чай от копър и анасон за кърмачки
Как се прави чай от копър и анасон за кърмачки, рецепта

Анасон – за усилване на кърмата, за регулиране на менструацията

Анасон се използва предимно при възпаление на лигавиците на дихателните органи, при храносмилателни смущения, заболяване на бъбреците и пикочния мехур.

Съществува и див анасон – бедреница (Pimpinella sax/fraga). От дивия анасон се използва отвара от корен при заболяване на дихателните органи, бъбреците и пикочния мехур, при ревматизъм и подагра. Свареният на каша корен се употребява за лапи при отоци и циреи.

Анасонът се употребява за усилване на кърмата у кърмачките (или спряла кърма) по следната рецепта:

Смесват се по 30 г семена от анасон и копър, начукват се ситно на прах и се прибавят към 200 г мед. Объркват се добре и от тая смес се дава на кърмачки по 1 кафена лъжичка три пъти на ден преди ядене.

Анасоново масло – по 6-7 капки от него се капват върху бучки захар – отстранява образуване на газове и колики.

Анасонът регулира менструацията.

Изпълнява се следната рецепта – равни количества анасон, лайкучка, дърчин, карамфил и няколко зрънца чер пипер се варят 6 1.5 л бода, докато остане наполовина. Отварата се оставя да се утаи, прецежда се, пие се по 1 чаша, докато е топла, 3 пъти на ден.

Препоръчват се разтривки по кръста и слабините. Разтривките и пиенето на отварата продължава, докато менструацията се оправи и тръгне редовно.Употребява се против малария.

Скълцва се семе от анасон на прах, размесва се с мед и от тази смес се взема по 1 чаена лъжица сутрин и вечер преди ядене.

Дайте мнение и Вие тук!

Вижте и тази статия:

https://www.lekar.bg/2008/09/19/%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%BD/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Киви и кърмене. хранене на майката при кърмене

Киви при кърмене, чиа и др. Примерно меню и рецепти за кърмачки

Как да приемаме киви при кърмене? А чиа? Кое е доброто примерно меню за кърмачки. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *