4et1

Каква електрическа четка за зъби да си купя – Oral B, AEG и другите

Какви видове електрическа четка за зъби има и кои са най-добрите. Каква да си купя? Мнения за Oral B, AEG, Dontodent и останалите. Как се сменя глава?

Още в текста: Мода или необходимост е да си служиш с електрическа четка за зъби.

Как да използваме електрическа четка за зъби безопасно: предимства и педостатъци. Подходяща ли е при пародонтоза. Да купим ли на децата си електрическа четка за зъби. Най-добрите марки четки – как да изберем подходящата. Зъбен душ и конци за зъби.
Да имаш електрическа четка за зъби – дали това е мода, дали наистина е необходимо? Понякога е трудно да се отговори на такъв въпрос.

Още по-трудно е при положителен отговор да се избере най-подходящата за конкретен потребител. Въпросът не е маловажен, защото при зле направен избор или неправилно използване ще си създадем немалко проблеми.

Как се ползва ел. четка, инструкция

При всички случаи преди покупката е редно да се направи консултация с личния стоматолог. Той е компетентният консултант за това – каква точно електрическа четка за зъби ви трябва. Обикновено докторите препоръчват четка със средна твърдост на косъма и неголяма глава. Т.е. хигиенни четки са напълно достатъчни при здрави зъби; при дентални заболявания е необходим друг тип четка, с по-деликатно изпълнение на процедурите. Важно е да се знае още и това, че една електрическа четка за зъби никога няма да замени напълно обикновената четка, така че дентистът ще препоръча и начините на съвместяване на двата типа четки.

Накрайниците се сменят на три месеца
Накрайниците се сменят на три месеца

Ползването на четката има някои особености, които винаги могат да се научат от инструкциите за експлоатация на уреда. Така например подготовката за миене включва поставянето на накрайника с миещата глава, навлажняване на миещата част и поставяне на пастата за зъби.

Съдържание:

Устройството се включва, след като четката е поставена в устата. Зъбите и венците се докосват леко с предната зона на космите от четката, а самата четка се движи хоризонтално. По-елементарните модели имат глава, която се върти само в една посока, докато най-новите предлагат възвратно-постъпателни и пулсиращи движения. Така става възможно и почистването на налеп и зъбни плаки.

Изключването също става, докато четката е в устата. Следва почистване на четката.

За и против, предимства и недостатъци

Без съмнение начинът, по който работи всяка електрическа четка за зъби, дава възможност за по-съвършено почистване на зъбите и дори за принос към премахване на плаки от налеп, петна от кафе, тютюн или вино. Освен това власинките на четката на практика действат като масажори за венците – подобряват кръвообращението им и тонизират деликатната им тъкан. Освен това миенето на зъби с обикновена четка си е пълна досада и скука, от която най-редовно се опитват да се спасят децата – а с електрическа четка за зъби тази редовна операция става забавна. Някои от моделите са последен писък на детската мода и направо са силно желани – също като актуалните играчки.

Какви са минусите? Електрическата четка не бива да се използва постоянно, особено ако зъбният емайл на потребителя е тънък и уязвим. Трябва също много да се внимава, ако потребителят има бели петна по зъбния емайл – това е симптом за лоша минерализация, петната са зони с понижено съдържание на калций. На практика това са потенциални кариеси, чиято поява електрическата четка би ускорила. Тези петна не са в състояние да издържат активностите на електрическите четки и рискът от увреждания е сериозен. Не е невъзможно все пак при нарушена минерализация на емайла да се работи с електрическа четка за зъби – но първо трябва да се направи терапевтичен курс за реминерализация.

Някои зъбни проблеми също поставят под въпрос използването на прибора. Сред тях например са т.н. клиновидни дефекти на зъбните шийки, които по същество са зони на изтрит емайл в основата на няколко зъба. Редовното приложение на електрическата четка би ускорило и без това започналото износване на зъба.

“Фигурин

Електрическата четка върши чудесна работа при изчистването на меки зъбни плаки, но с твърдите има проблем. Хубаво е преди да се снабдите с новата четка да почистите тези плаки при стоматолога и той да прецени дали по венците ви няма възпалени участъци. При острите или хронични възпаления на венците също могат да настъпят усложнения, ако ги подложим на твърде енергично почистване.

Ентусиастите и фенове на този вид прибори трябва също да знаят, че електрическата четка за зъби скъсява живота на всякакви пломби, коронки и частични протези. Специалистите не ги препоръчват по време на бременност, а също така и на хора с кардиостимулатори.

Колко време се търка?

Стандартната препоръка за използването на електрическа четка за зъби е два пъти дневно по две минути. Двете минути се разпределят поравно за десния и левия сегмент на горната и долната челюст. При някои марки и модели в прибора е вграден таймер, който отчита това време и сигнализира за прекратяване или се самоизключва. През тези две минути не е нужно да се натиска и търка напред-назад, а само да се направлява четка с лек допир до зъбите.

Опасност от протриване на венеца

Опасността от протриване на венците е реална, особено ако електрическата четка се използва прекалено често. Много специалисти са на мнение, че дори при най-здрави зъби и венци това трябва да се прави през ден и да има редуване с конвенционални четки за зъби.

Рискът от протриване на венеца е по-голям при честото използване, но и при натискане – по навик от практиката с обикновена четка за зъби. Нещата са най-сложни в случаите, когато венците вече са развили някакъв болестен процес и са по-уязвими от обикновено.

При пародонтоза

Пардонтозата е заболяване на пародонта от дистрофичен тип. При него се нарушава трофиката на тъканите в челюстта и по-специално в основата и корените на зъбите. Нарушено е кръвоснабдяването на венците и минералният обмен, непълноценна е регенерацията на тъканите, подложени на доста сериозни натоварвания.
Причините за това са доста: заболявания на вътрешни органи и системи като вегетативно-съдова дистония, атеросклероза и хипертония. Следват поражения на костната тъкан – стопяване, остеопения; някои аномалии като неправилно разположение на един или повече зъби и неправилна захапка.

Отслабените тъкани са податливи на инфекции – в тях лесно проникват патогенни микроорганизми, чието присъствие ускорява отслабването на тъканите. Зъбите стават неустойчиви, подвижни, във венците се образуват джобове, зъбните плаки проникват в дълбочина и уврежданията на емайла и самите венци нарастват. При такива условия е лесно да се изгубят един или повече зъби, които без усилия се чупят.

Ако се прецени, че изобщо може да се използва електрическа четка за зъби при тази характеристика, то това не бива да става прекалено често и под натиск. Стоматолозите препоръчват в този случай четките с мек косъм и малка глава във формата на чашка – така чистенето не травмира проблемните венци и достига до уязвимите зони между зъбите, където винаги се задържа храна.

При зъбен камък
За децата това са си истински играчки
За децата това са си истински играчки

Под зъбен камък се разбира налепът върху повърхността на зъбите в близост до венеца. Най-неприятните плаки се отлагат върху вътрешната стена на зъбите и особено по трудно достъпните места в зоната на последните кътници. Зъбният камък създава условия за задържане на патогенни микроорганизми, за инфекции, развитие на пародонтит и загуба на зъби. Премахването му е една от системните грижи за здравето на зъбите, а оттам и на целия организъм.

Счита се, че почистването на зъбен камък от стоматолозите е една от задължителните периодични грижи за здравето. Оказва се, че в някои случаи това може да се свърши и вкъщи с помощта на електрическа четка за зъби. За целта се използват четките с т.н. 3D-технология; при тях устройството извършва сложен комплекс от възвратно-постъпателни и пулсиращи движения върху повърхността на зъбите. Тези пулсации могат да достигнат до 40 000 в минута и на практика да полират зъбите, отстранявайки мекия налеп, но също и твърдия черен налеп – имат го заклетите пушачи и любителите на силно кафе. Счита се също, че с тези четки може да се предотврати формирането на твърди плаки, а вече образуваните да се изтънят, ако се използват специалните пирофосфатни пасти за зъби.

Избелване с електрическа четка

Като продължение на казаното по-горе: ясно е, че с такава четка може да се работи и за избелването на зъбите, ако сме избрали и някоя от специалните избелващи пасти. Тези процедури все пак не бива да са всекидневни, защото избелването в този случай по същество ще разчита на абразивните частици в пастата, а това при продължителни процедури може да навреди на зъбния емайл.

Как се чистят зъбите на деца

Електрическа четка за зъби – това е една интересна играчка за децата. С нея почистването на зъбите се превръща в игра и така по-лесно се формира позитивно отношение към стандартната и не твърде желана процедура.
Важно: електрическа четка за зъби може да се купи на дете, което е поне на три години. Детските четки са с по-мека четина, по-щадящ е и режимът на работа. Четките могат да са с батерии или с акумулаторно зареждане. Тези с батерийките са за по-малките, а другите са подходящи за големите деца.
Зареждане на четка

Най-общо казано, сменяемите накрайници-четки са три основни типа: за всекидневно почистване, за чувствителни зъби и за избелване. Името на всяка от четките показва точното предназначение. Счита се, че четките трябва да се сменят на всеки три месеца. Някои от по-новите модели имат датчици, които показват степента на износване и сигнализират за необходимостта от смяна. Известна част от моделите се предлагат само с един накрайник, а други са комплектовани с трите типа четки; има и други приспособления, например за дълбоко почистване на налепи.

Освен с четки устройството трябва да се зарежда и с енергия. По-евтините модели са само с един накрайник и батерии; с батерии са повечето модели за малки деца. По-добрия вариант е с акумулаторно захранване: четката се продава заедно с устройство за зареждане, което се включва в електрическата мрежа.

мнения, отзиви, коментари, форум
Мнения от форуми
 • Четките постоянно се усъвършенстват
  Четките постоянно се усъвършенстват

  Rompecabezas от bg-mamma.com: “Страшно съм доволна. Само ще кажа,че първият път ,когато си измих зъбите с нея,имах чувството,че за първи път си ги мия иозбщо. Наистина. А мислех,че преди това съм се грижила добре за тях…”

 • Viktorianka от bg-mamma.com: “Страшно съм доволна, с обикновенната не можеш да си измиеш така зъбите. Моята е на Браун- Oral-B.”
 • Malenna от bg-mamma.com: “ужасно сме доволни и аз и мъжа ми
  няма начин да ги измиеш по-добре с обикновена
  има си брояч пред 2 минути, за да ти напомня, да не ги миеш по-малко от 2-3 минути
  отделно имаме и една ултразвукова, която ползваме рядко, тя не е зза всекидневна употреба /1 седмично/”.
 • Zagorka от bg-mamma.com: “Тази ултразвуковата за избелване ли е? Продават ли се масово или ти е донесена от някъде? Питам защото не съм виждала и си помислих, че сигурно би било добре вместо да ходиш на зъболекар за избелване… ако върши същата работа.”
 • Шехина от bg-mamma.com: “Не съм им фен. Имаме една у нас, която само се мотае, но не я ползвам – с чувствителни зъби съм и имам чувството, че ми сваля емайла.”

Избор и видове, плюсове и минуси, цени

Как всъщност да изберем правилната четка и значи ли, че по-скъпата е по-добра? Повтаряме, че изборът зависи от комплексни фактори, сред които състоянието на зъбите, очакванията – какво иска да постигне потребителят чрез избора на такъв продукт, какво мисли личният стоматолог.

Някои потребители държат да се снабдят с точно определен тип четка според вида на захранването. Източникът на енергия може да са батерии или акумулаторно устройство за зареждане от електрическата мрежа. Вторият тип са по-скъпи, но се изплащат, тъй като презареждането е по-евтино, а и са по-мощни.
Друго коментирано качество е начинът, по който се движи четката: съществуват технологии D1, D2, D3. най-старите и евтини модели са D1, при тях четката просто се върти само в една посока. Вторият тип, D2, са по-усъвършенствани – при тях движението е постъпателно и това подобрява почистващата функция. Най-добър вариант е D3, при който към възвратно-постъпателното движение се прибавят пулсации. Този тип четки могат да премахват мекия налеп по зъбите, както и пигментните плаки у пушачи и любители на кафе.

Основният режим на работа е “всекидневно почистване” – той е напълно достатъчен за поддържане на денталното здраве. Всички допълнителни режими са по-скоро пазарен трик, който привлича вниманието към поредните нови модели. Като допълнителни режими при различни модели се споменават грижа за венците, програма за чувствителни зъби, избелване, дълбоко почистване, почистване на езика.

На отбелязаните режими съответстват и три вида четки: за всекидневно почистване, за чувствителни зъби, избелваща. Практика е по-скъпите модели да си имат четка за всеки режим. По-евтините модели се продават с една четка, а сетне се купуват допълнителни.

Oral B, подсилена от Браун (Braun Vitality)

Oral B ефективно съчетава най-новите технологии, дизайн и удобство на използването. Четката е лесна за обслужване. Снабдена е с дисплей, който проследява времето на използване, зареждане на акумулатора и кога е срокът за замяната на накрайник. Потребителят може да използва тази четка и като средство за масаж на венците, избелване и полиране. Според производителя четката премахва 97% от зъбния налер и пигментните плаки. Специален датчик отчита силата на използване – ако по навик притискате повече от необходимото, автоматично се изключват пулсиращите движения. Четката има пет функционални режима, чрез които постига революционна чистота на зъбите.

Ако искате да се посветите на избелване на зъбите, трябва да си вземете  Vitality 3D White Luxe от Braun. Тази четка има специално накрайниче за избелване. Четката е с акумулаторно зареждане и върши работа при пътувания – без презареждане може да работи непрекъснато в продължение на 20 минути. Премахва 90% от пигмента и замърсяванията на зъбния емайл.

Накрайници Oral B, други глави

Ако сте си купили електрическа четка за зъби, остава само да се грижите накрайниците да са в добро състояние; сменяйте ги редовно – обикновено това става на три месеца. Според специалистите един накрайник е избран сполучливо, ако четчицата обхваща не повече от два зъба.

Oral B е марката, която е представена мощно на българския пазар; предлагат се глави с различно предназначение и е добре предварително да сме наясно какво точно искаме да постигнем, използвайки един или друг тип четка. Така например моделът Oral B Precision Clean RB 20-1 е определен като универсален, накрайникът може да се монтира на почти всички четки тип Враун и осигурява дълбоко и щателно почистване, по-добро в сравнение с обикновените четки за зъби.

Oral B Sensitive е решение за хората с чувствителни зъби, може да се използва при възпалени венци и пародонтит. При Oral-B Cross Action EB50-1 главата е съставена от снопчета косми, които са разположени последователно под ъгъл от 16 градуса. Това дава възможност да се обфваща всеки зъб от всички страни и да се отстраняват меки плаки и наслоявания от каже, чай, вино и никотин. Част от четината е оцветена в синьо; оцветяването е индикативно. То постепенно избледнява, което е подсещане за смяна на накрайника.

Моделът Braun Oral B 3D White EB 18-1 пък е възможност за онези, които искат да поддържат вкъщи белоснежната си усмивка. Ако се използва подходяща паста с нежен абразив, резултатът става видим след около три седмици. Денталните специалисти обаче предупреждават да не се прекалява, за да не се увреди зъбният емайл.

Още едно интересно предложение е Braun EB 30.Този накрайник има четка с три зони за достъп, което позволява да се достигат и последните кътници, както и да се прави дълбоко почистване между зъбите.

Дайте мнение и Вие тук!

Накрайникът Braun EB 18-2  има четка с полираща централна зона, която отстранява налепите от оцветяващи напитки и никотин. Четката е оформена като малка чашка, която обхваща всеки зъб и го почиства отвсякъде.с различна твърдост, и в комбинация се постига подробно – но меко отстраняване на замърсяванията. Накрайникът може да се монтира на четки от сериите Triumph, Professional Care, Advance Power, Vitality Precision Clean и Vitality ProWhite.

С ултразвук CURAPROX

Ултразвуковата четка за зъби – CURAPROX Hydrosonic toothbrush, е представена като средство за съвършено и лесно почистване на зъбите благодарение на няколко особености. Косъмът на четката е по-тънък от обичайното, а самият прибор е комплектован от два накрайника: sensitive и power brush head. С първия се изпълняват нежно всички процедури по почистването, а втората е за по-енергични занимания. Режимът на работа на самата четка е на три степени – интензивен, нежен и масаж. Четката може да достигне до 42 000 ултразвукови трептения, които съдействат за разпадането на меките плаки и по-лесното им отделяне.

AEG EZ, с резервна глава, зареждаема батерия

Тази марка предлага електрическа четка за зъби с бързо въртяща се – двупосочно – глава; това обстоятелство я прави успешен вариант за изчистване на плаки. Четката е снабдена с водоустойчиво зарядно, което позволява да бъде захранвана от електрическата мрежа. Удобна за работа; продава се с две четки, всяка от които е със специфично предназначение – сензитив и за енергично всекидневно почистване.

Сменяемият накрайник се предлага на достъпни цени. Обикновено опаковката съдържа четири стандартни накрайника, всеки от които има пръстен с различен цвят. Това дава възможност четката да бъде използвана семейно, като всеки от фамилията използва личен накрайник, разпознаваем по цветния пръстен.

Philips (Филипс) Sonicare

Тази световна марка не спира да усъвършенства продуктите си от коментирания вид. Предлагат се варианти за нежно почистване и грижа/масаж за венците, отстраняване на плаки, избелване. Цените си ги бива, една четка може да струва триста лева и повече, а един накрайник – 25 до 29. Има варианти на батерии и с акумулаторно зареждане. Предлагат се глави тип сензитив, за избелване, за почистване и полиране. Най-често четката Филипс се продава с два накрайника – за чувствителни зъби и за ежедневна грижа, а допълнително могат да се набавят съвместимите модели глави за допълнителни процедури.

Как да направим избор в “Технополис”

Има две условия: да сме наясно колко можем да похарчим, и съответстват ли финансовите ни рамки на типа четка, препоръчана от стоматолог. Намират се в раздела за малки електрически уреди. Направете справка за качествата на четките и цените им ТУК www.technopolis.bg. Според последната информация най-скъпата електрическа четка за зъби струва 409 лв.

Четка PANASONIC

Тази универсална четка се продава за около сто лева; върши чудесна работа, предлагайки до 26 000 вибрации в минута. Има таймер и функция зъбен душ.

Донтодент

Популярен е вариантът “актив”, който дава възможност за почистване на зъбите в два режима, по-агресивен и “сензитивен”. Четката струва около 38 евро и позволява лесна всекидневна грижа, предотвратяване на плаки и оцветяване на зъбния емайл, масаж на венците. Зарежда се с акумулаторче; едно пълно зареждане гарантира едноседмична експлоатация по два пъти дневно.

НЕО

Тук-там из форумите се обсъждат качествата на електрическата четка за зъби Електрическа четка за зъби NEO TB-R303. Сравнено с цените на най-популярните прибори от този вид, цената за NEO звучи подозрително – става дума за десетина-12 лв. Има и негативни оценки, че евтината четка не може да издържи повече от 2-3 седмици. Така че ако сте се насочили към такъв избор, съберете повече мнения за техническите характеристики и експлоатационните й възможности.

Триза (Trisa)

Триза е популярна марка четки за зъби, а моделът TRISA SONIC POWER BATT. KID е сред търсените заради лесната си употреба. Предназначен за деца; работи с батерии и достига до 30 000 вибрации в минута. Обявената онлайн цена е 6-7 лв, но почти навсякъде офертата е белязана с бележката “Изчерпано”. Вероятно същата марка е представена във framar.bg , но при цена 18 лв и с бележка за смяна на накрайниците на всеки два месеца. Вариантът е с акумулаторна батерия; веднъж заредена, тя позволява почистване на зъбите с копринената четчица два-три пъти дневно в продължение на 30 дни. Сменяемите накрайници за модела са по 7 лв за комплект от два броя.

Моделът TRISA SONIC IMPULSE върви по 78-80 лв и очевидно по-лесно може да се набави.

Евтина четка от ЕМАГ

Срещу 12 лв могат да се купят няколко модификации на детските Vanora VTB1 – 8500 ротации, три сменяеми глави. LUCZNIK TB 102 – музикална, синя, струва около 17 лв. Към 26 лв е Dr. Mayer GTS2000, бяла или синя.  Марката Violife Slim Sonic отива към 40 лв, а сетне следват вариантите на Орал В по 45, 50 и нагоре. Което си е истина – при грижливо проучване тук могат да се намерят добри варианти за не много пари.

Масажираща, с две глави

Пример за такова чудо е двуглавата четка  SONIC DUO POWER на д-р Барманс. Срещу 50 лв получавате прибор с 20 000 звукови вибрации в минута. Едновременно се трудят две глави, които изпълняват и масажираща функция. Четките съдържат ултрамеки влакна, но благодарение на технологията успяват да премахнат плаките от линията на венеца. Вижте сами как действа тази четка:

Мултифункционална четка

Високите марки четки от типа на ORAL B D 34.545.5 могат да са комплектовани с няколко накрайника, всеки предоставящ възможност за различен тип процедура: всекидневно почистване, премахване на плаки и полиране, избелване, масаж на венците. В комплекта накрайници обикновено е налице и четката тип “сензитив”, която се използва при проблеми с венците или пародонтит. По-скъпите модели могат да имат и функция зъбен душ.

Какво е зъбен душ и как се ползва?

Зъбен душ/ иригатор е сравнително ново приспособление към приборите за устна хигиена. Добрите марки електрически четки за зъби предлагат специален накрайник, свързан с резервоарче, за промиване на зъбите и венците. С помощта на душа по-успешно се премахват бактерии и плаки и се постига подобрено кръвоснабзяване на венците. По-новите модели са конструирани така, че водната струя предварително се аерира, т.е. смесва се с въздух. Така процедурата се изпълнява със съдействието на активни мехурчета и се постига подобрена хигиена на цялата устна кухина. Зъбният душ може както да почиства, така и да масажира венците. Конструкторите усъвършенстват приставката за работа с водна струя, която може да е с няколко степени на интензивност.

Видове зъбен душ, плюсове и минуси и цени

Зъбният душ обикновено е част от комплекси за почистване на зъбите с повече  от един накрайник. Има иригатори, които работят само с вода, и такива, при които водната струя е аерирана. Положителното и за двата вида е възможността да се постигне почистване и на онези зони, които са трудни за поддържане с четка и дори с конец. Освен това чрез душа се извършва успешна профилактика срещу кариес, пародонтит, гингивит. Добре е от устройството да се възползват например пушачите, при които условията за образуване на плаки са особено благоприятни.

Специални препоръки за използването на зъбен душ има за хората, които имат различни ортодонтски конструкции от типа на коронки, брекети и мостове – душът е възможност за обстойно обработване на зони, които само с четка не могат да се почистят добре.

Душът обикновено се използва 2-3 пъти седмично, като първоначално водната струя трябва да е с малка интензивност. В резервоарчето могат да се добавят лекарствени средства, ароматизатори и средства за дезинфекция, което прави устройството подходящо и при лош дъх, халитоза. При всичките си плюсове това устройство все пак не може да замени четката и се използва, след като тя вече си е свършила работата.

Зъбен душ Waterpik

Waterpik е американска марка зъбни душове на акумулаторна батерия. Има стационарни и преносими модели; обикновено имат два режима – слаб за нежно почистване, и интензивен. Моделите, които се захранват от мрежата, са по-тежки и обемисти, тъй като са снабдени с по-голям резервоар. Препоръчвани при проблеми с венците и при носене на брекети и мостове. Цената е около 70 – 150 лв.

Зъбен душ Oral B

Добра марка с модели зъбни душове, които постоянно се усъвършенстват. Популярният Oral B OXIJET MD20 например е с пет степени на интензивност и аерирана водна струя, т.е. измиването става с пулсираща смес от вода и въздушни балончета. Струва около 100-110 лв.

Зъбен душ филипс (Phillips)

Препоръчван е като приспособление за лесно измиване на устната кухина с всички труднодостъпни зони. Процедурата е лимитирана във времето – 60 секунди, и се привежда в действие само с натискане на един бутон. Накрайниците на иригационната система работят под наклон и удобно почистват зъбите и венците. Тези накрайници трябва да се сменят на половин година. Цените на душовете Филипс не са ниски, започнат от около 100 лв, но според отзивите на потребители си ги бива.

Зъбен душ AEG md 5613

Касае се за цяла система за дентална хигиена, в която иригаторът е само една от опциите. Най-добре е наистина да се търси комплексно решение, т.е. прибор с възможности за почистване с електрическа четка с различни накрайници, както и с накрайник за зъбен душ. Моделът на AEG има също таймер и дисплей за контрол на продължителността на процедурите. Добра система може да се купи и за по-малко от 90 лв.

Зъбен душ Panasonic

Продуктите на тази марка се оценяват като надеждни и това се отнася също за продуктите тип зъбен душ. Зъбният душ Панасоник работи с металохидриден акумулатор и това гарантира продължителна експлоатация с едно зареждане. Цените варират от 120 до 150 лв.

Зъбен душ мнения

 •  whois от bg-mamma.com: “…заслужава си , това чудо почиства венеца под зъбите , оставя страхотно чувство , добре е за хора с проблемни венци – пародонтит и ей такива неща …”
 • pacukrak от bg-mamma.com: “Още 1 глас ЗА. Много съм доволна от душа.
  Трябва ти обаче ток в банята, няма опция за батерии.
  Мисля, че в Техномаркет беше 1 идея по-евтин.”
 • Danielad от bg-mamma.com:  “Много съм доволна и не може да се сравни с друго почистване,нито с конци,нито с електрически четки-от електрическите четки,хич не съм доволна.Това за мен е почистване и няма нищо общо с това да си изплакнеш устата с вода.Можеш да си сложиш във водата от тези специалните води за уста и после няма такава свежест. Като минус отчитам че правя цялото огледало в банята в пръски.Има четири различни накрайника с различен цвят за всеки член от семеството.”
 • Bubuto от bg-mamma.com: “Аз имам на Крупс ел. четка със зъбен душ….Ами страхотна е нямам думи. Душът идеално почиства м/у зъбите и венците и няма нужда от конец или някакви други намеси. Освен това четката е високооборотна и въпреки че пуша имам бели зъбки.”

Не забравяйте и конци за зъби!

Стоматолозите препоръчват веднъж дневно да се използва конец за зъби – поне веднъж, тъй като е най-добрият начин да се почистят зоните между зъбите. Препоръчителни са найлоновите специални плоски конци, които обикновено имат восъчно антибактериално покритие и са ароматизирани.

Използване

Конецът трябва да е с дължина 35-50 см. Навива се на пръстите на двете ръце така, че да останат между пръстите около 10 см. Конецът се вкарва между предните зъби и в опънато положение, с постъпателни движения и нагоре-надолу се обират меки плаки и остатъци от храна. След това се развива малко от навития конец и се чисти следващото междузъбно пространство с неизползвана част. Това е за да не се пренасят бактерии от една в друга зона на устната кухина. При почистването натискът трябва да е върху самите зъби, а не върху венците. Очиства се и на-вътрешната стена на последния кътник.

Кои са най-добрите конци в аптеките, цени, плюсове и минуси

Конците за зъби понякога са част от дентален комплекс, а в повечето случаи се продават отделно. Българските се продават по 3-4 лв, а вносните са по-скъпи, има по 8 до 13-15 лв. По-скъпи са специалните конци при мостове и импланти. Като качествени потребителите сочат марките Oral B и Сенсодин.

Конци за зъби Oral B

Марката предлага няколко вида конци в зависимост от профила на потребителя. Така например 50 метра essential floss са за всекидневна употреба; почистват и предотвратяват образуването на плака; струват 3-4 лв. Вариантът satin floss са за проблемни венци, меки и нежни; 25 м се купуват за 3 лв. Още един вариант – super floss, е “форматиран”; комплектът за 5 лв съдържа 50 къса конец – всеки с три зони. Твърда – за почистване под брекетите; плътна част в средата – за почистване около брекетите и по-големите междузъбни пространства; обикновена част за плаките под венеца. За избора на тип венец да се търси консултация на стоматолог. Лекарите предупреждават, че е възможно първоначално да се получи кървене от венците, но при усвояването на техниката на почистване това отминава.

Конци за зъби Сенсодин

Качествени, добри за всекидневна употреба – за поддържане на устната хигиена, при чувствителни зъби. 30 метра се набавят за 5 лв; влакното е гъвкаво, обогатено с натриев флуорид и ментови аромати.

Източници:

 

http://irecommend.ru/taxonomy/term/206309/reviews

http://irecommend.ru/taxonomy/term/206309/reviews

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

електрическа четка за зъби - 01 elektricheska-chetka-za-zabi-01

Какво трябва да знаем за електрическите четки за зъби

Мислили ли сте как да направите процеса по почистването на зъбите по-приятен и по-качествен? Оказва …

2 Мнения

 1. Търся ортодонт в град София. Дали имате някаква насока и препоръка за такива, които предлагат сравнително ниска цена на процедурата, поддържайки високо ниво на работа? Благодаря предварително.

  • Лекар.БГ

   Здравейте! За цените трябва да попитате, защото „ниска цена“ е нещо относително. Но можем да ви препоръчаме „Рибагин дент“, които определено са много добри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.