повръщане и Разстройство при деца

Разстройство при деца: 10+ начина да помогнем

Повръщане и разстройство при деца: видове, причини. Как се поставя точната диагноза. Лечение – ефективни методи чрез лекарства и билки. Диета. Кои са възможните усложнения

Повръщане и разстройство: всеки млад родител се е сблъсквал с този проблем и често е изпадал в паника. Това –  заради колебанията си какво да предприеме: да вика лекар или да вземе сам някакви мерки. Особено често мъниците на възраст 1-3 години страдат от диария: така е прието да се определя състоянието, при което детето се изхожда воднисто повече от два пъти дневно. За такова чревно разстройство е добре да се знае повече, за да не се стигне до усложнения. И преди всичко е редно да се разбере – какво го е причинило.

Какво е диария (разстройство) при деца?

Диария- това е често изхождане с воднисти изпражнения. Като правило при децата под едногодишна възраст, а при по-големи тя е резултат от стомашна инфекция и продължава по няколко дни.
Възможно е обаче болестното състояние да продължи повече от седмица, изхожданията да са десетина дневно и изпражненията да съдържат късчета непреработена храна. Важно е при това да се обърне внимание на съпътстващата симптоматика – например повръщане, повишена температура. Трябва да е ясно, че в подобни случаи рискът от обезводняване е много висок и трябва да се действа бързо за неговото предотвратяване.

Симптоми

При по-големите деца храносмилателните процеси вече са подобни на тези при възрастните; дефекацията съответно е 1-2 пъти дневно, с оформени екскременти. При новородени и кърмачета обаче механизмът е малко по-различен заради вида на храната, незрелостта на ферментната система – това прави честите изхождания нормално явление. Дори е възможно едно здраво бебе да ака след всяко кърмене. И при тази група обаче симптоми като пяна, зловоние, наличие на кръв и слуз не са нормални симптоми и свидетелстват за нарушено здраве.

В процеса на растеж и развитие детската храносмилателна система укрепва, приема нови храни. Ако при тази фаза липсват периоди на разстройство и констипация, значи детето се справя с промените в храненето, приема ги нормално.

Симптоми на диария са налице при неспокойствие на детето, поява на стомашни колики, учестено изпразване на чревния тракт – отделената маса е водниста и с неприятна, болна миризма. Работата е лоша, ако екскрементите са в голямо количество, зеленикави, с пяна и има повече от 7-8 изхождания дневно. Такова разстройство е опасно, тъй като може да доведе до обезводняване и минерален дефицит, до нарушения на електролитния състав на кръвта.

По характера на екскрементите може да се съди за причинителя на заболяването:

  • Пяната е характерна за инфекциите с патогени;
  • Стафилококовата инфекция дава зелено оцветяване;
  • Блатистата окраска насочва към салмонелоза;
  • Белите екскременти означават чернодробен проблем, хепатит;
  • Желеобразните екскременти с малинов цвят могат да сигнализират за дизентерия.
Видове разстройство при децата

Разстройството при деца протича по различни начини и може да е причинено от различни фактори. Съществуват класификации по тези два признака – определянето на вида разстройство улеснява избора на адекватна терапия за болното дете.

повръщане и Разстройство при деца
Разстройство може да се развие със или без температура

Видове разстройство според причината:

  • Инфекциозно. Може да е свързано с всеки род инфекция – дизентерия, салмонелоза, хранителни токсикоинфекции, вируси и пр. при децата под две години са чести зимните вирусни диарии. При тях инкубационният период е няколко дни; започва се с повръщане и разстройство, следва треска, мускулни болки, главоболие, повишена температура. Средната продължителност на такава инфекция е една седмица.
  • Алиментарно. Основна причина е продължителното нарушаване на хранителния режим, еднообразна и бедна на витамини храна, алергия към продукти и лекарства.
  • Диспептично. Налице е нарушено храносмилане поради секреторна недостатъчност на стомаха, черния дроб, тънките черва, панкреаса.
  • Токсично. То е резултат от бъбречна недостатъчност или отравяне, например с живак или арсеник.
  • Медикаментозно. Следствие е от лечение с антибиотици, при което е потисната чревната микрофлора и се развива дисбактериоза.
  • Неврогенно. Причинено е от стрес, вълнение, страх, силно преживяване, депресия.

В зависимост от механизма на протичане описваното разстройство може да бъде:

  • Хипокинетично. Екскрементите са малко, с консистенция на каша, зловонни заради бавното придвижване в чревния тракт.
  • Хиперкинетично. Изхвърлената маса е малко количество, течна или полутечна – следствие от твърде бързото придвижване по тракта.
  • Хиперсекреторно. Обилно и воднисто изхождане – свързано с повишеното отделяне на вода и соли в червата.
  • Хиперексудативно. Изходеното е воднисто, неголямо количество, съдържа слуз и кръв – при възпалени черва, при които има обилно напълване с вода.
  • Осмоларно. Изпражненията са мазни, обилни, с остатъци от непреработена храна – така е при затруднено всмукване на вода и соли в тънките черва.

В зависимост от начина на протичане на разстройството лекарят може да го определи като хронична диария или като остро диарично състояние. Хроничното продължава три седмици и повече, а острото може да бъде преустановено в рамките на 1-2. Има и някои специфични ситуации, които не попадат в описаните класификации. Например разстройство може да има при поникването на зъбки – не може да се предвиди колко точно дни ще продължи то, но по принцип така е докато зъбчето пробие. Възможно е срокът да е седмица, но може и повече.

Клинична картина
“Фигурин

Всички са свикнали да смятат, че детският екскремент при разстройство е жълт; това е един вид норма, свидетелство, че състоянието на детето не е много сериозно. Най-често така се случва при прием на некачествена храна. Но има случаи, когато течните изпражнения са оцветени различно и съдържат различни примеси. Добре е родителят да знае какви са възможните връзки при един или друг цвят, за да знае какво да предприеме.

  • Ако например екскрементът е твърде светъл, почти бял, това насочва към чернодробен проблем. Твърде редкият, воднист и примесен със слуз често е симптом на чревна инфекция, преяждане, непоносимост към кравето мляко. Общото състояние на детето не се променя видимо, но може да настъпи бързо обезводняване и е опасно.

Наличието на кръв свидетелства за бактериална инфекция. Ако има само червени жилки и зеленикави късчета – това е знак за дизентерия. Зеленикави или оранжеви примеси дават салмонелозата и коли-инфекцията, като при това се повишава температурата.

  • Черни екскременти при новородени не бива да плашат никого, това е изхвърлянето на т.н. меконий. В по-късна възраст могат да са сигнал за вътрешен кръвоизлив или за злоупотреба с лекарствени продукти. Ако детето е под едногодишна възраст, пенестите екскременти подсказват за лактозна недостатъчност, дисбактериоза или цьолиакия. При по-големи деца са симптом на остро отравяне.

При разстройство родителят може да се ориентира какво да прави, като обърне внимание на вида и цвета на изходеното от детето. Ако според него има тревожни сигнали, не бива да отлага търсенето на медицинска помощ. Специалистите дори препоръчват екскрементът да се запази до идването на спешния екип, тъй като по този начин ще е налице информация за заболяването. Но дори и редовните на вид екскременти могат да са свързани със сериозно заболяване, ако са налице и други притеснителни симптоми. Ето ги:

  • Гадене и повръщане; болки в корема; вялост, липса на активност; плач и отказ от хранене; влошено качество на съня; при бебетата често има и температура, особено при прорязването на млечните зъби; сърбеж в зоната на ануса – може да насочи към вътрешен хемороид; главоболие.

Колкото повече симптоми се проявяват заедно с коментираното разстройство, толкова по-сериозно е заболяването. Особено тревожна е ситуацията, ако са налице кръв в екскрементите и температура. В такъв случай звънете за лекар начаса! Ако такива тежки симптоми липсват – може да се изчака един ден, като се полагат грижи за прием на течности и предотвратяване на обезводняване.

Впрочем, трябва да приемем, че описваното разстройство е защитна реакция на малкия организъм. По този начин той се опитва да се изчисти от токсини и патогенни микроорганизми, които му вредят.

Причини за разстройство при децата

Списъкът на възможните причини е доста дълъг: обобщено – диарията се причинява от вируси или бактериална инфекция. Състоянието може да се развие в резултат на паразити, прием на антибиотици или неправилно хранене.

Вирусна инфекция. Патогените от рода на ротавирус, норовирус, аденовирус и астровирус причиняват диария, повръщане, болки в корема. Възможно е повишение на температурата до 38 градуса, треска.

Бактериална инфекция. Бактериалното хранително отравяне също причинява диария. Съществуват бактерии, които предизвикват хранителни отравяния – стафилококи, салмонели, шигела, ешерихия коли, кампилобактерии. Ако детето има бактериална инфекция, диарията се развива бурно. Наблюдават се коремни спазми, екскременти с кръв, висока температура. Може да се развива без повръщане. Когато е налице такава симптоматика, посещението при лекар е задължително.

Инфекции на ухото. Понякога ушната инфекция – вирусна или бактериална, може да предизвика пристъп на диария, особено при деца под двегодишна възраст. Може детето да се е простудило и да капризничи; то ще се пипа по ушите и ще плаче, че там го боли. Може също да има гадене, да повръща и да отказва да се храни.

Паразити. Паразитните инфекции също могат да предизвикат диария. Вапример ламблиозата се причинява от микрскопичен паразит, който живее в тънките черва. Ако детето има тази инфекция, често ще го тормозят газове, гадене и спазми, подуване на корема, редки изхождания. Този тип инфекции са чести в детските общности, а лечението изисква намеса на специалист.

Разстройство при деца, повръщане и разстройство
Понякога причина за разстройство може да бъде неправилното хранене

Антибиотична диария. Ако детето има диария по време на лечение с антибиотици или непосредствено след него, това означава, че лекарството унищожава и полезните бактерии наред с патогените. Тогава се търсят алтернативи и в никакъв случай не трябва да се правят самостоателни експерименти.

Прием на големи количества сокове. Соковете, особено тези с високо съдържание на фруктоза или сорбит, могат да разстроят детския стомах и да провокират разстройство. Намалените дози сок могат да решат този проблем в рамките на седмица. Нормалната доза е една чаша напитка, не повече от 200 мл дневно.

Хранителна алергия. Лека или по-тежка реакция към някакъв продукт може да се прояви или веднага, или след няколко часа. Най-разпространеният хранителен алерген е кравето мляко. Други подобни са фъстъците, яйцата, соята. Развиват се диария, подуване, болки в корема. Възможна е поява на кръв в екскрементите. В по-тежки случаи алергията се изразява в повръщане, копривна треска, отоци на лицето и гърлото, затруднено дишане.

Хранителна непоносимост. За разлика от алергията към храни, непоносимостта не е свързана с имунната система. Често споменаван пример е непоносимостта към лактоза. Ако детето има тази непоносимост, то е с дефицит на лактаза, т.е. фермента за преработване на лактозата.

Отравяне. Децата са предприемчиви и любопитни и все им се иска да опитат нещо ново. Това често ги насочва към продукти, които не са хранителни – химикали, особено битова химия; растения, хапчета. При подобни епизоди освен диария и повръщане може да има проблеми с дишането, вялост, загуба на съзнание. Неотложно трябва да се търси медицинска помощ.

Функционална диария. Когато детето се изхожда няколко пъти дневно, екскрементът е воднист, миризмата му е лоша и съдържа непреработена храна или слуз, това може да се окаже функционална диария. Тя се развива без конкретна причина – почти винаги е свързана с промени в храненето, с въвеждане на нови храни.

Методи за изследване

Когато детето има разстройство, треска, спазми и болки в корема – лекарят предлага да се направят изследвания, за да се изяснят причините за диарията и да се започне адекватно лечение. Ето как действат специалистите:

  • История на болестта. Педиатърът изследва историята на заболяването – затова когато тръгнете към поликлиниката или болницата, вземете със себе си всички бумаги, които имат отношение по темата. Трябва да информирате какви лекарства приема детето; добре е да имате списък на медикаментите, които са били изписвани или сте купували от аптеката без рецепта.
  • Физикален преглед. Лекарят измерва температурата на детето; проверява пулса и артериалното му налягане, проследява за признаци на обезводняване. Палпира корема, за да определи дислокацията на болката.
  • Анализ на кръвта. Ако педиатърът предполага бактериална или вирусна инфекция, той ще назначи пълен кръвен анализ, за да си изясни причината за състоянието на болното дете.
  • Анализ на екскременти. Както бе споменато, при деца на възраст под три години може да се развие диария, ако имат чревни паразити. Анализът на екскременти позволява да се установи дали причинителят е паразит или бактерия.

Лечение. Домашни методи

Ако не обърнете достатъчно внимание на едно детско разстройство, то може да се окаже опасно за живота на мъника. Търсете лекар, ако детето е вяло или ако диарията не може да се овладее; ако в екскрементите има кръв или болките не спират. Същевременно вкъщи може да се направи немалко, за да се облекчи състоянието на болното дете.

Дайте мнение и Вие тук!

Ето един важен въпрос: как да спрем диарията?

  • Първата ви грижа е да хидратирате детето: то губи течности и трябва постоянно да му давате малки дози вода или слаб чай.
  • Друга важна стъпка е зареждането с мазнини. Децата, които ядат храни с ограничено мастно съдържание, по-често страдат от диария. Нискомаслените диети са добри за възрастните, защото ги предпазват от проблеми на сърдечно-съдовата система. За децата обаче е важно да ядат пълномаслени млека, извара, кашкавал, йогурт.
  • Положителна роля играе ограничаването на плодови сокове и напитки. Те съдържат много захари, които организмът не е в състояние да преработи и отключват стомашен дискомфорт и разстройство. Захарите се задържат в дебелото черво, провокират събиране на вода и по този начин формират воднисти екскременти.
  • Научете детето да яде храни с повече фибри: това дисциплинира чревния тракт и предотвратва честите диарии. Нерядко във възрастта от 1 до 5 години диарията е провокирана от консумацията на храни с бедно съдържание на фибри.

Един проверен вариант за предотвратяване на диария или за бързото й излекуване е приемът на семена от сминдух/тилчец. Стритите семена могат да се включат в композицията на познатите смеси шарена сол за овкусяване на филийки. Други работещи средства от народната медицина при диария у деца са разтвор от ябълков оцет във вода, боровинки, варени картофи, бял ориз. Полезно е да се пие на малки дози прецедената вода, в която е сварен оризът. Тази течност може да се посоли леко преди прием. Преди да минем към лекарствата, вижте още лекове:

https://www.lekar.bg/2018/11/09/%D0%BB%D0%B5%D0%BA-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/

Как се лекува разстройство с лекарства

В някои случаи се налага прием на лекарства, ако състоянието с повръщане и разстройство, или само с диария, не се поддава на овладяване със средства от народната медицина.

Антибиотици (само от лекар)

Когато причина за разстройството са бактерии или паразити, лекуващият може да назначи антибиотици. Това ще неутрализира инфекцията и ще облекчи симптомите. Но ако причинителят е вирус, антибактериалните препарати ще си останат безполезни.

Когато все пак се наложи да се даде антибиотик, той трябва да е препоръчан от педиатър; лекарят ще определи дневната доза и продължителността на приема, а родителят ще трябва да изпълни стриктно препоръките. Обикновено 4-5 дни с антибиотик са достатъчни за неутрализиране на проблема.

Електролитни разтвори

Вече стана дума за риска от обезводняване при повръщане и разстройство, особено ако пациентът е дете. Затова първата мярка е рехидратацията – детето трябва да пие вода или да се зарежда с електролитни разтвори, за да се съхрани водно-солевия баланс на организма му. В аптеките има готови разтвори или дозирани солеви смеси, с чиято помощ разтворите се приготвят в домашни условия. Пероралната хидратация е бавен, непрекъснат процес, който трябва да се поддържа дори ако детето продължава да повръща. Ако това повръщане е продължително и интензивно, лекуващият може да назначи венозно вливане на разтворите.

Ентерособренти

Ентеросорбентите са вещества, чиято роля след попадане в храносмилателния тракт е да оберат и деактивират токсичните компоненти; сетне следва изхвърляне от организма чрез дефекация. Редно е избора на един или друг продукт да направи лекуващият; голяма група ентеросорбенти са тези на основата на активния въглен. Популярно средство за лечение на деца е смекта.

Вомитус Хийл

Вомитусхил (Вомитус Хийл) е композиция от 6 хомеопатични съставки; предлага се под формата на перорални капки или супозитории. Изборът на една или друга форма зависи от симптомите на заболяването, например при диария по-разумният вариант са капките. Дозата трябва да бъде определена от лекар; съобразява се с възрастта на потребителя.

https://www.lekar.bg/2018/11/09/%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B5/

Лечение на основното заболяване

Ако диарията е предизвикана от друго заболяване или състояние, например възпалителен процес в чревния тракт, приоритет ще е именно неговото овладяване. Диарията е симптом на основното заболяване и постепенно ще отслабва като ефект от основната терапия.

Пробиотици

Педиатърът може да препоръча да се дават на детето пробиотици. Пробиотиците по принцип са полезни микроорганизми, които се намират в стомашно-чревния тракт. Изследванията показват, че пробиотиците съкращават продължителността на диарията и нямат странични ефекти. Биогайа е доказан продукт, който подобрява състоянието на детската чревна микрофлора.

Диета при разстройство

Храненето на едно дете с описвания проблем трябва да бъде подчинено на строги правила. След няколкочасовата пауза без никаква храна – само на течности, следва захранване и спазване на изикването да се яде често и по малко. Кои храни помагат и кои са вредни в такава ситуация?

Какво може да яде дете с диария?

Позволените продукти са препечена филийка, печени ябълки, банани, бял ориз, макарони, овесени ядки, зеленчуци – моркови, тиквички, цвекло, печени картофи, варени яйца. При вече стабилно състояние на чревния тракт се въвеждат млечните продукти – мляко, извара, сирене.

Храни, които трябва да избягваме

Има и такива храни, които за известно време следва да се забравят. Това са на първо място пържените и мазни храни, колбаси, ябълков сок, газирани подсладени напитки и напитки с кофеин, пасти, плодове, зеленчуци от рода на броколи, царевица, листни зеленчуци, чушки, грах, боб.

Списък от тревожни симптоми

Сред симптомите има някои, които будят тревога и изискват бърза медицинска намеса

  • Няма смисъл да чакате и да се опитвате да се справите сами, ако в детския екскремент има кръв; ако детето не иска да яде и да пие нищо; ако започналото повръщане и разстройство е постоянно и не можете да го спрете по никакъв начин. Детето може да се оплаква от силна болка в корема; демонстрира ясни признаци на обезводняване – пресъхнала устна кухина, умора, световъртеж, рядко отделяне на урина, кръв в екскрементите, повишена температура, често над 38 градуса.
Усложнения и други болести

От навременното и грамотно лечение на детското разстройство зависи много: ще се наложи ли да лежи мъникът в болница, какви лекарства ще му назначат. Не са редки неприятните последици и усложнения, влошаването на общото състояние. Неглижирането на проблема от страна на родителя и късното търсене на медицинска помощ могат да провокират припадъци и гърчове, обезводняване, стомашно разстройство; дисбактериоза и впоследствие – дерматити, бронхиална астма, хроничен гастродуоденит, дискинезия на чревния тракт, проктосигмоидит.

  • Чревните инфекции могат да отключат невротоксикоза, мозъчен оток, електролитни нарушения, инфекциозно- токсичен шок, сепсис, хемолитико-уремичен синдром, токсико-дистрофично състояние. Възможни са усложнения след дезинтерия от рода на чревно кървене, артрити, неврит, енцефалит, дисбактериоза, хипотрофия, анемия, хиповитаминоза, пневмония, отит, пиодермия, летален изход.

Да се лекува запусната диария, развила се на фона на сериозно заболяване, е дълъг процес. Всяка от тези патологии сама по себе си е опасна за детето, затова е по-добре да преиграете с викането на лекар – отколкото да закъснеете.

Разстройство и повръщане

Разстройство и повръщане при децата: без значение дали е с или без температура – състоянието е много тревожно за родителите и ктрайно неприятно за самите деца. Симптоматиката определено информира за опасност, особено ако детето е в първата година от живота си. трябва бързо да се вземат мерки – според състоянието, така, че детето да не пострада.

https://www.lekar.bg/2018/11/09/%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/

Профилактика

Профилактиката е известна на всички, ясна и проста – но не винаги лесна за изпълнение поради различни причини.

Продуктите от рода на яйца, месо, риба, прясно мляко трябва да се обработват термично; идеалните начини са варене на пара, варене, печене на фурна. Плодовете и зеленчуците се измиват обилно. Пие се чиста вода – бутилирана, преварена, минерална. Хранителните продукти трябва да са пресни.

Децата трябва да бъдат приучвани редовно да си мият ръцете: след разходка, след тоалетната, след игра с домашен любимец, преди хранене.

Кърмещите майки следва да се придържат към здравословно хранене; дохранването на бебето трябва да става според съветите на педиатъра. Да се полагат системни грижи за укрепване имунната система на детето.

Източници:

Първоначално публикувано на:09.11.2018 @ 10:36

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

повръщане, гадене и разстройство при бременност

Гадене. При бременност и други случаи. Защо се получава и как да го спрем?

Гадене и повръщане: нормално ли е при бременност. Причини; гадене, повръщане и разстройство. Кога състоянието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *