Хипертония: 5 причини да вдигате кръвно

Вие може да сте сред хората, които имат хипертония – повишено артериално налягане, без да подозирате за това. Изключително важно е не само да знаете дали имате този проблем, но и да го контролирате, за да не допуснете инфаркт или инсулт.

Ето кои са петте най-чести причини да развиете хипертония, според експертите на medikforum.ru:

1. Средна и напреднала възраст. Хората над 40-те трябва редовно да си мерят кръвното налягане. Сега това е лесно – достатъчно е да си купите от аптеката електронен апарат. Използвайте го! Особено важно е това да се прави от онези, които видимо нямат здравословни проблеми, рядко ходят на лекар и не допускат, че са с хипертония. За жалост тъкмо при тях най-често събитията са фатални.

2. Стил на живот. Заседналият живот и работата в седящо положение, както и храненето със солени продукти са фактори, благоприятни за проява на хипертония. Намерете сили да преодолеете тези стереотипи. Няма да е лесно, но тялото ви ще ви бъде благодарно.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

3. Затлъстяване. Индексът на телесната ви маса е 30 и повече? Вие сте в рисковата група за хипертония. Особено ако силуетът ви е тип “ябълка”, при който излишните килограми се трупат в областта на талията.

4. Семейна обремененост. Ако предшествениците ви в рода са страдали от хипертония, вероятността да ги последвате е много голяма.

5. Съпътстващи болести. Понякога страдащите от диабет, бъбречни заболявания, повишен холестерин или болестни разстройства на щитовидната жлеза се сблъскват и с хипертония. На всичко отгоре част от медикаментите провокират повишаване на артериалното налягане. Това се отнася за нестероидните противовъзпалителни средства, антидепресантите и други.

хипертония, причини

Заседналият живот е сред рисковите фактори за хипертония

Знае се, че диагнозата хипертония поставя в най-висок риск от смърт хората, които са я развили. От хипертония страда почти една трета от населението на планетата – това са над милиард и половина жени и мъже. Все по-често хипертония се открива у млади хора, дори и у деца. Счита се, че “принос” за това има животът в стрес.

Вижте и ТОВА:

Кръвно налягане: Норма по възраст, таблици. Високо и ниско

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *