поема ли здравната каса тазобедрена става

Поема ли здравната каса разходите по поставянето на коленна и тазобедрена става

Всяко здравноосигурено лице, което се нуждае от смяна на тазобедрена или коленна става, може да го направи в болнично заведение, извършващо тези операции, което има сключен договор с Националната здравноосигурителна каса.

За целта е необходимо направление за хоспитализация.

НЗОК плаща ставата по съответната клинична пътека, както и самата операция по поставянето й.

Заплащането за купуване и поставяне на тазобедрена е 900 лв, а за коленната 2250 лв. Данните може и да са остарели вече.

Ако лекарят поиска сума за доплащане над сумата, която ви отпуска НЗОК, а това е напълно възможно, изисквайте фактура и касова бележка.

Фактурата можете да я подадете с молба, епикриза и лична карта в „Социално подпомагане“ за изплащане на част от сумата.“

Дайте мнение и Вие тук!

Така че надежда има здравната каса да подпомогне лечението на вашата тазобедрена става, остава само да си разиграете картите правилно и нещата би трябвало да се получат!

Споделете и вие своите наблюдения по темата за отношението на Здравната каса към финансирането на операции на тазобедрена става. Имали ли сте случай – вие или ваши близки, да прибегнете до услугите на държавата при лечението на една или друга става? Къде са правили операцията и как е била платена? Кажете ни каквото знаете, защото обратната връзка често пъти се различава от официално подаваната информация! Задайте и своите въпроси, на които, ако сме достатъчно компетентни, ще се опитаме да отговорим. Ако ли пък не, ще позвъним, където трябва, за да съберем нужната информация. Читателите също могат да дават отговори, когато са минали по съответните „пътеки“.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *