Симптоми: Децата с аутизъм се познават по очите!

Симптомите на аутизъм могат да бъдат разпознати още когато едно дете е само на два месеца. Сигурен признак е нежеланието му да гледа други хора в очите.

Децата, които избягват да гледат други деца в очите, често развиват аутизъм. Изучаването на детския поглед може да стане един от методите за ранна диагностика на аутизма, информират от www.medikforum.ru. Изследователски екип от Атланта работи върху такава методика с убеждението, че споменатият симптом може да бъде разпознат още в двумесечна възраст.

Американските изследователи приложили при изследванията си специална технология, проследяваща посоката на погледа и реакциите на детето при различни външни дразнители. При деца, които впоследствие били диагностицирани с аутизъм, се наблюдавало устойчиво нежелание да гледат в очите други хора.

Освен това те трудно фиксирали погледа си върху определен предмет или точка. Най-общо казано – малките аутисти гледали в нищото, без да се съсредоточават.

Авторите на теорията отбелязват, че подобна диагностика не може да се извърши с невъоръжено око, за това е необходима специална техника. Това е предупреждение към свръхгрижливите млади родители, които биха си направили погрешни изводи за мним проблем. Ако един мъник не гледа майка си непрекъснато, това все още не значи, че той има аутизъм!

Освен техника професионалният тест предполага и проверка с точно определени специфични дразнители. Преди да започне да пълзи, а сетне и да ходи, детето интензивно изучава околния свят с поглед. Мъниците разглеждат различни предмети, хора, лица. Контактът чрез очите с други хора има сериозна роля в развитието на социалното общуване с детето.

Както е известно – затрудненото общуване е един от главните симптоми на аутизма.

Непременно погледнете и ТОВА:

Аутизъм: Симптоми, признаци, лечение. Ранен аутизъм

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Симптоми: Децата с аутизъм се познават по очите!
3.3 (66.67%) 3 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *