потребителя; допуска се прием и от деца над 6 години. Цената на бутилчица от 250 мл е около 52 лв.

Тинктура “Панацея”

Спиртният извлек – тинктура от котешка стъпка на “Панацея” се препоръчва основно за стимулиране на сърдечно-съдовата система и кръвното налягане; полезна е за нервната и отделителната система, подкрепя имунитета и съдейства за регулиране функциите на половата система. Специално се подчертава успокоителният ефект от приема, подобряването качеството на съня и балансирането на регенеративните процеси в организма. Помага при гинекологични проблеми.

Приемът на тази тинктура е два пъти дневно преди хранене. Единичната доза се приготвя с 30 капки от тинктурата в 50 мл сок или минерална вода.

Тинктурата от котешка стъпка на този производител може да се набави срещу  12 лв за шишенце от 100 мл.

Тинктура “Котешка стъпка”, капки

Тинктури от тази билка предлагат още няколко производители. “Билките” има оферти за 100 мл тинктура/капки срещу 9.50 лв. препоръчителният прием е три пъти дневно по 100 мл вода, в която се разтварят по 20 капки котешка стъпка. Разтворът се приема 20 минути преди хранене.

Тинктурата на “Хербалкан” е със същите препоръки и с предупреждението да не се използва от хора със сърдечни заболявания. Продуктът е добър при проблеми с простатата, гинекологични заболявания и кожни. Приемът е три пъти дневно по 20 капки, винаги с вода. Максималната дневна доза е ограничена до 60 капки. Този продукт е на по-висока цена: 50 мл се предлагат за 9.40 лв. Тинктури от билката имат и други производители – “Билкова аптека”, “Талодерма”.

Тинктура от невен, турта, котешка стъпка и бял равнец

Тази комбинирана тинктура съчетава полезното действие на четири популярни билки, използвани и самостоятелно за лечение на гинекологични проблеми. Съчетаването им усилва противовъзпалителния ефект и оздравителните процеси в организма; има данни за обратно развитие на кисти в начална фаза и за регулиране на различни дисфункции на пикочно-половата система при двата пола.

Приема се с точно дозиране – само по 20 капки на прием. Това количество се разрежда в чаша вода и се изпива наведнъж. Препоръчват се 2-3 приема на такава смес за ден. Може да се пие и веднъж дневно за профилактика и противодействие на свободните радикали. Цената на комбинираната тинктура е 4 лв за 30 мл, или 10 лв за 100 мл.

Мехлем от билката в комбинация

Комбинация от същите билки е в основата на специален мехлем, с чиято помощ се лекуват рани от изгаряния, афти, трофични язви, обриви, помага при кисти и мастопатия. Масаж с този мехлем отпуска при болезнени мускулни спазми и невралгични болки. Проблемните зони от тялото се мажат и масажират внимателно два пъти дневно, сутрин и вечер. Ефектът на продукта разчита на противовъзпалителното дейсвие на котешката стъпка, но и на останалите лековити треви.

Бурканче от 40 мл мехлем е на цена около 8 лв.

Сироп “Котешка стъпка”, 200 мл

Още един продукт от билката котешка стъпка е сиропът, приготвен с вода и растителен глицерин. Сиропът се препоръчва заради способността на билката да подкрепя имунитета и регенеративните процеси в тъканите, да подобрява клетъчното хранене и да оптимизира работата на отделителната и половата система, както и на крвообращението. От сиропа се пие 1-2 пъти дневно по 5 мл (с мерителна лъжичка). Приемът може да продължи три месеца, след което се прави прекъсване от един месец и може да се започне отначало. За бутилка от 200 мл пригответе около 17 лв.

Други продукти
котешка стъпка
В матрика е включена съставка и от котешка стъпка

Още едно приложение на котешката стъпка е в таблетките матрика. Там освен екстракта от нашата билка има биоактивни компоненти от бял равнец, турта, маточина, шапиче, невен. Препоръчват се 3-6 таблетки дневно на три приема, половин час след хранене. Продуктът помага при миома и кисти на яйчниците, бяло течение, възпаления, хормонални нарушения, при обилно кървене и менструални болки. Траен ефект има при тримесечен редовен прием. Цената на една опаковка матрика от 100 таблетки е към 7 лв.

Противопоказания на котешка стъпка, вреди

Въпреки всички описани полезни ефекти на билката котешка стъпка, тя не може да се използва безразборно; има си противопоказания и затова правилното е преди да се заемете с нея – да се консултирате със специалист за възможните рискове.

При бременност и кърмене

Котешката стъпка не е сред билките, които някой би препоръчал на бъдеща майка. Т.е. тази лековита трева не трябва да се използва при бременност и кърмене.

Колко време се пие? Предозиране

Продуктите с котешка стъпка могат да се приемат продължително време; в листовките за прием на капки и сироп, на чай и отвари се сочат срокове от рода седмица, дори на 3-4 месеца. Как точно да се приемат, колко продължително трябва конкретно да каже лекар фитотерапевт.

Добре е да се спазват точните дози, за да няма негативни за здравето последици. При лечение с билки винаги трябва да помним, че по-високата доза не означава по-бързо оздравяване и че е възможно ефектът да бъде негативен за здравето ни.

Други случаи

Котешката стъпка е противопоказана също и за хора със сърдечни заболявания, особено в напреднала фаза. Не се използва и за лечение на деца под 8-годишна възраст.

Как да познаем самата билка

Котешката стъпка е от онези растения, които не забелязваме  – докато не ни потрябват. Имаме работа с едно доста разпространено растение, най-вече из поляните в Средногорието, Стара планина и по-ниските места в останалите планински зони. Тревисто растение с нежен цвят, което цъфти през цялото лято; събира се в периода на цъфтеж, използва се цялата надземна част – стебло, листа и цвят.

Ботаническо описание
котешка стъпка
Специфичният цвят котешка стъпка

Билката котешка стъпка има право стебло с височина 15-40 см, но при благоприятни условия може да се извиси и на около 60 см. Самото стебло е покрито с нежни власинки; листата са овални и бледо зелени. Цветовете са розово-лилави, нежни и с интересна дву-устна форма, подредени кръгово в интересни килийки. Заради асоциации с отпечатък от котешка лапа самото растение носи името котешка стъпка, но е популярно и като черновръх.

Химичен състав
котешка стъпка
Цветчетата са наредени кръгово в специфична “кошничка”

Химичните компоненти на билката действат успокояващо, оптимизиращо клетъчното хранене, противовъзпалително. Лечебните ефекти се дължат на високото съдържание на витамин С, флавоноиди, тритерпени, фенолни и дикарбоксилни киселини, флуор.

Къде расте, кога се бере и как. Цъфтеж

Билката расте в планински зони – Средногорието, Стара планина, Родопите; може да се срещне и в равнинни райони. Бере се в периода на цъфтеж, обикновено от края на юни – цяло лято. При суха есен билката може да дава цвят до октомври. Може да се бере само цвят и да се суши отделно, или целият стрък с листа и цвят. За някои рецепти, например при лечение на болна простата, обикновено се използва само цветът. Както и при други лековити растения, сушенето трябва да става на сянка и в проветрива среда.

Отглеждане. Семена

Отглеждането на лечебни растения е един от перспективните сектори в агропроизводството. Няма много информация за това – къде се отглежда култивирана билка котешка стъпка, но по данни от мрежата е възможно да се купи готов разсад от производител в Пазарджишко. Билката е широко разпространена и устойчива, има множество естествени находища, но заради търсенето на аптечни продукти, за които вече говорихме, очевидно е необходимо и “опитомяването” на растението.

Има ли двойник?

Любители билкари отбелязват във форумите за двойник на билката котешка стъпка. Какъв е точно той, как изглежда и как да го различаваме? Споделете опит, ако сте наясно с това!

За още информация: На латински и испански: Clinopodium vulgare. На английски: Wild basil. На немски: Gemeiner Wirbeldost. На руски: Пахучка обыкновенная.

Източници:

Описание на растението и лечебни свойства

Рецепта за чай

Отглеждане, още рецепти

Първоначално публикувано на:25.10.2017 @ 17:48

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *