васерман 01 тест изследване цена сифилис
В тази публикация разглеждаме случаите, в които трябва да се направи тест Васерман, неговите цени, къде се прави това изследване и подробности за гадния сифилис.

Васерман: Важното изследване при сифилис (+цена, тестове)

Какво представлява едно изследване Васерман и цена. ♥ Малко за сифилис ♥ Новите тестове, ♥ каква е разликата? ♥ Цена и ♥ какво е пълна кръвна картина

Още в текста: За колко време става

Валидност Резултати Лъжлива положителна реакция Значение на резултатите Преимущества и недостатъци Какво се случва при инфекция Какво се прави Тест за СПИН Законови положения Допълнителни изследвания За ясли и детска градина За брак СПИН, Васерман и хепатит Къде се прави + цена Има ли направления? Синдром на Васерман Профилактични мерки

Какво представлява Васерман

васерман 02 тест изследване цена сифилис
По-долу ще намерите цени и къде се прави тест Васерман.

Реакция/ проба на Васерман е скринингов тест за сифилис, който се базира върху реакция на свързването на комплемента – звено от имунната с-ма, задействаща се, за да унищожава определени клетки.

Любопитното е, че класическата реакция на Васерман не се използва, а вместо нея се провежда тест за антикардиолипинови тела (Rapid Plasma Reagin, MP, RPR). Но в медицинските среди и досега се използва терминът, като под „Васерман“ се подразбира RPR.

Синоними: анализ на кръвта Васерман, проба Васерман, реакция Васерман WR, RW, BWR.

Тестът Васерман е прост анализ за откриване на сифилис и за контрол върху успеха на предприетото лечение.

Методът е разработен от трима немски учени – Август фон Васерман, Юлиус Цитрон и Алберт Нейсер в Института Робърт Кох през 1906 година.

Съдържание:

Принципът на изследването е предложен от белгийските имунолози Жюл Борде и Октав Жангу през 1901 година. Затова в литературата понякога се среща под името «реакция на Борде-Жангу-Васерман» и «Борде-Васерман» (BWR).

При реакцията се идентифицират антитела към липиди и литопротеини, попаднали в кръвта от повредена спирохета в клетките на човека. Възможно е поставянето на диагноза сифилис само на базата на комплексно изследване, което включва:

 • внимателно проучване на личните фактори като незащитени полови контакти, състояние на половия партньор и други;
 • преглед на половите органи и аналната област, кожата върху цялото тяло, лигавиците на устата и носа, очите;
 • лабораторни изследвания – комбинация от минимум един трепонемен и един анти-трепонемен тест (Васерман).

Малко за сифилиса

Сифилис е венерическо заболяване, в резултат от проникването на бактерията Treponema pallidum в органите на човека. Това е хронично инфекциозно страдание, което поразява кожа, лигавици, вътр. органи, костите и нервната с-ма. Последствията са сериозни, затова е нужно своевременно лечение и разпознаване на болестта максимално рано, което става с помощта на анализ на кръвта.

Демир бозан за безсъние

Анализът на кръвта за сифилис се провежда с цел да се определи наличието на антитела към възбудителя на сифилиса – трепонемата, а също и за наличието на продукти на разпада на повредените клетки. Васерман е един от най-известните способи за това и се прилага за диагностика и по-нататък за контрол на лечението, като за провеждането се взема кръв от вената на предполагаемия болен.

Васерман - тест за сифилисДиагностицирането на сифилис е доста сложно заради особености в протичането на заболяването, конкретно – с възможността да се установи само в някои от периодите на развитието му. Това става във времето от третата до петата седмица след инфектирането и от 7-и до 10-и ден след като се изявят начални признаци на твърдия шанкър. Ако по резултата се установи, че антителата са намалели, би могло да е признак за вторичен сифилис. Звучи странно, на късните етапи има риск да се даде отриц. резултат.

Речник: твърд шанкър се нарича раничката, която първа се появява след зараза със сифилис, която бележи мястото на проникване на инфекцията. Тя е 5-20 мм, с добре очертани ръбове и съдържа спирохети. Бележи около 20-ия ден от инфектирането и заздравява сама, което също е един от коварните прояви на болестта, препятстващи навременното диагностициране.

Причини за назначаването на Васерман

 • при планирана бременност и постъпване в женска консултация;
 • при необходимост на стационарно лечение или провеждане на диагностични или лечебни манипулации;
 • при ежегодни скрининги;
 • преди сключване на брак;
 • при подозрение за венерическо заболяване;
 • при даване на донорска кръв;
 • за контрол над ефективността на назначените препарати в течение на лечението на сифилис;
 • при случайни полови връзки;
 • при споделяне на игли между приемащи венозни наркотици;
 • понякога – при постъпване на дете в обществено детско заведение.

Препоръчва се провеждането на такъв тест при варикоза, лупус еритематозус и много други патологии.

Новите тестове VDRL, RPR, TPHA и други, каква е разликата?

Първо, защо има толкова много тестове за сифилис? Да се изолира самата бактерия е супер трудно и абсолютно невъзможно в определени етапи от развитието на инфекцията. Ако се реагира при появата на шанкъра, се взима секрет от него. Под микроскоп понякога се виждат спирохетите. Тестът се нарича директен, защото се идентифицира причинителя. Към директните се числят още две изследвания: имунофлуоресцентен (DFA), при който се ползват антитела срещу сифилиса, за да се установи антиген, и полимеразна верижна реакция (PCR), който търси ДНК на спирохетите.

Недиректните тестове търсят антитела, създадени в самия инфектиран организъм. Те се прилагат заради стадиите, в които не е по силите да се „хване“ директно спирохета, и са два вида – според двата вида антитела, които се търсят, и се прилагат едновременно за сигурност:

Васерман - тест за сифилис
Трепонема – спираловидната бактерия, която предизвиква сифилис
 • не трепонемален (RPR, VDRL). Те са на практика Васерман. Чрез тях се търсят антитела към липиди, част от клетката на бактерията. Не се разчита единствено на тях, защото такива липиди се откриват и при други заболявания. Така тестовете от тези два вида не доказват директно сифилис. VDRL не е достатъчно ефективен при ранен и късен стадий.
 • трепонемален (FTA, TPHA, ELISA, TPI). Чрез тях се търсят антитела, изработени срещу бактерията. Тук трудността идва оттам, че такива се намират в кръвта години след прекарване на сифилис.

Обобщено, недиректните тестове търсят реакцията на тялото към причинителя, но има риск от получаването на фалшиви резултати. Затова винаги се прилага един трепонемен и един нетрепонемен тест.

За колко време става
Васерман - тест за сифилис
Наборите за провеждане на тест съдържат всички необходими пособия

Тестовете са различно бързи, но лабораториите предлагат резултатите унифицирано – или до края на работния ден, в който е взета пробата, или на следващия работен ден. Цената е от 6 до 18 лв според вида и комбинацията на изследванията.

Подготовка за провеждане на анализа

Има няколко специфични изисквания за условията, в които се взема кръвна проба:

 • взема се на гладно, като се иска да не е приемана храна не по-малко от 8 часа преди манипулацията, а най-добре – 12 часа;
 • забранено е приемането на кафе и алкохол, включително бира. Препоръчително: последният прием на алкохол да е бил минимум две седмици преди теста;
 • разрешено е единствено пиенето на вода, негазирана.

Препоръчително: предходния ден да не е приемана мазна храна, нито обилно количество храна, както се случва на празници като сватби и рождени дни.

Спазването на посочените условия повишава гаранцията срещу получаването на лъжлив положителен резултат, което би довело до ненужни допълнителни анализи.

По-специфични изисквания:
 • -пауза от не по-кратка от 3 мес. след извършване на хирургически интервенции, ваксинации и венозно въвеждане на лекарствени препарати (антибиотици, цитостатици);
 • -не се дава кръв по време на менструация, в първите десет дни след раждане и аборт;
 • -инфекциозни болести от всякакъв вид и обострени хронически страдания изискват да бъдат изцяло излекувани преди теста.
Васерман - тест за сифилис
Обичайно кръвта за анализ се взема от вената

Идеалният случай е да отидете в лабораторията сутринта, преди 11 часа, в сравнително добро разположение на духа, гладни, но не жадни.

Върху резултатите е възможно да повлияе вземането на антибиотици преди изследването, преливане на кръв в последните седмици преди изследването и наличието на редица болести като СПИН, лупус и други.

Какво включва

Обикновено се ползва венозна кръв, взета по обичайния начин. За директните изследвания се иска проба от шанкъра или кожата.

Каква валидност има?

Медицинските свидетелства, които удостоверяват отсъствието на сифилис, са с валидност от 30 дни. Такова е изискването за сключване на граждански брак например. В някои общини при постъпване в детска градина се изисква такъв тест от единия родител, направен през последн. 6 месеца.

мнения, отзиви, коментари, форум
Динамика на реакцията на Васерман
Васерман - тест за сифилис
Инструкция от Васерман за отчитане на откритата от него реакция
Тестът става положителен:
 • от 4-5 до 8 седм. след инфектиране с бактерията;
 • от 1 до 4 седм. след явяването на шанкър;
 • стойността намалява при успешно лечение на сифилис;
 • при първичен сифилис резултатът е положителен при приблизително 80% от инфектираните;
 • при вторичен сифилис тестът е положителен в 100% от случаите.
Резултати
Положителна реакция

Когато в кръвта е установен причинител на сифилис или продукти от неговата жизнена дейност, това сочи наличието на заболяване. В дадения случай са показани допълнителни методи за проучване.

Отрицателна реакция

Ако резултатът е отрицателен, значи, че няма заболяване. Обаче в повечето случаи е потребно повторно провеждане на анализа заради опасност от лъжлив отрицателен резултат.

Лъжлива положителна реакция

Тестът може да бъде положителен при отсъствие на заболяване в следните случаи:

 1. една година след излекуването от сифилис;
 2. в периода след прекарването на тежки заболявания като малария, пневмония, тиф и други;
 3. в периода на бременността;
 4. при алкохолизъм и наркомания;
 5. при наличие на онкологично заболяване;
 6. вирусен хепатит;
 7. захарен диабет;
 8. при неправилно проведена процедура, вкл.по време на менструация, след ваксинация, преяждане, алкохол, след раждане и аборт и др.;
 9. при неправилна подготовка на пациента.
Значение на резултатите

Резултатите се записват с плюсове – от един до четири, и изглеждат така: +, ++, +++, ++++, и с количествено изражение, например 1:10, 1:20, 1:40, 1:80, 1:160, 1:320.

«-»отрицателна реакция
«+», «++»слабоположителна реакция
«+++»положителна реакция
«++++»рязко положителна реакция
Васерман - тест за сифилисПри положителна реакция е необходимо предприемане на по-нататъшни изследвания, които да се потвърди или отхвърли първото заключение и евентуално за адекватна терапия.

Преимущества на Васерман

Методът е прост, достъпен, евтин, бърз и постоянно излизат все по-точни и надеждни тестове.

Недостатъци на Васерман

Недостатъчна чувствителност в късните стадии на сифилис, лъжливи отрицателни резултати при значително количество антитела, голяма вероятност от лъжлив положителен резултат.

Често отправяни към лекарите въпроси
1. Достатъчен ли е един положителен тест за диагностицирането на сифилис?

Не, не е достатъчен. Необходимо е да се проведе минимум още един от следващите анализи:
имунофлуоресценция (FTA), пасивна хемаглутинация (TPHA), имуноферментен анализ (EIA, IFA), имобилизация на трепонемите (TPI, Nelson-Mayer), имуноблотинг. Възможно е Васерман да бъде положителен заради редица временни състояния като обикновената простуда, затова не си струва да се започва лечение само на базата на едно изследване.Васерман - тест за сифилис

2. Да се изследвам ли, ако нямам симптоми на сифилис?

Да, необходимо е, ако са налице някои от рисковите фактори. Причината е, че сифилисът протича продължително време без каквито и да било симптоми или се маскира под незначително увеличение на лимфните възли, алергия, ангина.

3. Кога да дам кръв за анализ, след като съм имал полов контакт с болен от сифилис?

Вероятността от заразяване при необезопасен полов контакт с болен от сифилис се оценява на приблизително 30% или в един от три случаи. Инкубационния период – от момента на предаване на инфекцията до евентуалните първи симптоми е от 14 до 45 дни, като обичайното е 3-4 седм.

Васерман отчита положителен резултат след 30-ия ден след вероятното заразяване. Но при голямо количество на антитела пробата ще е отрицателна – феномен, заради който пробата се разрежда. При отрицателен резултат на първото изследване е препоръчително да се повтори след 1 месец.

Какво се случва при сифилис

Първите 3-4 седм. след влизането на трепонемата в човешкото тяло не се случва нищо видимо, но вътре бактерията се внедрява все по-активно и дълбоко и месец по-късно на мястото, през което тя е проникнала, се появява язва. Така нареченият шанкър понякога е дребен като лещено зърно, а понякога нараства до поразяващи размери и представлява отблъскваща гледка.

Въпреки грозния си вид, той не е болезнен. След известно време язвата заздравява и дава фалшив сигнал за приключване на болестта. Но заздравяването значи единствено, че инфекцията се е развила до следващия си етап.

В това време трепонемата активно се размножава и се разпространява из тялото, ползвайки лимфните съдове. Човекът понякога чувства обща слабост, главоболие, треска, но през този период симптоми на болестта практически отсъстват. По-подробно по темата за сифилис (текстът продължава и след анонса):

https://www.lekar.bg/2016/03/06/%D1%81%D0%B8%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%81-2/

Следващата проява е обрив по кожата, язви по лигавици, длани, стъпала. Ако инфекцията не си проличи, тя се разраства с години, като обривите се появяват и изчезват безследно, като човекът се възприема като изцяло здрав.

Спокойните паузи в развитието на инфекцията с времето стават все по-дълги. Човек, незапознат с особеностите на сифилиса, смята, че е оздравял, тъй като се чувства нормално. Но това усещане е мнимо: възбудителят вече се е внедрил във вс. тъкани и органи, като накрая поразява и нервната с-ма и черния дроб.

Васерман - тест за сифилис
Сифилисът поразява кожата, като в началото обривите са нормални, но постепенно се превръщат в грозни язви

При липса на лечение за около три-четири години тялото се покрива с язви, засягащи дълбоките слоеве на кожата. Бавно се рушат вътрешн. органи, хрущяли, кости, нервна с-ма. Най-често се поразяват сърцето – до развиване на порок, и съдовете, като най-уязвима точка е аортата. Нейните стени се възпаляват, отлага се калций. Появява се болка в гърдите и затруднено дишане.

В случай че лечението започне в този стадий, то патологичният процес е възможно да бъде спрян, но едва ли ще се възстановят поразените органи.

Освен това сифилис заразява понякога новородените. Трепонемата преминава през плацентата от заразената майка и инфектира плода. Най-често това предизвиква аборт в напреднал стадий на бременността, обичайно между шестия и седмия месец. Понякога бебето се ражда мъртво, а ако се появи жизнеспособно, е с вроден сифилис. То подлежи на спасение, но при лечение в специализиран стационар.

Какво се прави при сифилис

Лечението е медикаментозно. Смята се, че при дадената патология е недопустимо приложението на народни методи. Терапията е дълъг процес, в най-добрия случай отнема 2-3 мес., а при най-запуснатите случаи – и до две години. През посочения период половите контакти са безапелационно забранени, а ще бъде нужно да се изследват и членовете на семейството.

Дайте мнение и Вие тук!

Благодарение на високата чувствителност на възбудителя към антибиотиците, те се назначават на абсолютно всеки засегнат. В болшинството от случаите се ползват антибиотици от пеницилиновата група, тъй като те оказват пагубно въздействие върху трепонемата. При неефективно лечение с антибактериални препарати от тази група или при наличие на непоносимост на болния към пеницилин, е допустимо да се ползват медикаменти от тетрациклиновата група, макролиди или флуорохинолони.

Най-ефективна терапията с водноразтворими пеницилини. Тя се провежда в стационар, тъй като препаратите се въвеждат на всеки 3 часа в течение на най-малко 24 дни.

Заедно с това е нужна имуностимулация. Инжектират се имуностимулатори, към които се добавят витамини и натурални средства за укрепване на защитните сили на тялото.

 Тест за СПИН

Изследванията за сифилис и за СПИН вървят паралелно заради идентичния начин на предаване на инфекциите и близките рискови фактори. От 13 години се провежда национална политика за безплатно тестване на СПИН, което позволява всеки желаещ да си направи анализ не само без заплащане, но и анонимно и конфиденциално.

В страната са разкрити 14 кабинета с тази цел, те са под шапката на бившите ХЕИ, сега районни центрове по здравеопазване. Отделно два пъти годишно се провеждат кампании за повсеместни скрининги, когато се позиционират изнесени лаборатории на оживени места в големите градове, за да стигне информацията до повече хора.

Законови положения относно сифилис

Васерман - тест за сифилисС наредба от 26 май тази година здравното министерство обявява реда за диагностициране, профилактирането и контрола върху сифилис и още две венерически патологии. Документът осигурява инфектираните да узнаят статуса си и да получат специфичната терапия своевременно.

Другото е, че се вземат мерки срещу по-нататъшното предаване на бактерията, включително предотвратяване на заразяване на плода при бременност. Гарантира се, че и партньорите ще бъдат своевременно консултирани.

Според нормативната база, диагностика на сифилис се прави в леч. заведения, в Нац. център по заразни болести, в кръвопреливните центрове и регионалните здравни инспекции.

Диагностика се назначава при клинични симптоми, за новородени с данни за инфектирана майка и с диференцираща цел. Самото изследване не е задължително. Обаче то се извършва след информирано съгласие, при непълнолетните – от родител. Съгласието се прескача единствено, когато е съществува непосредствена опасност за живота.

Утвърдените от наредбата тестове, прилагани в България са:
 1. микроскопия за директно откриване на причините, имунофлуоресценция и специф. нуклеинови киселини;
 2. серологично
  а) нетрепонем тестове – VDRL, RPR и TRUST;
  б)трепонем тестове – TPHA, MHA-TP, EIA, CIA
 3. специф. антитрепонемни IgM антитяло анализи – EIA-IgM, 19S-IgM-FTA-abs.

При скринингите се прилагат VDRL или RPR, и/или TPHA, или ELISA за IgM/IgG.

При позитивен резултат се прави и количествен нетрепон. анализ.

При клинично подозрение за сифилис, нов анализ – след 3 месеца.

Доп. клинич. изследвания

При полож. серологични рез. за сифилис при новородени се правят:

Васерман - тест за сифилис
Сифилис поставя болния на „полова диета“ за целия срок на лечението
 • пълна кръв. картина;
 • чернодробни функц. анализи;
 • електролити;
 • рентген на дълг. кости;
 • ликвор в случай на осъмняване за невросифилис – и ликвор).

Хората в контакт с болен подлежат на изследване, прегледи и лечение с профилактична цел.

Към какъв специалист да се обърнем?

Терапията и проследяването се извършва единствено от специалисти по кожни и венерически болести.

Васерман изследване за ясла и детска градина?

Наредба от 2008 година, която урежда дейността на детските заведения и кухните за малчугани, постановява 7 вида изисквани документи при постъпване. Едното от тях е отриц. реакция по Васерман, предоставена от единия от родителите, като изследването се иска да е проведено в 6-мес. срок преди постъпването.

Васерман при брак

За сключване на гражд.брак се представя медиц. свидетелство, в което една от визираните патологии е сифилисът. Наличието му не е причина за отказ, но по този способ се осигурява информираност на другия партньор. Валидност – 30 дни.

Васерман - тест за сифилисПълна кръвна картина

Някои лаборатории предлагат пакетно изследване при новоустановена бременност Регистриране на бременност, в които присъстват 12-13 вида анализи, сред тях и пълна кръв. картина, RPR за сифилис и СПИН.

Изследвания “СПИН, Васерман и Хепатит”

Анализите по трите направления също вървят в комплект в редица лаборатории, а може да се реализират и поотделно.

Къде е най-добре да се направят изследванията + цена

В лабораториите изследванията струват от 6 до 10 лв за Васерман и до около 50 лв в зависимост от допълнителните анализи в пакета. Понякога отделни лаборатории пускат безплатна услуга с ваучер, като се таксува единствено вземането на кръвната проба.

Преди години в кабинетите за безплатно изследване за СПИН към бившите ХЕИ-та в страната се предлагаше и безплатен анализ за сифилис. Информация за това в интернет ще откриете и в момента, но тя вече не е актуална. След въвеждането на бързите тестове двете изследвания вече не се реализират едновременно, а проучването за сифилис продължава да се предлага, но срещу цена от 7 лв.

Има ли направления? Цена

За Васерман не е предвидено плащане от Здравната каса и не се издават направления.
В лаборатория РамусRPR е на цена 8.00 лв, TPHA тест – 10 лв.
В Кандиларовизследване за сифилис – 9 лв.
Токудасерологични тестове – 15 лв.
В “Писанец”комбинирана услуга RPR, TPHA, Treponema palidum – 23.50 лв
Другаде в СофияРЗИ, в лабораториите, в здравните заведения и МЦ.
Във ВарнаДКЦ „Св.Клементина“, МЦ „Надежда“ и други.
В ПловдивКлиника по дерматология и венерология, РЗИ, Медлайн, Торакс и други.
В БургасЛаборатория „Лина“, МБАЛ Бургас, Новалаб и други.
В Стара ЗагораНовалаб, Първа частна микроб.л-я, Рамус и други.
В ПлевенМЦ „Св. Елисавета“, УМБАЛ Плевен и други.
В ШуменРамус, МБАЛ Шумен, Ноневи лаб и други.
В Руселаборатория „Здраве“ с шест филиала, RPR, TPHA – 7.50, СПИН – 12.50 лв.

Синдром/ симптом на Васерман

Понятието погрешно се изписва като „синдром“, а всъщност е „симптом“ и няма общо с инфекцията на сифилиса. Чрез този симптом се идентифицира болка по предната повърхност на бедрото, която един от маркерите за невралгия на бедрения нерв. Сензорното нарушение се отнася към разстройство на предно-вътрешната повърхност на бедрото, коляното до стъпалото. В зоната се установяват изменения.

Симптомът на Васерман описва напрежение в нерва в следното положение: болният лежи по корем и се опитва максимално да вдигне десен крак, при което възниква болка в лицевата повърхнина на бедрото. Болката, възникваща при сгъване на коляното, се означава като симптом на Мицкевич.

Профилактични мерки срещу сифилис
Васерман - тест за сифилис
Сифилисът – бичът на XV век, намира отражение и в произведенията на изящното изкуство

Преди 2-3 века сифилисът е имал епидемичен характер и е сеел смърт из Европа. Той започва да се овладява едва след широкото разпространение на антибиотиците, но въпреки това нивата на инфекцията остават високи и към днешна дата засягат милиони хора по света. Рисковите фактори са много и разнообразни и е трудно да се профилактират с всеобщи мерки. Предпазването остава основно лична грижа на всеки отделен човек.

То включва прости мерки като:
 • избягване на случайни полови контакти;
 • ползване на презервативи;
 • ползване на антисептици до 2 часа след случаен контакт, 6 часа по-късно тази процедура би била напразна;
 • изследване при съмнение;
 • контрол върху бременните и др.

Бичът на 15 век – сифилисът, и днес не щади жителите на развиващите се страни, държавите с лоша хигиена и медицински грижи и редица рискови групи от развития свят. Равносметката показва, че към този момент диагнозата е актуална за минимум 12 милиона души.

За Лекар.БГ

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

hemo

Хемофилия: Симптоми, лечение и продължителност на живота

Хемофилия – каква е причината, защо при хемофилиците няма нормално съсирване на кръвта. Класификация, признаци, …

Едно мнение

 1. Колко много препоръки какво да не правим преди изследването за да не даде положителен резултат. Не са ли това оправдания за некадърните лаборанти когато допуснат грешка, просто вие сте си виновни защото еди какво си ако не заради тези неща заради други но те не са некадърни да знаете, ще ви разчекнат за да са сигурни, че не сте болен но вие сте виновни при всички случаи ако даде първоначален положителен резултат в началото, ще ви насинят и осакатят но те не са виновни вие сте помнете го винаги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.