Ако лекарят е установил анемия или нисък хемоглобин, можете да си помогнете с билки.
Важно е да помните, че бременни и кърмачки могат да приемат билкови препарати само ако са назначени от медицинско лице и под наблюдение.
Ето няколко ефикасни народни рецепти, които ще ви помогнат да преодолеете анемията.
– Корени от жълта комунига, стръкове и корени от синя жлъчка, стръкове от цветна теменуга и плодове от хвойна. Смесват се добре и 2 с.л. се попарват в 600 мл вода. Пие се 3 пъти дневно преди ядене по една винена чаша.
– Рано напролет и през септември се правят обливания с вода, в която 30 мин е вряла орехова шума.
– Пиене на медовина. Тя се приготвя по следния начин: В пет части вода се слага една част мед и се варят няколко часа на бавен огън, като непрекъснато се маха пяната. Към врящата течност се прибавят канела, ванилия, черен пипер. В затворен съд на тъмно след 40 дни медовината е готова за пиене.
– Една препълнена ч.л. от бял равнец се залива с чаена чаша вряла вода. След 30 сек се изпива чаят на глътки. Това се прави 4 пъти дневно.
– Приготвя се запарка от 4 ч.л. сухи листа от коприва. Стриват се и се заливат с 200 мл вряла вода. Пие се 3 пъти на ден по една винена чаша.
– Напълвате една бутилка с пелин, набран непременно през май и го заливате с водка или разреден чист спирт. Престоява 21 дни на сухо в полутопло и полутъмно място. В 1 ч.л. с една капка от настойката се пие всяка сутрин на гладно. Употребява се в продължение на 3 седмици. Ако анемията е в остра форма, след две седмици се повтаря.
– 300 г обелен чесън се залива със спирт и се слага в затворен съд. След 3 седмици настойката е готова за пиене. Пият се 20 капки с мляко или вода 3 пъти дневно.
– Смесвате по 200 г свинска мас, краве масло и мед. Разтопявате ги на печката, като през цялото време разбърквате сместа. Всеки ден вземате по 1 ч.л. в горещо мляко или силен горещ чай.
– В 500 мл вино слагате 20 г стъбло от дилянка и барите около 10 минути. Отварата я изпивате за две сутрини. Пие се два месеца.
– Смес от по 2 с.л. от моркови, червено цвекло и ряпа се пият всеки ден в продължение на 2-3 месеца.
– Всеки ден да се пият прясно изцедени сокове от плодове с червен цвят (ябълка, вишна, череши, френско грозде, боровинка, червено грозде).
– Лечение на злокачествена анемия. Извършва се по определена схема и под ръководството на лекар. Инжекция от витамин В12. Дори големи дози от този витамин не вредят, тъп като е водно разтворим и излишъците се изхвърлят от организма.
– Желязо-дефицитна анемия. При нея се използват лесно усвоими форми на желязото. Най-често железен сулфат. Търговските названия на препаратите са: тардуферон, ферога-думет, сорбифер дурулекс и др.
– Вземете 700 г червено вино, 300 г мед и 250 г алое, като последното се стрива в дървена чукалка и се прецежда през тензух. В буркан се смесва медът, виното и алоето и се съхранява в хладилник. Разклаща се всеки ден в продължение на една седмица. Приема се по 1 с.л. само сутрин два дена, след това същото, но на обяд и вечеря, и накрая по 1 с.л. сутрин, обяд и вечеря до изпиване на цялото количество.
– Шестдесет стръка от червен кантарион се поставят в 1 л червено вино за 8 дни. Пие се по една винена чаша преди ядене;
– 1 ч.л. от ситно нарязани корени от жълта тинтява в 500 мл вода. Вари се пет минути. Пие се по една кафена чаша преди ядене.
– Всеки ден се изяжда една чиния салата от листата на глухарче;
– Петдесет грама борови иглички се варят в 250 мл вода в продължение на 20 мин. Пие се подправена с лимонов сок и захар.
Вижте и ТОВА:
https://www.lekar.bg/2018/11/22/%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA-%D1%85%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BD-%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5/