какво да правим при прединфарктно състояние
мерки при прединфарктно състояние

Какво да правим при прединфарктно състояние. Симптоми

Какво да правим при прединфарктно състояние най-напред и по-късно. Кои са сигурните симптоми? Мерки при това състояние.

Какво не знаем за така нареченото прединфарктно състояние и за неговите симптоми. Един от популярните ни материали на тема “инфаркт”.

Болестите на сърцето днес не щадят никого. Епидемията от инфаркти, инсулти, сърдечна недостатъчност буквално е връхлетяла целия свят през последните няколко десетилетия.

Дали въобще си задаваме въпроса защо 60 процента от пациентите, получили инфаркт, умират преди да успеят да потърсят лекарска помощ. Около 15-16 на сто от останалите умират няколко денонощия след като са настанени в болницата, а 10 на сто – през първа-та година.

Така че смъртта има доста богата жътва. И България, уви, е сред лидерите по броя на леталните изходи от сърдечносъдови заболявания.

За исхемичната болест на сърцето, тоест за недостатъчното постъпване на кръв в мускула на сърцето се знае отдавна. Това продължава не повече от 20-минутна болка в гърдите.

Болката може да възникне при ходене или при други физически натоварвания и да изчезне в състояние на покой. Пристъпът е внезапен, със силна болка в лявата гръдна клетка, с отражение в лявата ръка.

Предизвиква чувството на страх и на слабост и подсказва за това, че една от артериите на сърцето е лишена от кислород. Значи говорим за стенокардия (гръдна жаба).

Случва се болката изведнъж да “хване” човека в леглото (това се случва обикновено от 3 часа през нощта до 8 сутринта). Това вече е сигнал за прединфарктно състояние.

КАКВО ПРАВИМ ПРИ ТАКИВА ОБСТОЯТЕЛСТВА

Търпеливостта, готовността да понасяме болката, докато можем, е основната грешка на пациентите, които имат късмета да попаднат в болницата. Защото има и такива, които инфарктът убива на място и те просто не се събуждат.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Затова при първите признаци на тъпа болка в гърдите се отива при лекаря или се вика “Бърза помощ”, за да не се налага инфарктът да убива призори.

В КАКВА ВЪЗРАСТ СМЕ ЗАСТРАШЕНИ ОТ СЪРДЕЧЕН УДАР

В последно време инфарктът започна сериозно да “младее”. Вече са известни случаи на юноши или на 10-12-годишни деца с инфаркт. Последният случай е отбелязан в Хасково – преди два месеца инфаркт получи 12-годишно момче.

Сърдечносъдовите заболявания се срещат по-често при мъжете, при това много от получилите инфаркт или застрашени от такъв са млади хора. Жените са защитени от инфаркт поради детеродната си възраст и произвежданите поради това обстоятелство в организма хормони.

Те са застрашени от инфаркт по време на критическата си възраст и след това. Това се дължи на настъпилите в организма им изменения, което сериозно се отразява на сърдечната дейност.

Шансовете на мъжете и на жените, след като навършат 65 години, да получат инфаркт или да доживеят до дълбоки старини, са равни.

ТРЯБВА ДА ОТЧИТАМЕ И ФАКТОРА НАСЛЕДСТВЕНОСТ

Преди няколко години западните учени откриха ген, който отговаря за развитието на инсултите и на инфарктите. Ако някой от семейство умре от инсулт или от инфаркт до 55 години, почти 80 процента са застрашени от същата участ и неговите деца.

КАКВО СЕ ПРАВИ ДО ИДВАНЕТО НА “БЪРЗА ПОМОЩ”

Трябва да се сложи таблетка нитроглицерин под езика на болния и да се постави да легне, но бавно. Рязкото понижаване на кръвното налягане може да доведе до припадък. Ако в момента липсва нитроглицерин, може да се използва бучка захар с половин таблетка аспирин.

Ацетилсалициловата киселина (аспиринът) разрежда кръвта, спира слепването на тромбоцитите и образуването на тромби. Аспиринът не може да предотврати нито хипертонията, нито атеросклерозата, нито исхемичната болест на сърцето, но значително намалява риска от техните усложнения – инфаркт или инсулт.

Затова лекарите често препоръчват аспиринова профилактика на своите пациенти (освен на болните от язва), след като навършат 45 години и състоянието на сърдечносъдовата система рязко се влошава.

При сърдечен пристъп на болния може да се да-де и една лъжичка коняк, който не бива да се гълта, а да се държи в устата до пълното му усвояване. Конякът има свойството да разширява кръвоносните съдове на сърцето.

Също така и 150 г сухо, червено вино може да намали риска от възникването на инсулт или на инфаркт.

КАК ДА ИЗБЕГНЕМ СЪРДЕЧНОСЪДОВИТЕ БОЛЕСТИ

Още през 70-те години на миналия век целият цивилизован свят се зарадва на програмите, които бяха разработени за профилактика на сърдечните заболявания. Много страни наистина постигнаха забележителни успехи. Нивото на смъртност от сърдечносъдови болести във Финландия, Англия, Дания беше намалено от 2,5 до 3 пъти.

Дайте мнение и Вие тук!

В Япония и Франция нивото на смъртността е 7 пъти по-ниско, отколкото в България. Днес хората в нашата страна живеят 20 години по-малко от европейците.

Начинът ни на живот има пряко отношение към този повишен процент смъртност, защото провокира:

  • повишеното ниво на холестерина;
  • хипертонията;
  • наднорменото тегло;
  • пушенето;
  • употребата на алкохол;
  • хиподинамията.

Всяка от изброените позиции подлежи на корекция и затова всеки застрашен може веднага да пристъпи към спасяване на живота си. Но само ако иска…

ПЪТЯТ КЪМ СПАСЕНИЕТО:

Възстановителен период след инфаркт. Връщане на работа

НАМАЛЕТЕ НИВОТО НА ХОЛЕСТЕРИНА

Точно той образува плаки в кръвоносните съдове, което гарантира атеросклерозата. А при това заболяване рискът от инфаркт се увеличава няколко пъти.

СЛЕДЕТЕ ЗА КРЪВНОТО СИ НАЛЯГАНЕ

Хипертонията е особено опасна, защото увеличава риска от кръвоизлив в мозъка или инсулт на главния мозък. Обаче, както показва практиката, половината болни не знаят за своята болест или просто не й обръщат внимание.

Много от тези, които страдат от високо кръвно налягане, се лекуват по свое усмотрение – без да се консултират с лекари, намаляват дозата на приеманите лекарства или ги прекъсват от време на време. Това е голяма грешка.

За да се предпазите от пагубни последствия, просто следете постоянно за кръвното си налягане и го поддържайте 140/90. Тогава вероятността от съдови усложнения в близките десет години ще се намали с около 20 пъти.

ОСВОБОДЕТЕ СЕ ОТ ИЗЛИШНОТО ТЕГЛО

При затлъстяване често се развиват дистрофични изменения в сърдечния мускул, а системата за кръвообращение започва да функционира с повишено натоварване.

Затова излишното тегло трябва да се изхвърли, а преди това се спира консумира-нето на храната, която съдържа холестерин. Става въпрос за: тлъсти меса, салами, кренвирши и др.

Един сандвич с масло и кашкавал или със салам съдържа двудневната порция мазнини. Най-добре е по-често да се яде риба, отколкото месо. Изключително полезни са зелето, морковите, патладжаните, бананите, динята.

И ЗАПОМНЕТЕ:

намаляването само на 10 кг от теглото намалява риска от коронарни заболявания близо 20 пъти.

ПРЕСТАНЕТЕ ДА ПАЛИТЕ ЦИГАРА

Този смъртно опасен навик носи много рискове. Никотинът предизвиква развитието на няколко десетки опасни заболявания, сред които: инсулт, инфаркт, хипертония, рак на белите дробове, гангрена на краката и т. н.

Средната продължителност на живота на пушачите е с 12 години по ниска от тези, които не пушат.

ДВИЖЕТЕ СЕ КОЛКОТО МОЖЕ ПОВЕЧЕ

В живота забравете за следните изкушения: телевизора и чехлите. След като се наспите и закусите, веднага излизайте на чист въздух. Можете да карате колело, да ходите, да плувате, да играете футбол или волейбол, но никога по-малко от 40 минути.Ако имате куража да тренирате постоянно сърдечния си мускул по този начин, значи водите организма си към оздравяване.

Аритмията не е толкова страшна. Дихателна и синусова аритмия

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Невралгични болки в гърдите и гърба. Стягане на нервна почва и др.

Невралгични болки в гърдите и гърба. Стягане в гърдите на нервна почва. В гръдния кош …

Едно мнение

  1. валя димитрова

    При симптоми като замаиване и изтръпване на дясна ръка и крак както и гадене ,това симптоми на прединфарктно състояние ли са .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *