хипертония, причини за високо кръвно
Заседналият живот е сред рисковите фактори за хипертония

Хипертония: 5 причини да вдигате кръвно

Вие може да сте сред хората, които имат хипертония – повишено артериално налягане, без да подозирате за това. Изключително важно е не само да знаете дали имате този проблем, но и да го контролирате, за да не допуснете инфаркт или инсулт.

Ето кои са петте най-чести причини да развиете хипертония, според експертите на medikforum.ru:

1. Средна и напреднала възраст. Хората над 40-те трябва редовно да си мерят кръвното налягане. Сега това е лесно – достатъчно е да си купите от аптеката електронен апарат. Използвайте го! Особено важно е това да се прави от онези, които видимо нямат здравословни проблеми, рядко ходят на лекар и не допускат, че са с хипертония. За жалост тъкмо при тях най-често събитията са фатални.

2. Стил на живот. Заседналият живот и работата в седящо положение, както и храненето със солени продукти са фактори, благоприятни за проява на хипертония. Намерете сили да преодолеете тези стереотипи. Няма да е лесно, но тялото ви ще ви бъде благодарно.

3. Затлъстяване. Индексът на телесната ви маса е 30 и повече? Вие сте в рисковата група за хипертония. Особено ако силуетът ви е тип “ябълка”, при който излишните килограми се трупат в областта на талията.

4. Семейна обремененост. Ако предшествениците ви в рода са страдали от хипертония, вероятността да ги последвате е много голяма.

5. Съпътстващи болести. Понякога страдащите от диабет, бъбречни заболявания, повишен холестерин или болестни разстройства на щитовидната жлеза се сблъскват и с хипертония. На всичко отгоре част от медикаментите провокират повишаване на артериалното налягане. Това се отнася за нестероидните противовъзпалителни средства, антидепресантите и други.

Дайте мнение и Вие тук!
хипертония, причини
Заседналият живот е сред рисковите фактори за хипертония

Знае се, че диагнозата хипертония поставя в най-висок риск от смърт хората, които са я развили. От хипертония страда почти една трета от населението на планетата – това са над милиард и половина жени и мъже. Все по-често хипертония се открива у млади хора, дори и у деца. Счита се, че “принос” за това има животът в стрес.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2017/03/02/%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B5/

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Какво означава еднократно повръщане при дете?

Еднократно повръщане при дете. Повръщане при деца вечер. Защо жълта течност?

Какво означава еднократно повръщане при дете? На какво се дължи повръщане при деца вечер? Ако …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *