Inbet 01

На кои мачове не трябва да се залага?

В тази статия решихме да съберем типични ситуации, в които в никакъв случай не трябва да се забърквате със залагания.

Може би този анализ на конкретни случаи и типични грешки ще доведе до прозрение и избягването им в бъдеще.

Преди да преминем към конкретните случаи, трябва да се справим с една психологическа котва, която пречи на много играчи да залагат на плюс. Сред голямото разнообразие от игри, повечето играчи постоянно намират най-яркия знак или мач, в който участва най-титулуваният отбор, и залагат там.

Или ако има няколко такива знакови мача, те играят своята банка между всички тях. Може би причината е неосъзнатото желание да се включат в спорта на най-високите постижения, на красивото и великото. Тук няма да се задълбочаваме в причините.

Нашата задача е да предадем една проста и гениална идея – възможно е да не залагате.

Представете си, че има възможност да не залагате на мачовете на големите отбори. Изобщо да не залагате в някои мачове, които привличат вниманието, заради “шумотевицата” им.

На практика много хора получават затъмнение. Ако някой двубой е привлякъл вниманието със своята табела, то кървав нос трябва да заредите там. И много хора правят безумно големи залози, като почти влизат “all-in”. Е, това е друга грешка. Но да не повдигаме темата за управлението на банката.

Идеята е, че критерият за решението да заложите или не трябва да бъде вашата информираност за мача, отборите, увереността в определен изход. Силният знак трябва по-скоро да ви отблъсне, но не и да бъде единственият аргумент да влезете в играта.

В един натоварен ден винаги има 5-10 мача, в които можете да залагате с голяма увереност. И там ще има високи коефициенти с разумни рискове.

Така че научете този важен урок. Никой не стои зад гърба ви с машина, не ви принуждава да залагате на всички мачове, които ви харесват, на най-шумните. Вие имате свободата на избора!

Можете изобщо да не залагате за деня, ако няма сигурни прогнози. Най-много, в лош ден, можете да изберете 1-2 мача с най-сигурните налични прогнози. Просто знайте, че вие решавате, а не мачът ви принуждава задължително да изберете определен изход.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Е, нека приключим с общия принцип и да преминем към конкретни сценарии, подредби преди мачове, при които трябва да стоите настрана от залагания.Inbet 02

Inbet е български хазартен оператор с дългогодишен опит в развлекателната индустрия. Водени от стремежа да се развиваме, създадохме онлайн платформата inbet.com, която предлага богата палитра от класически и нови казино игри, предоставени от най-големите и утвърдени доставчици на игрално съдържание в света! В сайта ни можеш да заложиш и на хиляди спортни събития на живо, както и да се забавляваш с набиращите популярност електронни и виртуални спортове. И за да не пропускаш играта, където и да си, създадохме онлайн преживяване, достъпно на всяко мобилно устройство!

Играе любимият ви отбор

Първата и най-често срещана грешка на залагащите е да залагат на мачовете на любимите си отбори, тези, които подкрепяте, може би отбори от вашия град, държава (ако говорим за международни състезания).

Професионалистът се различава от начинаещия/аматьора по това, че всички негови решения и действия са подчинени на логиката и разума. Много е трудно трезво и адекватно да съпоставите коефициентите, да вземете предвид факторите, ако любимият ви отбор ще участва в мача.

Професионалистите или изобщо нямат привързаност към определен клуб, ако имат, те не залагат на мачове с тяхно участие.

Тук всичко е просто. Най-ясната точка, по която изобщо не може да има никакви разногласия и дискусии. Ако имате списък с отбори, от които се притеснявате, просто ги поставяте в стоп-листата и не разглеждате мачове с тяхно участие за залагане.

Това е дреболия, но тя ще намали потенциалните ви загуби заради емоционални решения, които противоречат на логиката.

По-рядко срещан случай е острата антипатия. Обикновено тя също произлиза от това, че се подкрепя даден клуб. И обикновено ще има антагонист, съперник в дербито. Ако изпитвате трудно сдържан негативизъм към такъв отбор, трябва да избягвате мачовете му.

Негативизмът също може да обърка логиката на прогнозите толкова, колкото и позитивизмът. Ако се изкушаваме да залагаме в полза на собствения си отбор, искаме да заложим срещу противника. Избягайте от емоциите при залагането, доколкото е възможно. Залагайте на онези мачове, в които никой от противниците не предизвиква у вас нито очевидна ирационална позитивност, нито негативизъм.

Мачове на основни съперници, дербита

Вторият в нашия антирейтинг са мачовете между принципни съперници, т.нар. дербита. Това могат да бъдат сблъсъци между клубове от един и същи град или просто исторически принципни съперничества.

Проблемът при тези мачове е, че прогнозирането на основните резултати и на общите резултати, според класическите методи за сравняване на силата и кондицията на отборите, тук не работи.

Тук на преден план излизат емоциите на състезателите, които често надделяват над класата, контузиите и целите на турнира. Затова често ставаме свидетели на абсолютно странни, нелогични резултати в дерби мачовете. За да не се гадае кой морал в конкретния ден ще е по-висок, се препоръчва просто да се избягват такива мачове.

За да не попаднете в дерби, трябва да разбирате спорта, да познавате основните съперници в лигите, на които обикновено залагате. Събирането на такава информация в спортните сайтове, няма да отнеме много време, но ползите от това са масови. Ще можете да спестите пари, като избегнете такъв мач.

Ако дербито е наистина остро, не е изгубило живеца, тогава може би единственото изключение тук може да бъде залагането на общо повече на жълти картони.

Как ще играят по отношение на резултата в такива мачове – това е почти случайно. Но фактът, че ще има много битки и фаулове, може да се заложи на него. Съвсем нормално е да заложите на това, ако и съдията е подходящ, не се скъпи на горчилка.

Мачове между бивши величия

Някъде наблизо, но все пак отделно, са мачовете между лидерите на първенствата, най-силните отбори на този исторически етап, но без статут на дерби. Стигнахме до такова понятие като равни мачове.

Двамата лидери са фаворити по някаква причина. И двата отбора са силни, като притежават индивидуално силни изпълнители. Неслучайно наблягаме на това. Равностойните мачове могат да се играят на три нива:

  • фаворити;
  • фаворити в средата на таблицата;
  • Аутсайдери.

Ако коефициентите са равни, изглежда, че трябва да заложите на равенство или на всеки от отборите да отбележи.
В това отношение дори равните мачове между отбори от средата на таблицата са много по-лесни за прогнозиране. Те нямат този хладен фактор, което означава, че може да се разчита повече на средното ниво на играчите. По-нататък ще засегнем равните мачове между аутсайдери.

Така че не забравяйте, че ако има силни отбори в близки условия и не можете да дадете предимство на един от тях, тогава избягвайте този мач. Не забравяйте забележката ни от началото, че винаги можете да изберете да не залагате и да подберете по-уверени мачове, където всичко е много по-ясно.

Очевиден фаворит

Има мачове, в които явен фаворит среща очевиден аутсайдер или играч от средата на таблицата, но далеч по-назад в класата от своя опонент. Изглежда, че това е нещо сигурно, желязно, трябва да заложите и е ясно на кого. Но това не е толкова просто.

В такива мачове проблемът не се появява веднага, негативният ефект има тенденция да се проявява към края на мача.

Проблемът се крие в подценяването на коефициентите. Букмейкърите спекулират, като умишлено занижават котировките на фаворита според публиката, ами и самата публика залага забележимо повече пари на едно рамо, от което коефициентите допълнително падат.

В резултат на това коефициентите не отразяват реалната вероятност. Ще залагате на условия, сякаш 80% от подобни залози ще излязат на печалба, но в действителност само 60% ще играят в плюс. Това е само като пример.

В крайна сметка ще бъдете в неизгодна позиция, защото броят на загубите за достатъчно дълъг период от време ще надхвърли линията на рентабилност. За да избегнете това, трябва да избягвате да залагате на явни фаворити, на които всички са заредили и при които котировките са ясно и силно занижени, спрямо справедливите стойности.

Винаги трябва да намирате мачове, в които няма или има минимално претоварване, и да играете на справедливи коефициенти.

Мачове на непознати отбори

Друг сценарий като по учебник е мач с участието на отбор, който не е добре познат на залагащия. Доста клинично е да се залага на мач между два непознати отбора, но практиката показва, че това се случва.

Трябва да спечелите обратно, няма нормални мачове сред познатите лиги, така че намирате мач между някои непознати клубове от латиноамериканските или азиатските лиги. Ако се разпознаете, тогава се откажете от подобни трикове.

Дайте мнение и Вие тук!

По-малко фатален, но също неприемлив вариант, когато единият отбор е добре познат, а вторият е никому неизвестен. Тази ситуация е типична за мачовете в ранните етапи на европейските купи или във вътрешните купи на страните, където има етапи, в които елитните отбори трябва да играят с представители на по-ниските лиги .

Средностатистическият човек, разбира се, познава само едната страна – представителя на висшата дивизия, и именно там се правят слепи и необмислени залози. Каква е изненадата, когато номиналният фаворит изкарва дори не втория, а младежкия състав и губи, губейки трофей, който не е много престижен за самите тях.

Научете правилото: ако нямате достатъчно информация и за двамата противници на мача, тогава стойте настрана. Или съберете необходимата информация, уверете се, че съставите са оптимални и мотивирани за резултата, или още по-добре, просто изберете очевидно по-ясен мач в познат турнир.

Мачове на аутсайдери

Вече споменахме равните мачове, но на нивото на грандовете, най-силните отбори на първенството. Препоръчваме ви също така да поставите в стоп листата мачовете между отборите от дъното на класирането, аутсайдерите.

Съществуват няколко аспекта, които пречат на адекватното прогнозиране на такива мачове. Първо, и двата отбора са слаби, особено що се отнася до защитата им. Ако един скромен отбор не допуска много голове, то по дефиниция той ще бъде в средата на класирането.

Но за плачевна позиция на дъното, пропускливата защита е факт. В това отношение е достатъчно един отбор да вземе превес, тъй като балансът се нарушава. Противникът е принуден да атакува позиционно, в опит да се върне в играта. В този случай има зони и всичко често се свежда до разгром, въпреки че първоначално играят два близки по класа отбора. Съответно, ако тази цел не се случи, всичко може да завърши сухо и равностойно. Затова е много трудно да се предвиди как ще се развие сценарият преди мача.

Второ, ниската класа на изпълнителите не ни позволява да разчитаме на добра позиционна атака и от двете страни. Преди мача не се знае дали играта ще се отвори така, че да се получават банални пробиви и хвърляния в стил “стреляй – бягай”. Затова подобни срещи е по-добре да се заобиколят, тъй като са твърде случайни.

Може да възникне въпросът, на какво да залагаме, ако толкова много ограничения сме извели тук? Всъщност изборът все още е огромен. От равностойните мачове са подходящи мачовете от средата на таблицата, където можете да хванете тото повече или по-малко, в зависимост от стила на отборите.

А всички мачове с изкривяване в класата и игровата форма също са подходящи за разглеждане: фаворити с отбори от второто ниво, последните с тимове от средата на таблицата или аутсайдери, силни отбори от средата на таблицата срещу аутсайдери. При тази разлика, когато се приложат и други, по-локални фактори, вече е възможно да се направят адекватни прогнози за плюсови залози на разстояние.

Приятелски мачове

Поради липсата на добри официални мачове в програмата, много залагащи попадат в играта на всякакви приятелски мачове. Най-разумната глобална препоръка е да се избягват всички мачове без очевидна турнирна мотивация. Това обаче е твърде повърхностен подход.

Съществуват например така наречените демонстративни мачове, които се играят в нови, не твърде развити региони. По този начин редовно се организират футболни мачове на големи клубове извън сезона в Северна Америка, Азия или Близкия изток.

Международна купа на шампионите.

Е, или представители на традиционни американски спортове пътуват до Европа, също с цел популяризиране. В такива демонстративни мачове не е толкова важно да се спечели, а да бъде забавно. Така че там е възможно да се залага на тото повече, например.

Най-лошото решение, ако разглеждаме приятелските мачове, може да се счита за залог на контролни срещи. Обикновено те се играят в тренировъчни лагери, само на тренировъчните игрища, дори без нормални трибуни и фенове.

Възможността да се правят много смени, непознатият спортен план, липсата на ясна мотивация, правят залагането на такива събития не по-добро от играта в казино, на червено или черно. Така че за адептите на сериозните залози, при които на анализа се отделя нужното внимание, няма какво да правят в такива двубои.

Мачове без мотивация

Мачовете с отпаднала мотивация са характерни за съвсем официални турнири. Това е особено забележимо по-близо до последната третина на сезона, когато отборите, настанили се в средата на таблицата, имат малко разстояние, за да пробият към върха, а в дъното вече има нормална разлика.

Лидерите, които са твърде далеч зад преследвачите, също губят мотивация. Това се забелязва и при аутсайдерите, които отпадат преди крайния срок.

Играчите трябва да избягат от потъващия Титаник. А за да бъдат купени от клуб с по-висок ранг, те трябва да дадат най-доброто от себе си, дори и да нямат шансове за участие в турнира. Така че при този тип уж немотивирани отбори трябва да държите ушите си отворени и да наблюдавате настроението на играчите на живо.

Изводи

Дадохме ви типични сценарии и примери за футболни мачове, в които е по-добре в никакъв случай да не се захващате със залагания. Напомняме ви, че така или иначе е невъзможно да залагате на всички мачове и е безсмислено да разпределяте банката си по този начин.

В същото време винаги има възможност да не залагате на конкретен мач, а да изберете от наличния списък най-подходящите и разбираеми срещи. Това е насоката.

Не се опитвайте да измислите, изсмучете прогноза за съмнителен мач. Подобни начинания водят до източване на банките, ако с тях се злоупотребява. Само системното движение на дистанция, без прекъсвания за такива неясни мачове, може да даде успех в дългосрочен план.

За Румен Янков

Прочети още

В света на онлайн казината в България, както и в много други страни, изборът на правилния доставчик на игри може да бъде ключът към успеха за игра

Топ доставчици на игри за български онлайн казина

В света на онлайн казината в България, както и в много други страни, изборът на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *