Често главоболие и световъртеж при деца. Причини

Децата често се оплакват от главоболие, понякога и от световъртеж. Причините за появата му може да са най-различни, затова е необходимо да бъдат прецизно диагностицирани.

Разграничават се два типа главоболие – първично и вторично. Към първия вид спадат мигрената, тензионното главоболие и пароксизмалният тип главоболие. Вторични са всички останали видове, като при тях има конкретна причина за появата на оплакванията. Най-често това са възпалителни заболявания.

Повишената температура винаги се съпровожда от главоболие. Травмите в областта на главата също имат значение. В детска възраст съдовите заболявания на мозъка се срещат много рядко, както и болестите на обмяната и туморите на мозъка.При мигрената главоболието по-често е едностранно.

Локализирано е в челната, надорбитна област или около слепоочията, no-рядко е в тила. Протича на пристъпи. Придружено е поне от един от следните признаци: гадене, повръщане, светофобия, дразнение от шума. Главоболието продължава от 4 до 72 часа и има пулсиращ характер. От мигрена боледуват и момичета, и момчета. Доброкачественият пристъпен световъртеж се разглежда като особена разновидност на мигрената в детска възраст.

Демир бозан за безсъние

Тензионното главоболие също може да протича на пристъпи, но по-често е хронично. Характеризира се с лека до умерена и предимно двустранна болка със стягащ характер. Обикновено се свързва с психично напрежение или стрес. Сред евентуалните причини са: аномалии в захапката, мускулно напрежение при нефизиологични пози на тялото, училищни или семейни проблеми, депресии, свързани със стрес и др.

От тензионно главоболие страдат най-често деца над 10-годишна възраст.При оплакване от главоболие е много важно да се установи дали става дума за първичен, или за вторичен тип. За целта е необходима консултация със специалист, а при нужда се провеждат и изследвания. При поставяне на диагнозата лекарят трябва да изключи други соматични заболявания.

Ако детето често се оплаква от главоболие, родителите следва да се обърнат към специалист педиатър-невролог. С помощта на модерна компютърна апаратура се правят специализирани неврофизиологични изследвания на централната нервна система, които са напълно безвредни и безболезнени. Това дава възможност за своевременно и правилно лечение на неврологичните заболявания при децата в най-ранна възраст.

Вижте непременно и ТОВА:

Силно главоболие – причини и лечение. Пулсиращо и тензионно

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *