Разширените вени предизвикват тежки заболявания

“Варикоза” (разширени вени) произлиза от латинското varix, което означава разширяване, издуване.

От варикозно разширени вени страда повече от една трета от възрастното население на планетата.

Това е обусловено от много фактори, основният от които е вертикалното положение на човешкото тяло.

Ако по артериите кръвта тече и се движи леко надолу, от сърцето към крайниците, то вените имат по-тежка роля – налага се кръвта да се изкачва по тях към сърцето, преодолявайки силата на земното притегляне.

Кръвта се движи нагоре по вените, първо, под влияние на свиването на мускулите на крайниците. Мускулите на свой ред притискат меките вени отвън, сякаш изтласкват кръвта от тях. Този механизъм се нарича мускулно-апоневротична помпа. Второ, значение има и “всмукващото” действие на гръдния кош – при дишане в него периодично се създава отрицателно налягане.

Венозният съд отвътре има клапани-джобове, които не позволяват на кръвта да се движи в обратна посока, надолу. Обаче ако клапанният апарат е слаб, действието на мускулно-апоневротичната помпа е неефикасно. Кръвта се отдръпва назад, срещайки се с потоците кръв, които се движат по посока към сърцето.

Налягането във вените се увеличава и те са принудени да изхвърлят (отделят) част от кръвта във вени, разположени най-близо до периферните области на тялото. Тези вени минават най-близо под кожата, мускулната тъкан на техните стени не може да издържи, или по-скоро не успява да поддържа налягането, затова те леко се разширяват. Много пъти сме отбелязвали, че вените не са така еластични и жилави както артерите. Разширените вени не са естетична гледка за краката.

Но де да беше само това. Застоялата кръв в такива вени води до флебит (възпаление на вените), тромбофлебит (възпаление на вените с образуване на тромби в тях), флеботромбоза (тромбоза с по-нататъшно възпаление на вените), незаздравяващ дерматит (възпаление на кожата), трофични язви.

Варикозната болест е по-характерна за жените, чиито вени изпитват голямо натоварване по време на бременност, на раждане, при хормонално пренастройване в различни периоди от живота. Да не говорим за непреодолимото влечение към високи токове. Една трета от страдащите от варикозни вени жени, освен всичко това, са предразположени генетично към това нарушение.

Същността на склеротерапията

По принцип хората се страхуват от всякаква хирургична намеса и всячески се стараят да я избегнат. Когато става дума за варикозно разширени повърхностни вени, хората не искат да им остават белези, затова се опитват да избегнат операцията и да се лекуват с лекарства. Ако обаче предприемат само склеротерапия, ще се постигне чисто козметичен ефект. Сега малко повече за склеротерапията.

Същността на този метод е следната: чрез игла или специален катетър, във вената се впръсква разтвор-склерозант, което предизвиква безмикробно възпаление, при което стените на вените се слепват и зарастват. Вената постепенно се затваря и сякаш “изчезва”, става незабележима. И все пак, по кожата над нея ще останат пигментни петна.

“Фигурин

Освен всичко друго този метод може да се прилага само в начален стадий от болестта при не толкова силно изразено варикозно разширение. С него могат да се лекуват и отделни възли.

Понякога операцията е неизбежна

Ако обаче вените се разширяват и на дължина, издуват се на ширина, и въобще по тях се образуват разклонения, тогава операцията наистина е неизбежна. Когато след склеротерапията се извърши хирургична операция, се налага да се правят повече разрези. Ще посочим пример от медицинската практика.

Млада, трийсетгодишна жена забелязва на бедрото си, от вътрешната му страна, дълбока вена, която при натиск не боли, а на сутринта въобще не се забелязва. Затова тя не є обърнала особено внимание. Но след година подобна вена се появила и на прасците, и то още по-широка. В подобен случай може и трябва да се предприеме операция, защото болестта още не е занемарена.

Ако разширените вени са по-малко, болният може да се размине със склерозанти. Но в конкретния случай, за който говорим, появилите се дълбоки вени, макар и само две, биха причинили само вреда. Те заплашват да предизвикат образуване на тромби и дори на трофична язва на прасците. Наложило се да се привърже увредената вена на мястото, където тя се разминава с дълбоката вена на бедрото, след което да се отстрани.

За целта се наложило да се направят няколко разреза на бедрото и прасеца. Специалистите положили усилия и се справили добре, но все пак на крака на пациентката останали няколко следоперационни белега. Лекарите недоумяват доколко безотговорни към здравето си са жените. Те никога не приемат оперативен метод още при “първия звънец”, както се казва. А първият звънец са няколко разширени вени, но те са достатъчно основание да се третират оперативно.

Жените дори не си правят труда да изтърпят 2-3 инжекции със специален разтвор. Те очакват и се надяват, че всичко ще се нареди някак си. Но чудеса, както всички знаем, рядко се случват. А при разширените вени такива въобще не могат да се очакват. За да се избегне операцията и да се предотврати развитието на болестта, трябва да се обръща внимание на усещанията, характерни за скрития период на развитие на варикозата.

Този скрит период включва болки или тежест в краката, особено след продължително ходене, и носене на тежки чанти. Болките и тежестта в краката се предизвикват от отоци на прасците, което, както знаем, се получава при дълго стоене прав – обикновено то засяга хора с “правостояща” работа. В такъв ранен етап, когато болестта подсказва за себе си само чрез първите симптоми, помагат лечебната гимнастика, масажът, контрастните обливания на краката.

Дайте мнение и Вие тук!

Предимствата на лазерната хирургия

Много неприятно следствие от нелекувана варикоза са продължително незаздравяващите рани и профичните язви на прасците. За това са “виновни” малките, къси вени, които съединяват подкожните венозни съдове на прасците с дълбоките междумускулни вени.Когато при варикозна болест тези малки венички също се разширят, техните клапани престават да се затварят и оттокът на кръвта се нарушава.

Това води до влошаване на тъканната обмяна – подкожната съединителна тъкан отича, кожата губи своята еластичност, пигментира се и потъмнява. Освен това се нарушава подхранването на повърхностния слой на кожата (епидермиса). Неговите клетки загиват и се появяват язви, това е неизбежно и е въпрос само на време.

Какво трябва да се предприеме в този случай

Първо, отстраняването на увредената вена води до загубата на нейната функция, тя става ненужна и дори вредна за организма.

Задълженията на извадената вена се поемат от съседните (за щастие, имаме много повече вени, отколкото артерии, само на прасците всяка от големите артерии се съпровожда с по две вени). И второ: необходимо е чрез отделен разрез да се превързват, а понякога частично да се отстраняват малките венички. Тях специалистите наричат язвоносители. Само тогава болният може да се излекува от варикоза и от язви.

Още един случай от практиката. На жена от африканско племе се извършва операция за лекуване на отдавна разширена повърхност на вените на крака, усложнена с язва над глезена. Но скоро след операцията, извършена по всички медицински правила, частта кожа около язвата се отделила от крака като мъртва кожа. Подобно откъртване, отделяне е възможно, защото при заздравяване организмът се освобождава от мъртвата тъкан. Мястото под отделената кожа бавно се покривало с капки алена кръв – подобно на кратер на вулкан.

В този случай се наложило специалистът да използва асептичен и регенериращ мехлем. Скоро раната зараснала и пациентката се върнала в племето си съвсем здрава, само розово петно напомняло за прекараното заболяване и извършената операция.

Сега вече такива язви се лекуват в продължение на няколко седмици. За прочистване на тяхната повърхност се използва вълнова радиочестотна или лазерна хирургия.

Това води до унищожаване на всички микроби и отстраняване на некротичната тъкан. При това лазерът и радиовълната, за разлика от по-рано прилаганата електрокоагулация, проникват не толкова дълбоко и съответно не травмират тъканите.

Първоначално публикувано на:20.05.2008 @ 13:05

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

крем витасин мнения, или родопско чудо?

Крем Витасин. Мнения, приложение на Мадански крем. Родопско чудо

Мнения за крем Витасин. Мадански крем Витасин или Родопско чудо? Приложение за гъбички по ноктите, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *