За и против лечението с медицински пиявици

Какви са ползите и недостатъците на едно лечение с медицински пиявици – научете от експертите в областта.

Нерядко се случва да чуваме от поклонници на хирудотерапията, че тези малко неприятни същества могат да ни изцелят от почти всякакви болести.

Доста пациенти вече повярваха в това. А как стоят нещата наистина? Лекар.бг ще се опита да разбере с помощта на експерти.

ЗА КОЖАТА Е ПОЛЕЗНО, НО ЦЕЛУЛИТЪТ И БРЪЧКИТЕ НЯМА ДА ИЗЧЕЗНАТ!

Експертът доктор-дерматолог-козметолог от медицинския център «АСТЕРИЯ МЕД» Ирина КИРОВА: – В козметологията хирудотерапията може да се прилага при целулит и за подмладяване на кожата.

• Активизират се кръвообращението и обмяната на веществата;

• Усилва се лимфодренажът;

• За профилактика на оксидативния стрес (повреждане на клетката в процеса на окисление);

• Кожата става мека и еластична

• Целулитът намалява за сметка на усилената микроциркулация и лимфодренажа, отоците спадат.

Но след първия и даже след десетият сеанс бръчките няма да се изгладят напълно и «портокаловата кожа» няма да изчезне; – ефектът във всеки индивидуален случай може да е различен – на един пациент ще помогне, а при друг резултатите ще са минимални.

При лечение на целулит по-голям смисъл ще има съчетаването на лечението с пиявици с хипокалорийна, (нисковъглеродна) диета, масаж и апаратни методики. Има данни, че хирудотерапията е ефективна при псориазис, невродермит, фурункулоза, екзема, но само в комплекс с традиционните методи за лечение.

ПРОБЛЕМИТЕ С ГРЪБНАЧНИЧ СТЪЛБ Е ПО-ДБРЕ ДА СЕ РЕШАВАТ С ДРУГИ МЕТОДИ

Експерт – к. м. н., лекар-неврохирург от Центъра по вертебрология и ортопедия на клиниката «Ортоспайн» Игор БОРЩЕНКО:

Механизмът на действие при остеохондроза се основава на рефлекторното въздействие и намаляване на мускулния спазъм. Същите ефекти могат да се получат и с по-съвременни методи, например, лечебни блокади, медикаменти, иглорефлексотерапия.

- След ухапване от пиявици раничките дълго време кървят, белезите остават за няколко месеца. Хирудотерапията за лечение на дискова херния, остеохондроза и други заболявания на гръбначния стълб могат да се смятат за архаизъм.

На ударено, отоци и хематоми – мази «от пиявици»

Експерт – к. м. н., лекар-невролог, водещ специалист от катедрата по възстановителна терапия и експертиза на трудоспособността на факултета за усъвършенстване на лекари на Руския държавен медицински университет Виктор Кос. По мнение на този експерт, хирудотерапиятa може да се прилага при варикозна болест и тромбофлебити – на първите стадии на болестта. Показание също могат да бъдат и неврологичните заболявания, предизвикани от дегенеративни процеси вследствие на недостатъчно кръвоснабдяване на тъканите (остеохондроза в стадий на неустойчива ремисия, остеоартроза и т.н.). Но преди да сложите пиявици на болното място, посъветвайте се с лекар (не с хирудотерапевт): може да успеете да минете и без това?

На основата на хирудина фармацевтичните фирми пускат много ефективни препарати за външно приложение при наранявания на меките тъкани, травматични отоци, хематоми (в това число след инжекции), разтегнати сухожилия, флебити и тромбофлебити повърхностни вени, варикозно разширени вени на долните крайници, хемороиди.

ХИРУДОТЕРАПИЯТА Е ОПАСНА ПРИ БОЛЕСТИ НА СЪРЦЕТО И КРЪВОНОСНИТЕ СЪДОВЕ експерт – к. м. н., лекар-кардиолог, Антон Родионов:

Способността на пиявиците и по-точно на хирудина – веществото, което те отделят в кръвта, да намалява способността на кръвта да се съсирва, е известна от повече от 30 века. До средата на миналия век лечението с пиявици е било един от основните методи в арсенала на лекарите, но времето и науката не стоят на едно място. В последните десетилетия се появиха по-ефективни и безопасни средства за лечение на сърдечно-съдови заболявания. Тяхното главно преимущество пред пиявиците е възможността за точна дозировка. Съчетанието на хирудотерапията с традиционните лекарства е доста опасно защото тяхното разреждащо действие върху кръвта се сумира. Експертът е убеден, че сега за лечение на сърдечносъдови заболявания хирудотерапията не може да бъде препоръчана на никой от болните.

МИОМАТА СЕ РАЗТВАРЯ?

Експерт – д. м. н., лекар-акушер-гинеколог, старши научнен сътрудник от Центра за акушерство и гинекология РАМН Ирина Долженко:

- По мое мнение хирудотерапията може да се прилага в гинекологията само като допълнение към основния вид лечение. Особено когато причината за заболяването са различни съдови нарушения, например, варикозно разширение на вените на малкия таз или някои възпалителни заболявания. – Вярно ли е, че при лечение с пиявици се разтварят миомите? – Да се отговори еднозначно на този въпрос е сложно. Хирудотерапията наистина има разтварящ ефект, но не и ако се използва като самостоятелно лечение. Смятам, че въпреки че хирудотерапията е известна отдавна, този метод все още не е заел своята ниша в съвременната медицина. В момента се търси как максимално ефективно да се използва. Може би именно затова сега така масово препоръчват лечението с пиявици.

ВАЖНО! ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ ЗА ЛЕЧЕНИЕ С ПИЯВИЦИ:

заболявания на кръвта, в това число заболявания с повишен кръвоток – хемофилия и хеморагияна диатеза; склонност към алергии; състояние на психическа превъзбуда; физическо изтощение; онкологични заболявания; бременност; не се препоръчва използването на пиявици при деца. По време не процедурите трябва да се борави много внимателно поради опасността от инфектиране на раните.

СПРАВКА

На науката са известни повече от 400 вида пиявици, но лечебни свойства има само един вид – Hirudo medicinalis. Той е признат за изчезващ и е записан в Червената книга. Пиявиците за медицински цели се развъждат специално за целта.. В слюнката на лечебните пиявици, освен хирудин, има и почти 20 други компонента, които имат лечебни свойства. За час лечебната пиявица изсмуква до 15 мм кръв..

Оценете статията
ВАЖНО: Ако публикацията За и против лечението с медицински пиявици ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!

Лекар.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар