Лечение на васкулит и видове на коварната болест-хамелеон

При лечение на васкулит се прилагат различни методи на в зависимост от вида на васкулита, неговите симптоми и тежестта на заболяването.

Васкулитът се получава при възпаление на кръвоносните съдове. Развива се, когато имунната система атакува кръвоносните съдове.

“Възпаление” означава реакцията на организма към нараняване, включително увреждане на кръвоносните съдове. Възпалението може да включва болка, зачервяване, затопляне, подуване и загуба на функцията на засегнатите тъкани.

Васкулитът може да засегне някой от кръвоносните съдове на тялото.

Те включват артерии, вени и капиляри. Артериите пренасят кръвта от сърцето към органите на тялото ви. Вените пренасят кръвта от вашите органи и крайници обратно към сърцето си. Капиляри свързват малките артерии и вени.

Ако кръвоносен съд е възпален, той може да се намали и да се затвори. Това ограничава или пречи на притока на кръв през съда. Рядко, но все пак се случва кръвоносният съда да се разтегне и отслаби, което води до изпъкване.

Това изпъкване е известно като аневризма.

Симптомите на васкулита са много пъстри. Тази болест уврежда основно артериите и в зависимост от тяхното местонахождение и размери страдат едни или други органи.

Васкулитът засяга хора от всички възрасти, пол и раса.

Но най-често това са най-важните човешки органи – мозъкът, бъбреците, сърцето, белите дробове.

С други думи – васкулитът се проявява в много форми. И ако не се лекуват, някои от тези форми се проявяват изключително агресивно.

Какви може да са причините за васкулита?

  • Инфекциозни заболявания – скарлатина, ангина, остри респираторни инфекции
  • Алергии към лекарства
  • Алергия към храна

Най-леката и едва ли не единствена форма, която протича практически без последствия за здравето на човека, това е хеморагичният васкулит.

Смята се, че може да възникне вследствие неадекватна автоимунна реакция към някои възбудители на респираторните заболявания – такива са стрептококите и вирусите. Най-често този вид васкулит се проявява в така наречената кожно-ставна форма. Може да възникне в следствие на алергична реакция, при която еритороцитите излизат в околните тъкани, което води до типичните за състоянието кръвоизливи.

Дайте мнение и Вие тук!

По кожата на краката, а понякога и на ръцете и корема се появява хеморагичен обрив.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Това значи не просто тъмночервени петънца, а образували се подкожно възелчета, които лесно се напипват, като се прокара ръка по засегнатото място. Когато болният лежи, обривът намалява, като стане – се увеличава. В местата с обривите отичат и ставите. При натиск обривът не изчезва, като петната са с големина между 2 и 5 мм. След няколко дни от червен светът става кафяв.

Лечението включва приема на препарати за разреждане н кръвта (антоагреганти), противовъзпалителни или хормонални. По преценка на лекаря се предписва хепарин за предотвратяване образуването на тромби, при по-сложни случаи.

Има много видове васкулит, но като цяло състоянието е рядко.

Ако имате васкулит, има няколко фактора, според които се определя лечението:

  • От какъв вид васкулит страдате;
  • Кои органи са засегнати;
  • Колко бързо се влошава състоянието;
  • Сериозността на състоянието.

Лечението е най-ефикасно, ако се започне възможно най-рано. В някой случаи васкулитът можем да влезе в ремисия, което означава, че в момента не се проявява, но може да се „върне“ по всяко време.

Редки са случаите, в които васкулитът не реагира на лечение.

Има много неизвестни около причините свързани с появата на васкулита. Въпреки това учените продължават да проучват състоянието – различните видове, причини и лечения.

Видове васкулит:

  • Нодозен полиартериит – засяга много кръвоносни съдове по цялото тяло (малки и средни), прогресиращо е и може да стане животозастрашаващо, като мъжете са засегнати три пъти по-често от жените, между 40 и 50 години.
  • Артериит на Такаясу – (безпулсова болест) – засяга най-често аортната дъга и клоновете в близост до сърцето. Среща се често при млади жени и момичета и то в Азия.
  • Грануломатоза на Вегенер – засяга кръвоносните съдове на бъбреците и горните и долни дихателни пътища – синусите и белите дробове, като засяга най-често хора над 40 годишна възраст.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

3 Мнения

  1. В много случаи васкулит може да се причини от прием на антибиотици.Четете какви са честите странични ефекти на тези лекарства.

  2. emilia radeva

    pri vazkulit васкулит poduvat li racete i krakata

  1. Pingback: Какво е васкулит и как се лекува? – Списание за по-здрави хора!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *