Хернията трябва да се оперира

Хернията е едно от най-загадъчните заболявания с много странна патология.

Всъщност за нея се знае много – какво представлява, как се образува, но най-главното – къде отива, когато не се лекува, никой не може да обясни.

Всъщност как се появява хернията? Странно, разбира се – изведнъж един вътрешен орган се оказва непосредствено под кожата. Подобно поведение на собственото тяло често е необяснимо.

И не е проблем, на който да се махне с ръка – откъдето дошло, там ще отиде. Заболяването иска сериозно отношение – пълни изследвания и ако се налага – оперативно лечение.

Хернията МОЖЕ ДА СЕ ПОЯВИ, КЪДЕТО СИ ИСКА

Най-често възниква около и върху гръбначния стълб, както и около диафрагмата и коремната кухина. Често срещано явление е пъпната херния, по местата където е имало предишна травма или следи от предишна операция.

ПРИЧИНА ЛИ СА ЗА ПРОБЛЕМА ТРАВМИТЕ

Много рядко. Основната причина винаги е в съединителната тъкан. Тя се разширява или се къса под напора на вътрешните органи. Под въздействието на вътрешното явление органите започват да си “пробиват” път и често излизат непосредствено под кожата.

Коремната херния може да се появи в резултат на вроден дефект, а причината за пъпната най-често е затлъстяването, а в някои случаи и бременността. В тези случаи е достатъчно само едно ряз-ко движение, като вдигане на чанта например, за да се появи хернията. А тази, която се появява на гръбначния стълб, почти сто процента е следствие от травма.

МОЖЕ ЛИ ДА СЕ РАЗНЕСЕ хернията?

Не, не може! Друг е въпросът, че в ранния си стадий тя може да остане незабележима, да не досаж-да и да остане така години наред. При такива случаи обаче винаги има опасност от усложнения. Лечението в този етап може да е само радикално.

ПОМАГА ЛИ при херния ЛЕЧЕБНАТА ФИЗКУЛТУРА?

Консервативното лечение може да помогне само при херния на гръбначния стълб. Има специални двигателни и физиотерапевтични методи, предназначени за изменение на напрежението в мускулите на гръбначния стълб и за намаляване натоварването на прешлените.

Това се прави за отстраняване на следствието, а не на причините, които провокират развитието на хернията.

АКО НЕ СЕ ЛЕКУВА хернията, ЩЕ ДАДЕ ЛИ УСЛОЖНЕНИЯ

Често хернията не напомня за себе си години наред, но рискът да се прояви в най-тежката си форма винаги съществува. Достатъчно е да се направи една грешна стъпка (тежка физическа работа, вдигане на тежести) и хернията ще се появи.

СЛОЖНА ЛИ Е ОПЕРАЦИЯТА НА ТОВА ЗАБОЛЯВАНЕ

Не е чак толкова сложна, че човек да се старае с всички сили и средства да я отложи колкото се може повече. По този въпрос може да се произнесе само лекар, защото в даден момент може да се окаже, че не е необходимо да се ляга на операционната маса.

Всичко зависи от състоянието на хернията.

Класическата операция значи изрязване на кожата в областта на хернията, премахването на проблемната торбичка и укрепване на слабото място чрез зашиване на тъканите. В последно време хирурзите са преминали към това укрепване с пластични материали, което помага да се намали значително опасността от рецидиви.

Традиционната операция на херния продължава от 30 до 60 минути. След това се налага престояване в стационара около седмица, а възстановителния период продължава около два месеца.

Вярно е, днес операцията по отстраняването на хернията може да се направи и по много по-безболезнен метод – лапароскопията. След такава операция пациентът може да излезе от болницата след два дена.

Има ли смъртни случаи при заклещена херния?

Този въпрос постъпи към нас от формата за коментари по-долу. За да отговорим, се допитахме до специалистите от болница „Вита“. Отговорът е „За съжаление, да“. Около 3 процента е смъртността при заклещена херния. Затова заклещването на хернията е сигурен знак, че човек трябва да се подложи на спешна операция.

В България около 2000 хернии се оперират всяка година по спешност, като заклещената херния е само едно от усложненията, които причиняват смърт. 3 процента е доста сериозен процент на смъртност, за да се уплаши човек и да побърза към хирургията.

Хернията трябва да се оперира 3.00/5 (60.00%) 2 votes
ВАЖНО: Ако публикацията Хернията трябва да се оперира ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!

Лекар.БГ препоръчва и:

2 коментара to “Хернията трябва да се оперира”

 1. gerdanova

  окт 16. 2014

  Ima li smartni sluchai pri zakleshtena herniq?

  Reply to this comment
  • Лекар.БГ

   окт 17. 2014

   Здравейте, Герданова. За съжаление смъртни случаи при заклещена херния има и те далеч не са малко. Според статистиката, която получихме от болница „Вита“, всеки трима на 100 пациенти, стигнали до състоянието заклещена херния, умират. Заклещената херния е едно от най-опасните усложнения, които се наблюдават при херниите. Ако се стигне дотам, операцията е повече от наложителна!

   Reply to this comment

Добавете коментар