Менструални болки без кръвотечение и без цикъл

Към менструалните проблеми се отнасят болезнен, нередовен или рядко появяващ се цикъл.

Симптомите бързо отшумяват и без медикаменти чрез нормализиране на хормоналните нива в организма.

Деликатният хормонален баланс по време на месечния цикъл може лесно да се наруши от стрес, промени в теглото, хранителния режим или степента на физическо натоварване. Болезнената менструация (дисменорея) е най-често срещаното менструално разстройство, особено сред девойките и младите жени.

То често отшумява след 25-годишна възраст или след раждане. Болката обикновено започва преди настъпването на менструацията и продължава до 12 часа, като е възможно да е толкова силна, че да възпрепятства всекидневните занимания.

Дисменореята се проявява като болезнени спазми в долната част на корема и протича на вълни, понякога придружени от болки в кръста и гадене.

Спазмите се предизвикват от контракции на матката и се свързват с високи стойности на хормоноподобни вещества, наречени простагландини.

Състоянието се влошава при нездравословно хранене и заседнал начин на живот.

Ако сте на около 40 години и изпитвате подобни болки или пък те се появяват след дълги години без такива оплаквания, възможно е да страдате от заболяване, например ендометриоза (състояние, при което маточната лигавица се разраства и навлиза в тазовата кухина и в други органи).

Всеки месец тези участъци с маточна лигавица търпят промени и кървят, като е възможно да възпалят околните тъкани.

Обилната менструация е характерна за периода непосредствено след първата поява на цикъла у младите момичета и в края на 30-те и началото на 40-те години.

Вероятните причини са хормонален дисбаланс вследствие на нездравословно хранене, стрес, тазово-възпалителна болест, фибром на матката и ендометриоза.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Нередовна или рядко идваща менструация е често срещано състояние през първите години от появата на месечен цикъл и обикновено продължава до установяването на редовна овулация. Среща се и през последните години преди менопаузата.

Временното отсъствие на менструация или кървенето между два цикъла затрудняват забременяването. Понякога те се дължат на хормонален дисбаланс поради стрес или при синдрома на поликистозните яйчници, при който е налице наднормено тегло и се образуват множество кисти, нарушаващи производството на хормони.

Сред другите причини за нередовна менструация са полипи на матката и рак на матката и на маточната шийка. Кървене между два цикъла може да се появи вследствие на прием на контрацептиви или при хормонозаместваща терапия.

Интензивните физически упражнения, загубата на тегло и хранителните разстройства също нарушават нормалния месечен цикъл.

ОБЛЕКЧАВАНЕ НА БОЛКАТА

Хранителен режим:

Хранете се здравословно в седмицата преди настъпването на менструацията. Така ще предотвратите дисбаланса на прос-тагландини в маточните стени. Използвайте продукти, богати на незаменими мастни киселини, калций, магнезий, цинк и витамин В, С и Е .

Избягвайте запека чрез всекидневен прием на повече течности, зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни. Не консумирайте бяло брашно, захар и наситени мазнини.

Масаж:

В седмицата преди настъпването на менструацията масажирайте корема и гърба, за да отпуснете мускулите и предотвратите бо-лезнените спазми. Използвайте слънчогледово олио или масло от сладък бадем, към което по желание може да добавите масло от лавандула (по 3 капки на сулена лъжица).

Лечебният ефект на секса

Оргазмът облекчава менструалните болки и ускорява отшумяването им. Вероятно контра-циите на матката по време на оргазъм възпрепятстват задържането в нея на менструална течност и премахват мускулните спазми.

Физически упражнения:

Редовно изпълнявайте упражнения за цялото тяло: плуване, йога или аеробика. При спазми застанете на четири крака и бързо. и продължително сгъвайте кръста нагоре и надолу. Така напрягате бедрата и таза и стимулирате кръвообращението, което предотвратява застоя на кръвта в маточните стени.

Загряване:

Вземете топла вана или полежете с термофор долу ниско под пъпа или на кръста. Редувайте 2-3 минути горещ компрес върху долната част на корема с половинминутен студен компрес. Повторете 2-3 пъти. При силни болки налагайте корема и кръста с горещ компрес с по 4 капки масло от мускатен конски босилек и майорана и 3 капки масло от благородна лайка.

Масаж на гърба

Легнете на една страна и накарайте масажиращия да разтрие кръста ви с една ръка по посока, обратна на часовниковата стрелка, като през това време с другата леко ви придържа през корема.

Люлеене на ханша

Легнете по гръб, а партньорът ви застава над вас, както е показано на снимката. С ръце люлее ритмично ханша ви от едната на другата страна. Щом установите ритъма, е достатъчно само леко придържане.

Билколечение:

При спазми и слабо менструално течение пийте 3 пъти дневно чай от следните билки: американски зантоксилум, червена калина, обичничев каулофилум (син кохош), гроздовидна актея (черен кохош), адамово дърво, лайка и джинджифил.

Дайте мнение и Вие тук!

Хомеопатия:

При продължителни оплаквания се консултирайте с хомеопат. В останалите случаи използвайте някое от посочените по-долу средства според нуждите ви.

 • Belladonna: при непоносима болка с яркочервена кръв, съсиреци и горещи вълни.
 • Colocynthis: при болка, която отшумява при затопляне или сгъване на две, и при раздразнителност.
 • Lachesis: за спазми преди менструация, конто са по-изявени отляво и се засилват при натиск, а отшумяват при настъпването на менструацията.
 • Magnesia phosphorica: при пронизваща болка, която преминава от затопляне при след лек масаж.
 • Nux vomica: при спазми, болки в кръста, раздразнителност и запек.
 • Pulsatilla: при болка, придружена с възбуда, безпомощност и плачливост.
 • Sepia: при болка в съчетание с раздразнителност и безразличие към околните

Акупресура при менструални проблеми

 1. За да се справите с болката, появяваща се точно преди настъпване на менструацията и през първия и втория ден, натиснете точка ЧД 3, намираща се в ямката между първия и втория пръст на крака, къде-то костите се сьбират.
 2. При обилно кървене са ефективни точките Д 1 от външната част на големия пръст на крака и СЗ 4 на 4 пръста под пъпа. Натиснете силно за 2 минути с палец или с пръсти всяка точка в посока надолу.
 3. После опитайте точка Д 6, разположена 4 пръста над глезена от вътрешната страна, точно зад пищялната кост. Натискайте силно с палец всяка точка отделно по 2 минути, като извършвате малки кръгови движения.

ЛЕЧЕНИЕ НА ХИПЕРМЕНОРЕЯ

В случай на обилно кървене се консултирайте с лекар. Понякога се налагат изследвания за анемия, миома и ендометриоза.

мнения, отзиви, коментари, форум

Хранителен режим:

Консумирайте храни, бога-ти на витамин С и флавоноиди, които укрепват стените на кръвоносните съдове, и на желязо, за да предотвратите анемия в резултат на обилното кървене.

Ароматерапия:

По време на цикъл масажирайте всяка вечер корема със следната смес: в супена лъжица зехтин или масло от сладък бадем добавете по 1 капка българско розово масло, благородна лайка и мускатен конски босилек и 2 капки масло от майорана.

Билколечение:

Приемайте тинктура или чай от равни количества трилиум, обичниче каулофилум, лечебен камшик, канадски хидрастис и листа от малина. Приемът 3 пъти дневно.

ЛЕЧЕНИЕ НА НЕРЕДОВНА МЕНСТРУАЦИЯ

Хранителен режим:

Поддържайте оптимални за височината си килограми.

Избягвайте бързите диети и преяждането.

Ниското телесно тегло пречи на овулацията и е възможна причина за нередовен цикъл. Той обаче може да се срещне и при жени с наднормено тегло, което пък води до хиперфункция на яйчниците с вероятност за образуване на множество кисти.

И в двата случая е необходима консултация съе специалист.

Физически упражнения:

Занимавайте се редовно с упражнения, но ако цикълът ви стане нередовен или спре, намалете времето на физическа активност с 10-20% и един или два пъти седмично почивайте.

Други методи:

За регулиране на хормоналния дисбаланс помага и акупунктура.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

 • Страдате от обилна или нередовна менструация.
 • Имате силни болки по време на цикъл, които продължават няколко дни в месеца.
 • Имате проблеми със забременяването.
 • Между два цикъла се появява кървене.
 • Ако менструацията ви е спряла.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Менструална мигрена. Симптоми, лечение и други важни неща

Спазвайте правилото на трите «Т»-та

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.