лечение на мазоли с лимон
Лимоновият сок се отразява вълшебно на всеки мазол.

Мазоли се лекуват най-лесно с лимон

Лечение на мазоли: Напукванията, протриванията, мазолите на краката са неизменни спътници на летните обувки. Как да се справим с тях с подръчни материали?

РЕЦЕПТА 1 за лечение на мазоли

Ако се е появил мазол на крака ви или новите обувки са претрили кожата ви, сложете лист живовлек върху увредената кожа. Закрепете го с лейкопласт или бинт и оставете превръзката през нощта. Ако мазолът не е минал до сутринта, сменете превръзката и по възможност ходете с нея до вечерта.

Това е много ефикасно средство за борба с мазолите. Живовлекът има противовъзпалително и заздравяващо действие. Неслучайно в много лечебни кремове добавят екстракт от него. Подобен ефект има и календулата. Затова вместо живовлек може да използвате нейните цветчета, като предварително ги натрошите на дребно. Най-важното е старателно да измиете растението, за да не внесете инфекция в раничката.

РЕЦЕПТА 2 за лечение на мазоли

За да се отървете от стари, загрубели мазоли, накиснете краката преди лягане в топла вода и привържете към тях парче не съвсем остъргана лимонова кора.

Сутринта свалете превръзката, а вечерта отново я сложете на болното място. Правете това 3-4 дни. После отново накиснете краката в топла вода и сол и внимателно изрежете мазолите с дезинфекцирана ножица.

Тази лечебна процедура наистина помага при удебелена кожа. Лимонената киселина размеква кожата и разтваря мазола. Дори може да не накисвате краката – тя ще подейства и така. Не изпълнявайте сляпо рецептата.

Мазолът може да се махне и по-рано – стига кожата да е омекнала. Възможно е да не се наложи използването на ножици – това може да стане и с пемза или специална четка за педикюр. Не забравяйте да намажете здравата вече кожа на краката с подхранващ крем.

РЕЦЕПТА 3 за лечение на мазоли

За да се справите с втвърдявания, стари мазоли и напукани пети, направете си вана с лайка и сода за хляб. Водата да бъде топла, но не гореща. Краката се киснат 20-25 минути.

Содата помага да се омекоти кожата, а лайката дезинфекцира раните. Тази рецепта има вариант – ако мазолът е скорошен, във водата сложете само лайка.Добре е процедурата да се усложни и да се направят няколко контрастни вани. Предварително си пригответе отвара от лайка и я охладете, а в друго легенче налейте топла отвара.

Дръжте краката по пет минути в едната и в другата вана. По този начин не само лекувате кожното раздразнение, но и намалявате болката за сметка на тонизиращия ефект.

РЕЦЕПТА 4 за лечение на мазоли

Вижте още интересни материали по темата “Лечение на мазоли”:

  1. Четири изпробвани природни рецепти за лечение на мазоли;
  2. 3 начина да се спасим от мазолите у дома!

Обелете глава кромид лук, разрежете я наполовина и я залейте с оцет. Оставете я на топло за едно денонощие. След това извадете само лука и за кратко налагайте мазола с по един пласт два пъти дневно – сутрин и вечер.

“Фигурин

Принципът на действие е същият, като в предишната рецепта. Оцетната киселина, в която сте накиснали лука, разтваря мазола и обновява кожата. Прилагането на лучените компреси е ефикасно и поради друга причина.

Кромидът съдържа биологично активни вещества, които унищожават болестотворните организми или до голяма степен спира растежа им. Той намалява възпалението на крака, предизвикано от претриването на кожата и мазола. Има обаче едно “но”, което ще предизвика дискомфорт по време на лечението – паренето и щипането от въздействието на лука. А от миризмата се спасявайте сами!

Специфика при лечението на мазоли на краката

Мазолите на крака най-често се образуват на палеца и кутрето. Причината за тях по правило са тесните и неудобни обувки. Местата, подложени на натиск, първоначално се зачервяват и разраняват, след което “обрастват” с груба кожа. Тя лесно се нацепва и възпалява, което създава сериозни здравословни проблеми (ezine.bg). Мазоли могат да се образуват и по ходилата – под основата на палеца, както и в зоната между петата и глезена.

Специфичното при лечението на мазоли на краката е необходимостта от смяна на визията за обувките, които носим. Колкото и да ни се иска да сме в тон с модата, възможно е конструкцията на нашето ходило да не позволява да се чувстваме удобно в някои модели. Освен това при установени наченки на мазол на крака трябва веднага да се заемем с лечението му, ако искаме да си спестим възпаление и трудности при ходенето.

Повечето рецепти за лечение на мазоли са насочени именно към мазолите на краката. Процедурите целят блокиране на възпалението, както и отстраняване на груба кожа.

Мазоли по ръцете – как да се справим с тях

Дайте мнение и Вие тук!

Мазолите по ръцете са характерни за някои професии, свързани с физически натоварвания или постоянно използване на инструменти (blitz.bg). По принцип мазолът е задебелен участък от кожата на място, подложено на натоварване, натиск или триене. Мазоли по ръцете развиват и хората, които усилено се занимават с фитнес или са професионални спортисти – в някои спортове като спортна гимнастика.

Ако мазолът не притеснява “собственика”, не пречи да изпълнява защитната си функция. В повечето случаи обаче вроговената кожа създава проблеми – става болезнена, а при възможни напуквания има условия за инфекции. На всичко отгоре има и мъчителна болка.

Страданията от мазоли по ръцете се облекчават, като се покрие болезненото място с кашица от настърган суров картоф. Намазването с масло от чаено дърво също обезболява и прави роговицата по-податлива на почистване. Не допускайте местата по ръцете ви с мазоли да изсъхват прекалено: периодично облекчавайте задебеления пласт с билкови вани, които позволяват почистване на част от мъртвите пластове клетки.

Използвайте подхранващи кремове, за да възстановите еластичността на зоните с мазоли.

Премахване на мазоли от обувки

мазоли
Мехлемите срещу мазоли разчитат на салициловата киселина

Мазоли от обувки се премахват по описаните по-горе начини. За да избегнете принципно появата на мазоли, трябва да избирате внимателно обувките си. Съветът на ортопедите е да не се носят обувки с токове над 5 см, или поне да не прекарвате дълго време, покачени на подобна височина.

Предпазване от мазоли по ходилата и на петата

Да кажем, че сте решили да носите удобни обувки – но краката ви вече са достатъчно пострадали и има опасност в чувствителните зони на ходилото и петата да ви се образуват мазоли.

Какво да се прави? По този общочовешки проблем очевидно работят много хора, защото в санитарните магазини може да откриете какви ли не предпазни средства, предотвратяващи образуването на мазоли.

От zakrakata.com може да се научи какви видове гел, гумени пръстенчета, меки полустелки и възглавнички съществуват, как да откриете най-подходящия артикул. Идеята във всички тези случаи е да се подпомогне ходилото чрез допълнителна опора, така, че натискът върху болезнените или потенциално уязвими места да не е прекалено голям.

Подобен род артикули имат задачата да изолират кожата от директно притискане в материята на обувката, от протриване и разраняване.

Какви лепенки за мазоли да ползваме?

Най-ефикасните лепенки както за предпазване, така и за премахване на вече образувани мазоли, са от известните фирми Шол и Урго. При тях работи точно изчислената доза салицилова киселина, която разгражда тъканта на мазола при директен контакт, като конструкцията на лепенката пази здравето на прилежащата кожа. Лепенката улеснява отделянето и почистването на вроговената кожа на мазола по безболезнен и безопасен начин.

Има ли специално лекарство за мазоли?

Готовите лекарства, които могат да се открият в аптеките, са мехлеми или лепенки, в които активен компонент е салициловата киселина. Нейното приложение улеснява отделянето на мъртвите рогови клетки от проблемните места (framar.bg). По-възрастните вероятно си спомнят старото мазило “Мазолек”, което може доста успешно да помогне при лечението на мазоли. Мехлемът също съдържа салицилова киселина.

Как да различим мазол от кокоши трън?

лечение на мазоли с лимон
Лимоновият сок се отразява вълшебно на всеки мазол.

Кокоши трън и мазол се различават визуално и по същество. За кокоши трън не бива да се забравя, че това е вид брадавица – причината за появата му е човешкият папилома вирус. Мазолите са резултат от механично въздействие – триене, стягане, натиск. По същество мазолът е вроговен епител.

Премахването на двата вида кожна досада често се предлага в общи напътствия и със сходни средства. Ако един мазол бъде премахнат успешно и се отстрани механичното въздействие върху мястото, където е бил – той никога повече няма да се появи.

При кокошия трън кожното образувание може също да се отстрани успешно. Само че никой не гарантира, че няма да се появи отново, защото чрез външното лечение не въздействаме върху причинителя, т.е. върху папилома вируса.

Първоначално публикувано на:25.08.2008 @ 2:29

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Едно мнение

  1. Kabakchievi kabakchievi

    Kabakchievi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *