Симптоми за скорошно раждане. Етапи и овладяване на контракциите

Жената, на която предстои скорошно раждане, се нуждае не само от добър лекар и от акушерски грижи, но и от емоционална подкрепа и практическа помощ от близък човек.

Подгответе се за събитието – съществуват много начини, чрез които да си помогнете, да допринесете за безпроблемно раждане и да поставите стабилна основа на бъдещите взаимоотношения с детето си.

Обикновено раждането протича в болница под лекарско наблюдение, а понякога се използва и специално оборудване. Въпреки това съществуват и естествени методи за туширане на неприятните усещания и обезпечаване на нормалния ход на процеса.

Много семейни двойки посещават курсове за бременни, за да се научат как да прилагат техники за дишане и релаксация с цел облекчаване на раждането. Специалистите са на мнение, че подготовката за това събитие помага за намаляване на чувството за тревожност. Присъствието на акушерка, която да подкрепя и ободрява родилката, а в някои случаи и на бащата, влияе положително.

Фигурин билки за отслабване

ПОЛОЖЕНИЕ НА ТЯЛОТО ПО ВРЕМЕ НА РАЖДАНЕ

Сравнително доскоро жените раждаха, легнали по гръб, като краката им бяха закрепени във вдигнато положение. Днес обаче те имат право да избират пози, в които се чувстват най-удобно и при които контракциите се подпомагат от силата на тежестта. Изправената и полуизправената позиция имат предимството, че спомагат за разширяването на тазовия отвор. При започването на родилните болки ходенето из стаята намалява дискомфорта и ускорява процеса.

Възможно е да ви бъде по-леко да родите върху чаршаф на пода, отколкото в легло, защото е по-безпроблемно движението и смяната на позата. Дори когато трябва да сте временно в леглото, за да може акушерките да следят бебето, впоследствие отново можете да заемете по-удобна позиция на тялото.

ТРИТЕ ЕТАПА НА РАЖДАНЕТО

 1. Започват интензивни ритмични контракции на матката и шийката й постепенно се разширява при всяка контракция, докато се получи пълно разкритие. В този момент настъпва преходният етап.
 2. Вторият етап започва от момента, в който майката усеща напъни, и продължава до раждането на бебето.
 3. Няколко минути след появата на новороденото се отделя плацентата заедно с амниотичната мембрана, която е обвивала и предпазвала плода в утробата.

Започнали ли са контракциите?

При следните обстоятелства е вероятно контракции-те да са започнали или да напомнят за себе си съвсем скоро.

Обадете се на лекаря си, ако:

 • Околоплодните води изтекат.
 • От влагалището ви изпадне слизестата запушалка (възможно е да е оцветена с кръв).
 • Имате контракции, които се усещат в областта на корема, гърба или таза, поне на всеки 10 минути.

Течности и енергия

За да избегнете обезводняването по време на раждане, е необходимо да приемате течности, за да успеете да съхраните силите и енергията си.

За целта:

 • По време на контракциите често пийте на малки глътки вода или плодов сок (ако ви позволят).
 • Стига да предпочитате, смучете кърпа, потопена в леденостудена вода, или натрошен лед.
 • За да запазите спокойствие и самообладание, добавете към водата за пиене „Рескю «Ремиди» на д-р Бах – стандартна смес от цветни есенции.
 • Смята се, че хомеопатичното средство Arnica облекчава болката. Вземайте по 3 капки или една таблетка от него на всеки 2 часа, ако лекарят ви разреши.
 • В началните етапи на раждането хапнете нещо, за да се запасите с енергия, щом лекарят е на мнение, че няма да се нуждаете от упойка. Подходящи храни са блокчета с мюсли, банани и други плодове, зеленчуков бульон, мед, също и таблетки глюкоза.
 • Почти сигурно е, че ще почувствате глад след раждането на бебето, затова предвидете нещо подходящо.

СПРАВЯНЕ С КОНТРАКЦИИТЕ

Дишане и отпускане:

Вместо да се напрягате и да задържате дъха си, когато усетите, че започва болката от контракцията, концентрирайте се върху бавното издишане през устата, като се стараете мускулите на лицето, шията и раменете да са отпуснати. След като се изчерпи всичкият въздух от белите дробове, вие автоматично ще си поемете дъх – направете го дълбоко, като отпуснете диафрагмата си надолу към корема и дишате през носа.

Това бавно коремно дишане ще ви помогне да преминете през първия етап на раждането и ще осигури поемането на повече кислород от вас и вашето бебе. Когато настъпи моментът на раждането на бебето, не се поддавайте на желанието да задържите дъха си. Вместо това дишайте бързо и повърхностно с гръдния кош, а не с корема.

Преподавателите в курсовете за бременни препоръчват да се съсредоточите върху определена точка, звук или усещане, за да можете да се отпуснете по време на контракциите. Някои жени обаче предпочитат по време на раждане пред очите им да има снимка или картинка за концентрация. Съществуват и много други способи за отпускане по време на контракциите. Например може да опитате да практикувате някои техники от медитацията или визуализацията, които сте усвоили по време на бременността. Тихата музика също действа успокояващо в периода на родилните болки, макар че някои жени определено предпочитат тишината.

Масаж:

Освен че оказва успокояващо емоционално въздействие, той облекчава болките в гърба или корема. Масажът се прави с ръце или с дървен масажор, тъй като може да продължи дълго и да е уморителен. Нанесете върху кожата талк, олио или крем, но без силен аромат; по време на родилните болки жените са свръхчувствителни към миризми.

Експериментирайте със следните масажни техники:

Легнете настрани върху голяма възглавница или както се чувствате по-удобно, докато партньорът ви с помощта на посочените техники се опитва да облекчи родилните болки, Добре е да заучите масажните движения по време на бременността и да установите предварително кои от тях ви действат най-успокояващо.

 1. Продължителни движения надолу по гръбначния стълб и около ханша и бедрата.
 2. Сравнително силен натиск с юмруци или с масажор отзад на кръста или по седалището. Техниката е особено полезна при болки в гърба.

Вижте и ТОВА:

Планираното раждане – изберете го само в краен случай

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Симптоми за скорошно раждане. Етапи и овладяване на контракциите
5 (100%) 2 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *