Гликиран хемоглобин изследване

Гликиран хемоглобин: Изследване, същност, норма и отклонения

Гликиран хемоглобин – какво показва и как се изследва. Норма и отклонения от обичайните стойности; висок и нисък хемоглобин. Анемия, хемоглобин, диабет – връзки. Лечение; норми на живот при болестни състояния

Анемия, хемоглобин: всеки е наясно за какво става дума. Какво обаче знаем за гликирания хемоглобин? Какво показват цифрите от изследване, което лекарят ни е назначил?
Хемоглобинът е компонент от еритроцитите, които пренасят молекулите на кислорода до органи и тъкани. Хемоглобинът има една особеност: свързва се необратимо с глюкозата чрез бавна неферментативна реакция. В биохимията този процес се нарича гликиране и резултатът от неговото протичане е гликираният хемоглобин.

Какво е гликиран хемоглобин. Изследване

Гликираният хемоглобин (гликохемоглобин) е биохимичен показател, който зависи от средната стойност на глюкозата в кръвта. Когато се повишава, това означава ускорено сливане на хемоглобин и глюкоза, т.е. увеличено образуване на гликиран хемоглобин.

Какво е Hb A1C

Hb A1C е общоприетото обозначение за гликиран хемоглобин. Скоростта на гликиране е толкова по-висока, колкото по-висока е и стойността на кръвната захар. Степента на гликиране се наблюдава в рамките на 120 дни – толкова е животът на еритроцитите, към които се отнася коментираната характеристика. Реално показателят информира за среднодневните стойности на кръвната захар за срок от три месеца.

С други думи, Hb A1C показва степента на “озахаряване” в рамките на три месеца. След изтичането на този срок еритроцитите постепенно се обновяват. Новият показател Hb A1C ще отразява стойностите на кръвната захар за следващите три месеца, и т.н. Изследването на този показател е жизнено важно за диабетиците, тъй като позволява ефикасен контрол върху болестта и бърза проверка за ефикасността на прилаганото лечение.

Къде се прави такова изследване

Изследването за гликиран хемоглобин се прави в специализираните лаборатории – такива вече има немалко, при това разполагащи с добра материална база и специалисти.

Какво представлява изследването?

Както ред други кръвни изследвания, и това изисква вземане на определено количество кръв – от пръста или от вената. Нататък следва работата на лаборанта; той изпълнява определени операции и дава резултат в проценти. Ако процентът например е 7, това означава, че седем процента от вашия хемоглобин се е свързал с глюкоза, а останалите 93 продължават да хранят с кислород вашите тъкани и органи. Колкото по-висока е стойността на глюкозата в кръвта ви – толкова по-сериозен е рискът с нея да се съединят повече молекули на хемоглобина. Така ще имате и по-висок процент на гликиран хемоглобин – т.е. хемоглобин, който не върши основната си работа.

Гликиран хемоглобин изследвания
За изследването на този показател не е необходима специална подготовка на пациента

Наднормената захар в кръвта на диабетиците всъщност се свързва с белтъците и нарушава функциите им. Хемоглобинът е един от потърпевшите белтъци. Крайните продукти на гликирането са токсични; те създават ред здравни проблеми – включително диабетни усложнения на крайниците, бъбреците и зрението.

Колко струва?

При диагностициран диабет Здравната каса покрива до 4 изследвания за гликиран хемоглобин в рамките на една календарна година. Изследването само на този показател може да бъде направено и частно, като цената варира за различните лаборатории от 12 до 15 лв.

Как да се подготвим?

Това изследване не изисква някаква специална подготовка. Стойността на гликирания хемоглобин не зависи от външни фактори, затова преди посещението в лаборатория може да се приема храна и течности, да се спортува и да се вземат лекарства. Няма особена разлика и от това дали пробата е взета сутринта или в друга част на деня.

Гликиран хемоглобин – на гладно или не?
“Фигурин

Все пак специалистите препоръчват да се дава кръв за анализ на гладно – след хранене кръвта се сгъстява; повишението на липидите в плазмата може да се отрази на хемоглобина и резултатът да е леко неточен.

Този анализ не се прави и в случаите, когато хемоглобинът е под нормата или е изменен срокът на живот на еритроцитите поради заболяване.

Стойности, норма, таблица

След обстойни изследвания е установено, че нормалните показатели за гликиран хемоглобин са 4 до 5.7 %. Това правило е валидно за двата пола, за всяка възраст – включително деца и подрастващи.

Вижте и това ценно видео по темата:

Гликиран хемоглобин при здрави хора

Показател Hb A1C под 5.7% процента означава, че изследваният е здрав и има нормален обмен на глюкоза. Тази граница е еднакво валидна и за диабетиците. Нормален се счита условно и резултатът до 6%, но според някои специалисти той трябва да заостри вниманието на човека; възможно е да настъпва влошаване на въглеводородния обмен и е препоръчително да се мине на нисковъглеродна диета за профилактика на диабета.

Референтни стойности, таблица

При стойности около 6 до 6.4% може да се говори за състояние на преддиабет. Обикновено лекарите казват, че това не е страшно и че нещата могат да се поставят под контрол. Ако това не се изпълни, в рамките на 5-10 години ще започнат сериозни проблеми с краката, бъбреците и зрението.

При 6.5% и над тази стойност вече се касае за диабет. Необходимо е лечение в зависимост от формата, диабет 1 или 2. При 8% и повече е ясно, че проблемът е неглижиран или че диабетът е извън контрол. Хроничните усложнения се развиват стремително; има висок риск от загуба на съзнание и свърт при диабетна кетоацидоза или хипергликемична кома.

Гликиран хемоглобин стойности

В прилежащата таблица обърнете внимание на показателите от първата колонка: това са стойностите на гликирания хемоглобин, маркирани в зелено към червено. Ясно е, че ниската част на скалата показва резултатите на здрав човек; нещата се влошават все повече, колкото по-близо сме до червения сектор.

Висок

При стойности на гликирания хемоглобин над нормата става ясно, че продължително време глюкозата в кръвта е била повишена. Това не винаги означава захарен диабет. Към нарушенията на въглеводородния обмен се отнасят още нарушената толерантност към глюкозата и нарушената глюкоза на гладно.

Дайте мнение и Вие тук!

Диагноза захарен диабет се поставя когато нивото на общия гликиран хемоглобин превишава 6.5%.

Нисък

При показатели под 4% кръвната захар е също под нормата и това може (но не е задължително) да се проявява чрез симптомите на хипогликемия. Най-често причина за това е тумор на панкреаса, при което се продуцира голямо количество инсулин. Ниските стойности на кръвната захар – което води до гликиран хемоглобин под нормата – могат да са причинени от следните фактори: предозиране със захаропонижаващи медикаменти; продължителна нисковъглеродна диета; продължителни интензивни физически натоварвания; надбъбречна недостатъчност; генетични заболявания; наследствена непоносимост към фруктоза.

За какво говори изследването?

Високият показател на гликирания хемоглобин е предупреждение за възможни рискови състояния. Рискът от смърт поради сърдечно-съдови заболявания е с 24% по-висок в сравнение с хора на същата възраст, които имат HbA1C под 5,5-5,7%. В рамките на 5-10 години един диабетик развива невропатия, ретинопатия, възможни са и проблеми с бъбреците.

Причини за отклонение от нормата

Отклоненията от нормата са резултат от различни заболявания и патологични състояния на организма. Ето кои са най-разпространените:

  • Захарен диабет; нарушена толерантност към глюкоза; латентна форма на захарен диабет в резултат на генетична предразположеност, след усложнение през бременността, поради нездравословен живот; заболяване на далака, спленектомия; постоянен прием на медикаменти; ендокринни нарушения; хемолитична анемия; наличие на инсулинома – тумор на панкреаса; кръвозагуба и трансфузия с кръв, чиито еритроцити могат да съдържат гликохемоглобин; продължителна диета с ниско съдържание на въглехидрати.
Гликиран хемоглобин при диабетиците

Болните от диабет трябва да си изследват гликирания гемоглобин на всеки три месеца. Това дава възможност да се проверява ефективността на лечението и навреме да се вземат мерки срещу възможни усложнения.

Болните от диабет трябва да се стремят към показателите на здравите хора, ако искат да се предпазят от ранни усложнения. Т.е. индексът им трябва да е в диапазона 5.5 – 5.7%. Такъв показател може да се достигне дори и при тежък диабет тип1; при диабет2 дори е по-лесно. Основното е да се провежда съответното лечение и контрол върху болестта, като паралелно се изпълнява и нисковъглеродна диета.

  • Някои специалисти твърдят, че при възрастни диабетици е допустимо гликираният хемоглобин да е по-висок; коментират се стойности около 8%. Коментарът е, че при тази пациентска група има риск от хипогликемия, ако показателят е в норма. Такова твърдение е успокояващо за пациента, но дали наистина нещата биха били безопасни? Всъщност коментарът в подобни случаи е, че за пациенти с тежки здравословни проблеми, при очаквана ниска преживяемост и риск от тежка хипогликемия по-високата стойност на гликирания хемоглобин едва ли е най-сериозният проблем.
Гликиран хемоглобин и сърповидно-клетъчна анемия

Сърповидно-клетъчна анемия се развива при генна мутация, в резултат на която червените кръвни телца – еритроцитите, не изпълняват пълноценно функциите си. Възникват състояния с тъканна хипоксия – кислороден глад, а самите еритроцити при участието си в кръвообращението изпитват затруднения и променят формата си. Сърповидната форма затруднява циркулацията, настъпват увреждания на клетъчната мембрана, еритроцитите стават проницаеми и губят компоненти от съдържанието си; съкращава се животът им. Организмът пуска нови еритроцити, количеството им нараства над нормата и се създават условия за повече свързвания с глюкозни компоненти, т.е. за по-висок процент гликиран хемоглобин.

Сърповидно-клетъчна анемия: болестта и лечението й

Как да нормализираме гликирания хемоглобин?

За да се понижи или повиши гликираният хемоглобин, на първо място се нормализира нивото на кръвната захар. Трябва да се изпълняват базовите условия на лекуващия ендокринолог, които засягат храненето и начина на живот – с повече движение, спорт, с правилно редуване на работа и почивка.

Правилно хранене

При диабет2 и висок показател на гликирания хемоглобин менюто изключва белия хляб и храни от бяло брашно; макарони и картофи, подсладени напитки и захар, всякакви сиропирани десерти, торти и пасти. Разрешени са зеленчуци, несладки плодове, растителни мазнини, пълнозърнест хляб.

Гликиран хемоглобин диета
Стриктната диета помага за нормализиране на гликирания хемоглобин

При гликиран хемоглобин под нормата се препоръчват повече протеини и сложни въглехидрати. Добро решение са ядки и бобови храни, зеленчуци, пълнозърнест хляб, плодове, нетлъсти меса, млечни продукти. Забранени: напитки с кофеин, газирано, блюда с високо съдържание на мазнини.

Физическо натоварване

При високи стойности на кръвната захар се препоръчва спорт в умерени дози – така, че да се изгарят повече калории, да се разходва повече глюкоза и тялото да поддържа тонуса си. препоръчва се бавно бягане, ходене, каране на колело, плуване, допустими са игрите с топка. Избягват се екстремните спортове.

При ниски проценти за гликиран хемоглобин не бива да се спортува. Понякога в такава ситуация и най-малкото физическо натоварване може да навреди на организма.

Емоционално състояние

Кратковременно повишение на кръвната захар може да се получи при стрес, повишена тревожност, разстройство, страх, депресия. На кръвната захар може да повлияе и приемът на антидепресанти.

Нормализацията на емоционалното състояние изисква разрешаване на психологическите проблеми, понякога и с помощта на специалист. Така ще се отстрани една възможна причина за увеличението на глюкозата в кръвта, а оттам и на гликирания хемоглобин.

Източници:

Първоначално публикувано на:22.11.2018 @ 9:57

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Желязодефицитна анемия. Симптоми

Желязодефицитна анемия. Симптоми, изследвания и лечение

Желязодефицитна анемия: що е то? Анемия, хемоглобин и дефицит на желязо. Симптоми и степени на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *