Киста на яйчника и поликистозни яйчници– симптоми и лечение

Наличието на киста на яйчника може дълго време да остане без явни симптоми

Често пъти откриването на киста на яйчника става при преглед в следствие на друг гинекологичен проблем.

Доста полезен материал по темата ТУК: Как се лекуват поликистозни яйчници с билки?

Кои са симптомите на киста на яйчника и на поликистозни яйчници.

Киста на яйчника е доста разпространено състояние, което може да се срещне при всяка трета жена с редовен месечен цикъл и при всяка втора с нередовен такъв.

лечение на киста на яйчника с мед и ленено масло

Най-ценна е обратната връзка за лечение на киста на яйчника. Затова коментирайте и вие по-долу, ако знаете как става то! Нека да бъдем полезни на хората!

Не случайно се употребява терминът състояние, тъй като не всяка киста на яйчника е заболяване. Все пак кистата е патологично образувание, което може да бъде описано като торбичка от тъканите на яйчника, запълнена с течност.

“Фигурин

Има типове кисти на яйчника, които на практика са безвредни и изчезват от само себе си. Обикновено наличието на кистата е безсимптомно и тя се открива при рутинен гинекологичен преглед.

Все пак, веднъж установена, кистата на яйчника трябва да бъде наблюдавана и при нужда изследвана, за да не се пропусне нежелано развитие на киста от вид, който би застрашил здравето и репродуктивните способности на жената.

Киста на яйчника може да възникне както по генетични причини, така и под влияние на различни фактори.

Вижте още задължителни материали за киста на яйчниците:

 1. Кисти на яйчниците – какви са опасностите;
 2. Кистите често се израждат в тумори.

Най-общо причините и факторите за поява на киста на яйчника са:

 • рано започнала менструация;
 • проблеми в съзряването на фоликулите;
 • ендокринни или хормонални нарушения;
 • минали аборти

Най-често срещана е фоликуларната киста на яйчника. Тя, както и кистата на жълтото тяло са така наречените „функционални кисти” и те се поддават най-лесно на лечение. Други видове кисти са дермоидна, ендометриозна, параовариална и др.

Какви са симптомите на киста на яйчника?

 • На първо място това е по-оскъдна или по-обилна менструация, а също и намаляване или увеличаване на нейната нормална продължителност.
 • Възможно е да се наблюдава леко покачване на телесната температура.
 • При усложнения, като разкъсване на кистата, загнояване или превиване на крачето, с което се закрепват някои видове кисти, може да се появи внезапна силна болка ниско долу в корема, повишаване на температурата до 38-39 градуса, повдигане и повръщане, при което не се получава облекчение, учестено сърцебиене, напрежение на предната стена на корема.

киста на яйчника При около 30 % от жените се наблюдават т.н. поликистозни яйчници , които за щастие се диагностицират като заболяване при не повече от 10 %. В останалите случаи се наблюдава връщане към нормалната състояние след известно време.
При поликистозните яйчници са налице множество кисти, представляващи незрели фоликули, разположени под обвивката на яйчника.

В някои от случаите се констатира липса на овулация, повишена концентрация на мъжки полови хормони. Налице са симптоми, като повишено окосмяване и акне, нарушения в менструалния цикъл, както и нарушения на обмяната на веществата, обикновено водещо до напълняване.

Болки в яйчника означават ли рак на яйчника? Лечение.

Въпросът за връзката на болки в яйчниците и вероятността за рак на яйчника често бива поставян, но неговият отговор е по-скоро отрицателен.

Обикновено болки в яйчниците се усещат в периода на овулация, при отделяне на яйцеклетката. Налице е контракция на тръбите, която възниква при придвижването на яйцеклетката в маточната кухина. Болки в яйчниците се появяват и при неправилно лекувани възпаления, които стават хронични.

Функционалните кисти на яйчника обикновено се наблюдават от лекаря за период от 3 до 5 месеца. Това време в голяма част от случаите е достатъчно за тяхното спонтанно изчезване. Тъй като те са обусловени от хормонален дисбаланс, през този период се провежда индивидуално хормонално лечение. Приемането на противозачатъчни таблетки по-скоро предпазва от поява на нови кисти.

Ако кистата не изчезва или нараства, обикновено се подлага на оперативно лечение. Това може да бъде класическа или лапароскопска операция.

По време на наблюдението на установена киста на яйчника се провеждат ехографски изследвания, при които се проследяват формата и размера им, каква е капсулата – плътна, гладка или с разраствания, вид на съдържимото и др. Провеждат се и редица лабораторни изследвания, скенер, магнитен резонанс, туморни маркери и др. за разграничаване от злокачествен процес. При съмнение за рак на яйчника лечението задължително е оперативно.
киста на яйчника

При продължително наличие на киста на яйчника, която не се подава на лечение с медикаменти, се пристъпва към период на наблюдение. След като този период, който обикновено продължава около 3 месеца (или три месечни цикъла) приключи, се пристъпва към редица изследвания. В зависимост от резултатите е възможно да се прибегне до оперативно премахване на кистата. Това може да стане и с помощта на лапароскопия.

Премахването на кистата на яйчника повишава шанса за забременяване, тъй като по този начин яйчникът започва да функционира по-добре. Ако след това има проблеми със зачеването, то вероятно причината е свързана с друг елемент от репродуктивната система.

Народна медицина при киста на яйчника:

 1. Аврамово дърво – подпомага балансирането на хормоните в организма, което от своя страна помага за намаляването размера на кистата. Дозата, която се препоръчва от фитотерапевтите е между 20 и 40 мг на ден. Използвайте поне три месеца, за да има положителен ефект.
 2. Бял трън – билката балансира нивата на естроген и прогестерон, също така прочиства черния дроб – най-големият и важен филтър в организма. Освен това може да действа като профилактика за предотвратяване на появата на киста на яйчника.
 3. Ехинацея – една от най-полезните билки за повишаване на имунната система, помага и за лечение на киста на яйчника. Помага за повишаване на белите кръвни телца, подобрява хормоналния баланс в тялото. Подобрява защитените сили на организма при борбата с инфекциите.
 4. Червена детелина – фитоестрогените в билката действат подобно на естрогена в тялото, подпомага за балансира на хормоните. Освен при киста на яйчника помага и при други проблеми с репродуктивната система на жената.

киста на яйчника Рецепта за киста на яйчника по проф. Мермерски:

1 с.л нарязани листа от невен се варят в 500 мл вода за 15 мин. Пийте по ½ ч.ч 4 пъти на ден преди ядене.

При поликистозни яйчници:

Вари се 30 г невен около 5 минути. С охладената отвара се прави промивка на влагалището веднъж на ден за 7 дни. Едновременно се пие мужик корен. За седмица проблемът се решава.

Рецепта на Петър Димков за киста на яйчника:

Сложете по 1 с.л невен, турта и бял равнец в 1 л. вода. Варете 5 минути, запарете за 20 минути и прецедете. Пийте по 300 мл за един месец по три пъти на ден.

ВАЖНО!

Използването на билките за лечение на киста на яйчника трябва да става след установяване на вида на кистата и след преглед от лекар. Болките в областта на яйчниците може да се дължат и на други здравословни проблеми, за това не прилагайте самолечение!

Лечение на киста на яйчника с още народни средства

Задължително ли е да лекуваме киста на яйчника с операция? Доста хора са резервирани към идеята подобен проблем да се разрешава “по бабешки”. Всъщност първата работа в такива случаи е да се определи за каква точно киста на яйчника става дума. Въпреки напредъка на медицината – в немалко случаи помагат и практиките на народната медицина. Прилагането им може да намали размера и броя на кистите, както и да предотврати появата на нови, да възстанови хормоналния баланс.

Верният подход е да се направи консултация с лекар, но и да не се игнорират съветите на терапевтите и народните рецепти, за които науката се е произнесла положително. Нещо много важно: заради динамиката на живота ни ние сме свикнали да очакваме бързи резултати от всяко действие, включително и от лечебните практики. Народната медицина и лечението с билки и домашни средства и в този случай изисква търпение и продължително изпълнение на предписанията, ако искаме резултат.

С мед

Чистият пчелен мед е почти панацея, но ние сме свикнали да го търсим с лечебна цел най-често при настинки, болно гърло, кашлица. Медът наистина е важен компонент от здравословното хранене и от постигането на оздравяващи ефекти при различни заболявания – и това е обяснимо заради уникалния му състав. Редица гинекологични заболявания също се повлияват от меда. Въпросът е да знаем как точно да го използваме при деликатните женски проблеми. Един от начините е чрез приготвянето на домашни тампони с мед по специални, проверени от практиката рецепти. Вижте как!

Рецепта 1

Според руски народни лечители киста на яйчника успешно се лекува чрез тампон от лук и мед. Подберете няколко здрави глави лук – среден размер, изчистете ги и вземете само средната им част, която по форма и размери напомня класическите супозитории. Поставете лучените компоненти в стъклен или керамичен съд и ги залейте с половин чаша мед – постарайте се да си намерите чист органичен мед, а не менте от най-близкия магазин. Оставете лука да се напоява с меда цял ден, като внимавате през това време сърцевините да бъдат изцяло покрити с мед.

Вечерта вземете една от сърцевините и без да я изцеждате или миете я увийте в стерилна марля. Оформете я като вагинален тампон и си я поставете преди лягане, за цялата нощ. Правете това в десет поредни вечери; след това можете да идете при гинеколога, за да се установи състоянието на вашата киста.

Рецепта 2

Тя е още по-проста: трябва ни само малко мед и стерилен бинт. Ако медът е течен, добре е да го оставим за малко във фризер. С меда намазваме сгънато на две парче бинт – както се прави с мехлемите за превръзка. След това навиваме бинта и го оформяме като тампон; завързваме с дълъг конец – това ще ни помогне да издърпаме тампона, след като е престоял във влагалището цяла нощ. Много е важно медът да е захаросан или полузамразен и да се постави дълбоко във влагалището, иначе ще изтече бързо и няма да свърши никаква работа. И още една подробност – когато се подготвяте за сън с тампона, легнете на онази страна, от която е болният яйчник.

Най-добри резултати се постигат, когато тампоните се съчетават и с вътрешен прием на мед. Сутрин на гладно изпивайте чаша топла вода с две супени лъжици мед. Две седмици лечение с мед – и излекуването на кистата може да се окаже реалност!

С ленено масло

Лененото масло чудесно балансира хормоналното равновесие. Не само народни лечители – и лекари препоръчват на жените прием на по една супена лъжица ленено масло всеки ден. Особено полезно се оказва това в етапа на пременопауза или при хормонален дисбаланс. Ако е диагностицирана киста на яйчника, приемът на ленено масло може да бъде част от комплексна терапия за проблема според принципите на народната медицина.

С цветове на акация

И цветовете на ароматната акация, оказва се, могат да помогнат при киста на яйчника. Наистина трябва да се използва пресен цвят, но ако сме извън сезона върши работа и кората от дървото. Настойката от акация се съчетава в този случай като ефект добре с продукти от репей.

Ето как да действаме:

Две супени лъжици цвят или две чаени лъжички натрошена дървесна кора се заливат с в буркан с водна чаша водка. Бурканът се затваря с капачка на винт и се оставя на тъмно за седмица – десетина дни. След това настойката се прецежда и се прибира в хладилника в чиста бутилка. Приема се по една супена лъжица три пъти дневно в продължение на четири седмици.

Със сода

Содата е уникален продукт и със сигурност го има във всяка кухня. Може да се прилага и при лечението на киста на яйчника. Достатъчна ни е една супена лъжица сода бикарбонат – сипваме я в чаша оцет, да я “угасим”, след което прибавяме чаша водка и три литра вода.

Така се получава базова течност, в която навлажняваме плътна памучна материя и от нея след изстискване оформяме компрес. Поставяме го върху долната част на корема за цялата нощ. Лечението продължава 2-3 седмици.

ВНИМАНИЕ! Тази рецепта не бива да се изпълнява никога, ако се касае за тумор!

Лечение с орехи

Ореховите черупки са изпитано средство за възстановяване на хормоналния баланс, а оттам – и за терапия при киста на яйчника. Могат да се използват и твърдите външни черупки, и вътрешните преградки, които разделят ядките.

Ето един вариант за настойка от орехови черупки: изчистваме 14 ореха и в буркан събираме само начупените черупки. Заливаме със спирт до пълното им покриване. Оставяме затворения буркан на тъмно за 10 дни и прецеждаме. От спиртната настойка се взема по една супена лъжица дневно, на гладно.

Върши работа и отвара от вътрешните преградки: четири супени лъжици материал заливаме с три чаши вряла вода и оставяме съда на много слаб огън за 25 минути. Отдръпваме съда от огъня и оставяме отварата да изстине напълно, след което прецеждаме. Приемът е три пъти дневно по половин чаша.

Калина (Viburnum) с мед

Има немалко доказателства за това, че сместа от мед и калина също може да донесе спасение от киста на яйчника. За изпълнението й е необходимо да се използва сокът на добре узрелите дребни плодчета. Лечебната смес се приготвя в съотношение 1:1 и се приема по схема на гладно. В продължение на една седмица от нея се гълта само малко количество – на върха на чаена лъжичка. През втората увеличаваме дозата на половин лъжичка, през третата – цяла чаена лъжичка, през четвъртата – по една супена лъжица сутрин и вечер. Следва едномесечна почивка и изпълняваме отново същата схема, само че в обратен ред, т.е. започваме с високата доза и намаляваме.

Другият вариант е да се изяждат ежедневно по 15 плодчета на гладно в продължение на два месеца, без да се пропуска нито ден. Такава е препоръката. Дали е възможно обаче цели два месеца да са ни на разположение пресни плодчета от калина (Viburnum)?

Лечение с ортилия (наваличе, Orthilia secunda)

Руски специализирани сайтове за лечение с билки препоръчват и терапията с наваличе – ортилия, Orthilia secunda. Ортилията е позната и в родното билколечение като средство за овладяване на различни гинекологични възпаления и смущения в цикъла. Билката е едно от вечнозелените тревисти растения от семейство Пиренови. Използва се самостоятелно или в комбинация с други билки с подобно въздействие. Могат да се намерят дозирани филтърни пакетчета, които е достатъчно само да се залеят с вряла вода и да се изчака да се запарят (tiande.ovo.bg). За едно пакетче е достатъчна доза от 200 мл; след 15-минутно запарване прецеждаме и изпиваме на два пъти в рамките на деня, по време на хранене. Правим това в продължение на месец. Ако е необходимо, след пауза от 1-2 месеца терапията се повтаря.

Най-чисто е лечението с ортилия в натурален вид, чрез обикновена отвара. Приготвя се с една супена лъжица билка, която се залива с чаша вряла вода и се вари на водна баня, на тих огън половин час. След това съдът с отварата се похлупва и се оставя да кисне на топло три часа. Прецежда се и се пие по една супена лъжица пет пъти дневно. Специалистите отбелязват, че такъв тип лечение продължава не по-малко от 2-3 месеца в зависимост от размера на кистата.

Други три билкови комбинации

Излекувани от киста на яйчника споделят практиките си с различни комбинации от целебни треви. Предлагаме три варианта за лечение с билкови настойки. Всички те се приготвят по следния начин: две супени лъжици от билките – в равни части – се заливат в термос с половин литър вода и се оставят да се запарват цяла нощ. На сутринта се прецеждат; от течността се пие три пъти дневно по половин чаша в подължение на месец.

Ето и варианти за билковите смеси:

 • Лист от коприва, мъртва коприва, френско грозде, мента, пелин, мащерка, плодове от глог.
 • Пелин, овчарска торбичка, лайка, коприва, корен от левзея, бутрак, бял равнец, бял оман.
 • Шипка, бял равнец, пелин, корени от левзея и бял оман, мъртва коприва, лайка, бутрак, смин.

Народен метод

И още един вариант за лечение на киста на яйчника с народни средства: вариантът е реализиран успешно в Русия:

 • Една супена лъжица смес 1:1 листа от малини и билката таволга или лабазник – зелената част, се залива с литър вряла вода; като поизстине се прецежда и се пие по чаша 3-4 пъти дневно в продължение на 3 месеца.
 • През четвъртия месец зелената част на лабазника се заменя с цвят; пие се по същия начин, както при първата стъпка.
 • Трета стъпка – един месец се пие запарка от борови иглички. Три супени лъжици се заливат с литър вряла вода в термос и се оставят така за цяла нощ. През деня се приема по половин до една чаша три пъти дневно.
 • Завършващ етап е настойката от божур: пие се три пъти дневно по една чаена лъжичка в продъ лжение на месец. След десетдневна почивка терапията с тази настойка се повтаря.

Все пак това е споделено в нета и е опит на конкретен човек; ако решите да го пробвате, най-добре е да се посъветвате преди това с лекари, включително с фитотерапевт.

Ендометриозна киста на яйчника

Най-често след диагнозата ендометриозна киста на яйчника на пациентката се препоръчва оперативно лечение. Представлява образувание върху яйчника или в него с кухина, изпълнена с кафява течност. При нарастването има опасност от спонтанно разкъсване на кистата и излив в коремната кухина.

Симптомите на този вид киста първоначално се проявяват в отклонения от нормалния месечен цикъл – обилно кървене, кървене извън календара, болки при интимен контакт, а впоследствие усилващи се постоянни болки, отпадналост, температура, чревни смущения и проблеми с отделителната система.

Точна причина за подобен здравословен проблем не може да се формулира, но са коментирани хормонални или генетични разстройства, гинекологични интервенции, стрес, чернодробно заболяване, използване на вътрематочна спирала, въздействие на негативни екофактори

Този тип киста на яйчника крие доста опасности – например при нарастването й е възможно разкъсване и провокиране на перитонит. Тя може да е причина за безплодие, тъй като притиска останалите вътрешни органи. Усукването й, ако се развива на “краче”, може да прекъсне кръвоснабдяването на яйчника и да провокира некрозата му. Освен това кистата може да стане причина за появата на рак на яйчника.

Фоликуларна киста на яйчника

Достатъчно често се срещат и т.н. фоликуларни кисти. Такава киста на яйчника се развива от фоликул, който е започнал развитието си, но овулацията му в рамките на съответния цикъл не се е състояла. На основата на този фоликул се развива еднокамерно новообразувание, чиито размери могат да достигнат и до 10 см. Изпълнено е с течност, пълна с естрогени. Понякога такива кисти се развиват безсимптомно, но в други случаи могат да въздействат върху редовността на месечния цикъл, да причиняват болки и да влияят върху репродуктивните способности.

Причини и симптоми

Причините за това да се развие фоликуларна киста на яйчника най-често са комплексни. Свързана е с хормонален дисбаланс, който може да гравитира и към генетични причини, и към въздействието на стрес и силно напрежение. Влияние могат да имат различни ендокринни разстройства, болестите, предавани по полов път, тежки инфекции на репродуктивната система, последици от аборти или хиперстимулация при инвитро процедури, както и продължително хормонално лечение на безплодието.

Симптомите за възможна киста на яйчника са доста обезпокояващи и при проявата им не бива да се отлага посещението при лекаря. Най-често се усеща промяна в продължителността на месечния цикъл: дните са повече, кървенето по-обилно, характерните болки по-интензивни. Кървене се появява и между точните дати в календара, след полов акт, ри по-силно физическо натоварване.

Специфичната болка ниско долу в корема е локализирана вляво или вдясно в зависимост от това кой от яйчниците е засегнат. Понякога се спекулира с твърдението, че десният яйчник е по-податлив на такива образувания, но статистиката не го доказва.

Симптоматиката се усложнява при разкъсване на кистата – появяват се силни болки, слабост и световъртеж, гадене и повръщане, срив на артериалното налягане и тахикардия, пребледняване или цианоза, кървене от гениталиите, изпадане в шок. Състоянието е животозастрашаващо и трябва много бързо да се потърси спешна медицинска помощ.

Как се лекува

При диагностицирането на такава киста на яйчника обикновено се прилага наблюдение в рамките на 2-3 месеца, ако тя не е по-голяма от 6 см. В много случаи кистата претърпява обратно развитие и не се налага оперативно отстраняване. В такъв случай може да се приложи лечение с хомеопатични продукти или билки, народната медицина доказано помага.

За нормализиране на хормоналния фон, както и за подпомагане на обратното развитие на кистата понякога се препоръчват модерни физиотерапии или оксигенотерапия, т.е. лечение с кислород. Всъщност става дума за оптимизиране работата на отговорни мозъчни центрове и на ендокринната система, особено при рецидивиращи кисти на яйчника.

В други случаи е неизбежно да се пристъпи към лечение с хормонални препарати, противовъзпалителни медикаменти и терапия с витамини. Много е важно да се разбере, че тогава става дума за “фини настройки”, от които разбират само специалистите – чрез самолечение по примера на приятелка или родственица една жена може само да си докара още по-голям проблем.

Хирургичната намеса е неизбежна, ако кистата е достигнала 8-сантиметров разбер или повече, ако не дава признаци за обратно развитие и е причина за описаната симптоматика. Акцентира се – винаги, когато това е възможно – на лапароскопските операции, които позволяват щадящо отстраняване на проблемната киста, с по-малка кръвозагуба и по-бързо възстановяване.

Психологическият фактор

Съобщаването на една диагноза, свързана с подобен проблем, естествено не радва. Напротив – потвърждават се съмнения, поражда се страх, започват терзания за това – че може би не става дума за киста, а за нещо по-лошо и пр.

Страхът и унинието могат да се обяснят, но е важно да се преодоляват, защото наистина пречат. За въпросните “женски” проблеми просто е ясно като две и две, че психотравмите, стресът, напрежението имат много сериозен принос. Необходима е подкрепа от близки и приятели, за да се преодолеят негативните нагласи ида се създаде увереност за оздравяване и възстановяване.

Понякога е трудно да се приемат нещата, които ни се случват, но човешката природа “носи” много и е способна да издържи още и още изпитания. Фактът, че обратното развитие на една киста на яйчника е възможно и без специално лечение – този факт говори, че вътрешната хармония и увереност, балансираният дух са истинското лекарство, с което всяка болест си отива.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Киста на яйчника и поликистозни яйчници– симптоми и лечение

 1. На мен лично при киста на яйчника много ми е помагало лечението с ленено масло. Пие се по една лъжица от него на ден и се съчетава с тампони, напоени в мед долу. Тампоните се сменят всеки ден.

 2. А при злокачественна формация на яйчниците какви промивки, тампони и компреси се препоръчват?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *