Преддиабет: Симптоми, признаци, стойности
Милиони са в състояние на реддиабет, без да подозират това

Преддиабет – как да го разпознаем?

Милиони хора живеят в състояние на преддиабет и не знаят нищо за това. Ако могат да го разпознаят, те биха могли да се погрижат за здравето си и да не допуснат развитието на същинския диабет.

Диагнозата преддиабет обикновено се поставя на хора с повишени стойности на кръвната захар, обясняват от medikforum.ru. При преддиабет кръвната захар е леко над нормата: достатъчно да се забележи, но все още без да е класически диабетен симптом.

Всъщност хората с преддиабет вече са на самата граница преди началото на тази неизлечима болест, но все още имат шанс да върнат нещата назад. Все пак диагнозата следва да е категорична и да се установи наистина ли е настъпил решителният момент.

Първото, което трябва да се установи при съмнения за преддиабет, е дали всъщност сте в рискова група, дали вас ви заплашва диабет от втори тип. Тук попадат хората с обременена семейна история, водещите заседнал живот и натрупалите наднормено тегло. При много хора с преддиабет освен изброените симптоми се наблюдава също повишено артериално налягане, високи стойности на холестерина, синдром на поликистозните яйчници и сърдечни заболявания.

При гестационния диабет, който може да се развие по време на бременност, състоянието на преддиабет може да се развие непосредствено след раждането. Тревожното е, че повечето жертви на въпросната диагноза дори не подозират какво се случва с тях. Нямат никакви външни признаци – единствената промяна е честото желание за уриниране и хроничната умора.

Застрашените от преддиабет могат сами да разпознаят някои от белезите на това гранично състояние, ако по-внимателно следят промените в тялото си. Така например знак за преддиабет са тъмните ивици по кожата. Възможно е да става дума за Acanthosis nigricans – кожни промени, възникващи внезапно по шията, под мишниците, зад коленете и по пръстовите стави. Състояние на преддиабет нерядко развиват хората, които спят по-малко от 6 часа в денонощие. Още при първите наблюдения с установени промени по кожата трябва да се направи консултация с лекар. Специалистът е наясно как трябва да се действа, за да бъде спряна опасната болест.

Дайте мнение и Вие тук!
преддиабет
Милиони са в състояние на преддиабет, без да подозират това

Вижте непременно и ТОВА:

Диабет. Чимен и др. 20+ билки, лекарства и храни за лечението му. Тип 1 и тип 2

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Vitamin E Podpomaga Nervnata Sistema

Витамин Е – ползи и предозиране

За какво е полезен? Храни с витамин Е. Ампули. Капсули. Цена. Дневна доза и предозиране. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *