Често главоболие и световъртеж при деца. Причини

Децата често се оплакват от главоболие, понякога и от световъртеж. Причините за появата му може да са най-различни, затова е необходимо да бъдат прецизно диагностицирани.

Разграничават се два типа главоболие – първично и вторично. Към първия вид спадат мигрената, тензионното главоболие и пароксизмалният тип главоболие. Вторични са всички останали видове, като при тях има конкретна причина за появата на оплакванията. Най-често това са възпалителни заболявания.

Повишената температура винаги се съпровожда от главоболие. Травмите в областта на главата също имат значение. В детска възраст съдовите заболявания на мозъка се срещат много рядко, както и болестите на обмяната и туморите на мозъка.При мигрената главоболието по-често е едностранно.

Локализирано е в челната, надорбитна област или около слепоочията, no-рядко е в тила. Протича на пристъпи. Придружено е поне от един от следните признаци: гадене, повръщане, светофобия, дразнение от шума. Главоболието продължава от 4 до 72 часа и има пулсиращ характер. От мигрена боледуват и момичета, и момчета. Доброкачественият пристъпен световъртеж се разглежда като особена разновидност на мигрената в детска възраст.

Тензионното главоболие също може да протича на пристъпи, но по-често е хронично. Характеризира се с лека до умерена и предимно двустранна болка със стягащ характер. Обикновено се свързва с психично напрежение или стрес. Сред евентуалните причини са: аномалии в захапката, мускулно напрежение при нефизиологични пози на тялото, училищни или семейни проблеми, депресии, свързани със стрес и др.

От тензионно главоболие страдат най-често деца над 10-годишна възраст.При оплакване от главоболие е много важно да се установи дали става дума за първичен, или за вторичен тип. За целта е необходима консултация със специалист, а при нужда се провеждат и изследвания. При поставяне на диагнозата лекарят трябва да изключи други соматични заболявания.

Ако детето често се оплаква от главоболие, родителите следва да се обърнат към специалист педиатър-невролог. С помощта на модерна компютърна апаратура се правят специализирани неврофизиологични изследвания на централната нервна система, които са напълно безвредни и безболезнени. Това дава възможност за своевременно и правилно лечение на неврологичните заболявания при децата в най-ранна възраст.

Дайте мнение и Вие тук!

Вижте непременно и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2007/06/16/%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B5/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Какво означава еднократно повръщане при дете?

Еднократно повръщане при дете. Повръщане при деца вечер. Защо жълта течност?

Какво означава еднократно повръщане при дете? На какво се дължи повръщане при деца вечер? Ако …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.