тазово възпалителна болест, запушени маточни тръби
тазово възпалителна болест, запушени маточни тръби, симптоми

Тазово-възпалителна болест, симптоми

Това заболяване – тазово-възпалителна болест, представлява потенциална опасност за вътрешните женски полови органи и е най-разпространената причина за безплодие.

Съществуват множество средства за профилактика, а при възникнал проблем е възможно с природни средства да подпомогнете назначената от лекар терапия.

Към тазово-възпалителната болест се причисляват възпаленията на маточната шийка, на вътрешната й обвивка (ендометрит), на фалопиевите тръби, на яйчниците или тъканите около матката, на пикочния мехур и дебелото черво. Много бактерии причиняват заболяването, включително хламидии и гонококи.

То може да се развие след сексуален контакт със заразен партньор, а по-рядко и след раждане или аборт. Особено висок е рискът при жени, използващи вътрематочни противозачатъчни средства (спирала), както и при млади момичета, водещи активен полов живот и често сменящи партньорите си. Понякога причината остава неизвестна. Без навременно лечение инфекцията може да предизвика периодично повтаряща се болка и да доведе до запушване на маточните тръби, което повишава риска от безплодие, извънматочна бременност или преждевременно раждане.

СИМПТОМИ

Засегнатите от инфекцията органи са възпалени и предизвикват болка, но може да няма изява на симптоми или те да не са ясно изразени. Възможно е болестта да протича с болезнена, обилна или нередовна менструация, кървене между два цикъла, необичайно влагалищно течение, болки в гърба или при сексуален контакт, висока температура или гадене, болка в корема ниско долу или тъпа коремна болка, която може да е на пристъпи или постоянна.

ПРОФИЛАКТИКА

Шансовете да се заразите са минимални, ако имате само един сексуален партньор, а рискът е изключен, ако и двамата преди това не са водили полов живот. В останалите случаи винаги използвайте презерватив, особено ако наскоро сте имали аборт. Ако не разчитате на презервативи, се изследвайте веднъж годишно за хлами-дийна инфекция, гонорея и СПИН. Ако използвате вътрематочно противозачатъчно средство (спирала), помислите за алтернатива.

Извиване на гръбнака

Това упражнение, основаващо се на поза от йога, облекчава болките в гърба, действа благотворно на тазовата област и матката. Извийте гърба си нагоре, както е показано, докато преброите до 5, след това вдишайте и бавно го отпуснете надолу с глава, отметната назад. Повторете няколко пъти. Не правете упражнението, ако страдате от болки в гърба поради проблеми с гръбначния стълб, мускулите или ставите.

ЛЕЧЕНИЕ

“Фигурин

И двамата партньори трябва да се подложат на лечение и да се въздържат от сексуални конакти без предпазни средства до ликвидиране на инфекцията. Използвайте следните природни методи заедно с назначените от лекаря.

Топло:

Ако ви боли корем, полежете, докато болката отшуми. Поставете върху корема термофор или електрическа възглавница, за да стимулирате циркулацията на кръвта и лимфата и по този начин да предотвратите застоя на кръв, лимфа и тъканна течност в областта на таза. Като алтернатива вземете топла вана и добавете към водата 6-8 капки розмариново, кипарисово или ментово масло. Когато се почувствате по-добре, опитайте се да редувате топла със студена вана и накрая отново топла вана, като всеки път стоите по 10 минути.

Билколечение:

Ехинацеята и ципестото сграби-е стимулират имунната система. Приемайте една от билките под формата на чай, тинктура ли таблетки. Чаят от лайка и исоп има отпускащо и болкоуспокояващо действие, внимание:.

Дайте мнение и Вие тук!

Хранителен режим:

Повишете устойчивостта си спрямо инфекции чрез здравословно хранене с продукти, богати на цинк, фолиева киселина, лавоноиди и витамин A, B6, D и generic propecia mastercard Е. Избягвайте рафинираните храни и намалете алкохола и кофеина, тъй като потискат имунната система и понижават нивото на цинка и витамините от група В. Ако вземате антибиотици, всекидневно яжте кисело мляко с жива закваска, за да предотвратите неблагоприятното им вьздействие върху храносмилателната система.

Укрепване на коремната стена

Легнете по гръб със свити колене и раздалечени ходила. Поставете длани върху ребрата си и след това вдишайте и издишайте дълбоко. После изпънете ръцете отстрани до тялото си, стегнете здраво седалищните мускули и напрегнете коремната мускулатура. Задръжте така, докато кръстът ви е прилепнал към пода, и след това си починете няколко секунди, преди да повторите цикъла. Изпълнявайте упражнението 2 пъти дневно по 5 последователни пъти, като постепенно увеличавате бройката до 20.

Физически упражнения:

Ако се чувствате добре, правете редовно аеробни упражнения, за да укрепите имунната си система и да стимулирате кръвообращението в таза, което позволява на повече клетки, убиващи микробите, да стигнат до инфектираните области. Упражненията за корема (вж. горе) и за гърба предотвратяват задържането на течности в таза. Полезни са коремните преси, както и заниманията с йога.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

Във всички случаи, когато симптомите предполагат тазово-възпалителна болест.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

акупунктура иглотерапия безплодие

С акупунктура се лекува безплодие. Имам много такива случаи, казва специалист

Със специалиста по акупунктура д-р Мария Стефанова говорим за лечението с иглотерапия на различни болести, боли ли, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *