прогерия
болестта прогерия

Децата-старци! (прогерия)

52 малчугани по света са поразени от зловещата болест прогерия, или синдром на Хътчинсън-Гилфорд.

Жертвите рядко доживяват до 12-13-годишна възраст. Те се сбръчкват, косите и зъбите им окапват, развиват куп старчески болестиНа 25 септември 1994 г. цяла Франция остава потресена от шокиращо телевизионно предаване. То е по книгата на една майка, озаглавена “Дани – детото, което живееше прекалено бързо”. Зрителите виждат на екрана едно хилаво човече с плешиво и сбръчкано чело, което изглежда на 130 години, но духа торта с 15 свещички. Това е Дани, болното от тайнствената и неизлечима болест прогерия същество. То наистина живя “прекалено бързо” и почина през 1986 г.

Седемгодишната Сара от Инсбрук прилича на баба

“Господи, ридаят родителите на малката Сара. – Защо ни наказваш така? Защо нашето момиченце не се разболя от рак? Тогава би могло да се излекува…”Още 52 деца по света са жертва на коварната болест. Въпреки че най-възрастното от тях е едва на 14 години, смъртта ги дебне. Тя рядко доживяват до 12-13-годишна възраст.

10-годишният Йосиф не се уплаши от смъртта

“Аз скоро ще умра. Знам го със сигурност. И изобщо не старадам. Ние всички ще се озовем там рано или късно”, разсъждава философски 10-годишният Йосиф от Белорусия. Малчуганът е дружал със Сара. Няколко пъти й е ходил на гости със средства, отпуснати от международни благотворителни организации, които се опитват да поддържат морално и материално тези нещастни деца. Йосиф почина по-миналата година, като прошепнал, че иска най-сетне да напусне тялото.

Друго хлапе, засегнато от мистериозния синдром, е 10-годишният Фарид Сайдани от Алжир. Майка му Джамила сподели, че диагнозата му е била поставена изключително трудно. Фарид е бил лекуван при всички светила на френската медицина, но без резултат. Наскоро тя отвела Фарид в САЩ, във фондацията “Съншайн”, където веднъж годишно се събират за по седмица всички деца от цял свят, болни от прогерия. Там родителите контактували със световноизвестни специалисти и обменяли мнения помежду си как да победят ужасното заболяване.

Мухите живеят по-дълго

Дайте мнение и Вие тук!

Прогерията, или синдромът на ХатчинсънГилфорд, е болест със стопроцентов фатален край. Засега няма нито един излекуван. Прогерията поразява бебетата, навършили една година, независимо от техния пол, раса или социален произход. Родителите на всички жертви на зловещия синдром са били абсолютно здрави.

Изведнъж децата започват стремително да стареят и умират като сбръчкани баби и дядовци. Болестта обаче не ги прави слабоумни. Напротив. До последния миг децата старци запазват една невероятна за годините им мъдрост. Коварният синдром започва внезапно – с появата на големи погментни петна по корема. Скоро децата развиват истински старчески болести. Сърцето им започва да сдава багажа, кръвоносните им съдове склерозират, развива се диабет, зъбите и косите им окапват, подкожните тлъстини изчезват…

Костите стават чупливи, а тялото се изгърбва. Заболелите деца загубват интерес към живота. Постоянно мислят и говорят за смъртта, даже си играят на погребение. Най-странното е, че продължават да растат по малко, но никога не надхвърлят 120 см.

Демир бозан за безсъние

Жертвите на прогерията си приличат като близнаци. Засегнатите от синдрома на Хътчинсън-Гилфорд хлапета започват да си приличат като две капки вода. Даже родителите им не могат да ги различат. Превръщат се в нещо като клонинги. Преди пет години в Америка уфолози-изверги даже представиха труп на дете, страдащо от прогерия, за мумия на космически пришелец.

Първата информация за тази зловеща болест се появява преди 100 години. Тя не се предава по наследство. Засега с най-голям успех я изследват генетиците. Те изказаха хипотезата, че гените на заболелите деца изведнъж спират да дават команда на клетките да се делят и те бързо се износват. Започват да стареят неудържимо най-вероятно поради това, че се намаляват крайчетата на ДНК в хромозомите – т.нар. теломери. Тяхната дължина определя колко години ще живее даденият индивид.

Цяр срещу прогерията очакват не само болните деца. Всъщност това е прочутият еликсир на младостта, за който хората започват да бленуват след 40-годишната си възраст. Специалистите сравняват механизма на стареене с часовник, който подлежи на регулировка, тъй като самата природа демонстрира този принцип. Тя ускорява биологичното време при болните от прогерия и го забавя при хората, изпаднали в летаргичен сън. И именно у децата старци се крие тайната на вечната младост.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *