Vaksina Melanoma 01
Кои деца не подлежат на ваксинация?

Кои деца не подлежат на ваксинация? Открита е ваксина против меланома

Намерено е средство против злокачествен меланом! Кои деца не подлежат на ваксинация?

Учените създадоха ваксина, която се имплантира подкожно и е способна да реорганизира работата на имунната система. По този начин я кара да унищожи злокачествените тумори в организма, без да въздейства върху здравите тъкани.

Според научното издание Science Transiationai Medicine това е първата ваксина в историята, с помощта на която са успели да отстранят напълно меланома.

Ваксината представлява диск, пълен с порест биологично разградим полимер, чиито кухини са запълнени със специални молекули. Това са група молекули, прикрепващи се към рецепторите на т. нар. дендритни клетки.

В резултат те се активират. При активирането дендритните клетки преминават през порите на имплантанта и също встъпват във взаимодействие с неговите агенти – специфично вещество, носещо информация какви клетки трябва да се унищожат от имунната система.

С помощта на дендритните клетки тази информация попада в близкия лимфен възел, който започва изработването на специфичните Т-клетки на имунната система, предназначени за унищожаване на раковите тъкани.

„Разработената от нас ваксина представлява успешно съчетание на инженерен и имунологичен подход към лечението на рака.” – казват учените. Правени са проучвания от здравното ни министерство за внедряването на тази ваксина и в България.

Кои деца не подлежат на ваксинация?

Не се ваксинират деца, при които са възникнали необичайно силна реакция или усложнения от предишната доза ваксина.

Живите ваксини (БЦЖ, против рубеола и паротитната) не се правят на деца с имунен дефицит – вроден, придобит (СПИН), а също така и на болни от злокачествени тумори.

Противококлюшна ваксина не се слага на тези, които са боледували от инфекции или имат тежка прогресираща патология на нервната система. Тя не се прави и на децата с тежки форми на алергии: анафилактичен шок, рецидивираща копривна треска.

Дайте мнение и Вие тук!

Живи ваксини, съдържащи съставките на някои антибиотици и яйчен белтък, не се правят на едногодишните деца, които реагират болезнено на тези съставки.

“Демир

Противохепатитната В-ваксина не се прави на деца, които имат алергия към хляба.

Ваксиниранепло може да се отложи с няколко седмици, ако детето има алергия към хляба. Ваксиниранепло може да се отложи и за повече време, но не заради това, че ваксината е негодна, а за да не причини някакви усложнения.

Екземата и астмата не са повод за отказване от ваксиниране. Децата, които страдат от тази болест, добре понасят ваксината, но повторните инфекции са много опасни. Не всички видове ваксини могат да се правят на дете, което суче.

Майчините антитела, които е получило детето, могат да встъпят в конфликт с живите вируси на ваксината и да попречат за изработването на необходимия имунитет.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Prof Todor Kantardjiev 01 Coronavirus

Проф. Тодор Кантарджиев: Как да спрем коронавируса | Специално за Лекар.БГ и “24 часа”

Проф. Тодор Кантарджиев разказва за начините да се спре коронавирусът, за ваксините и за препарата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *