трахизан

Трахизан за болно гърло: ето как се прилага!

С трахизан болното гърло оздравява по-лесно. Какво да не забравяме при лечение с трахизан – противопоказания и странични ефекти. Универсални ли са таблетките – за деца, за бременни, при хронични заболявания. Други таблетки за гърло с подобен ефект: трахизан ли е най-добрият? Още полезна информация за лечението на болно гърло

Трахизан е медикамент с лесен достъп: купува се без рецепта и мнозина го смятат за напълно безопасен и в същото време високо ефективен. Знаем, че неприятните усещания, дискомфорт и болки в гърлото често са резултат от вирусни или бактериални инфекции. В терапията на подобни състояния могат да се приложат какви ли не средства от официалната и от народната медицина; трахизан е едно от тях. Този препарат има антисептично, обезболяващо и противомикробно действие. Съчетава ефектите на антибиотичния компонент – и натуралната съставка, каквото е ментовото масло. Редно е да се запитаме – какво точно е това лекарство и наистина ли с трахизан можем да овладеем бързо досадните болки в гърлото.

Какво е трахизан, приложение

В състава на това лекарствено средство влизат активните компоненти лидокаинов хидрохлорид, тиротрицин и хлорхексидинов диглюконат. Лидокаинът е мощен антисептик, антибиотичната съставка тиротрицин е антибактериален и противопаразитен елемент, хлорхексидинът действа обезболяващо. Като спомагателни вещества в композицията участват ментово масло, сорбитол и магнезиев стеарат.

Съчетанието на тези компоненти дава възможност за активно противодействие на бактерии и микроорганизми, причиняващи възпалителни процеси в устната кухина и гърлото; таблетките облекчават състоянието на потребителя, неутрализират болката.

Важно е да не се забравя, че таблетките трябва да се държат в устата до пълното им разтваряне – само тогава приемът им има смисъл. Ако ги погълнем и те попаднат директно в стомашно-чревния тракт, просто ще ги похабим.

  • Трахизан може да се приема при такива състояния като инфекции, възпаления на устната кухина и гърлото: гингивит, глосит, фарингит, стоматит, тонзилит, пародонтит; облекчава състоянието и при заболявания, свързани със затруднено преглъщане. Продуктът е също и добро профилактично средство и се дава преди и след хирургични намеси в гърлото – лечение на венците или премахване на сливици.
Ефикасно хапче за гърло с антибиотик

Антибиотичната съставка тиротрицин е активна по отношение на широк кръг микроорганизми с патогенно въздействие върху лигавиците на гърлото и устната кухина. Съдържанието на тиротрицин в една таблетка е минимално, само 0.5 милиграма; то не преминава в кръвта, защото се разрушава при попадането си в стомашно-чревния тракт. При разтварянето на таблетката в устата обаче има достатъчно време, за да може тиротрицинът да си свърши работата: той се свързва с клетките на микробите и блокира размножаването им. В това именно се изразява и терапевтичният антисептичен ефект на приетия трахизан. Действащото активно вещество, освен това, защитава лигавиците от ново заразяване.

Таблетки за гърло с лидокаин

Трахизанът съдържа и лидокаинов хидрохлорид, лидокаин. По този начин той може да бъде представен и като анестетик. Обезболяването и неутрализирането на неприятните усещания се дължат именно на лидокаина. Действа локално и е безопасен въпреки общоприетото мнение, че лидокаинът може да навреди на здравето: така е само ако е в голямо количество. Всяка таблетка трахизан съдържа един милиграм лидокаин, само толкова. Тази доза е толкова малка, че се счита за безопасна дори при лечение на деца и бъдещи майки.

Кога да бъдем внимателни

Медикаментът  обикновено не се прилага самостоятелно, а като част от комплексна терапия. Той се съчетава успешно с антибиотици за перорално и инжекционно мускулно въвеждане, с противовирусни и имуномодулиращи продукти. Трахизанът наистина не се всмуква в кръвта и е дозиран така, че да не причинява нежелани странични ефекти. Въпреки това те не са изключени и по принцип е добре да не го приемаме като самолечение. Добре е да ни го препоръча лекар и да се знае от самото начало на лечението, че този продукт наистина ще може да ни помогне в конкретния случай. Редно е също да сме наясно с възможните противопоказания.

трахизан
Ефектът от действието на трахизан може да се усети след 2-3 дни

 

Алергия към съставките

Възможно е този добър лекарствен продукт да се окаже неподходящ за даден пациент. Това е сигурно например в случаите с алергия към една или друга негова съставка. Ако такава алергия е известна предварително – пациентът трябва да я съобщи на лекуващия. Ако тя се прояви при първия или по-късен прием, лечението с трахизан се прекратява и задължително се търси лекарска помощ. Обикновено се касае за оток на гърлото и лицето, на езика, затруднено дишане и преглъщане, зачервяване на лицето, топли вълни, сърцебиене.

Големи разранявания в устата

Медикаментът не се използва и в случаите, когато лигавицата на устната кухина е разранена или са налични афти.

При пресни рани
“Демир

Разранените венци или пресни рани след стоматологична интервенция, например при екстракция на зъб или зъбен корен, също изключват прилагането на трахизан.

 Деца по-малки от 6 години

Децата на възраст под 6 години не се лекуват с трахизан; основната причина за това е все още неизграденият навик на смучат подобни таблетки до разтварянето им.

Употреба и прием на таблетките за смучене

Таблетките трахизан могат да се вземат на всеки два часа; всяка таблетка се държи в устата до пълното й разтваряне. Половин час след това не трябва да се яде и пие нищо.

Инструкция според листовката

Подобряване на състоянието може да се очаква след втория-третия ден на приема. Пациентът обаче не бива да си мисли, че вече е излекуван и да спре таблетките. Траен резултат може да се очаква след около седмично лечение.

За възрастни

Възрастните пациенти и децата над 12 години, които се лекуват с трахизан, спазват двучасовия интервал между две таблетки – но количеството им в рамките на деня не е неограничено. Максималният брой таблетки за смучене за тази пациентска група е 8.

За деца, по-големи от 6 години

Децата над 6 и под 12 години спазват същите правила на прием, но таблетките им в рамките на 24 часа са ограничени до 6.

За гърло, болки в гърлото

Болките в гърлото често са считани за нещо лесно за овладяване, елементарно за лекуване. Трахизанът е едно от популярните лекарства в подобни случаи; обикновено си мислим, че се касае за настинка или за стария фарингит. Ако обаче болката не се овладее с трахизан и чайчета в рамките на няколко дни, трябва сериозно да се замислим какъв всъщност е здравословният ни проблем. Възможно е гърлото да ни боли по друга причина, която трахизанът не е способен да неутрализира. Добре е да идем на лекар, защото такава болка се появява и при сериозни проблеми с щитовидната жлеза, зъбен абсцес, стесняване на хранопровода,  Паркинсонова болест, множествена склероза, при животозастрашаващ припадък.

трахизан
Максималната дневна доза за възрастен е 8 таблетки, а за деца – 6
При пародонтит

Трахизанът може да се използва като локално терапевтично средство при пародонтит.  Наивно е да очакваме, че този продукт ще ни излекува от неприятното и упорито заболяване. Все пак да си дадем сметка, че неговото антимикробно, антисептично и обезболяващо действие може да облекчи състоянието ни и да забави процеса.

При възпалени венци като антибиотик

Възпалените венци се повлияват положително при лечение с трахизан: в случая антибиотичната съставка овладява възпалението и оточността, а лидокаинът обезболява.

При глосит, дрезгав глас

Глоситът може да бъде състояние след продължително говорене, пренапрежение на гласните струни, възпаление при настинка. Трахизанът помага да се овладее патологията и да се възстанови нормалното състояние.

При ларингит

При болки в гърлото и “лаеща” кашлица е много вероятно да се касае за ларингит. Този възпалителен процес в най-горната част на дихателната тръба може да се развие в сериозно състояние, ако не се вземат навреме адекватни мерки. Ако причината за подобно състояние е бактериална инфекция, трахизанът като част от комплексна терапия се използва напълно уместно. С обезболяващото си и антисептично действие би повлиял добре и при вирусна инфекция.

трахизан
С трахизан симптомите на болното гърло се понасят по-леко
При ангина

Лечението на ангина при всички положения изисква препоръка от лекар; в този ред на мисли можем да предположим, че специалистът би включил и трахизан в една комплексна противовъзпалителна терапия. Приемът на таблетките облекчава неприятните симптоми благодарение и на трите си активни съставки.

При фарингит

Трудно разграничаваме ангина от фарингит; но ако при ангина проблем са сливиците – при фарингит болестното огнище е задната стена на гърлото. Лечението с трахизан чувствително облекчава възпалената зона и като цяло – симптоматиката на болестното състояние благодарение на лидокаина и на останалите компоненти.

При стоматит или трудно преглъщане

Възпалението на устната лигавица може да е причинено от различни въздействия; с помощта на таблетките трахизан възпалението се овладява по-лесно. Трите активни съставки ограничават въздействието на патогенни микроорганизми, облекчават при въздействие на химически или термични компоненти.

Преди и след операция в устата

Една от основните функции на продукта трахизан е подготовката на устната кухина преди оперативна интервенция. Профилактичният прием освобождава лигавицата й от възможни патогени или инфекции в латентно състояние, които при хирургичното въздействие биха могли да причинят усложнения. С такава цел се прилага трахизан и след интервенцията. Лекуващият определя продължителността на приема в двата случая.

Колко дълго се пие?

Коментираният трахизан дава резултати и осезаемо овладяване на болестните симптоми още след първите 2-3 дни. Възможно е да си помислите, че вече сте здрави, защото признаците на патологията са силно отслабени. Ще е грешка, ако спрете приема толкова бързо. Максималният  ефект всъщност се постига след около седмица. Ако спрете да вземате трахизан, може да развиете устойчивост на микроорганизмите към активните съставки и при следващ случай лекарството да не ви подейства. Ако обаче в рамките на 10 дни с прием на трахизан не настъпи подобрение – на всяка цена се консултирайте с лекар за промяна на терапията.

мнения, отзиви, коментари, форум
Пропусната доза

Приемът на трахизан е през сравнително къси интервали; ако случайно пропуснете прием – вземете една таблетка при първа възможност, след което спазвайте двучасовата пауза до следващата. Никога не вземайте две таблетки наведнъж с цел компенсиране на пропуснатото!

Предозиране

Няма данни за усложнения след прием на по-висока от определената дневна доза. Въпреки това спазвайте ограниченията, отбелязани в пациентската листовка. Ако по някаква причина поемете по-големи количества – свържете се с медицинско лице; възможно е да се наложи стомашна промивка.

Нежелани реакции (странични ефекти)

Медикаментът трахизан като цяло се приема добре, но все пак има известни ограничения за прилагането му. Възможни са и някои странични ефекти, за които потребителят трябва да е информиран предварително. Има и пациентски групи, при които са налице специфични ограничения. Всичко това отново ни припомня правилото: да не се ориентираме към самолечение, най-добре е дори при уж безобидни оплаквания да се консултираме със специалист.

Как е при бременни и при кърмене?

Няма специални изследвания за въздействието на трахизан върху бременната и плода в утробата й. Не е известно и това – дали компонентите на лекарството преминават в майчиното мляко при кърмене и какво би означавало това за бебето. Тази неизвестност не е причина за категорична забрана въпросните групи да се лекуват с трахизан; решението е оставено на лекуващия. Той трябва да прецени дали положителните или отрицателните неща при подобна употреба са повече и едва тогава да реши дали тя ще е безопасна. В подобни случаи обикновено се казва, че медикаментът може да бъде препоръчан, ако очакваните ползи са повече от потенциалната вреда. Въпросът се решава конкретно, индивидуално. Все пак ако пациентката е бременна, тя трябва да е под медицинско наблюдение. А ако кърми е най-добре да се откаже от този продукт, за по-сигурно.

Сорбитол и непоносимост към фруктоза

Трахизанът не съдържа глюкоза, а сорбитол – това го прави допустим лекарствен продукт за диабетици. В същото време при известна непоносимост към сорбитол и фруктоза е необходима консултация с лекар, за да се прецени конкретно дали приложенето на лекарството е уместно. В някои случаи подобна непоносимост може да стане причина за стомашен дискомфорт, дразнене и диария.

Дайте мнение и Вие тук!
Носоглътка и намаляване на чувствителността ѝ

Заради наличието на лидокаин в състава на таблетката не е изключено да се намали чувствителността на носоглътката. Подобен ефект не е продължителен, но може да създаде условия за попадането на храна от устната кухина в дихателните органи. Това е особено важно и се изисква контрол и внимание, особено ако потребителят е дете под 12-годишна възраст.

Изтръпване на езика

Веднага след поемането на таблетката трахизан може да се появи изтръпване на езика или пациентът да усети промяна във вкусовите си усещания. Това може да се приеме за нормално; по-скоро е преходна реакция и няколко минути след разтварянето на таблетката изтръпването изчезва. Подобна симптоматика не е причина за отмяна на приема.

Потъмняване на зъбите и оцветяване

Приемът на трахизан може да оцвети зъбите в жълтеникаво или светлокафяво. Оцветяват се също протезите, пломбите и дори езикът. Това лесно може да се промени чрез обичайните хигиенни процедури. След като спре приемът на трахизан, споменатият дефект се самоотстранява в не особено дълъг срок. Не са необходими някакви специални мерки за предотвратяването или за по-бързото му премахване.

Допинг контрол тестове

Активните спортисти, които могат да бъдат подлжени на допинг контрол, трябва да са особено внимателни с употребата на трахизан. Доказано е, че медикаментът  може да е причина за положителни резултати в контролните тестове.

Съхранение

Трахизанът се съхранява в оригиналната си опаковка – картонена кутийка и блистер със защитни гнезда. Опаковката съдържа 20 таблетки, цената й е около 7 лв. Запазва качествата си при стайна температура, не по-висока от 25 градуса по Целзий. Да се пази от влага, директно слънчево греене и контакти с деца.

При спазване на правилата за съхранение продуктът остава годен в продължение на пет години след датата на производство.

Съставки, опаковка, цена

Както споменахме, лечебното действие на трахизана се дължи на трите активни съставки тиротрицин, лидокаин и хлорхексидинов диглюконат. Във всяка таблетка те са прецизно дозирани; количествата са малки, така че не следва да се очакват опасно изразени негативни ефекти. Трахизанът е квалифициран като продукт с локално действие, активните компоненти не навлизат в кръвообращението.

Антибиотикът тиротрицин

Антибиотикът тиротрицин има разрушително въздействие върху патогенната микрофлора, развиваща се върху лигавиците на устната кухина и носоглътката. Микроорганизмите прекратяват развитието си и възпалението се оказва блокирано, не се разпространява повече.

Съдържание на лидокаин (лидокаинов хидрохлорид)

Лидокаинът е антисептик и аналгетик. Съставката също действа локално. Присъствието й не бива да смущава дори ако се налага препаратът да се дава на дете. Лидокаинът може да е доста опасен в големи количества – но съдържанието му в една таблетка трахизан е само един милиграм, така че не представлява опасност, не може да навреди чрез обичайните дози трахизан.

Може ли с други антибиотици, например аугментин

Трахизан може да бъде част от комплексна терапия при по-тежки състояния – както вече бе казано в първата част на този текст. Съчетава се с определени антибиотици (защо не и аугментин?), с противовирусни и имудомодулиращи продукти. Подобно съчетание следва да бъде препоръчано от лекар; би следвало тай да избере антибиотикът, който е най-добър за конкретно заболяване.

Други компоненти

Сред помощните вещества следва да отбележим подсладителя сорбитол, за който вече стана дума, и ментовото масло. Последното е натурален продукт с антисептично и пртивовъзпалително действие – то успешно се съчетава с трите активни съставки в трахизан и успешно допълва комплексното им въздействие.

Мнения

Голяма част от потребителите, които коментират качествата на медикамента в нета, са доволни от действието му. Част от тях потвърждават, че трахизан не е подходящ като форма за прием за най-малките деца. Някои обаче все пак на своя отговорност дават таблетките и на по-малки от 6-годишни. В повечето случаи няма негативни реакции, стига мъниците да могат да смучат хапчето. Наистина, има си риск и ако детето глътне таблетката, ще се наложи да се предизвика повръщане или да се прави стомашна промивка. Едва ли си струва да се решиш на подобен риск.

  • Общото мнение е, че лекарството започва да действа облекчаващо доста бързо. Неприятните усещания в гърлото отслабват, пациентът чувства обезболяващия и охлаждащ ефект на трахизана. При стоматит миниатюрните азвички по игавицата на устната кухина заздравяват значително по-бър-о. Някои пациенти вземат таблетката преди хранене, за да могат  да ядат по-спокойно и без болка.

Аналози и заместители

При болно гърло могат да бъдат използвани и други медикаменти, ако трахизан по някаква причина е неподходящ или недостъпен. Някои от лекарствените продукти са близки по състав на коментираните таблетки, а други постиган подобен резултат самостоятелно или в комбинация с още медикаменти. При избора е важно това да бъде направено от специалист, който да е наясно каква точно е причината за болното гърло.

Трахизан или ефизол?

Ефизол е антибактериален продукт за локално приложение с активни съставки деквалиниев хлорид и аскорбинова киселина. За разлика от коментирания трахизан не съдържа обезболяваща съставка, а антибактериалното му действие при отсъствие на антибиотик се очаква да е по-слабо изразено. Не върши работа при състояния с изразена болезненост и тенденция към усложняване на възпалителния процес. Същевременно страничните ефекти са също по-слабо изразени; таблетките се дават и на деца над 4 години. Проверен с годините, достъпен продукт; позволени са до 8-10 таблетки дневно за не повече от седмица. По-дългата употреба може да засегне полезната микрофлора в устната кухина. Цената на една опаковка с 40 таблетки по 250 мг е около 7 лв.

Трахизан или тантум верде?

При болки и възпаление на гърлото по-добър вариант е тантум верде. Таблетките за смучене тантум верде са с активен компонент  бензидаминов хидрохлорид. Медикаментът обезболява и е с противовъзпалителен ефект. Помага да се преодолеят състояния с болки при преглъщане, възпалени венци и други неприятни симптоми на болната устна кухина и гърлото. Подходящ и за деца над 6 години под родителски контрол. Допустимо е използване на три таблетки по една дневно; продължителността на терапията е една седмица Възможни са редки алергични реакции, парене в устата, гадене и повръщане, неразположение.

Продуктът се предлага в няколко варианта, с добавки от мента или портокал, спрей форма, разтвор за промивки на устната кухина. Цената на таблетките е 10 лв за 20 таблетки от 3 мг.

Трахизан или хексоралетен?

Хексоралетен е противовъзпалителен продукт под формата на таблетки за смучене; неутрализира възпалителния процес при болно гърло, стоматит, гингивит и други инфекции в устната кухина и гърлото. Подходящ за комплексна терапия с други продукти, овладяващи възпаление на дихателните пътища или инфекции в устната кухина. Не се използва за лечение на деца под 4 години и при разранени лигавици. С ограничена употреба при бременни и кърмачки, в случаи с диабет. При възрастни дневният максимум е 8 таблетки, а при деца на 4-12 години до 4 таблетки. Цената на опаковка хексоралетен е 6 лв за 20 таблетки.

Хексорал на спрей

Хексорал спрей е терапевтичен продукт с противомикробно и противогъбично действие. Използва се за лечение и профилактично – за предпазване от гингивит и зъбна плака, за облекчаване на халитоза, преди и след хирургични интервенции в устната кухина и носоглътката. Използва се до три пъти дневно, с по 1-2 впръсквания в устата и гърлото, продължителността е до 10 дни. Режимът е за децанад 6 години и възрастни.

Стрепсилс

Таблетките за смучене стрепсилс имат антибактериално, противогъбично и антивирусно действие и вършат работа при възпаления в устната кухина и гърлото, често придружавани с хрема. Действат буквално след минути и ефектът им продължава около два часа. Не са подходящи при алергия към някой от компонентите, за диабетици, за деца под 6 години. Могат да се прилагат при бременност и кърмене. Има варианти с различни етерични масла. Струват към 7 лв за опаковка от 24 таблетки.

Нео ангин

Таблетките нео ангин са съчетание от дихлоробензилов алкохол, амилметакрезол, левоментол (варианти). Помага при леки инфекции в устната кухина и гърлото. Не се използва за деца под 6 години заради риск от бронхоспазъм и гърч. Бременни и кърмачки могат да използват тези таблетки само по лекарска препоръка и под контрол. Дневната доза за деца над 6 години и възрастни е до 6 таблетки; смучат се на всеки 2-3 часа. ако до 3-4 дни няма положителна промяна, наложителна е консултация с личния лекар. 24 таблетки от продукта могат да се купят за 6 лв.

Септофорт

Септофорт е продукт с активна съставка хлорхексидинов диглюконат. Ефективен при инфекции с различни причинители в устната кухина, фаринкса, носоглътката. След употреба на таблетката не трябва да се яде и пие нищо в продължение на 1-2 часа. деца над 12 години и възрастни могат да вземат три пъти дневно по една таблетка, а деца на 5-12 години по половин или една, два пъти дневно. Не се дава на деца под 5 години. Набавя се срещу 3 лв за 12 таблетки от 3 мг.

Антибиотик за възпалени венци: индекстол

Индекстол е мазило за възпалени венци с три съставки: антибиотика олеандомицин, глюкокортикостероида дексаметазон и нестероидното противовъзпалително средство индометацин. Този сложен строеж прави продукта ефективен при широк кръг патогени – причинители на инфекцията. Блокира се размножаването на патогените, същевременно се постига ограничаване на инфекцията при обезболяване, неутрализиране на отока и предотвратяване на възможни алергични реакции. Унгвентът се полага в засегнатите зони по лекарска препоръка – част от терапиите се изпълняват само от стоматолог, например запълване на коренови канали. Неприложим при деца. Цената на продукта е 13 лв за опаковка от 5 г.

Таблетки с лидокаин: орофар, стрепсилс плюс

Орофар и стрепсилс плюс са също таблетки за смучене с противомикробно и противовъзпалително действие. Специфичното в състава им е лидокаинът – малки дози от този популярен анестетик, които помагат при болезнени състояния в покой или при преглъщане. Често се използват като поддържащо лечение при ангини; самостоятелно – при леки инфекции с болка.

За още информация: На руски: Трахисан. Оригинално име: Trachisan.

Източници:

Инструкция „Трахисана“, отзывы, состав

Трахисан – справится с болью в горле!

http://dentazone.ru/preparaty-oborudovanie/medikamenty/traxisan.html

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

болки в гърлото

Силни болки в гърлото и трудно преглъщане. Режеща болка и др. Как да действаме?

Най-често означават фарингит. Ларингит също може да е. Варицела – в кои случаи. Кога е …

2 Мнения

  1. Илияна Печинска

    Може ли да се комбинира с нестероидни противовъзпалителни?

  2. Антоанета Николова

    Изключително полезна и подробно поднесена информация. Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.