Пукане на вени на ръцете – причини и лечение

Пукане на вени на ръцете може да означава липса на витамини в организма. При пукане на вени на ръцете се наблюдава липсата на веществото рутин – витамин Р.

Витамин Р е част от С комплекс и помага за по-лесното усвояване на витамин С от организма. Укрепва капилярните стени и регулира тяхната пропускливост. Когато има липса на витамин Р се появяват проблеми с капилярите, които се проявяват с кръвоизливи с точковидна форма и синини. Друг признак на липсата му е кървенето на венците. Когато често страдате от пукнати вени на ръцете, то почти сигурно имате нужда от витамин Р.

Най-много витамин Р се съдържа в жълтите, оранжеви и червени плодове и зеленчуци – кайсии, череши, касис, шипка, манго, портокали, грейпфрут, лимони и портокали.

Добри източници са също така и черният шоколад, червеното вино и зеленият чай.

При нужда може да се приемат добавки съдържащи витамин Р.

Пукането на вените на ръцете си изразява с появата на характерни синини, които наподобяват петна и предизвикват неприятни усещания.

Тъй като вените са фини кръвоносни съдове, в сравнение с артериите и то тяхното пукане, особено по ръцете, е често срещано явление.

Заболяванията на вените са много разпространени у нас. Причината според специалистите се крие във факта, че повечето българи водят заседнал начин на живот и не спортуват активно.

Освен това у нас не се обръща достатъчно внимание на заболявания на вените, което води до тяхното хронифициране и усложняване на състоянието.

Медицината разполага с все по-модерни начини за лечение на заболяванията на вените, но хората рядко търсят лекарска помощ преди състоянието им да се е усложнило много.

Един от най-лесните начини за предпазване от заболявания на вените, особено на краката е движението.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Приемането на определени храни, добавки и витамини също може да помогне за профилактиката на заболяванията на вените.

Дайте мнение и Вие тук!

Витамин С помага за уплътняването на капилярната стена и така намалява риска от отичане. Приемът на достатъчни дози витамин С помага за по-бързото съсирване на кръвта и намаляването на риска от тромбоза.

Друг полезен витамин е Е, който е мастноразтворим. Съхранява се в черния дроб, сърцето и мускулите, силен антиоксидант, който помага за предпазването от появата на съсиреци. Може да се приема вътрешно или локално, на засегнатите места. За да си набавите повече витамин Е хапвайте яйца,листни зеленчуци, соя, овесени ядки, житни зародиши, брюкселско зеле.

Витамин В комплекс също спада към витамините, които подобряват състоянието на вените и предпазват от пукане, разширени вени и други проблеми. Според специалистите това е един от най-важните витамини, тъй като подобрява еластичността на кръвоносните съдове – В1, В2, В3, В6 са по-важните витамини, които се съдържат в В комплекс. Приемът не трябва да е по-малко от 25 мг на ден.

Какво представляват вените?

Вените са еластични кръвоносни съдове, които транспортират кръв от различни области на тялото към сърцето. Вените могат да бъдат категоризирани в четири основни вида: белодробни, системни, повърхностни и дълбоки вени.Вена може да варира в размер от е 1 mm до 1-1,5 cm в диаметър. Най-малките вени в организма се наричат ​​венули.

Те получават кръв от артериите чрез артериолите и капилярите. Венулите преминават в по-големи вени, които в крайна сметка носят кръвта към най-големите вени в тялото, на вена кава. След това кръвта се транспортира от горната куха вена и долната вена кава до дясното предсърдие на сърцето.

Общи съвети за поддържане доброто състояние на вените:

  1. Яжте повече риба ( за предпочитане тлъста)
  2. Яжте повече сурови плодове и зеленчуци
  3. Консумирайте зехтин, вместо растително масло
  4. Яжте кафяв, не полиран ориз
  5. Пийте по 1-2 чаши червено вино на ден
  6. Използвайте джинджифил, кимион и карамфил
  7. Намалете мазнините – по-малко червено месо, сметана, пълномаслено мляко и сирене
  8. Пийте много течности – вода, зелен чай, билков чай, чай от кестен, от кори от дъб.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Интересното е, че колкото и да се разрастват криптовалутите - Биткойн остава коронованият крал на децентрализираните валути.

Потенциалното въздействие на биткойн върху традиционните платежни системи и услугите за парични преводи

Криптовалутите са темата на деня и са тук, за да останат. Казина, като SpinCity и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *