Уреаплазма. Как се лекува заболяването уреаплазмоза

Микроорганизъм, наречен уреаплазма, е причина за заболяването уреаплазмоза, което обхваща и мъжете, и жените! Лечение.

При половината от случаите уроплазмозата протича без симптоми и често пъти се открива след като се появили усложнения. Поради липсата на специфични признаци и може да се открие трудно и да бъде взета за друг вид инфекция.

Уреаплазмозата се среща все по-често и, ако не бъде открита навреме, може да доведе до усложнения, включително безплодие и спонтанни аборти.

Причинител на уреаплазмозата е микроорганизъм – уреаплазма.

Според някой учени уреаплазмозата не трябва да се лекува, защото нормално обитава микрофлората. Други са категорични, че това е патогенен микроорганизъм и трябва да се третира до пълното излекуване.

Заболяването няма симптоми, които да са характерни само за него и това прави диагностицирането още по-трудно. Болки в долната част на корема, проблеми при уриниране, като парене, сърбеж, бяло течение – все симптоми, които са налични и при редица други инфекции и състояния – от съвсем безобидни, до животозастрашаващи.

След попадането на уреаплазмата в организма, може да остане без проява дълго време, без да предизвика никакви оплаквания и проблеми.

Уреаплазмата се изразява с характерните симптоми само при 20-30% от носителите, но само 10% от тях не изискват лечение и се вписват в нормалната микрофлора.

Лечението се прилага и за двамата партньори

Катализатори за проява на инфекцията може да бъдат бременност, раждане, аборт, намален имунитет. Други рискови фактори са заболявания на щитовидната жлеза и менопаузата.

Диагнозата се поставя след лабораторно изследван, а лечението се състои в приема на антибиотици, чувствителни на съответните микроорганизми. Препоръчва се заедно с медикаментите да се приемат и имуностимулатори.

Уреоплазмоза и бременност

Уреоплазмозата е особено опасно състояние по време на бременност, тъй като микроорганизмите могат да увредят плода и да доведат до усложнения като спонтанен аборт, преждевременно раждане. Най-сериозните усложнения могат да доведат до сепсис.
Въпреки че при мъжете уереоплазмата не може да нанесе толкова сериозни вреди, може да увреди репродуктивната система и да намали плодовитостта.

Кои са най-честите уро-генитални заболявания?

Хламидии

Заразяването става по полов път или вътреутробно. Заразяването с хламидии може да доведе до поразяването не само на половата система, но и на белите дробове , пикочната система и зрението. Поради факта, че разпространението става по кръвен път е възможно засягането и на други системи, като сърдечно-съдовата система, черния дроб, лимфните възли, жлъчката.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Урогенитланата хламидоза е сериозно заболяване, защото може да доведе до безплодие, заболявания на матката, на простатата, а по време на бременност води до увреждане на вътрешните органи на плода.

Дайте мнение и Вие тук!

Трихомониаза

В световен мащаб около 200 милиона души по света заболяват от трихомониаза. Високата степен на зараза води до безплодие, проблеми при бременност и раждане. Има хипотеза, че наличието на тази инфекция води до появата на злокачествени образувания. Води до възпаление на простатата и женската полова система, случва се да попадне и в лимфната система.

Действието на микроорганизмите е много добре прикрито и често пъти се взима за по-безобидна инфекция и може да доведе до спонтанни аборти, ендометриоза, вагинит и дори безплодие.

Уреоплазмозата може да е среща и в комбинация с хламидии и трихомониаза, което допълнително усложнява състоянието.

Заразяването не може да стане по въздушно-капков път или при допир, тъй като тези паразите не обитават външната среда.

Знаете ли, че ….

Шипковата настройка с мед е много полезна за прочистване на организма от токсични вещества. Шипката съдържа големи количества витамин С и води до повишаване на имунитета. Намаленият имунитет е сериозен рисков фактор при развитието на уро-гениталние инфекции.

Важно е, ако има наличие на уреоплазмоза, лечението да приключи преди забременяване, за да се намали рискът от появата на усложнения. Дори и да сте бременна и да бъде установена уреоплазмоза, това не налага прекратяване на бременността, а лечение. Лечението е безопасно след 21 седмица на бременността.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *