болки в стомаха
При болки в стомаха първа мярка е освобождаването на коремната област от пристягащи дрехи и аксесоари

Имам болки в стомаха – какво ми е?

Болки в стомаха, подуване, киселини – тези проблеми понякога са симптом на сериозно заболяване. Понякога пък причината е пристягащото бельо, което носим от суета.

болки в стомаха
При болки в стомаха първа мярка е освобождаването на коремната област от пристягащи дрехи и аксесоари

Доста често причина за болки в стомаха са дрехите, които носим. Затова гастроентеролозите препоръчват като първа мярка при болки в стомаха – разхлабване и отпускане на всичко, което стяга или притиска. 30 минути преди хранене и два часа след него коремната област трябва да “диша”, да е разхлабена и оставена на спокойствие.

Кои са най-честите причини за болки в стомаха, разкриват от medikforum.ru. Много често болки в стомаха има при бременност, при това не само в началните месеци. Всяко смущение в тази посока трябва да се обсъжда с медицинско лице и да се неутрализира. Друга причина може да е пиенето на вода от водопроводните инсталации. Понякога тази вода вкарва в организма микроби, но също и малки количества дезинфектанти и прашинки от налепите по тръбите.

Смятате ли, че вашите болки в стомаха имат връзка с болните ви зъби? Връзката наистина съществува: болните зъби са източник на токсини, които причиняват в дългосрочен план гастрит или дори язва.
Най-разпространената причина за болки в стомаха е нередовното и нездравословно хранене. Често болките са придружени с киселини, подуване, метеоризъм, тежест в стомаха. Организирайте си деня така, че да не прегладнявате, нито при първа възможност да се тъпчете с каквото ви попадне пред очите. Приготвяйте си от къщи салата и здравословни сандвичи. Гледайте все пак в обедните часове да се заредите с една топла супа.

И недоспиването може да се окаже фактор в разкриването на причините за вашите болки в стомаха. Недоспиването вреди на организма в цялост, включително на стомаха. Спомнете си, че най-доброто време за отморяващ сън са часовете до полунощ. Още една причина за болки в стомаха е стресът. Последиците от преживяваните стресови ситуации се “опредметяват” в киселини и гастрит. Старайте се да не влагате емоции и нерви в събитията наоколо, не ги допускайте близо до сърцето си. Не трупайте болка и напрежения вътре в себе си – споделяйте или ги разреждайте чрез спортни занимания.

Дайте мнение и Вие тук!

Опитайте се да живеете по-динамично: недостигът на движение може да ви причини тежест в стомаха, запек, метеоризъм. При заседнал живот често ще имате болки в стомаха, затова си измислайте причини да ставате от компютъра, да излизате, да се разхождате.

Една причина за болки в стомаха, за която малко се говори: паразитите. Неудобно е да си признаем, че забравяме да мием ръцете или пропускаме да почистим както следва хубавите зеленчуци от пазара. Този проблем не отшумява сам, вземете мерки да се прочистите от “живота” в себе си.

Понякога болки в стомаха има поради дисбактериоза: това е състояние след лечение с антибиотици или хапчета за регулиране на артериалното налягане. Ако има подобна опасност, посъветвайте се с личния си лекар какви витамини и хранителни добавки да вземате, за да възстановите полезната си микрофлора.

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Билка черен оман. Ползи, приложение на корен, противопоказания на зарасличе

Билка черен оман. Ползи, приложение на корен, противопоказания на зарасличе

За какво се използва билката черен оман (зарасличе) и как? За мазане, за пиене. Противопоказания …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!