колко дни се пие зинат 500, мнения
зинат при кашлица, кога започва да действа?

Антибиотик Зинат. Мнения. Колко дни се пие при кашлица и за деца?

Кога започва да действа Зинат и колко дни се пие? Мнения за Зинат 500, антибиотик при кашлица и за деца. Заместители при пневмония, цистит и др.

Зинат е антибиотик от групата на цефалоспорините. Унищожава успешно патогенни микроорганизми от бактериален характер, които причиняват възпалителни процеси. Препоръчва се на деца и възрастни при инфекции на гърлото и синусите, белите дробове, средното ухо, кожата и меките тъкани, на пикочните пътища.

Чрез зинат може да се лекува Лаймска болест – инфекциозно страдание, причинявано от ухапване на кърлеж. При всички резерви които имаме към лечението с антибиотици трябва да признаем, че точно предписаният зинат лекува успешно.

Разбира се – приемът му без достатъчно основание крие рискове, каквито той по принцип създава в някои случаи. Особено ако се гълта по-дълго време и във високи дози.

500 или 250 – в кои случаи?

Коя форма на зинат да приемате – таблетки или суспензия, хапче от 250 или 500 милиграма, трябва да определи лекуващият. По принцип по-подходящият вариант за деца е течният, количеството зависи от килограмите. Обичайният прием на антибиотика е на 12 часа, като при възрастни еднократната доза е 250 или 500 мг в зависимост от диагнозата.

Логично е при по-ниска доза да се предпочетат “по-леките” таблетки, тъй като има изрично предупреждение да не се чупят или стриват, да се поглъщат цели след хранене. Таблетките от 250 мг очевидно са по-подходящи например при някои по-слаби уроинфекции или неусложнен бронхит. По-ниски дози принципно се препоръчват също и при пациенти с бъбречни проблеми (framar.bg).

Сироп. За деца

Течната форма на антибиотика е препоръчителна за деца. Прилагането й се определя от лекуващия: необходимо е много точно да се изпълнява дозировката, която зависи от вида на инфекцията, килограмите и общото здравословно състояние на детето. Стандартната препоръка е да се предвидят 10 мг/ кг на 12 часа, като общото количество при еднократен прием не може да е по-високо от 125 мг.

При по-тежки възпалителни процеси са допустими 15 мг/кг, но не повече от 150 мг за еднократен прием (framar.bg). При лечението на дете с този антибиотик е уместно да се поддържа контакт с лекуващия и да се обсъждат възможни странични ефекти и еветуално продължаване на лечението с или без зинат.
Зинат не се използва за лечение на бебета под тримесечна възраст.

Погледнете и ТУК: Мнения за Зинат и странични ефекти. Заместители: Клацид, Панцеф, Аугментин, Азакс. Кой антибиотик е по-добър?

При болки в гърлото

Както е известно, болки в гърлото може да чувстваме при няколко различни заболявания. Те може да са част от симптоматиката на настинка или вирусно заболяване. Възможно е да имаме болки в гърлото при ангина, при фарингит, болките в гърлото са обичайни при скарлатина, при бронхит. Дали да вземем зинат или друг антибиотик, зависи от диагнозата (puls.bg). Точно по тази причина по въпроса трябва да се произнесе лекар.

Така например не всяка ангина се нуждае от антибиотик – но при гнойната това е правило. По принцип антибиотикът се прилага тогава, когато причинителят на възпалителния процес е от бактериален вид. Видът на бактериите, който се установява чрез микробиологично изследване на секрет, определя дали зинат е подходящият антибиотик. По принцип този антибиотик е ефективен при широк кръг бактериални щамове.

В практиката има случаи, когато заради спешност се започва лечение с широкоспектърен антибиотик от рода на зинат, докато излязат резултатите от микробиологичното изследване. Ако е необходимо, медикаментът се заменя.

При бронхит

зинат
Зинат – при бронхит и пневмония
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

По принцип назначаването на антибиотици при бронхит трябва да става само по преценка на лекар. Независимо дали се касае за остра или хронична форма! Въпросът е в това, че антибиотиците са оправдани единствено при бактериален произход на инфекцията, а в повечето случаи причинителят е вирус.

Антибиотикът, взет “за всеки случай”, може да унищожи полезна микрофлора по лигавиците на дихателната система и с това да се навреди на организма допълнително (blitz.bg – мнение на д-р Марина Краева, пулмолог). Ако обаче вирусната инфекция е последвана от бактериална, бронхитът се развива към пневмония или има данни за гноен процес, антибиотикът е неизбежен.

Но и в този случай лекарят има думата – кой да бъде антибиотикът и как да се проведе лечението с него. Зинат е сред тези лекарствени продукти, които убиват чувствителните към цефуроксим бактерии. Успешен е както при остър бронхит, така и при обостряне на хронични бронхити. Обикновено препоръчваната доза е 2х250 мг дневно.

Още в текста: Кога предписват антибиотика зинат? 500 или 250 – в кои случаи? Сироп. За деца. При болки в гърлото. При бронхит. При пневмония. При гнойна ангина. При ларингит. При грип. При синузит. При болки в ухото: отит. При скарлатина. При гъбички. Има ли заместител? При бременност и кърмене. При Лаймска болест. Нежелани реакции (хепатит). Кога е опасен

При пневмония

Профилът на пневмониите по отношение на причинителя е подобен на този при бронхитите. Ситуацията обаче е значително по-сложна, тъй като видимо инфекцията обхваща важен орган, след като вече е започнало възпаление примерно в областта на гърлото или бронхите. Имунната защита е отслабена и е логично заболяването да се атакува със силни лекарства, каквито са антибиотиците.

Прилагат се широкоспектърни (такъв е и зинат, обикновено курсът на лечение с него продължава 7-10 дни). При лечение на пневмония в болнично заведение се практикува както монолечение с един антибиотик, така и комбинирано, с участието на два или дори три антибиотика, като се държи сметка за вида на патогенните микроорганизми.

Назначават се и други лекарства, които улесняват отхрачването и дишането; витамини от В-групата и пробиотици. Идеята на антибиотичното лечение е както блокирането на патогените, така и нагласи за имунен отговор при подобни нови събития (puls.bg).

При гнойна ангина

Зинат е широкоспектърен антибиотик и е в състояние да овладее инфекции на дихателните пътища, причинени от различни бактерии. По принцип гнойните ангини налагат приема на антибиотик; дали зинат е подходящият за конкретен случай, трябва да се потвърди чрез микробиологично изследване.

Необходимо е гнойна ангина да се атакува чрез 10-дневна терапия с подходящия антибиотик, в доста случаи – зинат, който се понася добре и при спазване на инструкциите не допуска рецидиви (puls.bg).

При ларингит

Голяма част от ларингитите са резултат от вирусна инфекция, което кара специалистите да се въздържат от лечение с антибиотици.

При ларингит и изобщо възпаление в гърлото с бактериален причинител антибиотикът е наложителен, но първоначално се проверява ефектът от други средства, като билкови продукти, чайове, инхалации, режим на покой за гласните струни, т.е. мълчание, витамини. Ако тази терапия не помогне за 2-3 дни, могат да се включат локални антибиотици, таблетки за смучене или спрей-форми (medik.bg) .

Лечението със системен антибиотик, какъвто по преценка на лекаря може да е зинат, е при изчерпване на всички други средства без положителен ефект. Принципно зинат е ефективен при възпаления на горните дихателни пътища и успешно овладява инфекции на носоглътката.

При грип

Вирусният характер на грипа определя лечение БЕЗ антибиотици. Всички знаем обаче, че след вирусната инфекция много лесно следва бактериална и ако настъпят усложнения, антибиотикът е неизбежен. Въвеждането на лекарства като зинат е оправдано, ако има симптоми и на бактериална инфекция и опасност от усложнения – гноен процес в дихателните органи, ухото, или пневмония (puls.bg).

При синузит

Същият казус: антибиотикът има смисъл при гноен процес с бактериален причинител. Обикновено такъв синузит е предшестван от инфекция на горните дихателни пътища и е един вид вторичен, усложнение. Зинат може да въздейства, като блокира възпалителния процес чрез унищожаване на бактериите.

Дайте мнение и Вие тук!

Те, впрочем, са от доста жизнени групи – Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis. Лечебният курс със зинат при такива усложнения обикновено продължава 7-10 дни (medik.bg).

При болки в ухото: отит

зинат
Ако болките в ухото не минат за 48 часа, трябва ви зинат

Отит е едно от нередките усложнения при инфекции на горните дихателни пътища. Причинителите са вируси или бактерии, по-рядко гъбички. Специалистите препоръчват обезболяващи медикаменти, тъй като болката е водещ симптом при отит.

При възпаление на външното и средното ухо помага затоплянето и поставянето на  капки или билково олио (pharmacy-bg.com). Ако болката въпреки тези мерки не отшуми до 48 часа, а температурата не спада и надхвърля 39 градуса, това е знак за сериозно заболяване и антибиотикът е неизбежен.

Отитът е сред заболяванията, посочени в пациентската листовка на зинат като подлежащи на лечение с този антибиотик (framar.bg). За отит на средното ухо при деца обикновено се препоръчва 2х250 мг суспензия дневно с продължителност, определена от лекар (puls.bg). Обикновено отит от бактериален характер се повлиява добре в рамките на 3-4 дни; дозата за възрастни е 2х500 мг (europa.eu).

При скарлатина

Това инфекциозно заболяване се причинява от вид стрептококи и лечението му стандартно е с пеницилин или антибиотици от групата на цефалоспорините. Зинат, аугментин и ксимебак са най-често прилаганите; терапевтичният курс в домашни условия е 10-дневен (pramed.bg).

Идеята е да се ограничат условията за усложнения – известно е, че скарлатината при неадекватно лечение може да причини ранни усложнения от рода на отит, възпаление на лимфни възли и артрит. Сред късните усложнения на скарлатината са бъбречните възпаления, ревматоиден артрит, хепатит, миокардит. Параметрите на лечението със зинат при скарлатина се определят единствено от лекуващия и се спазват коректно.

Скарлатина. Симптоми, обрив и инкубационен период. Лечение, карантина

При гъбички

Лечението на гъбични инфекции е ефективно с точно определени лекарствени препарати в зависимост от вида им. Широкоспектърните антибиотици не вършат работа – дори често се случва лечението на друга инфекция с антибиотик да провокира растеж на баналните гъбички от вида кандида.

Появата на вагинални гъбички или стимулирането на рецидив след прием на зинат е доста често обсъждана тема в потребителските форуми (framar.bg, puls.bg). И в този случай е валидно правилото да не се занимаваме със самолечение и да не се правим на доктори с антибиотик, който ни е спасил от нещо друго.

Има ли заместител?

Заместител на зинат? Аугментин, цефуроксим, ксимебак: тези антибиотици се използват в идентични ситуации и от тях се очаква подобен оздравителен ефект. Има индивидуална поносимост към лекарствените препарати, която прави някои по-успешни при едни или други пациенти дори при същата диагноза. Изборът на медикамента, както и замяната му, зависи от лекуващия. В някои случаи има немалко значение и цената на лекарството.

При бременност и кърмене

зинат
Течната форма зинат е за деца

Зинат, както и всеки друг медикамент, трябва да се дава в случаи при бременност и за кърмещи само ако това е крайно необходимо. Ако поровите във форумите за млади майки ще видите, че този антибиотик често е разрешаван на бременни при бронхити и пневмонии.

Необходимо е при отговора на въпроса – дали това е безопасно, да си помислим за две неща: че не бива да се гълтат таблетките зинат без консултация с лекар, и второ – че лекарят трябва да прецени дали очакваната полза от това лечение превишава потенциалната опасност (framar.bg).

При всички случаи ако лечението със зинат е одобрено от лекаря, задължение на бъдещата майка или кърмачка е да спазва стриктно препоръките му за дозировка и продължителност на приема.

Има и някои чисто практически препоръки, които следва да се спазват: например да няма кърмене в часовете, когато концентрацията на лекарството е най-висока. Зинат има полуразпад около 1.6 часа, следователно е напълно безопасно да се кърми час и половина след приема на антибиотика (ladyzone.bg).

При Лаймска болест

зинат
Зинат често е препоръчван при инфекции на дихателната система

Лечението на Лаймска болест, причинена от кърлежово ухапване, е едно от възможните приложения на зинат. Медикаментът се използва при ранните й прояви, както и за профилактика, предотвратяваща късни усложнения. В тази си роля зинат се прилага при деца над 12 години и възрастни (puls.bg).

Терапията на Лаймската болест изисква 20-дневен курс със зинат, като дневният прием е два пъти по 500 мг. Възможно е при такава дозировка и продължителност да се проявят негативни странични ефекти, за които трябва внимателно да се следи и да се обсъждат с лекуващия.

Нежелани реакции (хепатит)

Лечението със зинат може да провокира негативни странични ефекти, които да отменят приема му. Сред тях са тежките алергични реакции с обриви, уртикарии, поява на мехури и белене на кожата, трудно дишане и оток на гърлото (framar.bg).

Възможни са също смущения от типа на стомашни болки, главоболие, гадене и повръщане, тежка диария – включително с кръв и слуз. Променя се кръвната картина, като се явяват отклонения при белите и червени кръвни телца. Видимо е отражението върху чернодробните функции: възможните отклонения тук водят до възпаление на черния дроб и хепатит.

Към този ефект насочват външни промени като пожълтяване на кожата и склерите. Подобни ефекти означават консултация с лекар по най-бързия начин, спиране на антибиотика и провеждане на лечение за овладяване на новата симптоматика.

Кога е опасен

Като всяко лекарство – зинат е опасен, ако не се приема адекватно. Първата и основна опасност е ако бъде препоръчан на потребител с алергия към основната лекарствена съставка или дори към някое от помощните вещества.

Този медикамент не бива да се приема без лекарска преценка и контрол от пациенти с бъбречни и особено – с чернодробни проблеми. Зинат е опасен, ако максималната доза се превиши. Не бива да се приема едновременно с някои медикаменти като антикоагуланти и антиациди.

Паралелният прием с други лекарства може да бъде разрешен от лекуващия по схема, която осигурява безопасни интервали между различните лекарствени продукти.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Тромбоцити, високи, ниски

Тромбоцити. Норма, високи, ниски и среден обем. Какво да правим?

Тромбоцити в кръвта. Норма, среден обем и причини за отклонения. Тромбоцитопения: Ниски, намалени (причини, симптоми …

10 Мнения

  1. здравейте, Lekar.bg на 44 славни години съм и лекарите ми изписаха и аз не знам за какво от лекарството зинат да го взимам на всеки 8 часа. Това, според вас, нормално ли е?

    • Лекар.БГ

      Здравейте! Най-често зинат се изписва да се приема на всеки 12 часа. Но ако лекарят е преценил, че имате нужда, може да го изпише и на 8. В случай на подобрение от ваша страна, той би могъл да разреди приема отново на 12 часа. Ще ви бъдем благодарни на вас и на всички читатели, които дадат още подробности по въпроса или пък попитат за нещо във връзка с лекарството!

  2. Здравейте, дъщеря ми е на 17 години и има силни болки в ухото, а в последствие и в другото. от четири дена пие антибиотик Зинат – първоначално на 12 часа, а след това на 8 часа в комбинация с обезболяващо Хексалгин 25 капки четири пъти дневно, но болките не отшумяват. Бихте ли ми препоръчали друга схема, или друг антибиотик, или нещо, което в случая да спре болките? Благодаря предварително!

  3. Здравейте! Моля ви за кординати на д-р Марина Краева. Имам нужда от нейната професионална помощ. Благодаря!

  4. Може ли да попитам антибиотиците причиняват ли нещо ако по погрешка вземем веднъж по – рано от 12 часа ?

  5. Полина Апостолова

    На дъщеря ми (6 г. и половина) е предписан прием от 1 табл. и половина Зинат 250 мг. В упътването пише, че таблетките не се чупят и приема не трябва да надвишава 500 мг дневно. Как да постъпя?

  6. Здравейте, поради възпаление от зъб взимам Зинат 500мг. Възпалението отшумя на 3-4ия ден. Мога ли да спра приема след 5ия ден? В блистера има точно 10 хапчета.

  7. Митко Митков

    Моля отговорете ми, допустимо ли е суспензията Зинат, да се ползва като ВЪНШНО ЛЕКАРСТВЕНО СРЕДСТВО – например мазане на инфектирана раничка на кожата, да речем 2 – 3 пъти на ден. И ако не – препоръчайте друг течен широкоспектърен антибиотик за външна употреба! Благодаря предварително!

  8. Цвета Галева

    Може ли,да се приема Зинат със Амбиксол?

  9. Гергана

    Здравейте!Изписаха ми зинат 500мг. за бъбреците.Мога ли да кърмя( дете на 8 месеца).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *