hos2

Кръв от носа? Ето как да реагираме!

Кръв от носа, първи въпрос: как да я спрем? Втори – защо ни тече кръв от носа. Опасно ли е, ако това става често. Всички заболявания, които могат да причинят проблема.

Още в текста: Кога се налага да търсим лекар. Какво ДА НЕ ПРАВИМ, ако ни протече кръв от носа
Внезапната поява на кръв от носа обикновено плаши или най-малкото заостря вниманието към това явление, особено ако няма външна причина за него.
Всеки е наясно, че кръвта трябва да е вътре в кръвоносните съдове и ако изтича, макар и в малко количество, значи нещо в нормалната кондиция е нарушено.
Всъщност причините за теч на кръв от носа могат да бъдат както от локален характер, така и резултат от общо заболяване. В някои случаи тревогите са напразни, в други безпокойството е напълно оправдано.

Все пак първата мисъл при протичане на кръв от носа не е – защо става това, а как да я спрем. По принцип този орган на обонянието е богато кръвоснабден, кръвоносните съдове в тази част на тялото са огромен брой. Дори лека травма или неустойчивост на стена на капиляр могат да причинят сериозно кървене. Понякога се процеждат само една-две капки, друг път се развива постоянно кръвотечение. Именно по тази причина е важно да се знаят първите действия, с чиято помощ кървенето ще се спре най-бързо.

Спиране на кръв от носа. Първа помощ

В повечето случаи кървенето спира, ако само вдигнем глава нагоре или поставим в ноздрата малко памучно тампонче. Ако ви се случи подобно нещо и край вас има повече хора, всеки ще ви даде съвета, който отразява собствения му опит: да си вдигнете главата и лявата ръка нагоре, да се плискате със студена вода и пр. Но безопасно ли е това, няма ли да си навредим?! Има някои специфични действия, които всеки лекар би препоръчал – независимо от интензивността на кървенето.

Как да спрем кръв от носа, какво да правим

При инцидент с появата на кръв от носа засегнатият човек трябва да се постави в полулегнало положение; дори е по-добре и достатъчно само да седне и да наклони главата си напред – противно на честата реакция да се вдига главата назад. По възможност върху носа трябва да се постави нещо студено – каквото имате под ръка, например намокрена носна кърпа. Компресът се държи около 10 минути и се маха. При наличие на медицинско лице кървенето може да се ограничи чрез капки със съдосвиващ ефект. Върши работа и трипроцентен разтвор на кислородна вода. След поставянето на капки двете ноздри се притискат с пръсти.

кръв от носа
Наведете се напред и притиснете ноздрите, ако ви тече кръв от носа

Ако това не помогне, трябва в засегнатата ноздра да се втикне малък памучен тампон. Това се прави внимателно и бавно; тампонът може да се навлажни с разредена кислородна вода. Ето го и номерът с вдигнатата високо нагоре ръка: ако кръвта тече от дясната ноздра – вдигаме вертикално нагоре дясната ръка, като при това с другата ръка притискаме лявата ноздра. И обратно. Ако течът е от двете ноздри – вдигате нагоре и двете ръце, а някой друг притиска ноздрите за няколко минути.

Ако всички тези действия не спрат кървенето до 15-20 минути и то продължава със същата или нарастваща интензивност, викайте Бърза помощ.

Ако пък нещата са се решили и трябва да се вади спасителният тампон – правете го полека и дори леко го навлажнете. Рязкото издърпване може отново да отпуши поддалия кръвоносен съд.

Какво НЕ БИВА да се прави, ако ни тече кръв от носа?

 • Да не лягаме по гръб и да не накланяме главата си назад – това усилва кървенето, освен това кръвта може да попадне в дихателните пътища или хранопровода. Ако попадне в стомаха – следва гадене и повръщане, ако я вдишаме – задавяне, дори до задушаване.
 • Не бива да подсмърчаме – това би попречило на съсирването, или ако вече на мястото на кървенето има коагулант, той да се откъсне и всичко да започне отначало.
 • Ако кървенето е предизвикано от попадане на чуждо тяло в носа, да не правим опити да го извадим сами – а да потърсим медицинска помощ.
Кога спешно да се обърнем към лекар

Има случаи, при които не бива да се губи време в самостоятелни опити и веднага трябва да се търси лекар. Повикайте лекар, ако:

 • Човекът с кървене от носа е хипертоник;
 • Ако е със захарен диабет;
 • При травма на носа;
 • Ако човекът е припаднал, ако е изгубил съзнание;
 • Ако кървенето е интензивно и има опасност от значима загуба на кръв;
 • Ако заедно с кървенето от носа се наблюдава и повръщане с кръв, което може да означава кървене в хранопровода или стомаха;
 • Ако изтичащата кръв от носа се пени – тогава кървенето може да е свързано с проблем на белия дроб;
 • Ако пациентът е хемофилик, т.е. има проблеми с кръвосъсирването;
 • Ако пострадалият е на продължителна терапия с нестероидни противовъзпалителни средства;
 • Ако кръв от носа се появява в резултат от травма на главата и ако заедно с кръвта изтича и прозрачна течност. Тогава може да става дума за счупване в основата на черепа.
Какво ще ни направи лекарят?
кръв от носа
Памучното тампонче върши работа при кървене от носа

Възрастните или децата със силно кървене и по-голяма загуба на кръв трябва да останат за наблюдение и лечение в болница. Дори кървенето да е било незначително и е овладяно вкъщи, при повторение следва да се търси оториноларинголог – особено ако се касае за дете. Ако прегледът от специалист уши-нос-гърло не открие причината, може да се направят консултации с ендокринолог, хематолог, невролог.

Демир бозан за безсъние

Намесата на лекаря при подобни случаи е различна – в зависимост от конкретиката той може да въздейства чрез специални капки, да препоръча изгаряне на малък кръвоносен съд или да се наложи изчистване на полип. Лекуващият може да направи тампонада, за да спре обилното кървене. Може да въздейства чрез течен азот, лазерно изгаряне на податлив капиляр, инжектиране на специфични медикаменти, маслен разтвор на витамин А, всякакви хемостатични продукти, витамин С, калциев хлорид, калциев глюконат и пр.

След кръвоизлив от носа в продължение на няколко дни не бива да се приемат горещи храни и напитки и да се практикува активен спорт.

Кръв от носа при деца

Кървенето от носа при деца се случва често, тъй като лигавиците и стените на кръвоносните съдове в носа са много нежни и уязвими. Забелязано е, че през първата година от живота на едно дете тези инциденти все пак са сравнително редки. Освен това си има мъници, които по природа са предразположени към по-чести прояви от описания род.

Ако кървенето е било често в ранна детска възраст, при прехода към групата на подрастващите това се израства. Често на децата им тече кръв от носа без никаква причина – внезапно от едната ноздра се появява алена струйка. Ако това се случи по време на сън, детето може да погълне кръв и следите от нея да се появят при повръщане или в изпражненията. Като правило кървенето спира само след няколко минути. Не е изключено все пак нещата да са по-сложни и ако кървенето не спре, да се вика помощ. Многократната проява на нещо подобно може да означава някакво заболяване и ходенето при лекар става задължително.
Не са малко и случаите, когато има кръв от носа след енергично човъркане с пръст. Травма може да се получи и при напъхване на чуждо тяло в ноздрата з например молив. Кръвоизливите са по-чести през зимата, когато лигавиците на носа изсъхват от ниските температури и кръвоносните съдове губят еластичността си. други случаи с повишена честота на кървенето са алергичните ринити, кашлиците и пр. Ако детето има някакво заболяване на кръвта, към кървенето от носа близките следва да се отнасят много сериозно.
Кога да викаме лекар, ако детето има кръв от носа? Най-често това се налага, ако:

 • Детето е бледо, с влажна кожа и не отговаря на въпроси;
 • Изгубило е много кръв;
 • Тече му кръв и от устата; количеството кръв е голямо; повръща консистенция, която прилича на утайка от кафе.
 • Кървенето е започнало след удар по главата.
При възрастни

При възрастни кръв от носа тече най-често при увреден кръвоносен съд в предната зона на носната кухина – от т.н. област на Киселбах, хрущялната преграда между двете ноздри. Това място е наситено с мрежа от малки кръвоносни съдове и е възможно при най-слаба травма или одраскване да бъде засегнат някой от тях. По принцип подобни кръвотечения не са опасни. Обикновено изтичат няколко капки или слаба струйка кръв, кървенето скоро спира.

По-сериозен е проблемът, ако се увреди кръвоносен съд в горната или задната част на носната кухина. Тук самите кръвоносни съдове са по-големи и повече, така че спукването на някой от тях може да причини сериозна кръвозагуба и дори да бъде застрашен живот. В такива случаи кръвта е ясна и тече по-обилно от носа и от устата, и без кръвоспираща намеса положението не може да се овладее.

При възрастните много по-често обилното изтичане на кръв от носа е свързано със сериозни отклонения, например заболявания на кръвта, хормонален дисбаланс, онкологично страдание и пр. За да се овладее подобно кървене при всички случаи се започва с поставянето на точна диагноза и въздействие върху основното страдание, за което кървенето от носа е само един от възможните симптоми.

Възможни причини. Външни фактори

Кървенето от носа понякога е причинено от външни фактори, които въздействат върху напълно здрави хора и им създават този проблем. Медицината разглежда група от такива фактори, като за всеки от тях предлага съвети за намаляване на риска или избягването на опасните въздействия. Ще споменем най-често срещаните сред тях.

Сух въздух (пресъхване на лигавиците)

Този фактор много често причинява теч на кръв от носа при децата, особено през отоплителния сезон. Тогава помещенията, в които и деца, и възрастни пребивават много време, са изпълнени с твърде сух въздух. Това причинява пресъхване на носната лигавица; малките кръвоносни съдове, с които е изпъстрена тя, стават твърди и също изсъхват, губят еластичността си, слепват се и стават трошливи.

Прегряване на организма (слънчев удар)

Теч на кръв от носа не е изключен и от прегряване/преотопляне на тялото. Подобно нещо може да се случи под въздействието на слънчевото греене или при пребиваване в помещение с твърде висока температура. Тогава е възможно да се случи т.н. слънчев или топлинен удар. Освен кървенето от носа негови симптоми са слабост, притъмняване пред очите, световъртеж, шум в ушите.

Спад на атмосферното налягане

Кървене от носа може да се получи при рязко спускане в дълбочина – както е при водолазите например, или при бързо набиране на голяма височина – летците знаят това. Може да се случи и на алпинисти, които също преодоляват маршрути с голяма денивелация и се озовават в точки с твърде голяма надморска височина.

Професионални интоксикации
кръв от носа
Бъркането в носа и пъхането там на разни работи също причинява кървене

Друга външна причина за споменатото кървене може да е вдишване на токсични газове, аерозоли или пари. Това обикновено се случва в рискова работна среда, но е възможно също и в бита – например при използване на препарати за изчистване на мухъл или при борба с насекоми. Лигавиците на носа и на дихателната система силно страдат при радиация и химически въздействия. Възможни са също химически или термични увреждания на лигавиците. Хроничното натравяне с бензол например се отразява негативно върху съдовата система. Наблюдават се отклонения във функционирането на кръвотворните органи, променя се пропускливостта на стените на кръвоносните съдове. Тогава е възможно кървене и от носа, и от венците. При отравяне с фосфор кървенето е един от симптомите, но също така е наблюдавано увреждане на черния дроб и хепатит.

Силна кашлица или кихане

Хроничната кашлица, честото кихане – двата симптома са нерядко проявени например при алергичен ринит, излагат нежните кръвоносни съдове в носната кухина на силно налягане и причиняват разкъсвания на стените им.

Прием на някои лекарствени средства

Зачестилите кръвоизливи могат да са причинени от приема на някои медикаменти, например нестероидни противовъзпалителни средства, антихистаминови препарати, кортикостероиди, различни спрейове при запушен нос и хрема и др.

Местни причини. Кръв от носа при издухване

Кървенето от носа може да е свързано с травма или локален здравословен проблем, засягащ тъкани от или около носа, свързани с него – например сливиците, синуси и пр. Какви по-точно могат да са тези местни причини и какво въздействие имат?

Травми (удар в лицето, бъркане в носа с молив и др.)

Това е една от най-разпространените причини – при автомобилни и битови аварии, професионални инциденти и пр. Удар в резултат на сблъсък, на падане на предмет, удар при падане по лице и пр. – всичко това причинява нарушаване целостта на кръвоносните съдове в носа, а също и счупвания на носовата преграда. Такъв тип травми са свързани и с образуване на отоци и синини; освен кървене е налице болка както в носа, така и в прилежащите тъкани.

мнения, отзиви, коментари, форум

Травмирането на коментираната зона и появата на кръв от носа може да е и следствие от оперативна интервенция или терапевтична манипулация – хирургична намеса, прилагане на лазер, пункция на синуси и пр.

Синузит, фронтит

Възпалението на синусите е една от възможните причини за кървене от носа. Както при синузит, така и при фронтит (засегнати са синусите в зоната на челото) възпалителните процеси, натискът при постоянните опити за издухване, както и някои лечебни процедури правят кръвоносните съдове в носната кухина податливи на деструкция.

Ринит или сенна хрема (алергичен ринит)

Хроничният ринит, включително алергичният ринит – особено при безконтролното прилагане на всякакви съдосвиващи капки и хормонални препарати – са свързани с изтъняване и атрофия на лигавицата на носната кухина. Ясно какво може да причини това и въпросните последици логично се изразяват в често кървене от носа.

Болни сливици

Възможно е кървенето от носа да има връзка с болни сливици; това по-често може да се случи в детска възраст. Възпалените сливици поддържат инфекциозно огнище, което лесно може да засегне прилежащи тъкани и да причини заболяване на носа, синусите или ушите. Запушеният нос като следствие от проблем със сливиците е причина за често и интензивно издухване, което при раздразнената лигавица създава условия за кървене от носа.

Изкривена носна преграда

Изкривената носова преграда е един от местните фактори за често кървене от носа. Така се случва и при дистрофични изменения на носовата лигавица, аномалии в развитието на вените и пр. При лечението на хронични алергични ринити, както стана дума, лигавицата търпи изменения, които я правят податлива на кървене. Фактор за честа поява на кръв от носа е също някоя аномалия в развитието на мрежата от кръвоносни съдове – развило се е някакво разклонение или съдовете са прекалено плитки.

Тумори, полипи. Феохромоцитом

Честото кървене от носа може да е единственият признак за начало на клетъчни трансформации и развитие на новообразование в носовите  проходи – то може да е и доброкачествено, и злокачествено. Става дума за полипи, тумори, специфични грануломи.  Ако инцидентите с кървене наистина се повтарят, а пациентът няма никакви други оплаквания, при диагностицирането си струва да се провери и такава хипотеза.

Един от възможните варианти е развитието на феохромоцитом: тумор на надбъбречната жлеза, чието развитие причинява редица промени – в това число в състоянието на кръвоносните съдове. Развива се и хипертония с пристъпи, при което именно се получава споменатото кървене.

Ангиома, папиломи

Възможно е кървенето от носа да е често и доста обилно, ако е налице ангиом. Това е специфичен съдов тумор, при който има патологично срастване и разрастване на стените на кръвоносен съд. Аномалията свързва артерии и вени и причинява директно вливане на кръв, заобикаляйки капилярите. При подобен проблем е допустимо и лесно за обяснение кървенето от носа, ако в носната кухина се е развил малък ангиом.

Образуването на папиломи може да е причина за дискомфорт, опити за премахване, разраняване и образуване на коричка. Заздравяването е трудно и прокървяването е многократно. При папиломи по същество настъпва разрастване на лигавицата в отделни участъци. Образуваните полипи притискат кръвоносни съдове, смущават дишането и причиняват чести кръвоизливи от носа след събуждането сутрин.

Попадане на външно тяло

При малките деца понякога се случва мъникът да пъхне в носа си дребен детайл от играчка, бобено зърно, бонбонче. Попадането на чужд предмет може да се окаже доста опасно; подобна е ситуацията при неволно вдишване на някакво насекомо или при случайното му попадане в носната кухина. Има ситуации, при които носната лигавица бива засягана от инвазия на паразити и по-нататък чрез лигавиците на дихателните органи те да попаднат чак в белите дробове. Тогава кървенето от носа се оказва дребна грижа в сравнение с опасните състояния, които могат да се развият. Принципно – попадането на чуждо тяло или жив организъм в носната кухина следва да се третира като сериозен проблем и да се търси лекарска помощ. Водени от желание да съдействат, немалко хора усложняват нещата в опитите си да помогнат.

Дайте мнение и Вие тук!

Общи причини

Ако един човек се удари и след това започне да му тече кръв от носа, причината е видима. Тя е ясна и ако това се случва след операция в зоната на носа или гърлото. Но ако кървенето започва без никаква причина, ако се чудите защо се случва това, няма как да си отговорите без помощта на лекаря. Тук причините за кървенето се изясняват с помощта на точни изследвания, налага се да се произнесат медици от различни области. Нека да видим какви могат да са общите причини – т.е. кървенето е предизвикано от някакво заболяване, което привидно не е свързано с носа.

Изменение на кръвоносните съдове, дистония, атеросклероза

Промените в стените на кръвоносните съдове са свързани с различни заболявания, но като причина за кървене от носа се говори за следните няколко състояния на съдовата система:

 • Васкулит – възпаление на вътрешния пласт в стената на кръвоносния съд. Кръвоизливите от носа рядко са обилни, но те не са единствените – същевременно може да се развиват във вътрешен орган, става, мускул и едновременно с това да се появи обрив.
 • Съдова атеросклероза – опасно състояние, което застрашава с тежки събития като инсулт и инфаркт.
 • Инфекциозни заболявания – скарлатина, грип, туберкулоза. При туберкулоза в носната кухина постоянно се случват малки кръвоизливи и се образуват корички. Менингитът също причинява патологични промени в кръвоносните съдове и е белязан с кръвоизливи от носа.
 • Хиповитаминозата е една от причините за негативни промени в състоянието на съдовете. Дефицитът на витамините С, К намалява тяхната здравина и еластичност, както и недостигът на калций. Още по-важно е това, че при описаните условия съсирването на кръвта е по-бавно.
Промяна на хормоналния фон

Хормоналният дисбаланс, колебанията се отразяват на целия организъм в различни периоди от живота – пубертет, бременност, пременопауза и менопауза. Въпросните колебания влияят върху фактори като кръвното налягане, баланс на психиката, нормално протичане на метаболитните процеси. Всяка отклонение създава условия за свръхнатоварване на кръвоносните съдове, които не винаги са в състояние да издържат.

Високо кръвно

Повишеното артериално или вътречерепно налягане също може да бъде причина за теч на кръв от носа. Това е по-скоро добро развитие, а не беда: по-добре да изгубиш малко кръв по този начин, отколкото да те сполети инсулт. По този начин кръвното се смъква! Описаното събитие обикновено се случва между 4 и 6 сутринта; това обяснява и защо на някои хора им тече кръв от носа именно сутрин.

Рязкото повишение на артериалното налягане може да е резултат на физически и емоционални претоварвания на фона на заболяване на сърдечно-съдовата система. Скокът на кръвното буквално разкъсва капилярите в носа. Това може често да се случи при пациенти със следните страдания:

 • Хипертонична болест;
 • Атеросклероза;
 • Сърдечен порок, придружен с високо артериално налягане;
 • Стеноза – на аортата или митрална;
 • Хроничен пиелонефрит и гломерулонефрит;
 • Пневмосклероза, емфизем на белия дроб;
 • Рак на надбъбречните жлези;
 • Претоварване – физическо и емоционално.
Заболявания на кръвта. Хемофилия

Заболяванията на кръвта също са възможна обща причина за често кървене от носа. Проблемът се овладява в различна степен чрез лечението на основното заболяване. Ето важните диагнози в този случай:

 • Нарушения при съсирването на кръвта – кървенето от носа е един от симптомите на вроденото или придобито заболяване като хемофилията; в този случай кръвоизливите не са само от носа;
 • Апластична анеми, левкоза;
 • Ако един човек се оплаква от чести случаи на кървене от носа, това може да се дължи на недостатъчна продукция на тромбоцити в организма;
 • Чернодробна цироза – това заболяване също има като симптом кървенето от носа.
Недостиг на витамин С

Известно е, че витамин С укрепва стените на кръвоносните съдове. Ако той не достига, стените стават крехки, нееластични. Това именно е обяснението за често кървене от носа при дефицит на витамин С.

Други причини

Има и други причини, които могат да обяснят случаите с поява на кръв от носа. Ето по-често срещаните:

 • Спирането на кървене от носа чрез тампонада може да стимулира процеси на атрофия, ако се прави често; атрофиралата лигавица е уязвима и податлива на кървене;
 • Причина може да бъде заболяването, популярно като вълчанка – лупус еритематозус;
 • Кървенето от носа може да е свързано с мигрена и нервни разстройства.

Видове кръвотечение от носа

Класификациите в този случай имат смисъл, доколкото позволяват по-точна диагноза и адекватни мерки за решаването на проблема. Кръвоизливите се разграничават един от друг например по локализацията на проблемната точка на кръвоизлива, по честота на проявите, по количество на изгубената кръв и пр.

Според локализацията (мястото)

Споменахме, че най-често кървенето е от т.н. зона на Киселбах – предната част на носната кухина. Засегнати са кръвоносните съдове в предния отдел на носовата преграда. Това е т.н. предно кървене, което лесно се овладява, загубите на кръв са незначителни. Когато се знаят основните принципи за спиране на кръвоизливите от носа, този вид се овладяват бързо и не се налага да бъде търсена медицинска помощ. Много често такова кървене спира и без намеса и е само от по няколко капки.

Ако обаче се случва т.н. задно кървене, нещата са доста по-опасни. В този случай кръвта е значителна по количество, но хората да се заблуждават за сериозността на проблема. Работата е там, че по-голямата част от изтичащата кръв отива директно към дихателните органи или стомаха, което създава други проблеми.

Според честотата на проявление

Кървенето от носа може да се случва рядко,  но може да е често, рецидивиращо. Редките кръвоизливи, които бързо и самопроизволно приключват, не трябва да се драматизират – те са малка неприятност, нищо повече. Спукан капиляр, докато си издухвате носа, няма да навреди сериозно на здравето ви.

Кръв от носа всеки ден

Ако кървенето от носа е всекидневно, трябва на всяка цена да се потърси медицинска помощ. Налага се да се изследвате дори кървенето да е слабо и да спира без някакви специални мерки. Особено важно е да не се отлагат консултациите, ако кървенето е продължително и адекватните домашни мерки за спирането му не дават резултат.

Всекидневното кървене при дете може например да е свързано с попадането на чужд предмет в носната кухина. Внимание изискват и честите кръвоизливи по време на бременност, тъй като може да са сигнал за проблеми с артериалното налягане. По принцип при всекидневно кървене лекарят най-напред оглежда лигавицата на носната кухина, като търси чуждо тяло, полип и пр. Има и такива случаи, при които кървенето е симптом на заболяване като хепатит или някое от вече споменатите по-горе. Понякога всекидневното кървене е реакция на набор от външни въздействия като сух въздух, постоянно пъхане на тампони в носа – получава се омагьосан кръг.

Според типа увреждане на съдовете

Една от причините за кървене от носа е състоянието на самите кръвоносни съдове. Вече стана дума за страдания, свързани с възпаление на кръвоносните съдове и по-точно на вътрешната им част, т.н. васкулити. В повечето случаи на възникване на васкулит се касае за автоимунни процеси (puls.bg). Кървенето от носа е един от симптомите на грануломатозата на Вегенер – вид васкулит, при който са засегнати малки кръвоносни съдове в бъбреците и горните дихателни пътища. Ако тази диагноза не ви е поставена, но имате повтарящо се кървене от носа и заедно с това се оплаквате от слабост и болки в ставите, необяснимо отслабване, болки в зоната на синусите и изтичане от носа на кръв и гноевиден секрет, освен това ви тормози сърбеж, вдигате кръвно, не ви достига въздух – може би се касае за  такъв здравословен проблем.

Логично е да допуснем като обяснение за появата на кръв от носа и атеросклерозата. Склеротичните промени правят кръвоносните съдове крехки, чупливи, а колебанията на артериалното налягане създава условия за проявата на тези характеристики. Загубата на еластичност се отнася за цялата съдова система, така че кървенето от носа обикновено не е единствената проява на патологията.

Друго обяснение за кървенето от носа е възможното наличие на ангиом – образуването на малък съдов тумор, от който самоволно сълзи или изтича известно количество кръв. Кървят и малките дилатирани, т.е. разширени съдове с податливи стени.

При някои системни страдания като вегетативно-съдовата дистония е отслабена цялата съдова система; кървенето от носа се проявява често, а заедно с него страдащият човек се оплаква от главоболие, шум в ушите.

Според обема на загубената кръв

Обемът на изтичащата кръв при описваните епизоди може да е незначителна, от порядъка на няколко милилитра – но може да е и нещо сериозно и опасно, например има случаи с измерена кръвозагуба от половин литър. Според обема на кръвта случаите, които описваме, се разделят на няколко групи:

 1. С незначителна загуба – обемът е няколко милилитра. Такова кървене не е опасно и не провокира някакви последици. Единственият негативен момент може да е стресът, много хора се плашат – особено деца, дори припадат при вида на няколко капки кръв.
 2. Умерено кървене – когато загубата не превишава 200 мл. Такава кръвозагуба причинява леко главозамайване и преходна слабост, ускорен пулс, черни мушички пред очите. При наблюдение засегнатият човек изглежда блед, избледняват и лигавиците на очите и устата.
 3. Масивно кървене – кръвозагубата е до 300 мл. Описаната по-горе симптоматика е същата, но изразена в доста по-силна степен. Засегнатият човек изпитва потребност да седне или легне, задушава се и е жаден, вие му се свят.
 4. Профузно кървене – при него изтича голям обем кръв, половин литър и повече. Възможен е хеморагичен шок, изразен в рязко спадане на артериалното налягане, различни нарушения на съзнанието – включително загуба на съзнание, нарушено кръвоснабдяване на вътрешни органи и последващи симптоми на тази недостатъчност. Ясно е, че става дума за застрашаващи живота събития и спешната медицинска помощ е задължителна.
Кръв от носа по време на сън

Случайното кървене от носа по време на сън обикновено е свързано с несъзнателно пипане и откъртване на коричка, която смущава дишането – често така се случва при децата. Други причини могат да са рязко повишаване на кръвното налягане, преумора и преживян стрес през деня, последица от травма. Кървене може да има при попадането на чуждо тяло в носната кухина.

Сериозно и основателно е безпокойството, ако подобно кървене се случва често. Тогава консултацията със специалист е крайно наложителна, защото може да се касае за по-сериозно заболяване от локален тип, например тумор или полип в носната кухина. Или за друго заболяване от типа на новообразувание в надбъбречните жлези.

Симптоми и признаци на предно и задно кръвотечение от носа

кръв от носа
Кървенето от предната част на носната кухина е видимо, докато от задната кръвта изтича към гърлото

Много е важно да се определят симптомите на кървенето от носа, тъй като от коректната диагноза може да се направи извод за възможна връзка със сериозно общо заболяване или състояние, което налага спешна намеса. В някои случаи симптомите на самата проява – кръв от носа, се в хармония с още признаци, насочващи към състояние с остра кръвозагуба или друго заболяване – например шум в ушите, световъртеж, сърцебиене, задух, спад на кръвното налягане, сърбеж в носа, главоболие, обща слабост, бледност на кожата и лигавиците.

При слабо кървене този набор от симптоми не се проявява. Възможно е обаче видимото кървене да е слабо, а споменатите признаци да се проявят доста интензивно. Това може да означава кървене от носа, но от заден тип – когато значителното изтичане е по посока към гърлото. Такъв тип кървене се диагностицира при фарингоскопия.

Ако загубата на кръв е значителна, може да се развие хеморагичен шок – мъждене на пулса, тахикардия, срив на артериалното налягане. Всичко това е присъщо на задното кървене от носа.

 • При предното изтичане на кръв от носа в 90% от случаите проблемна е зоната на Киселбах, за която вече говорихме. Касае се за зона с гъста мрежа от малки кръвоносни съдчета в предната част на носната кухина. Зоната е покрита с тънък слой лигавица. Ако причината за кървенето е източник в тази зона, кръвоизливът е незначителен, няма сериозни последици и обикновено се прекратява сам.
 • При задното кървене се повреждат и кървят по-големи съдове, разположени навътре в носната кухина. Такова кървене е опасно и много рядко се спира от само себе си.

За да определи вида на кървенето – предно или задно, лекарят преглежда пациента, прави предна риноскопия и фарингоскопия. Понякога кървенето не е свързано с носа, а само кръвта изтича през носовите проходи – но източникът може да е в стомаха или белите дробове. Лекарят лесно може да установи тази особеност.

При белодробно кървене кръвта е алена, ярка и се пени. При стомашно е тъмна, подобна на утайка от кафе. Възможно е при интензивно кървене в задната част на носа погълнатата кръв по-късно да бъде повърната и също да има този тъмен цвят. Има случаи, когато поставянето на точната диагноза изисква повече изследвания, за да се потвърди з какво заболяване става дума. Освен специфичните изследвания на носната кухина се назначават обща кръвна картина и специален тест за коагулирането на кръвта.

Какво не бива да правим при кръв от носа

Ако искаме да си помогнем при кървене или да сме полезни на друг човек с такъв проблем, не трябва да изпадаме в паника, да се суетим и да губим време. Вече споменахме някои погрешни действия, които могат допълнително да усложнят ситуацията. Да обобщим – какво да не правим при кръвоизлив от носа:

Не бива да лягаме по гръб, тъй като тази поза стимулира приток на кръв към главата и кървенето може да се усили. Ако то по принцип е интензивно, може да се стигне до задавяне. Ако на човека с кръвоизлив му е прилошало и вече е в легнало положение – да го обърнем на страна и да подложим нещо под главата му, така че да я издигнем;

Неправилно е да отмятаме глава назад, защото нарушаваме венозния отлив. Задържаната кръв се насочва към бронхите и белите дробове.

Не бива да подсмърчаме, защото по този начин активираме зоната на кръвоизлива и той продължава.

Какво да правим при често кръвотечение от носа?

Честото кървене от носа е причина да потърсим консултация със специалист оториноларинголог. След като бъде поставена диагноза, може да се наложи медикаментозна терапия – например лекарства за повишаване на съсирваемостта на кръвта, лечение на възпалени кръвоносни съдове, хормонални препарати и пр. Възможна е и терапия за укрепване стените на кръвоносните съдове.

Ако причина за кървенето е проблемен кръвоносен съд в носната кухина, лекарят може да предложи коагулацията му чрез криотерапия, електро- или лазерна процедура, течен азот и пр.

За избягване на нови инциденти може да се препоръча профилактика с хранителни добавки и витамини, минерали и пр. Понякога дори само овлажняването на въздуха в помещенията през отоплителния сезон е достатъчно за избягване на пресъхването на носовата лигавица. Препоръчва се също пълноценно хранене с широко застъпване на пресни плодове и зеленчуци. Разумен, но не винаги изпълним е и съветът – да се избягват травми, особено черепно-лицеви.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Изгаряне, токов удар или кръвоизлив при катастрофа

Първа помощ при катастрофа. Изгаряне, кръвоизлив, токов удар

Как да действаме при изгаряне, кръвоизлив или токов удар и при други контузии и проблеми, …

Едно мнение

 1. Nevena Boneva

  Zashto,prosto iskah da spodelq s dashterq mi.Ima problem pri nastinka s kravotechenie ot nosa.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.