лечение с пиявици мнения
медицински пиявици в България

Мнения за и против лечението с медицински пиявици

Какви са ползите и недостатъците на едно лечение с медицински пиявици – научете от експертите в областта.

Нерядко се случва да чуваме от поклонници на хирудотерапията, че тези малко неприятни същества могат да ни изцелят от почти всякакви болести.

Доста пациенти вече повярваха в това. А как стоят нещата наистина? Лекар.бг ще се опита да разбере с помощта на експерти.

ЗА КОЖАТА Е ПОЛЕЗНО, НО ЦЕЛУЛИТЪТ И БРЪЧКИТЕ НЯМА ДА ИЗЧЕЗНАТ!

Експертът доктор-дерматолог-козметолог от медицинския център «АСТЕРИЯ МЕД» Ирина КИРОВА: – В козметологията хирудотерапията може да се прилага при целулит и за подмладяване на кожата.

  • Активизират се кръвообращението и обмяната на веществата;
  • Усилва се лимфодренажът;
  • За профилактика на оксидативния стрес (повреждане на клетката в процеса на окисление);
  • Кожата става мека и еластична
  • Целулитът намалява за сметка на усилената микроциркулация и лимфодренажа, отоците спадат.

Но след първия и даже след десетият сеанс бръчките няма да се изгладят напълно и «портокаловата кожа» няма да изчезне;

– ефектът във всеки индивидуален случай може да е различен – на един пациент ще помогне, а при друг резултатите ще са минимални.

При лечение на целулит по-голям смисъл ще има съчетаването на лечението с пиявици с хипокалорийна, (нисковъглеродна) диета, масаж и апаратни методики. Има данни, че хирудотерапията е ефективна при псориазис, невродермит, фурункулоза, екзема, но само в комплекс с традиционните методи за лечение.

ПРОБЛЕМИТЕ С ГРЪБНАЧНИя СТЪЛБ Е ПО-ДОБРЕ ДА СЕ РЕШАВАТ С ДРУГИ МЕТОДИ

Експерт – к. м. н., лекар-неврохирург от Центъра по вертебрология и ортопедия на клиниката «Ортоспайн» Игор БОРЩЕНКО:

Механизмът на действие при остеохондроза се основава на рефлекторното въздействие и намаляване на мускулния спазъм. Същите ефекти могат да се получат и с по-съвременни методи, например, лечебни блокади, медикаменти, иглорефлексотерапия.

– След ухапване от пиявици раничките дълго време кървят, белезите остават за няколко месеца. Хирудотерапията за лечение на дискова херния, остеохондроза и други заболявания на гръбначния стълб могат да се смятат за архаизъм.

На ударено, отоци и хематоми – маз «от пиявици»

Експерт – к. м. н., лекар-невролог, водещ специалист от катедрата по възстановителна терапия и експертиза на трудоспособността на факултета за усъвършенстване на лекари на Руския държавен медицински университет Виктор Кос. По мнение на този експерт, хирудотерапиятa може да се прилага при варикозна болест и тромбофлебити – на първите стадии на болестта.

Демир бозан билки за бъбреци

Показание също могат да бъдат и неврологичните заболявания, предизвикани от дегенеративни процеси вследствие на недостатъчно кръвоснабдяване на тъканите (остеохондроза в стадий на неустойчива ремисия, остеоартроза и т.н.). Но преди да сложите пиявици на болното място, посъветвайте се с лекар (не с хирудотерапевт): може да успеете да минете и без това?

На основата на хирудина фармацевтичните фирми пускат много ефективни препарати за външно приложение при наранявания на меките тъкани, травматични отоци, хематоми (в това число след инжекции), разтегнати сухожилия, флебити и тромбофлебити повърхностни вени, варикозно разширени вени на долните крайници, хемороиди.

ХИРУДОТЕРАПИЯТА Е ОПАСНА ПРИ БОЛЕСТИ НА СЪРЦЕТО И КРЪВОНОСНИТЕ СЪДОВЕ

експерт – к. м. н., лекар-кардиолог, Антон Родионов:

Дайте мнение и Вие тук!

Способността на пиявиците и по-точно на хирудина – веществото, което те отделят в кръвта, да намалява способността на кръвта да се съсирва, е известна от повече от 30 века. До средата на миналия век лечението с пиявици е било един от основните методи в арсенала на лекарите, но времето и науката не стоят на едно място.

В последните десетилетия се появиха по-ефективни и безопасни средства за лечение на сърдечно-съдови заболявания. Тяхното главно преимущество пред пиявиците е възможността за точна дозировка. Съчетанието на хирудотерапията с традиционните лекарства е доста опасно защото тяхното разреждащо действие върху кръвта се сумира. Експертът е убеден, че сега за лечение на сърдечносъдови заболявания хирудотерапията не може да бъде препоръчана на никой от болните.

МИОМАТА СЕ РАЗТВАРЯ?

Експерт – д. м. н., лекар-акушер-гинеколог, старши научнен сътрудник от Центра за акушерство и гинекология РАМН Ирина Долженко:

– По мое мнение хирудотерапията може да се прилага в гинекологията само като допълнение към основния вид лечение. Особено когато причината за заболяването са различни съдови нарушения, например, варикозно разширение на вените на малкия таз или някои възпалителни заболявания. – Вярно ли е, че при лечение с пиявици се разтварят миомите? – Да се отговори еднозначно на този въпрос е сложно.

Хирудотерапията наистина има разтварящ ефект, но не и ако се използва като самостоятелно лечение. Смятам, че въпреки че хирудотерапията е известна отдавна, този метод все още не е заел своята ниша в съвременната медицина. В момента се търси как максимално ефективно да се използва. Може би именно затова сега така масово препоръчват лечението с пиявици.

ВАЖНО! ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ ЗА ЛЕЧЕНИЕ С ПИЯВИЦИ:

заболявания на кръвта, в това число заболявания с повишен кръвоток – хемофилия и хеморагияна диатеза; склонност към алергии; състояние на психическа превъзбуда; физическо изтощение; онкологични заболявания; бременност; не се препоръчва използването на пиявици при деца. По време не процедурите трябва да се борави много внимателно поради опасността от инфектиране на раните.

СПРАВКА

На науката са известни повече от 400 вида пиявици, но лечебни свойства има само един вид – Hirudo medicinalis. Той е признат за изчезващ и е записан в Червената книга. Пиявиците за медицински цели се развъждат специално за целта.. В слюнката на лечебните пиявици, освен хирудин, има и почти 20 други компонента, които имат лечебни свойства. За час лечебната пиявица изсмуква до 15 мм кръв..

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Едно мнение

  1. Посетете сайтовете ни piqvica.bg piqvici.bg [email protected]
    Пиявиците, които ще получите са отгледани специално за лечебни цели в стерилна среда. Могат да живеят с години в дома ви, като им осигурите благоприятни условия и грижа. Съхранявайте пиявичките в чист стъклен или пластмасов съд, съобразен с броя пиявки които ще отглеждате и удобството-широко гърло за лесно боравене. Ползвайте чиста речна, дъждовна или чешмяна вода. Осигурете им достъп на кислород-покриите гърлото на съда със здрав плат, кърпа и прихванете с ластик. Уверете се, че е уплътнено добре и пиавиците няма да избягат. Дръжте пиявиците си на тъмно и хладно, далеч от пряка слънчева светлина. Можете да поставите камъчета на дъното, в които пиявиците, търкайки се си свалят старите кожи. Сменяйте водата веднъж седмично или като прецените, че е за смяна. Индикация за това е многото насъбрана слуз на дъното и по стените на съда, представляваща сменените кожи пиявиците.
    Пиявките можете да си ги поставяте сами а може и с близък човек който да асистира. Пригответе си: сълферки, дамски превръзки, хавлия, тиксо, буркан с вода за напитите пиявици. Преди започване на терапията не трябва да сте ползвали : парфюми, сапун, шампоан,крем или други изкуственини или естествени мазила и миризми по тялото си. Настанете се удобно и поставете пиявицата на желаното място където искате да се хване. Тя ще започне активно да изследва зоната и да търси подходящо място да се залови. Можете да поставите няколко пиявки в една област, може и да ги позиционирата в различни части на тялото. Обикновено за един сеанс се ползват 5-10 бр, а при тежки заболявания в напреднал стадии до 33 пиявици! Времетраенето на терапията е индивидуално при всеки. Като се насмучат се пускат и падат сами. Напитите дръжте отделно от гладните пиявици, за да не стане канибализъм. От мястото където е пила пиявицата, ще изтича кръв смесена с лимфа с часове. Използвайте превръзките или хавлията да подсушавате кръвотечението. След терапията си почивайте или поспете. Следете превръзката и сменяйте с нова като се напълни. Спазвайте суровоядна диета седмица след терапията. Първите дни след това не яще месо,животински продукти, не пушете, не пийте. Приемайте свежа плодово зеленчукова храна за предпочитане сурова. По този начин новата кръв, която тялото ще образува ще бъде по-чиста, което допринася за подобряване здравословното ви състояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!