Създадоха ваксина която отстранява меланома

Намерено е средство против злокачествен меланом!

Учените създадоха ваксина, която се имплантира подкожно и е способна да реорганизира работата на имунната система. По този начин я кара да унищожи злокачествените тумори в организма, без да въздейства върху здравите тъкани.

Според научното издание Science Transiationai Medicine това е първата ваксина в историята, с помощта на която са успели да отстранят напълно меланома.

Ваксината представлява диск, пълен с порест биологично разградим полимер, чиито кухини са запълнени със специални молекули. Това са група молекули, прикрепващи се към рецепторите на т. нар. дендритни клетки.

В резултат те се активират. При активирането дендритните клетки преминават през порите на имплантанта и също встъпват във взаимодействие с неговите агенти – специфично вещество, носещо информация какви клетки трябва да се унищожат от имунната система.

Дайте мнение и Вие тук!

С помощта на дендритните клетки тази информация попада в близкия лимфен възел, който започва изработването на специфичните Т-клетки на имунната система, предназначени за унищожаване на раковите тъкани.

„Разработената от нас ваксина представлява успешно съчетание на инженерен и имунологичен подход към лечението на рака.” – казват учените. Правени са проучвания от здравното ни министерство за внедряването на тази ваксина и в България.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

злокачествен меланом

Злокачествен меланом: 10 факта, които трябва да знаем

Няма раса или възраст, защитени от злокачествен меланом Ако чуете нещо за злокачествен меланом – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!