болки в рамото
болки в рамото на дясната или на лявата ръка, лечение, инжекции, хапчета

Болки в рамото. Инжекции, хапчета и др. начини за справяне

Какви хапчета и инжекции се изписват при болки в рамото? Има ли мазило при пукащо рамо? С какви билки се лекуват и други ценни теми в нашата поредица от 3 материала.

Скованост, остра болка при движение, изтръпване и неподвижност. Познати ли са ви тези симптоми? Ако и ви страдате от болки в рамото, попаднали сте на правилното място. В тази статия ще намерите полезна информация за облекчаване и трайно лечение на вашето състояние.

В медицината този вид болка се нарича още Синдром на замръзналото рамо. Наблюдава се по-често при възрастните над 55 години, но в зависимост от естеството на работа възрастовата граница може да бъде рязко снижена.

Причини за болка в рамото

 • Травми

Най-често от този синдром страдат спортистите, които натоварват горните си крайници. Гребци, тенисисти, волейболисти и пр. с години не могат да се излекуват от травми, които в последствие прерастват в хронична болка в рамото.

Възпаление на нервния сплит

Нервите на рамото са твърде повърхностни, поради което стават уязвими на простудни заболявания и вируси. Някои увреждания по гръдния кош също могат да причинят възпаление на нервния сплит и съответно – болка в рамото.

При извършване на еднотипни действия

Професията ни също може да бъде причина за Синдрома на замръзналото рамо. От остра болка в рамото често се оплакват монтажници, техници, строители и други, които извършват еднотипни действия и натоварват силно раменната област. Тук можем да говорим за периартрит на раменната става – вследствие на битовото натоварване тя се износва и обвивките й се възпаляват.

 • Шипове

Шипове на шийните прешлени са сред най-честите виновници за болка в рамото. Вследствие на износване на шийните прешлени се появяват шипове, които притискат нервите на рамото. Болката не е постоянна, но е силна и засяга не само раменете, а и ръцете. Утихва по време на покой.

 • Изменения в гръбначния стълб

Изменения в гръбначния стълб също могат да причинят болка в рамото, ето защо е особено важно лекуващият лекар да изследва внимателно проблемните ставни структури. Рентгенова снимка или ядрено-магнитен резонанс ще покажат евентуални изменения.

Лечение на болка в рамото

Не обездвижвайте!

Много лекари препоръчват обездвижване на засегнатото място, но според последните проучвания това е крайно погрешно. Обездвижването може да облекчи болката, но не е решение на проблема, а задълбочаване!! По този начин при всеки по-нататъшен опит за движение, болката ще се усилва и в един момент ще стане нетърпима, а подвижността невъзможна.

В такива случаи не бива да се обездвижва рамото, а напротив – да се стимулира движение.

Инжекции

Много често болките в рамото се повлияват само от една-единствена инжекция. Лекуващият лекар може да ви изпише ампулите Deca-Durabolin, колаген или друго, в зависимост от причинителя на болката. Не е препоръчително продълженото лечение с кортикостероиди заради страничните ефекти. Другото име на Дека-дураболина, което се поставя като добавка, е Нандролон или Органон, в зависимост от предназначението му. Това е анаболен стероид. Колагенът също е много сериозно средство, ако се прилага правилно.

Акупунктура или Боуен терапия

Демир бозан за безсъние

Точковото масажиране дава много добри резултати. Чрез притискането на определени точки, специалистите ще облекчат болката, а Боуен техниката може изцяло да реши проблема, задавайки кодове за самолечение на вашия организъм.

Затопляне

Затопляне на болезненото място с електрическа възглавница или грейка успокоява нервите в рамото.

Дайте мнение и Вие тук!

Мазило: Джинджифил и моркови

мазило с джинджифил при болки в ставите
мазило с джинджифил или моркови при болки в ставите

Джинджифилът действа благоприятно при болка в рамото, както и в други стави. Той е изключително подходящ, тъй като има и противовъзпалително действие. Можете да наложите парещо резенче върху болното място и ще имате бърз ефект.

Другият по-добър вариант е джинджифилът да се настърже на рендето и да се смеси с вода и растително масло. Това се поставя върху марля, която ще послужи като лечебен компрес. Поразената област се покрива с тази хранителна смес и след половин час се маха. Не бива да се използва, ако имате оток или хематоми.

Друг много ефикасен метод е компресът от настъргани моркови. С помощта на найлон и парче плат, с настърганите моркови се покрива болното място и се престоява с компреса най-малко 24 часа. Това е специално естествено мазило и за пукащо рамо. Още, че даже и по-хубави, ще намерите в текстовете по-долу.

Вижте и ТОВА:

Болка в рамото (раменната става) – как да се лекуваме

А също и ТОВА:

Кой лекар е за болки в рамото или замръзнало рамо?

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

4 Мнения

 1. Здравейте!
  Как се прилага джинджифилът?

 2. Красимира

  Опишете как се прилага с джинджифила

 3. Цеца Дардова

  Здравейте,
  Майка ми е със силни среднощни болки в рамото и схващане на цялата ръка до пръстите.
  Съвет за домашно лечение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *