Какво лекува един лекар-невролог?

Кога да посетите невролога. Какво лекува той?

Ето какво лекува всъщност един невролог. Кратък обзорен материал. Нервната система има два раздела – централна и периферна.

Централната е изградена от злавен и гръбначен мозък, а периферната обхваща главните мозъчни нерви, корените на нервите (там, където те напускат гръбначния мозък) и периферните нерви на тялото, краката и ръцете.

Неврологичните нарушения са заболявания или наранявания на нервната система.

Често срещани неврологични нарушения са мозъчният удар, мултипленната склероза, паркинсоновата болест и спиналните наранявания.

Ето някои от симптомите, които могат да ни подскажат, че трябва да отидем на невролог:

• Постоянно главоболие

• Промяна в сетивността (например глухота) или чувствителността (поява на мравучкания, чести изтръпвания)

• Слабост на мускулите, крампи или потрепване

• Внезапни проблеми със зрението, координацията, фините движения

• Световъртеж, проблеми с равновесието

Дайте мнение и Вие тук!

• Бързо забравяне или проблеми с паметта

• Проблеми с речта

“Фигурин

Бихме искали да препоръчаме на читателите добри невролози в София, Пловдив, Варна, Бургас и другите градове в България. Затова ако знаете или сте имали вземане-даване с лекари-невролози и можете да споделите мнението си за тях – добро или лошо, ще ви бъдем благодарни всички – и нашата редакция, и всички посетители и потребители на сайта. Така че дайте, молим, имена на невролози, адреси и градове, а може и директно телефоните им за връзка, заедно с вашите мнения и отзиви, за да бъдем полезни на хората!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *