Анасон – за усилване на кърмата, за регулиране на менструацията

Анасон се използва предимно при възпаление на лигавиците на дихателните органи, при храносмилателни смущения, заболяване на бъбреците и пикочния мехур.

Съществува и див анасон – бедреница (Pimpinella sax/fraga). От дивия анасон се използва отвара от корен при заболяване на дихателните органи, бъбреците и пикочния мехур, при ревматизъм и подагра. Свареният на каша корен се употребява за лапи при отоци и циреи.

Анасонът се употребява за усилване на кърмата у кърмачките (или спряла кърма) по следната рецепта:

Смесват се по 30 г семена от анасон и копър, начукват се ситно на прах и се прибавят към 200 г мед. Объркват се добре и от тая смес се дава на кърмачки по 1 кафена лъжичка три пъти на ден преди ядене.

Анасоново масло – по 6-7 капки от него се капват върху бучки захар – отстранява образуване на газове и колики.

Анасонът регулира менструацията.

Изпълнява се следната рецепта – равни количества анасон, лайкучка, дърчин, карамфил и няколко зрънца чер пипер се варят 6 1.5 л бода, докато остане наполовина. Отварата се оставя да се утаи, прецежда се, пие се по 1 чаша, докато е топла, 3 пъти на ден.

Демир бозан билки за бъбреци

Препоръчват се разтривки по кръста и слабините. Разтривките и пиенето на отварата продължава, докато менструацията се оправи и тръгне редовно.Употребява се против малария.

Скълцва се семе от анасон на прах, размесва се с мед и от тази смес се взема по 1 чаена лъжица сутрин и вечер преди ядене.

Вижте и тази статия:

Звездовиден анасон

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *