bebe

Бременност. Всичко за нея. От А до Я

Какво да очакваме, щом става дума за бременност? Какви тестове се правят и как. Бременност по седмици. Цветна и извънматочна бременност. Наръчник за всеки бъдещ родител, жена или мъж

Бременност: когато една жена разбере за това си състояние, тя изпитва цяла гама от разнообразни чувства.

Това са и радост, и страх, объркване, неувереност в собствените сили. Ако мъникът е чакан и става дума за планирана бременност, връх на усещането е щастието, донякъде с вълнение за самото дете – какво и как ще бъде всичко.
Бъдещата мама има много да учи още по време на самата бременност. Парадоксът е, че дори при раждалите жени усещанията са горе-долу такива.
Пак възникват въпросите: как да се държиш, какво да правиш – така, че на бебето да му е комфортно в утробата, да получава необходимото и да е защитено от всякакви негативни влияния.

Симптоми на бременност

Кои са основните симптоми за бременност? Кои от тях се проявяват най-рано и всъщност по тях се разбира за особеното състояние? Да видим наистина кои са ранните симптоми за забременяване.

 • Общоприето е симптомите да се коментират в три пласта: възможни, вероятни и сигурни. На практика не може да се твърди категорично за състояло се зачеване само по един признак. Разглежда се съчетание от няколко, а сетне иде време за точно диагностициране на състоянието. Ето върху кои признаци обикновено се фокусира вниманието след първия – и всяващ началното съмнение, а именно  закъснение на цикъла.

Закъснението обаче не е винаги свързано с бременност, може да се касае за хормонален дисбаланс или за сериозно заболяване. Другите симптоми:

 • Необичайно вагинално кървене;
 • Гадене и повръщане, промени в обонянието и вкусовите усещания;
 • Уголемяване и болезненост на млечните жлези;
 • Често уриниране;
 • В напреднал стадий – промени в кожата, стрии;
 • Нарастване на матката и корема; поява на контракции.

В съвременните условия има възможност с голяма точност да се установи бременност чрез специалните тестове. Важно условие за достоверността на резултатите в този случай е самите тестове да са със съхранени експлоатационни качества и да се изпълнят точно. Следват специфични медицински изследвания, специализирани прегледи, ултразвук и пр.

Освен класификацията на признаците за бременност по степен на вероятност, те могат да се разделят на първични и вторични.

Първичните са симптоматика на ранната бременност – до  четвъртия месец. Към тях отново трябва да споменем закъснението на менструацията с всички изречени дотук уговорки. Ако закъснението се съчетава с още симптоми като гадене и повръщане – особено сутрин, изострено обоняние, болезнени и нарастващи гърди, работата е ясна. Още ранни или първични признаци са повишената базална темпертура, промени в хормоналния фон и произичащи от това промени в емоциите, лесна уморяемост, понякога – болки ниско в корема, контракции, ясно изразени вагинални течения.

Вторичните признаци характеризират напредналата бременност – след петия месец. Сава дума за неща като усещане движенията на плода, отделяне на секрет от гърдите, поява на разширени вени и наддаване на тегло, киселини, запек и болки в кръста. Това са смущения, свързани с нарастването на плода, заемането на все по-голяма част от обема на коремната кухина от уголемената матка и притискане на вътрешните органи. Повечето вторични признаци се проявяват системно до самото раждане.

Любопитни са фактите, свързани с първата седмица от зачеването – тогава на практика в майчината утроба се случва бурно делене на клетки, което все още не може да се усети. В някои случаи имплантирането на оплодената яйцеклетка причинява леко зацапване, но това не е задължително. В края на първата седмица бременността може да се засече чрез тест, който отчита присъствието в урината или кръвта на човешки хормон гонадотропин – хормона на бременността.

бременност
Бременността

Понякога в плана “признаци за бременност” се коментират и банални неразположения като главоболие и киселини. И двата признака сами по себе си не доказват бременност, но тук са чест спътник на сигурните симптоми и се проявяват много по-редовно от обичайното. Те, разбира се, си имат обяснение: свързани са основно с промените в хормоналния фон. Проявяват се предимно при жени, които и преди бременността  са имали тези проблеми.

Тест за бременност

бременност
Търси се най-точният тест за бременност!
Демир бозан за безсъние

Модерните времена позволяват една бременност да се потвърди чрез популярните тестове. Независимо от механизма на действието им, формата и цената те се основават на едно и също: наличие или отсъствие в организма на изследваната жена на човешкия хормон гонадотропин, т.е. хормона на бременността.

При настъпването на една бременност този хормон се появява в женския организъм и е там до самото раждане. Използваният тест за бременност съдържа специален химически реактив, който влиза в реакция с хормона. Ако тази реакция се осъществи, тестът показва прословутите две чертички и е почти сигурно, че бременността е настъпила.

Как се прави тест за бременност – тест от аптеката

Няма тест, който да покаже сигурна бременност в първия ден на закъснелия цикъл: това е заради все още недостатъчната концентрация на хормона на бременността. Затова подобни опити се отчитат като информативни; информативният тест е с добра достоверност около седмица след зачеването. Специалистите препоръчват за по-голяма сигурност да се направят няколко теста. Разбира се – не в един и същи ден! Добре е те да се изпълняват с интервали от по 3-4 дни. Няма съмнение, че това не е всичко, което се прави при появата на двете чертички. Но е достатъчно основание да се иде на лекар.

И така – тест за бременност с изследване на урина може спокойно да се направи вкъщи. Изборът сред многообразните предложения обикновено е свързан със стойността им: има съвсем евтини от типа хартиена лентичка в чаша, има струйни с фабрично приготвена касета, както и най-новите дигитални – в тях информацията е доста по-богата от обичайното “да” или “не” с чертички.

 • По-старият тип тест-лентички са изработени от плътна специална хартия, на която е нанесено контролно деление – до него лентичката трябва да се потопи в чашката с урина и да се изчака определено време.
 • Струйните или касетъчни тестове просто се поставят под струята урина и се изчакват пет минути до появата на една или две чертички, съответно отрицателен или положителен резултат. Ако  чертичките не се появят, значи тестът е бил дефектен или пробата не е била изпълнена правилно.

За анализ с дигитален тест са достатъчни само няколко капки урина, които се накапват в специално прозорче на “кутийката”. За някои марки от тези тестове се приема, че имат 99% точност; такъв тест може не само да потвърди бременността, но и да определи колко седмици са минали от зачеването на плода. Добрите дигитални тестове дават достоверен резултат и четири дни преди очакваната дата на цикъла.

Какъвто и да е избраният тест, много важно условие за точен резултат е да се спазва технологията му. Ако ползвате тестове от различни марки, четете всеки път приложените инструкции и не се уповавайте на предишен опит. Има известни разлики, които могат да ви причинят излишни напрежения: например времето на изчакването да е различно, или чертичките да са с различно оцветяване за всяка. Не е без значение и това, че припряното тестване не само ще ви пили нервите, но и излишно ще натовари бюджета ви.

В крайна сметка – не пречи да проверите резултатите от теста и чрез някои от “бабешките” или народни методи за установяване на бременност!

Домашен (бабешки) тест за бременност: със сода бикарбонат, със захар и др.

Макар съвременните мами често да са скептично настроени към “бабешките” методи за доказване на бременност, към тази тема винаги има интерес. Какво са правили прабабите ни по времето, когато не е имало тестове?

Един от популярните методи за проверка е този със сода бикарбонат. Той е безобразно простичък и всъщност няма нищо общо с достоверната диагностика. Ако някой все пак реши да се пробва с него, трябва да започне със събирането на половин чаша от първата сутрешна урина. Разбира се – при съблюдаване на класическите правила за стерилност. После в урината се сипва чаена лъжичка сода и се следи внимателно какво се случва. Ако урината кипне – “тестът” е отрицателен. Ако сместа остане спокойна и содата се превръща в утайка, значи има бременност. Тестът е спорен, разбира се, тъй като споменатата бурна реакция е свързана с киселинността на урината. Тя пък зависи от много фактори като хранене, инфекции, разстройство, повръщане, преумора, диабет, бъбречна недостатъчност и пр. Така че да се съди само по кипенето на урината за възможна бременност е доста наивно.

Тестът със захар също е сред бабешките средства за доказване на бременност. За него е необходимо да имате удобен чист съд, в който се сипват 2-3 супени лъжици кристална захар. Уринира се директно върху захарта. Тук реакцията се коментира обратно на теста със сода бикарбонат: има бременност, ако захарта започне да се разтваря с кипене и пяна. При липса на такава реакция тестът е отрицателен.

Има още редица подобни начини за проверка, които са практикувани преди години и които са любопитни като паралел със съвременните тестове. Във форумите за бъдещи майки със сигурност ще откриете постове с твърдения, че народният метод е дал същия резултат като купения от аптеката тест. Има какви ли не народни средства за това: с прясно сурово яйце, със сапунена вода, с престояла урина. Последното се прави, като се събере част от първата сутрешна урина и се остави да престои няколко часа. Има бременност, ако на повърхността се образува тънък белезникав филм.

Бременност по месеци

След като вашият тест е дал категорично положителен резултат или само цикълът ви закъснява, очевидно е редно да посетите гинеколога си. Тази първа среща с доктора може да е много продуктивна: да ви разпореди различни анализи, да снеме анамнеза и да се осведоми за потенциални усложнения, да ви прегледа и пр. Най-често лекарските действия са съвсем стандартни и се различават само по дребни детайли. Главното, което в този момент трябва да ви интересува, е дали лекарят ще потвърди бременността ви. От информацията, която ще му дадете за неща като последен месечен цикъл, актуалното закъснение и полови контакти, той ще направи заключение за “възрастта” на плода в утробата ви и за времето на предполагаемото раждане.   С него или с отговорната акушерка може да се консултирате за детайлите в протичането на самата бременност: какво точно ще се случи през всеки месец от естествения срок, с вас и с очакваното бебе.

Първи месец
бременност
В края на първия месец

По външния ви вид никой не може да допусне, че  сте бременна. Все още. Въпреки това “механизмът” е включен и работи с пълна пара. Сърцето, бъбреците и белите дробове работя много по-интензивно, увеличава се притокът на кръв във всички тъкани. Някои жени, които вече са раждали, разпознават състоянието си още преди да отчетат закъснението на цикъла. Около една трета от жените усещат промяната по гърдите си: уголемяват се, стават чувствителни и болезнени. В някои случаи има и редовни болки в долната част на корема. Зародишът през този първи месец се оформя в нещо като попова лъжичка. Той е по-малък от оризово зърно! Предстои му в рамките на следващите две седмици да започне формирането на гръбначния стълб, гръбначния мозък, кръвоносните съдове, връзките към крайници. Генетичната информация, която родителите са заложили в детето си, зависи от хромозомите. Независимо от миниатюрните си размери те съдържат около 2000 гена. От тях зависят много параметри и черти в бъдещото дете. Именно хромозомите определят неща като цвят на косата и очите, кръвна група, тегло и ръст на бебето. Полът зависи изключително от хромозомите, които носи сперматозоидът.

Втори месец
бременност
В края на втория месец

За плода вторият месец на бременността е изключително важен. Именно през този период интензивно се формират всички органи. Най-бързи процеси произтичат в главния мозък. В този момент главата на мъника е една трета от цялата му дължина. Започва да тупти и сърчицето му. С помощта на ултразвук могат да се различат крайниците със зачатъци на пръстчетата. Вместо хрущялите се формира костна тъкан.  Бъдещата майка също се променя – появяват се необичайни усещания, които само потвърждават бременността. Тя реагира по нов начин на определени продукти. Възможно е периодично да я измъчват световъртеж и главоболие. Не е изключено да страда от запек.

Това е и времето, в което младата бъдеща майка обикновено установява, че не може да си закопчава джинсите. Проявяват се промените в настроението и динамика на емоциите. Бременната може да стане нетърпимо раздразнителна, ревлива, обидчива и постоянно да се тревожи за нещо.

мнения, отзиви, коментари, форум
Трети месец

Организмът на бременната жена продължава да се променя, при това изключително бързо. Още към края на втория месец се формира плацентата, която до самото раждане ще е свързващото звено между майката и детето. Благодарение на нея мъникът ще получава храна и кислород. Освен това чрез плацентата ще се изхвърлят отпадните продукти от обмяната. Отделителните функции на плода се включват благодарение на образувалите се бъбреци. Това е и причината за честото притичване до тоалетната заради позиви за уриниране.

бременност
На три месеца

Ранната токсикоза като правило отслабва през третия месец. Всъщност към края на третия месец тя престава да безпокои бременната жена. По това време обичайно за бъдещата майка е постоянното усещане за умора и сънливост. Възможно е да стане разсеяна и невнимателна – нормално и временно; не се притеснявайте, след раждането нещата си идват на мястото. Добре е да се приемат повече течности, защото редовен спътник стават състоянията със запек. Менюто следва да се разнообрази с много плодове и зеленчуци. В зависимост  от сезона може да се наложи прием на витаминни комплекси и хранителни добавки, но това може да става само по лекарска препоръка. Да не се допускат дефицити е важно не само за бъдещата майка, но и за детето.

През този период бременността трябва да бъде проследявана компетентно от гинеколог/акушерка. Бременността се “облича” в документация, която съдържа етапната информация от изследвания, възможни терапии, напредък и пр. правилно е това досие да е в ръцете на бременната, когато отиде да ражда.  Краят на третия месец всъщност е край на първия триместър от бременността. За малкия човек той е важен заради формирането на всички органи и системи. По-нататък те само ще се развиват и усъвършенстват. В този момент мъникът вече може да си върти главата, да движи ръчички и краченца, да разтваря и стиска юмручета, да си отваря устата и да преглъща. Видеозонът без проблеми показва всичко това, може дори да бъде засечено как бебето си смуче палеца. Заработва черният дроб, костният мозък изпълнява кръвотворните си функции. Стомашно-чревният тракт също е формиран и влиза в активен режим.

Четвърти месец

Около четвъртия месец органите на бебето са оформени и продължава тяхното усъвършенстване. Масата на плода активно нараства и около 16-та седмица е приблизително 200 грама. Усещанията на бъдещата майка във връзка с тези процеси са ясно изразени: тя изпитва слабост, има по-чести позиви за уриниране. Същевременно главно събитие от вътреутробния живот на детето е формирането на кората на главния мозък.

През 15-та седмица в работата на малкия организъм се включват бъбреците, които започват да извеждат урина в околоплодните води. Формирани са и надбъбречните жлези, установява и поддържа се правилен хормонален фон.  През 16-та седмица бебешката глава се покрива с първия пух. Пръстчетата си имат, нокти, крайниците се движат активно. Това е времето, когато майката усеща раздвижването на плода в утробата си. ако до този момент не сте си давали сметка какво се случва с вас, тези първи движения ви въвеждат в истинското тайнство на родителството. Тези първи движения на бебето могат да се сравнят с докосвания на леки балончета, на рибешка опашка…или по-прозаично, на неспокойна тръпка в чревния тракт.

бременност
На четири месеца

Прекалено активното движение може да се окаже сигнал към майката, че бебето изпитва недостиг на ктислород. Или пък че майката се е заела с твърде тежка хизическа или умствена задача. Хубавата почивка или приятна разходка веднага биха успокоили мъника и движенията му ще станат много по-меки и не така интензивни. Ако обаче движенията липсват след като вече са били почувствани – това наистина е тревожно и трябва да се сподели с лекар. През този етап именно по всекидневното движение майката знае, че бебето е живо и продължава да расте.расте и се развива главният му мозък, работят нервната и ендокринната система.

През 16-та седмица бебокът може да си отваря очите, а през 18-та развитието на имунната му система навлиза в интензивна фаза. Бебешкият организъм изработва интерферон и имуноглобулин. В края на четвъртия месец малкото човече може вече е “високо” цели 16 см!

Пети месец

Започналият пети месец дава възможност за по-отчетливи усещания на бебето в утробата. Някои жени твърдят, че усещането е като пърхане на пеперуда в корема. При жените с първа бременност обикновено движенията се разпознават през 18-20-та седмица. Мамите с опит отбелязват събитието малко по-рано. Усещането е причина за бурна радост; тази движения ще стават все по-лесно различими и силни. Те ще са понякога и причина за някои неудобства по време на сън.

Това също така е времето, когато бременната е добре да избягва съня на гръб. Килограмите й ще се увеличават и позата настрани ще е най-безопасна и удобна до самото раждане. Потребността от сън ще нараства – насладете му се сега, защото след появата на бебето това ще е доста сложно.

бременност
Месец №5

Избягвайте преумората. Организирайте си разходки и пребиваване на чист въздух. Ограничавайте престоя си пред компютъра. Откажете се от приема на всякакви хапчета, ако не са изрично препоръчани от лекар. Същото се отнася и до различните билкови препарати. Обръщайте внимание на собственото си здраве и не забравяйте, че по това време съществува повишен риск от спонтанен аборт поради недостатъчност на маточната шийка. Матката е нараснала до равнището на пъпа и по размер и форма прилича на неголям пъпеш. Осигурете си витаминозна храна и ако докторът счита за нужно – вземайте витамини. Много важен е С, защото неговият дефицит причинява изтъняване и сухота на кожата, сърбеж. Обемът на кръвта, циркулираща в организма, е увеличен и това може да предизвика световъртеж. Той впрочем може да е и признак за анемия.

Към края на петия месец бебето може да достигне 300 г и 25 см: внушителни размери! Мастните жлези започват да отделят специално вещество, което образува специален омазващ филм по цялото тяло на бебето. Тази смазка ще му помогне да премине по-леко по родовия път и кожата му ще е защитена от амниотичната течност. Тя притежава и бактерицидни свойства; може да предпазва кожата от патогенни микроорганизми. Кожата се уплътнява и се покрива с фин мъх. Всъщност тя все още е червена и набръчкана. В червата пък се оформя първородният екскремент – мекониум.

Бебето е вече със самостоятелна имунна система. Далакът му изработва лимфоцити и моноцити, готови да изпълняват защитните си функции. Почти напълно развити са крайниците, мускулната тъкан, появяват се вкусови брадавички. Мъникът би различил с тях сладко от несладко.  При укрепнали слухови костици бебето е в състояние да чува звуци през коремната стена на майка си. увеличава се чувствителността на ретината, нараства интензивно главният мозък. Формира се вестибуларният апарат. Малкото сърчице бие по 13-150 пъти в минута. Сердцебиенето може да се чуе с обикновена акушерска тръба, прилепена върху корема на бременната. Около 20-та седмица бебето вече може да се раздвижва до осем пъти в рамките на един час.

Шести месец

За вас, както и за много други бременни този месец е един от най-спокойните, независимо от поредните нови преживявания. Често ще имате усещането за пълно щастие, без да можете да си обясните защо. Коремчето ви вече “говори” за предстоящото събитие и това се вижда отвсякъде. Какво все пак може да ви притеснява на този спокоен фон?

бременност
Така стоят нещата в шестия месец

Ето някои от нещата, върху които ще мислите, ще ги преживявате, ще коментирате с лекаря си или с приятелки: Движенията на бебето определено стават по-енергични; Притеснява ви по-интензивно бяло течение; От време на време ниско в корема наболява и пристяга – това е от увеличаващото се натоварване върху връзките, които поддържат матката; Запекът е всекидневен тормоз; По-често имате киселини и газове; Често усещате слабост, понякога главоболие и световъртеж; Заради възможна хиперемия може да имате кървене от носа и венците; Апетитът се усилва; Случва се да ви притесняват спазми на мускулите в краката; Възможни са отоци на крайниците, понякога и на лицето – особено през лятото; Може да разпознаете признаци на венозна недостатъчност; Кожата на корема е опъната, неприятно сърби; Усилват се болките в гърба; по лицето може да се появят пигменти петна, които след раждането изчезват; Увеличава се обемът на гърдите, усещате напрежение в тях; Ставате по-разсеяни, но и по-спокойни: емоционалните изблици са в миналото; все по-често се замисляте за раждането и какво ще бъде след него.

Какво още? Бебето тежи около 570 г и е “високо” 33 см. Вие самите вече сте сложили доволно количество килограми върху собственото си тегло. Дрехите ви трябва да се сменят за по-удобни, широки. От синтетичните тъкани твърдо се откажете, ориентирайте се към памук и лен. Ако бременността ви протича през летните месеци, топлината ще ви измъчва допълнително; пийте повече течности и особено обикновена вода.

Ако твърдо сте решили да кърмите, потърсете съвет как да започнете да подготвяте гърдите си за това. Не пропускайте при почивка да полагате краката си на по-високо, за да облекчавате крайниците от натоварване и отоци.

Бебешкото телце междувременно става все по-оформено. В кожата му започват да се формират потни жлези. Мускулите на крайниците му укрепват и това се усеща много добре по ритниците в корема на мама. Активността се редува със спокойствие; ако бременната усеща нещо като лекичко почукване, това може да е бебешко кашляне или хълцане.

Проявяват се и психологически реакции, докато бебето приема храна и кислород по кръвен път, като в същото време изхвърля отпадните продукти от обмяната. Плацентата играе ключова роля в тези процеси. Околоплодните води се обновяват на всеки четири часа; течността има задачата да предпазва детето от всякакви въздействия, включително на патогенни микроби. Бебето изглежда почти по същия начин, както преди раждането, но е много по-дребничко. Очите му са покрити с ципа, която в 28-та седмица ще изчезне и тогава то ще може да погледне. Развива се и слухът на детето и то може да различава гласа на майка си.

От седмия месец бебето развива онази част на главния мозък, която е отговорна за мисленето и съзнанието. Това е времето за личностно развитие на мъника. Той може да си смуче пръстчето, понякога поглъща от амниотичната течност и започва да хълца. Погълнатото се отделя чрез урината. Развиват се белите дробове и малкият гръден кош извършва дихателни движения. Вкусовите брадавички са готови да различават сладко, солено и горчиво.

Седми месец
бременност
В седмия месец на бременността

Ето ви и в седмия месец. Бебето става все по-активно, движи се по-дълго и по-често. Вагиналните течения не спират; не спират и проблемите около запека и нощните болки и стягания ниско в корема. Възможни са нови храносмилателни проблеми, киселини и газове, световъртеж, главоболие. Млечните жлези често започват да секретират. Мислите на бъдещата майка все по-често се въртят около края на бременността и раждането. На приливи я връхлитат всякакви страхове – за детето и за собствените отговорности.

Бебето е напълно оформено и заема цялото пространство в майчината утроба. Стомахът и червата са напълно оформени. Бъбреците също, но функциите им ще се отключат след раждането. “Узрява” белият дроб. Мъникът може да реагира на болка. Развиват се нервната система и главният мозък, нараства скоростта на нервните импулси. Под кожата се оформя мастна тъкан.

Въпреки напредъка в развитието си, бебокът не е в състояние да живее самостоятелно. А ако се роди недоносен, ще са му необходими специални грижи и условия, за да се справи с недовършеното във външни условия. В рамките на този срок е възможно преждевременно раждане; понякога процесът е провокиран от несвойствени дейности или заболявания. при някои мами се появяват лъжливи сигнали за започващо раждане – контракции, които медиците могат да успокоят. Изобщо в този етап е особено важно да се поддържа връзката с гинеколога – така непредвидените събития могат ефективно да бъдат неутрализирани. Особено опасно е отлепването на плацентата. За майката това означава болка и кръвоизлив. За детето – кислороден глад и в някои случаи смърт дори.

Дайте мнение и Вие тук!
Осми месец
бременност
Осми месец – събитието наближава

Медицинският контрол върху състоянието на бременната се “сгъстява”. През този месец могат да се направят следните изследвания: претегляне и измерване на артериалното налягане, слушане на детските сърдечни тонове, анализ на урина – стойностите на белтък и захар; изчисляване височината на матката, измерване положението на плода чрез палпация; оглед на крайниците – има ли отоци и разширени вени; консултиране с лекаря за новите усещания при развиващата се бременност.

Сега вече тялото ви активно се готви за предстоящото раждане. Възможни са контракции, които сигнализират, че е време да се научите да дишате правилно. Ако са неритмични и редки, не се страхувайте от тях – това е нещо като тренировка за истинското събитие. Всички неприятни усещания, свързани с развитието на бременността – затруднено дишане, умора, разширени вени, разсеяност, тревога пред очакваното събитие и отговорностите му – всичко това ще се случва по-често и ще ви се иска най-после цялата тази история да стигне до края си.

В осмия месец той вече се вижда. Бебето може да е достигнало до размери 2.5 кг и 45 см. Мозъкът се развива бурно, детето може да вижда и чува. Основните жизнени системи са завършени в достатъчна степен, макар белите дробове да са все още недостатъчно развити. Бебето има повече шансове да оцелее в случай на преждевременно раждане.

Тялото и главата на бебето са пропорционални; то вече има коса, мигли и вежди. В корема вече му е тясно; активно функционират нервните му клетки, нервните импулси се предават достатъчно бързо.

Девети месец
бременност
Готов – месец №9!

Вече сте в очакване на раждането и това до голяма степен определя както физическото, така и емоционалното ви състояние. С някои от неприятните телесни усещания за толкова време сте свикнали и почти не им обръщате внимание. Носенето на бебето става все по-изморително, понякога болезнено. Добре е да имате контакти с гинеколога си всяка седмица; време е да се подготвят стандартните предродови изследвания. Време е да си приготвите и сака с вещите и принадлежностите, които ще са ви нужни в родилното. В очакване сте – нещата могат да се случат във всеки момент.

Бебето е разположено с главата надолу – това е нормалното положение при обичайното раждане. Малкият човек е около 3 кг и 50 см. Движенията му може да не са така активни, както е било доскоро, но това не бива да ви тревожи особено – просто на него вече му е съвсем тясно в корема.

Специалната 37-ма гестационна седмица

Организмът на майката интензивно се подготвя за раждането и всичко свързано с него. Започва поредното пренастройване на хормоналния фон и подготовката на родовите пътища за излизането на бебето на бял свят. Бебето е готово за живот вън от утробата и просто чака своя час.

В 37-ма гестационна седмица продът е готов за раждането, но майчиният организъм не е готов да го пусне! За да се изключат травмите, родовите пътища трябва да бъдат подготвени за голямото изпитание. Въпросната подготовка се регулира чрез хормона релаксин, произвеждан в плацентата и яйчниците.

Релаксинът намалява съкратителната активност на матката, което е профилактика срещу преждевременно раждане. Освен това той размеква тъканта в шийката на матката, с което се облекчава разтварянето, разтягането й при преминаването на детето. Размекват се ставните връзки в малкия таз, нараства тяхната еластичност и  разтегливост. Същият хормон стимулира процесите на растеж в млечните жлези, което е необходимо за успешното кърмене в близко бъдеще. Усиленото производство на релаксин започва именно през въпросната 37-ма седмица.

През тази седмица бебето е готово за самостоятелно хранене и дишане. То има напълно оформен вид, така ще изглежда и след раждането. Тялото е покрито с родовата “смазка, за която стана дума по-рано – тя ще улесни движението му по родовия път. Пръстчетата му завършват с нокти, а споменатата смазка пречи на одраскванията с тях. Не е възможно също да увреди и амниотичната обвивка. Формиралата се подкожна мазнина прави бебето пухкаво и миличко. Тъй като слухът и зрението му са “включени”, детето забелязва разни неща и различава човешки гласове и музика.

В майчината утроба през тази седмица животът на бебето е такъв, какъвто ще бъде след раждането: то спи много, а когато е будно – търси да смуче нещо, в утробата това е пръстче или пъпната връв. Място за игра няма, в матката вече е съвсем тясно.

Майчиният организъм също е готов: започват тренировъчните контракции, при които коремът се втвърдява като камък без силните болки на истинските родови контракции. Коремът се смъква надолу и бебешката глава е на самия изход. Майчината гръд е готова за кърмене, може да се отделят капки коластра.

Други ключови седмици от бременността

Едва ли има съмнение, че ранната бременност и начинът на протичането й са условията, които определят успешното износване и раждане на бебето. През първите 14 седмици се формират всички органи и системи на бъдещия човек и тъкмо по тази причина медицината предупреждава младите майки да са особено внимателни и да се пазят от всякакви инфекции – и те, и плодът в утробата им са най-уязвими именно през този период.

Витамини за бременни и лекарства

бременност
Кои ли са най-добрите витамини при бременност?!

Съвременният живот не винаги позволява на бъдещите майки да изкарат спокойна и балансирана бременност. Не говорим само за динамиката и стреса: често от тях следва нездравословно хранене и различни дефицити на витамини и минерали. При такива дефицити вредата е не само за майчиния организъм, но и за формирането на мъника в майчината утроба. Дори и при най-внимателно следване на пълноценна и здравословна диета деветте месеца на една бременност са  истинско изпитание заради променящите се и растящи потребности на бебешкото развитие.

Тези уводни изречения може би правят излишен въпроса – трябва ли бременната да взема витамини. Въпреки скептичните мнения по въпроса, отговорът трябва да е положителен. Някои продукти е добре да се приемат профилактично, а за други да се следи и навреме да се правят корекции, разбира се – професионално. Така че – “да” на витамините за бременни, но под лекарски контрол!

Пренатал и огестан

Приемът на витамини преди забременяване и по време на бременността не бива да е “експериментална самодейност”. Правете го след консултация с лекар! Важно е да се установи страдате ли от някакъв дефицит, кой е важният витамин в съответствие с етапа на бременността, каква е поносимостта ви към определен витаминен комплекс. Всички знаят например, че един от задължителните компоненти при поддържане на витаминния баланс е фолиевата киселина – от нея в голяма степен зависи правилното формирне на нервната система на бебето. Търсени комплекси се оказват пренатал и огестан.

Пренатал е комплекс от витамини и минерали – чрез него се набавят оптималните количества Б-витамини – 1, 2, 3, 6, 12,  споменатата фолиева киселина, важните Е, С и Д, калций, магнезий, желязо Съдържа също соев протеин, натурален бета каротин, биотин, цинк, ниацин, L-аспартанова киселина, глицин, мед, пантотенова киселина. Да не пропускаме и манган, инозитол, холин, селен, йод, хром.

Огестан – още един “женски” комплекс, добър при опити за зачеване, при бременност и кърмене. В състава му са включени единствено онези компоненти, които най-често са в недостиг при споменатите житейски периоди: фолиева киселина, рибено масло за омега-3 мастни киселини, витамини Д3 и Е, йод.

За плюсовете при прием на витамини за бременни е ясно: неутрализират се възможните дефицити, които биха се отразили на майчиното здраве и детското развитие. А има ли минуси? Има различни изследвания в тази посока и е ясно, че както недостигът – така и излишъкът от определени витамини е нещо опасно. Посочва се например, че при прекалено насищане с витамин D раждането се затруднява, появяват се проблеми с родовите пътища. При прекалено насищане с витамин А пък се повишава рискът от малформации на плода (9m-bg.com).

Утрогестан

Утрогестан е синтетичен аналог на хормона прогестерон. прилага се в случаите, когато прогестероновите показатели в един женски организъм са под нормата и това застрашава в някаква степен тяхната фертилност. За утрогестан се говори при опитите за зачеване, а впоследствие за нормалното износване на бременността и предпазването от спонтанен аборт.

Утрогестан не може напълно да замести хормона на бременността прогестерон – но попълва възможните дефицити успешно. Така в женския организъм се балансира хормоналният фон, необходим за създаване на нов човешки живот.

Специални функции има утрогестанът през първия триместър на бременността, когато рискът от спонтанен аборт е най-висок. Разбира се, приемът му трябва да бъде препоръчан от лекар в съответствие с конкретните потребности на бременната и ако това наистина е наложително. В случаите, когато една жена е имала няколко спонтанни аборта, утрогестан се прилага още в подготвителната фаза преди забременяването.

Хормоналният препарат се прилага и при други случаи: профилактично срещу миома на матката, при безплодие на фона на ендокринни нарушения, дисменорея, фиброзно-кистозна мастопатия, в постменопауза.

Приемът на утрогестан се хармонизира с продукцията на т.н. жълто тяло и активизирането на ДНК. Неговата роля при бременност е да съдейства за поддържането на условията, при които една бременност ще се развие и приключи успешно. Схемите и дозите на приема му са индивидуални и зависят от конкретния проблем.

В някои случаи приемът на утрогестан дава неприятни странични ефекти – усещане за умора и вялост. Освен това е възможно да провокира алергични реакции или да причини застой на жлъчни сокове. Понякога, особено при неправилно изчислена доза, може да “разцентрова” месечния цикъл и да скъси интервалите между две последователни прояви. Утрогестан не се прилага по време на кърмене.

Цената на утрогестан е около 13-14 лв за 30 капсули по 100 мг.

Други

Немалко утвърдени фармацевтични фирми произвеждат добавки, в които са включени комплекси от витамини и минерали. Някои от тях са специално препоръчвани за първия триместър на бременността, други за втория или за третия. Може да се избере винаги такъв продукт, който съчетава витамините от диагностицираните дефицити с полезни компоненти, които е добре да се приемат през цялата бременност. Такива продукти произвеждат Допелхерц, HIPP, Центрум – “Центрум Матерна”, “Мама Протект” на Актавис, “Пренатал” на Солгар, на Джеймисън и др.

Какво е цветна бременност

Цветна бременност е популярното название на бременност, при която бъдещата майка има месечно кървене. Възможно е то да не протича по обичайния начин – да е по-оскъдно, при други интервали и същевременно да са налице някои от типичните признаци на бременността.

Подобно състояние на всяка цена следва да се консултира с гинеколог. Проблемът е в това, че е възможно при настъпила бременност да са необходими допълнителни изследвания, терапия или грижи, също е възможно да не се касае за цветна бременност, а за болестен процес. Не е изключено при настъпила бременност кървенето да е знак за започващ спонтанен аборт.

Ако наистина говорим за цветна бременност, трябва да сме наясно, че при нея кървенето обикновено е по-различно в сравнение с нормален цикъл; по-кратко и по-оскъдно. То може да се дължи на прокървяване при имплантирането на оплодената яйцеклетка. Ако е силно или се виждат съсиреци, напълно възможно е да се касае за спонтанен аборт.

Известни са различни случаи, при които една жена има редовен или почти редовен цикъл и разбира за бременността си по раздвижването на плода. Има дори и куриози – за бременността бъдещата майка научава едва когато започват родилните болки.

В заключение – цветната бременност си е истинска бременност; кървенето най-често приключва след първия триместър, макар да е възможно това да се случва и в по-напредналите фази.

Извънматочна бременност

За такова състояние се говори, когато е налице бременност, но оплодената яйцеклетка  се развива извън матката. Най-често тя  – по една или друга причина – спира придвижването си към естествената “площадка” и започва да расте върху самия яйчник, в коремната кухина или в маточната тръба. Причините за такива аномалии са различни изменения по трасето към матката, сраствания, анатомични особености на тръбите – твърде дълги или нагънати, или цялата репродуктивна система е недоразвита.

При този тип бременност обичайният тест ще даде положителен резултат, ще са налице и други белези на състоянието като слабост, прилошаване, гадене, усещане на напрежение в гърдите и пр. Че нещо не е както трябва се разбира по несвойствени признаци като силни болки ниско в корема – едностранно, кървене, спадане на кръвното налягане, сърцебиене. Усложняването на тези тревожни симптоми не оставя съмнение в необходимостта от медицинска помощ – колкото може по-скоро, за да се избегне живото застрашаваща прогресия на състоянието.

бременностМного важен е въпросът какво се случва с една млада жена, когато е преживяла една извънматочна бременност и вече се е възстановила след адекватно лечение. Всъщност възстановяването е изключително важно и се нуждае от лекарски контрол, за да не се допуснат инфекции и възпалителни процеси с тежки последици. Статистиката сочи, че около 60% от жените, преживели извънматочна бременност, след нея зачеват и раждат нормално. Основно правило е да се изчака “санитарният” шестмесечен период преди нови опити за забременяване.

Междувременно трябва да са преодолени последиците от извънматочната бременност, които в някои случаи наистина са тежки и частично увреждащи репродуктивната система. Грижа на лекаря е да проследи нейното състояние и да съдейства за балансиране на хормоналния фон и общите показатели за репродуктивно здраве. Всяка следваща бременност на жена с подобно преживяване трябва да бъде проследявана внимателно.

Инвитро

Инвитро е термин за т.н. екстракорпорално оплождане: медицинска технология, при която сливането на айцеклетката и сперматозоида става в специална стъкленица и следва имплантиране в майчиния организъм.

Процедурата се прилага при различни репродуктивни проблеми като например непроходимост на тръбите. Цялото изследване, подготовка на партньорите, на материал, имплантиране и пр. се извършва в специализирани клиники. Цялостната процедура може да има известни разлики при различни хора заради спецификата на репродуктивните им проблеми. Бъдещата майка се подготвя по специална програма, например с прием на продукти за стимулиране на овулацията.  “Произведените” здрави яйцеклетки се срещат със сперматозоидите в специалните условия на клиничните лаборатории; получените ембриони се имплантират в матката, следва наблюдение за правилното им развитие до раждане.

Прилагат се и методите ИКСИ и ИМСИ, при които се прави асистирано въвеждане на сперматозоиди през обвивката на яйцеклетката. Така се постига по-висока успеваемост, а и това е нормална практика при репродуктивни проблеми на мъжа.

Успеваемостта на процедурата е показател, който непрекъснато се подобрява. Успехът всъщност не зависи само от професионализма на лекарите, а също от фактори като възраст на жената, на двамата родители, общо здравословно състояние и пр. Данните сочат например, че при жените на възраст под 35 години успеваемостта е 40%, докато при тези над 44 тя е един процент.

В България инвитро оплождане се прави в 34 клиники и здравни заведения – списъка вижте ТУК: http://www.car-bg.org/clinics.htm. У нас действа Фонд за асистирана репродукция, който финансира до три опита на одобрена двойка; за всеки опит се отпускат по 5 000 лв. Разбира се, това не са всички разходи, за част от тях двойките трябва да се грижат сами.

За финансиране от фонда се кандидатства по точно определен ред; попълва се и се подава пакет документи – следват ПОДРОБНОСТИ!

Като центрове с успешна дейност у нас са сочени Виена ин витро център, АГ МГ “Димитров”, Инвитро МЦ “Братя Тодорови”, МБАЛ “Вита”, МБАЛ за женско здраве “Надежда”, МЦ “Вяра” и др. Сред уважаваните центрове са “Майчин дом”, клиника “Щерев”, “Селена” в Пловдив и др.

Източници:

За Лекар.БГ

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Хапчета за аборт. Как да махна бебето без аборт?

Мифепристон и медикаментозен аборт. Видове хапчета за аборт без рецепта и др.

Как да махна бебето без аборт? Цена на медикаментозен аборт и хапчета. Мифепристон, Мифегин, Топогин, …

2 Мнения

 1. Много подробна статия. Дано повече бъдещи майки я прочетат. Едно време беше голяма простотия, нямаше и никаква информация. Как се променя медицината.

 2. Елена Атанасова Йорданова - 66 г

  Достойнството да бъдеш майка е голямо и уважително ! Бременността е хубаво нещо за младите жени и момичета. Забременяването, т. с. оплождането се извършва при нормален мензис и най сигурно 7 – седем дни преди мензиса или след мензиса, тогава луната е най – благосклонна към момичето, жената.. Ако е усетила навреме жената или момичето и не желае тази временност отива на гионеколог, но плода мове да се види на видеозона след първия / втория месец. Но ако не желае бременността веднага още до 10-я ден специалист гинеколог го премахва с – progesteron ! Но може и това да не е бременност а смущение в яйчниците ! Във всеки случай бременността се премагва законно до 3-я месец. След това е рисковано – оперативно.
  Но след 40 годишна възраст за жената настъпва втората младост и забременяването е стрес. Спира мензиса / критическа възраст – климактериум при жената /. Тогава може да се говори опасност от нежелана бременност, защото яйцето / яйцеклетката / е изсъхнала, умъртвена остаряла … Но ако е забременяла жената в тази възраст ще си мисли, че и е вече в критическа и е нормално а току виж … след 9 месеца – бебе.За голямо съжаление и радост е така – нежелана бременност според мен.
  Цветна бременност – трудно е да се каже защо е така названието – за да предпази жената от нежелана бременност – болестно състояние на организма.
  Но може и да расте корема на жената и да си мисли, че е бременна ако е в критическата възраст, това е вече киста на матката или в яйчник. Може да изтича и вода – фалшива бременност. В този случай е необходимо оперативна помощ, да се спука мехурчето със застояла кръв – миома.
  А спирането на жената на мензиса се води за бременност – лунен период може да продължи години. В такива случай се появяват лимфни възли по вените и.н.
  Практическа схема :
  На мен ми спря мензиса в климактериум на 42 г. След това графика беше такъв без лекарства 3 месеца нямам мензис и на следващия дойде, след това пак също 3 м постен период без мензис и пак дойде и после пак така една година когато си иска тогава идваше след 2 или 3 месеца. После се яви кистата на левия ми яйчник и започна лечение с климонорм за да се спукало там там някакво мехурче за продължение на жизнен цикъл – на 28 ден точно идваше мензис, но това не беше мензи а неоплодена яйцеклетка. Лечение 10 години докато се изчисти и през шест месеца – цитонамазка – да се обере по стените на матката гъбичен материал с наличие на гной и кръв. Цитонамазката се групира от изследователска лаборатория на 1 /2 / 3 група.
  Послеслов :
  Гъба, която запушва каналите – лечение с клотримазол предписани от лекар или канестен гин – 200 мг / аз го прочетох в интернет и си купих с апликатор / за профилактика, когато жената не води сношение с противния пол.. Освен това има замърсяване на каналите от урина, песъчинки, камъни ит.н.. лимфни отпадъци !!
  За тази гъба пише, че съществува от 500 години т.с. от турско робство както при жените така и при мъжете ! Наследствена – от утробата на майката !!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.