хипертония
Хипертония е болестно състояние на целия организъм

Хипертония – това не е заплаха само за възрастните!

Видове хипертония. Артериална. Есенциална хипертония. Белодробна (пулмонална). Първична и вторична. Идиопатична. Лечение с обичайните лекарства. Как действа спиронолактон. А нифедипин? При деца. Хранене. Билки. Хипертония и порок на сърцето. Комбинация с хипогликемия. Какво е хипертонична криза. Преглед на очни дъна

Хипертония или повишено кръвно налягане: това е една от заплахите за човешкото здраве и живот, заплаха в световен мащаб.

Начинът на живот и хранене прави това заболяване все по-често; страдат не само възрастни хора – което има някакво логично обяснение. Страдат все по-млади хора, дори деца. Защо се случва това?

Темата за причините, които водят до хипертония, е изключително обширна. Трябва да различаваме видовете хипертония по различни признаци, защото това определя как да контролираме кръвното налягане, как да лекуваме болестното състояние и да намалим риска от сложни събития като инсулт и инфаркт, увреждане на други органи и преждевременна смърт.

Прието е да се говори за видове хипертония в зависимост от причините, които са предизвикали повишаването на кръвното налягане. Ако кръвното налягане при две и повече измервания има стойности над 140/90 и липсват други заболявания, които биха могли да обяснят това – говорим за първична (есенциална) хипертония.

Ако обаче е налице някакво друго заболяване – например на бъбреците или щитовидната жлеза, повишеното артериално налягане се разглежда като резултативно и говорим за вторична хипертония (framar.bg). Изясняването на този въпрос е важно както за овладяването на моментно състояние, така и за начина, по който в бъдеще ще се контролира конкретна хипертония.

Артериална хипертония

Артериална хипертония (и само хипертония) е най-общото название на болестно състояние, което в конкретика засяга системата на кръвоносните съдове и сърцето, но комплексно е болест на целия организъм (puls.bg). Ако по някаква причина кръвта се движи в кръвоносните съдове с по-голямо от нормалното налягане, говорим за артериална хипертония.

Нормални са стойностите около 120/80. Стойностите между тези и 140/90 се считат за гранични; хората, които ги поддържат, са рискова група и лесно могат да станат хипертоници.

Високото артериално налягане се отразява на целия организъм. Отклоненията в стойностите му обикновено “мръдват” в негативна посока неусетно. Има хора, които и не подозират този си проблем и неочаквано за себе си могат да бъдат поразени от инсулт или инфаркт.

хипертония
Хипертония е болестно състояние на целия организъм

По тази причина за артериалната хипертония се говори като за тих убиец и овладяването й следва да бъде както лична, така и обществена грижа.

Есенциална хипертония

Есенциална хипертония или хипертонична болест е първично състояние; точната му причина не видаги може да се дефинира лесно (framar.bg).

“Фигурин

Защо се разболяваме от есенциална хипертония? Няма проста формула, която дава отговор на този въпрос. Ето кои фактори най-често отключват първичната хипертония:

  • нездравословно хранене, прекалена консумация на сол;
  • намалена физическа активност
  • наследствено предразположение;
  • стрес, психични напрежения.
хипертония
Състоянията на хипертония нарушават нормалното функциониране на други органи

Тези причини обикновено действат комплексно и се проявяват по-често с напредването на възрастта. Че нещо с артериалното ви налягане не е наред, може да се почувства най-напред чрез упоритото главоболие, замайване и загуба на равновесие, зрителни нарушения, сърдечни смущения.

Ако не се вземат адекватни мерки, включително консултация с кардиолог, нещата могат да се усложнят до опасни произшествия като сърдечни и мозъчни удари с фатален край.

Белодробна (пулмонална)

При белодробна хипертония е повишено налягането в кръвоносните съдове на белия дроб (framar.bg). При това условие болният човек не е в състояние да диша нормално – дишането му е повърхностно, “плитко”, усеща задух, устните му посиняват.

При пристъп на пулмонална хипертония е възможно да се случат припадъци поради липса на кислород; всяко физическо усилие причинява сърцебиене, световъртеж, симптоматиката се влошава.

Ако това състояние остане неразпознато и не се вземат бързи, адекватни мерки и ве се предприеме лечение, променената циркулация на кръвта в белите дробове създава застрашаващо живота състояние. Възможно е да се получи сърдечна недостатъчност или да се достигне до летален изход.

Първична и вторична

При установени отклонения в артериалното налягане – хипертония, задачата на изследванията е да установи какви са причините за болестното състояние. Ако липсват доказателства за друго заболяване говорим за първична хипертония (framar.bg).

Вторичната може да е следствие най-вече на бъбречно заболяване – например гломерулонефрит, кисти и тумори в бъбреците, нефропатия вследствие на диабет. Други здравословни проблеми, които могат да провокират повишено артериално налягане, са ендокринните заболявания, основно функциите на щитовидната жлеза.

Вторична хипертония може да се получи като временно състояние при бременност. Един провокиращ вторична хипертония фактор е и затлъстяването. Злоупотребата с кофеин и тютюн, с някои медикаменти – кортикостероиди, също може да доведе до описаните отклонения.

Идиопатична

Идиопатична хипертония – това е терминологичен вариант за първична или есенциална хипертония (medik.bg). Както вече стана дума – това са случаите на артериална хипертония, при които не може да се определи основната причина за проблема.

Счита се все пак, че водещо е наследственото предразположение, като отключващи фактори са наднормените килограми, нездравословният живот и хранене и стресът. Около 95% от хипертониците всъщност страдат от тази първична, есенциална или идиопатична хипертония.

Тя се развива бавно, постепенно – за разлика от вторичната, която връхлита изведнъж, кризисно и затова хората са склонни да й обърнат повече внимание.

Лечение с обичайните лекарства

Контролирането на артериална хипертония е сложен медицински проблем; имат значение редица фактори като форма на хипертонията, наличие на други хронични заболявания, възраст на пациента, начин на живот, наследственост и т.н.

Естествено – има налични медикаменти, сред които лекуващият избира този или тези (комбинации), които дават най-добър лечебен резултат при минимални странични ефекти.

Ето кои групи лекарства се използват при лечението на хипертония: инхибитори (адренергични и АСЕ), диуретици, калциеви и Ангиотензин-II- рецепторни антагонисти, вазодилататори (puls.bg).

В основни линии лекарственият комплекс трябва да контролира артериалното налягане чрез подобряване еластичността на кръвоносните съдове и разширяването им. 60-70% от хипертониците имат нужда от комбинирана терапия, за да поддържат артериалното си налягане в безопасни граници.

Преценките за тези комбинации са индивидуални за всеки пациент; дали те са избрани точно, зависи и от съдействието на пациента.

Как действа спиронолактон

Този медикамент е от групата на диуретиците. Негова особеност е съхраняването на калия в организма при изхвърлянето на излишните течности. Спиронолактон се препоръчва при болестни състояния с отоци, които могат да са причинени от заболяването на сърцето, черния дроб, бъбреците (actavis.bg).

В някои случаи се налага спиронолактон да се приема едновременно с медикаменти, подкрепящи сърдечната дейност. При тежки заболявания на бъбреците и черния дроб този медикамент може да причини усложнения. Продължителната му употреба би нарушила калий-натриевото равновесие в организма в полза на калия.

Прекомерното насищане на организма с този лекарствен продукт причинява замайване, сънливост, забавени реакции. Пациенти с диабет или подагра могат да почувстват влошаване на основното заболяване – затова трябва точно да се преценят ползите и рисковете от подобно лечение.

А нифедипин?

хипертония
Стеснените кръвоносни съдове са условие за хипертония

Това е популярен медикамент за контрол върху високото артериално налягане. Препоръчван е при първична хипертония (framar.bg). Добре е тази препоръка да е професионална, т.е. да имаме лекарско мнение за ползата от лекарството, както и указание за начина на използването му.

Дайте мнение и Вие тук!

Не бива да се използва през първите четири седмици след преживян инфаркт на миокарда, както и при нестабилна стенокардия.

Нифедипин действа разширяващо на кръвоносните съдове; важни са параметрите на този ефект, особено за хора, които вземат и други лекарства за смъкване на кръвното налягане.

Индивидуалната доза нифедипин трябва да бъде определена от лекар и да бъде съобразена с всички характеристики от здравния статус на потребителя.

При деца

За жалост артериалната хипертония не е здравословен проблем само на възрастните. Всички статистики сочат увеличаване на случаите, при които се открива хипертония и при деца. При по-малките става дума по правило за вторична хипертония, най-често следваща заболяване на бъбреците (bg-cardio-fondation.com).

Вече в юношеска възраст се диагностицира и първична или есенциална хипертония.

Важен фактор за тази картина е затлъстяването и намалената физическа активност още в детска възраст. Без съмнение – роля играят и генетичните фактори.

Лечението при случаите на детска хипертония е насочено към овладяването на основното първично заболяване, ако има такова; създаване на навици за здравословно хранене и насърчаване на физическите занимания.

Хранене

Съветите за здравословно хранене при хипертония са доста познати, но да ги повторим пак. Първо и най-главно е храненето да гарантира редукция на теглото, ако то е наднормено. Паралелно с това – рязко да се намали натриевото потребление, т.е. да се избягват солените храни (ladyzone.bg). Акцентът е върху плодове и зеленчуци, пълнозърнест хляб, нискомаслени млечни продукти.

Храната трябва да е богата на калций, магнезий и калий. Ето кои трябва да са предпочитаните ни продукти: за калций – кисело мляко и сирене, сусам; за калий – плодове и зеленчуци, например кайсии, банани, брюкселско зеле.

За магнезий – грах и зрял фасул, семена и ядки, картофи, кафяв ориз, диня, спанак и коприва, картофи и домати. Акцент върху растителните мазнини (зехтин) за сметка на животинските; рязко ограничаване на червеното месо, за предпочитане са пиле, нетлъсто телешко, риба.

Билки

Ето кои билки могат да окажат положителен ефект и да съдействат за контрол върху кръвното налягане при хипертония: здравец, глог, шипка, синапено семе, чесън, индрише, черноплодна офика, чубрица. Билковото лечение може да съдейства допълнително за стабилизирането на кръвното налягане в нормални граници.

Немалко хора са убедени, че проблемът хипертония може да се реши и без медикаменти, само чрез билколечение. Вероятно това е възможно, но е добре лечението да протича под лекарски контрол и да е съчетано с останалите условия за оздравяване – увеличаване на физическата активност, намаляване на килограмите и спазване на диета (zdravnitza.com).

Ето и две билкови рецепти при хипертония от наследството на Ванга:

  1. Супена лъжица царевично брашно се сипва на дъното на водна чаша и се залива догоре с вряла вода. Тази запарка престоява една нощ, а на сутринта се изпива само водата, без да се разбърква течността (zajenata.bg).
  2. Супена лъжица листа от билката драка се заливат с половин литър студена вода и се слагат на огъня, докато заврат. Веднага след това съдът се отдръпва. Тази течност се прецежда и изпива на два пъти в две последователни сутрини, на гладно.

Хипертония и порок на сърцето

хипертония
Листата на това растение – драка, лекуват хипертония

Порок на сърцето е болестно състояние – отклонения в анатомията на сърцето и/или прилежащи кръвоносни съдове. Тези отклонения са причина за нарушения в нормалното циркулиране на кръвта.

Сърдечният порок може да е вроден – според статистиката едно на 100 бебета се ражда с някаква сърдечна аномалия. Придобитият сърдечен порок е резултат от някакво заболяване, например ревматично, което деформира сърдечните клапи и стеснява пътищата за преминаването на кръвта през органа (ezine.bg).

Тези дадености причиняват промени в артериалното налягане поради стремежа на сърдечно-съдовата система да поддържа пълноценно кръвообращение при променени в неблагоприятна посока условия. Много често последица от порок на сърцето е белодробната хипертония. В редица случаи статусът може да се подобри чрез оперативно лечение.

Комбинация с хипогликемия

Лечението на артериалната хипертония с някои медикаменти може да провокира състояния на хипогликемия (hapche.bg – споменават се бета-блокерите).

Възможно е един хипертоник да не е в състояние да разпознае симптомите на хипогликемия, която по същество е занижена стойност на глюкозата в кръвта. До такива състояния може да се достигне и ако един хипертоник реши да смъкне наднормени килограми и мине на нисковъглехидратна диета или пропуска хранене (bb-team.org).

Хипогликемия може да се получи и при състояния на сърдечна недостатъчност, които са директно свързани с високото артериално налягане – хипертония.

Ако един хипертоник почувства симптомите на хипогликемия, той на всяка цена трябва да обсъди проблема с кардиолога си – за да е наясно какво да прави по-нататък. Признаците на хипогликемия са главоболие и промени в сърдечния ритъм – това заблуждава хипертоника, че става дума за кръвното му налягане.

Но още – треперене, пребледняване и тревожност, усещане на неистов глад, разширяване на зениците, изпотяване, гадене и болки в стомаха (zdrave.bg).

Какво е хипертонична криза

Хипертоничната криза е рязък скок на артериалното налягане, при който настъпва внезапен спазъм на група важни кръвоносни съдове. Те могат да са прилежащи на сърцето или мозъчни; състоянието е критично и може да завърши със смърт. (vnews.bg).

Симптомите за критичното състояние са световъртеж, силно главоболие, болка в сърдечната област, временна загуба на зрението, шум в ушите. Такава криза може да бъде последвана от инфаркт или инсулт.

Преглед на очни дъна

Известно е, че поне десет сериозни заболявания могат да бъдат диагностицирани по състоянието на очните дъна. Артериалната хипертония е едно от тях (d-r uzunova.com). Възможно е един човек да развива хипертония, без да знае за това, но състоянието на кръвоносните съдове – артерии и вени в задната част на окото, предупреждават за опасността.

Стеснените съдове са доказателство за отключена хипертония, както и за възможен риск от инсулт. Развива се т.н. хипертонична ретинопатия, при която са налични задебелявания на стените на кръвоносните съдове – този тип промени се считат за необратими и са свидетелство за напреднало развитие на хипертонията.

Измененията в очното дъно могат да се изразят и в т.н. хипертонична ангиопатия, при която са разширени малките вени. Този тип промени е характерен за началните стадии на хипертония и при успешното й лечение те се овладяват (blitz.bg).

Хипертоничната ангиосклероза е задебеляване на артериалните стени поради отлагането на холестеринови плаки. Споменатата хипертонична ретинопатия е свързана още с промени в ретината и зрителния нерв, поява на локални кръвоизливи и влошаване на зрението.

При хипертоничната невроретинопатия към всичко споменато дотук се прибавя и изменение в нервните влакна. Влошава се цветовъзприемането и допълнително – зрението като цяло.

Първоначално публикувано на:11.02.2015 @ 16:37

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

хрема

Моментално спиране на хрема. Пресичане на хрема при дете

Как се прави моментално спиране на хрема? Как да спрем хремата за 5 минути? Лесни …

2 Мнения

  1. Маргарита

    Много интересна и полезна статия. Препоръчвам на всеки да я прочете-независимо дали страда от високо кръвно налягане или не. В крайна сметка животът показва, че човек, рано или късно, неминуемо се сблъсква с този проблем.

  2. имам пулмонална хипертония може ли да ми каже някой за някакво билково или друго лечение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *