При пожълтяване на кожата – вижте очите си в огледалото

Ако имате и най-малко съмнение за жълтеница, заради пожълтяване на кожата, трябва да проверите очите си, там жълтеницата се проявява най-ясно.

Застанете пред огледалото и малко повдигнете единия клепач, за да видите какъв е цветът на склерата на роговицата. После-другия. Вариантите са три.

Няма никаква разлика, склерите са бели, дори – синкави. Значи няма и причина за притеснение.

Понякога такава бледност на кожата с лека жълтина идва от разстройство на червата или колит. Черният дроб е претоварен от токсични продукти от възпалението. Почти сигурно е, че след като премине възпалението, ще изчезне и бледността.

Но не бива да прекалявате с алкохола!

Склерите са леко жълти. Причината навярно е в алкохола, някоя прекарана инфекция или натрупване на токсини в организма. Направете си изследване на кръвта, за да се постави точна диагноза!

Дайте мнение и Вие тук!

Ако склерите са просто жълти – не се бавете! Навярно е инфекциозна жълтеница, хепатит А. Но без паника! Първо се изолирайте от домашните си, личните ви вещи за хигиена трябва да се дезинфекцират. Идете на преглед. Ако е хепатит А, ще постъпите в инфекциозно отделение.

Ще ви държат там 2 седмици, докато се изчистите от вируса. Но преди всичко трябва да внимавате да не заразите близките си!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

скарлатина

Скарлатина. Симптоми, обрив и инкубационен период. Лечение, карантина

Скарлатина: болестта и признаците й. Инкубационен период и протичане; карантина. Лечение – възможно ли е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *