рецепти против пърхот
Домашно лечение: 8 яки рецепти против пърхот

8 страхотни рецепти при пърхот. Направете си сами шампоаните!

Предлагаме ви осем рецепти срещу пърхот, които са изпитани и действат. По-добре е директно да ползвате билки, отколкото да си повредите скалпа със съмнителни шампоани.

1. Отвара от чемерика и глушина срещу пърхот:

50 г глушина, 10 г чемерика. Чемериката се счуква и се смесва с глушината. Сместа се слага 6 1 литър вода и се вари 20 минути, като се прибавя 100 мл оцет. С отварата два пъти седмично много добре се промива косата.

2. Направете си сами шампоан от див кестен и черен оман!

Две сл. кора от див кестен, 1 с.л. черен оман и 1 с.л. полски хвощ се варят 15 минути в 1,5 л вода. Прецедената течност се използва за изплакване на косата след миене.

3. Изплаквайте си главата с отвара от подбел!

Приготвя се отвара от 5 с.л. подбел в 3 литра вода. Служи за изплакване на главата 2 пъти седмично.

4. Полският синчец премахва пърхота.

Сухи стрити цветове от полски синчец / метличина/ се варят 10 мин на слаб огън в равни части /по 50 куб см/ вода и оцет. С прецедената течност косата се изплаква след миене.

5. Копривата също е прекрасен балсам за скалпа. Но ако сами си я сварите!

100 г ситно нарязани листа от коприва се варят в смес от равни части /по 500 куб см/ вода и оцет. С прецедената отвара косата се мие през ден 6 продължение на две седмици (без сапун).

6. Идеалната рецепта против пърхот е с цветове и стебла от вратига.

1 с.л. ситно нарязани стебла и цветове от вратига се заливат с 500 куб см вряла вода. След два часа запарката се прецежда и с течността се мие косата ежедневно в продължение на 1 месец /без сапун/.

7. Бръшлянът е чудесен за домашен шампоан срещу пърхот.

1 с.л. нарязани пресни листа от бръшлян се варят 10 минути б 500 куб см вода. Изстиналата отвара се прецежда. В продължение на един месец всяка вечер косата се сресва с гребен, натопен в тази течност.

Дайте мнение и Вие тук!

8. Коприва и латинка си взаимодействат по един вълшебен начин.

Стриват се по 100 г пресни листа от коприва и латинка и се заливат с 500 куб см чист спирт. Съдът се затваря добре и се държи на тъмно и прохладно място 20 дни, като всеки ден се разклаща. Сместа се прецежда и с получената течност в продължение на 10-15 минути се правят втривания в основата на косата след измиването й. Процедурата се прави в продължение на 1 месец.

Задължително вижте и тези рецепти:

https://www.lekar.bg/2016/07/19/%D0%BF%D1%8A%D1%80%D1%85%D0%BE%D1%82/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

медицински шампоан против пърхот лечение

Пърхот, всички начини да се отървем от него

Пърхот: Как да изберем лечение: Шампоан, лосион, маска или билки против пърхот. Причини за появата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.