Anti

Противозачатъчни – действие; как да направим избор

Популярните противозачатъчни – важно за принципите им на действие. Има ли значение цената на избраните противозачатъчни; кои са за предпочитане. Бременност и прием на противозачатъчни. Плюсове и минуси на най-популярните продукти. Противозачатъчни и здравословни проблеми. Странични ефекти и противопоказания

Противозачатъчни: сред всички средства от целия спектър на съвременните контрацептиви, хормоналните таблетки за предпазване от бременност заемат челна позиция по търсене.

За жалост много жени започват да приемат противозачатъчни самодейно, без консултация с гинеколог – разчитайки на реклами, на интернет и на приятелски съвети. Това може да стане причина за здравословни проблеми в бъдеще; по време на самия прием могат да се проявят странични ефекти или избраният продукт просто да не е подходящ за конкретната жена.
Хубаво е да сме информирани за този продукт, но ако предстои да вземаме подобни таблетки, не бива да го правим без лекаря. Неговото мнение е решаващо при положение, че е запознат със здравния статус на пациентката си и е наясно от какво точно се нуждае.

Как действат противозачатъчните?

Медицината се развива и предлага избор на противозачатъчни, които стават все по-надеждни и с по-малко странични ефекти. Най-ефективни са таблетките на основата на синтетични полови хормони. Тяхното предимство е в много високата степен на защита от бременност и на отсъствието на странични ефекти. След спирането на такива таблетки хормоналният баланс в женския организъм бързо се възстановява и желаната бременност може да настъпи.

Хормоните оказват въздействие не само върху репродуктивната функция, но също и върху състоянието на кожата, косата и ноктите. Приемът на такъв тип противозачатъчни въздейства цялостно положително върху женския организъм и върху самочувствието на дамите.

Действието на съвременните хормонални противозачатъчни е изразено в потискане на овулацията и структурно изменение на маточната лигавица – така утробата става неспособна да приеме оплодена яйцеклетка, дори тя да е налице. Този ефект се дължи на синтетичните хормони етинилестрадиол и прогестин, активни компоненти в таблетките. Освен това съвременните противозачатъчни предизвикват сгъстяване на секрета в цервикалния канал и това става своеобразна преграда за сперматозоидите.

Противозачатъчни след полов акт

Ако е извършен полов акт без използването на средства, предпазващи от бременност, може да се премине към спешен или “пожарен” вариант на контрацепция. Най-известните и широко използвани таблетки в подобни случаи са ескапел и постинор-дуо.

противозачатъчни
За противозачатъчни питайте лекаря, а не приятелките

Ескапел е продукт, известен също и като “таблетка за следващата сутрин”. Задачата на тази таблетка, чиято цена е около 30 лв, е да предотврати настъпването на бременност. Препоръчително е да се глътне до 12 часа след акта; действа и в рамките на 72 часа – но колкото повече време е изминало след акта, толкова по-малка е вероятността тя да изпълни предназначението си. според фармакологичната характеристика на продукта ефективността на таблетка ескапел, приета до 24 часа след полов акт, е около 95%. Процентът намалява, колкото повече време е изминало и към 72 часа след акта спада до 58%.

Постинор-дуо е противозачатъчно със същия активен компонент – левоноргестрел, и същия принцип на действие. Представлява две таблетки от по 750 микрограма, които се поглъщат една след друга с интервал от 12 часа, общо до 24 часа след незащитен полов акт. Продуктът предотвратява отделянето на яйцеклетка или – при вече отделена – оплождането й. Ефективността на продукта е 84%; може да се разчита на предпазен ефект, ако е приет до 72 часа след събитието. Цената на двойката таблетки е около 26 лв.

Ескапел или постинор-дуо? Понякога факторът време прави този въпрос излишен: вземате това, което намерите. Потребители считат, че все пак ескапел е средството с по-висок процент надеждност. Трябва да се подчертае и това, че продуктите от този род не могат да бъдат редовно средство за контрацепция: ако например вземете два пъти такава таблетка между два цикъла, рискувате да си създадете сериозен хормонален дисбаланс. Препоръките на Световната здравна организация са “пожарните” таблетки да се използват не по-често от четири пъти в годината.

Защита след незащитен секс може да се направи и с обичайните противозачатъчни, но само ако таблетката съдържа не по-малко от 50 микрограма етинилестрадиол и 0.25 милиграма левоноргестрел. Вземат се две таблетки колкото може по-скоро след акта, и още две – след 12 часа.

Противозачатъчни за жени над 35
Демир бозан за безсъние

Преди приема на какъвто и да било продукт противозачатъчни задължително се посъветвайте с гинеколога си. Когато се избират противоцачатъчни са важни и най-дребните нюанси, например възраст на жената, честота на половите актове, общо състояние на организма и брой на партньорите. Най-добре е например младите жени до 35 години, особено ако още не са раждали, да приемат микродозирани контрацептиви, т.е. таблетки с ниско съдържание на хормони, например фемоден.

При жени над 35, причислявани към късния репродуктивен период, водещи редовен полов живот и раждали, са по-подходящи средно дозираните продукти. Те балансират месечния цикъл, предлагайки в същото време надеждна контрацепция.

Хапчетата с високо хормонално съдържание са предназначени за лечение: те се вземат изключително по лекарско предписание. Могат да се назначават в случаите, когато среднодозираните противозачатъчни не вършат работа. Към тази група се отнасят противозачатъчни като хлое, триквилар, марвелон и др.

Така например препаратът триквилар се предлага под формата на дражета; опаковката съдържа и специална схема за прием. Съдържанието на активния компонент във всяко драже е различно; всяко хапче съответства на точно определен ден от менструалния цикъл. Приемът на този продукт може да причини забавяне на цикъла със седмица. Пълната степен на защита продуктът постига след двуседмичен прием – редовно, всеки ден. По тази причина в началния етап от приема трябва да се вземат и други мерки за предпазване от бременност. Този продукт често се препоръчва след аборт или след раждане. Ако се взема по време на кърмене, може да намали лактацията.

Противозачатъчни хапчета без лекарско предписание

Няма специалист, който да насърчи приема на противозачатъчни без компетентни препоръки. За жалост това се практикува – особено от момичета, за които съветите на приятелки са по-авторитетен източник на информация. Истината е, че при избора на противозачатъчни трябва да се оценят редица подробности, за които вече стана дума. Имат значение също килограмите, кръвното налягане, състоянието на черния дроб, стойностите на кръвната захар, показатели на урината и пр. Факт е, че противозачатъчни могат да се купят и без рецепта. Тогава неофициалната препоръка към потребителя е да се избират продукти с ниско съдържание на хормоналния компонент – такива като логест, диане, фемоден и др.

Евтини противозачатъчни

Логест е често използван продукт с ниска цена – около 10 лв за опаковка със стандартните 21 таблетки. Сред по-достъпните противозачатъчни са също триквилар – 12, и жанин – около 14 лв.

Бременност след противозачатъчни
противозачатъчни
Таблетките трябва да се вземат редовно, опаковката – докрай!

Повечето млади жени, които вземат противозачатъчни, все пак планират един ден да ги спрат и да имат дете, дори не едно. Затова въпросът за зачатието след прием на тези хапчета се задава доста често. Дори по-скоро няколко въпроса: колко бързо може да настъпи бременност, какви са шансовете за това, рискове, нюанси и пр. повечето таблетки имат в листовката си забележката, че бременността може да настъпи още след първия цикъл след спирането на приема. Има значение, разбира се, какъв точно продукт приемате. В някои случаи медикаментът се взема само за предпазване, а в други се приема няколко месеца, за да е по-сигурно забременяването след прекратяването на приема.

Действащите компоненти на противозачатъчните потискат функциите на яйчниците и овулацията временно се прекратява. В такова спящо състояние яйчниците могат да се намират дълго време. След отмяната на оралния контрацептив те възстановяват функциите си и често са двойно по-усърдни (именно на този ефект се разчита при лечението на някои форми на безплодие). Терапията в подобни случаи е 2-4 месеца и почти винаги след прекратяването й настъпва бременност. Понякога се налага да се направят няколко такива курса. Ако пък се приложи схемата три месеца с хапчета – два месеца без – после пак три месеца хапчета; това помага да се възстанови овулацията.

Вероятността за забременяване след спиране на противозачатъчните е най-голяма през първите три месеца. Често лекарите препоръчват да се правят паузи при продължителен прием на противозачатъчни, например след година на хапчета – два или три месеца без тях. Овулацията се възстановява толкова по-бавно, колкото по-възрастна е една жена.

Ако бременността не настъпи за година и половина след спирането на хапчетата, може да се наложи стимулация с цел зачатие.

Спиране на противозачатъчни

Спирането на приема след известен период на противозачатъчни обикновено е необходимо в два случая:

  • Първи – пълен отказ от прием на орални контрацептиви;
  • Втори – смяна на противозачатъчните.

В първия случай веднага възниква въпросът кога и как точно да спрем приема на таблетките, за да си спестим неприятните симптоми на отмяната. За да избегнем страничните ефекти или повечето от тях, задължително спазваме три правила:

  •  Не бива да се спират таблетките без консултация с гинеколога;
  • Не бива да се спира приемът, ако в опаковката има таблетки за още няколко дни;
  • Спирането не бива да стане рязко и изведнъж, а чрез преход с по-високи дози хормони – по схема от гинеколога.

Ако по някаква причина просто искате да смените старите противозачатъчни, задължително слушайте какво ще ви каже гинекологът по този въпрос. Никога не го правете самодейно. Дори лекарят не е в състояние винаги и веднага да предвиди как ще реагира организмът на една промяна. Правилно е да се консултирате за смяната със същия лекар, който ви е препоръчал предишния медикамент.

На първо място, трябва да сте наясно, че не можете да правите промяна, без да сте завършили приема на таблетките от досегашната опаковка. Следва да направите това, да изчакате седемдневното прекъсване и съответния цикъл, и едва тогава да започнете новия продукт. Трябва да сте готови за някои последици:

  • Нарушение на месечния цикъл;
  • Маточни кръвоизливи;
  • Забременяване.
Противозачатъчни и кафяво течение

Известно е, че кафяво течение може да се получи като резултат от хормонални нарушения, стрес, както и при смяна на таблетките за контрацепция.

Кафяво течение може да се появи по принцип преди или след менструация. Ако една жена с такъв проблем започне да приема противозачатъчни таблетки, е възможно в първите няколко месеца  да получава подобно зацапване между два цикъла. Ако пък този проблем се проявява след цикъл и се влачи по 6-7 дни, може би става дума за страничен ефект от хапчетата.

В подобни случаи най-правилно е да се направи консултация с гинеколог. Нищо чудно тревогите ви да са напразни и да се касае само за привикване на организма и репродуктивната система към действието на хормоналните таблетки. Може обаче да е налице здравословен проблем – възпаление, ендометриоза, киста и пр.

Видове (марки) противозачатъчни, плюсове, минуси и цени

Хормоналните противозачатъчни са комбинация от етинилестрадион – аналог на естрогена, и прогестаген. В зависимост от вариациите на активните компоненти таблетките могат да са монофазови, дву- и трифазови.

  • При монофазовите противозачатъчни – като регулон, жанин, логест – съдържанието на хормони и съотношението между компонентите не се променя в рамките на един цикъл.
  • При двуфазовите дозата естроген е постоянна, а тази на гестагена се променя в зависимост от фазите на цикъла (фемостон).
  • При трифазовите дозите на хормоните се променят три пъти, в зависимост от фазите на цикъла (три-регол).

По съдържанието си на хормони таблетките могат да са:

  • Микродозирани – като логест; подходящи са за мимичета и жени до 25-годишна възраст, които за първи път вземат противозачатъчни;
  • Нискодозирани – като диане и жанин; препоръчват се и за жени в зряла възраст, включително раждали; също и ако потребителките получават кървене между редовните цикли. Съществува мнение, че този вид таблетки намаляват интензивното окосмяване по нехарактерни места, а също помагат при проблеми като акне и себорея;
  • Високодозираните от типа на три-регол по принцип се изписват при различни здравословни проблеми на репродуктивната система.
Още за Ескапел

Вече коментирахме метода на спешна контрацепция чрез продукта ескапел. Да припомним – той дължи ефекта си на хормона левоноргестрел, вид прогестин. Хормоналният компонент има за задача да блокира отделянето на яйцеклетка или да забави този процес. Той обаче не може да попречи на вече оплодена яйцеклетка да проникне и да се закрепи за стената на матката, т.е. това хапче по условие не прекъсва евентуално настъпила бременност. Не може да въздейства по някакъв начин и върху плода.

  1. Действие, цикъл, кървене. Трябва да е ясно, че ескапел не може да се използва многократно, а приемът на една таблетка не предпазва от бременност при следващ незащитен акт. Препоръчва се три седмици след приема да се направи консултация с гинеколог и да се проследи дали все пак не е настъпила бременност. Освен това консултация е необходима в случаите, когато очакваният следващ цикъл закъснее с пет или повече дни, ако е необичайно кратък или продължителен, с обилно кървене. При някои жени се получават хормонални отклонения, изразени в продължителен период без цикъл или с твърде често кървене.
  2. Странични ефекти. С алкохол. Освен смущенията в цикъла е възможно страничен ефект от приема на ескапел да е гадене и повръщане, болки в гърдите, главоболие, болка ниско в корема, диария, усещане за дискомфорт и умора. Колкото до алкохола – метаболизмът на ескапел се ускорява при комбинация с алкохол, а това не е желателно. Затова – ако сте употребявали спиртна напитка и се нуждаете от хапчето, изчакайте 2-3 часа и го направете тогава. Същата продължителност най-малко трябва да има паузата след прием на ескапел – преди да си налеете чашка за…успокоение.
Още за Постинор дуо

Постинор дуо – продуктът, за който по-рано стана дума, също е средство за експресна контрацепция, най-често след незащитен полов акт. Квалифицира се като алтернативно противозачатъчно в следните случаи: освен след незащитен акт – също и ако защитата се е оказала неефективна, например разкъсване на презерватив, неуспешно прекъсване на полов акт, неправилно боравене с диафрагма, грешно изчислени “безопасни” дни в месечния календар, пропуск при приема на постоянни перорални противозачатъчни, изнасилване.

Постинор дуо не се използва при момичета под 16-годишна възраст; при тежка бъбречна недостатъчност, бременност, редки наследствени заболявания като лактозна недостатъчност, глюкозно-галактозна малабсорбция и пр. неприложим е и при алергични реакции към някоя от съставките.

При заболявания на черния дроб или жлъчката, болест на Крон или кърмене такива таблетки могат да се вземат само с лекарско одобрение.

Оргаметрил

Действието на този медикамент се базира на свойствата на синтетичния хормон линестренол; това е компонент, близък по въздействието си до естествения прогестерон. Въздейства върху  състоянието на маточната лигавица, потиска овулацията и оказва терпевтично въздействие при редица болестни отклонения, свързани с хормонален дисбаланс.

Схема. Приемът на този продукт се назначава от лекар гинеколог по схема, съобразена с естеството на здравословния проблем. Схемата трябва да се спазва стриктно, за да се постигне желаният резултат; понякога терапията продължава с месеци.

  • При предменструален синдром или твърде често кървене – по една таблетка дневно през 14-25 ден от цикъла;
  • При твърде обилно кървене по време на цикъл, кървене извън цикъла – по две таблетки дневно в продължение на 10 дни. През следващите три месеца се вземат по една таблетка от 14 до 25 ден;
  • При аменорея или олигоменорея – първоначално прием на персонално определена доза естроген за 25 дни, като от 15 до 24 ден се взема и по една таблетка оргаметрил;
  • За потискане на овулацията – една таблетка дневно от първия ден на кървенето или по-късно, но не повече от петия ден; приемът е постоянен.

За лечение. При ендометриоза – една или две таблетки дневно за 6 месеца или повече, по лекарска преценка. При карцином на ендометриума лекуващият може да препоръча 6 до 10 таблетки дневно за срок, съобразен със състоянието на пациентката и степента на повлияване. Ргаметрил се използва и за лечение при доброкачествен тумор на млечната жлеза – тогава приемът е по една таблетка дневно от 14 до 25 ден, в продължение на три месеца.

За отлагане на цикъл. За отсрочване на цикъла се гълта по една таблетка дневно, започва се две седмици преди очакваната дата на кървене; така цикълът се отлага с една седмица. Ако започнем приема с цел отлагане само седмица преди съответната дата, дневната доза трябва да се увеличи на две или три таблетки.

Напълняване, странични ефекти. Приемът на оргаметрил може да промени характеристиката на обменните процеси в организма и да причини задържане на течности и отоци, както и увеличаване на телесната маса, т.е. тапълняване. Наблюдават се също понижена толерантност към глюкоза и нарушения на липидния обмен с нарастване на “лошия” холестерол. Сред другите странични ефекти се споменават гадене и повръщане, болки в корема, диария или запек, повишена активност на чернодробните ферменти, главоболие, световъртеж, мигрена, промени в либидото – активиране или отслабване, депресивни състояния, възбуда, повишено потоотделяне, себорея, сърбеж и обриви, и др.

Противозачатъчни хапчета Логест – за и против, странични ефекти

Логест е монофазов контрацептив с активни съставки етинилестрадиол и гестоден. Доста популярен, достъпен – опаковката за един месец е около 9-10 лв. Взема се от първия ден на менструалния цикъл, по една таблетка – винаги по едно и също време, в продължение на 21 дни. Следва прекъсване от 7 дни – по време на тази пауза обикновено на втория или третия ден започва новото кървене. На осмия ден след приема на последната таблетка от опаковката започваме нов блистер; това се прави дори и в случаите, когато кървенето в резултат на първия модул още не е приключило.

  1.  Забременяване и Логест. Ако таблетките не се вземат правилно – всеки ден по едно и също време, контрацептивният ефект отслабва. Най-висок е рискът от забременяване при пропуснати таблетки от начелото и от края на блистера за месец. При забавяне на приема до 12 часа таблетката се взема при първа възможност и сигурността не се нарушава. Има значение дали пропуснатият прием е през първата, втората или третата седмица; ако пропуснатите дни са повече, надеждността на контрацептива намалява прогресивно. Необходима е консултация с гинеколог за начина, по който да продължи приемът, както и допълнителна защита срещу забременяване – например включване и на презерватив. Ако междувременно се разбере, че е настъпила бременност, приемът на логест трябва веднага да се прекрати. Продуктът не се препоръчва по време на кърмене.
  2. Напълняване, кървене. Рискът от увеличаване на теглото, напълняване е реален при приема на противозачатъчни, но не винаги този ефект се реализира. Според специализираните източници логест дава този страничен ефект доста често, при 1 до 10 на сто потребители. Възможно е да се прояви и кървене извън цикъл, като обикновено то характеризира началната фаза от приема, до три месеца от началото и е свързано с хормонална пренастройка на организма. По принцип логест се приема доста добре, подпомага регулирането на цикъла едновременно с реализацията на предпазната си функция; цикълът става по-пестелив и в много случаи се облекчават предменструалният синдром и болките (framar.bg).
  3. Логест или Ясмин? И двата продукта са с ниско съдържание на хормони, така в Ясмин естрогенът е 30 микрограма, а в Логест – 20. Според споделеното във форуми случаите с напълняване от хормонални контрацептиви при Ясмин са по-малко в сравнение с Логест. Цената на Ясмин е по-висока с около 50% в сравнение с тази на логест.
Противозачатъчни Джаз (таблетки, контрацептив)

Джаз е комбиниран еднофазов контрацептив за перорален прием. Предпазният ефект от приема на този продукт е свързан със способността му – при правилен прием – да потиска овулацията и да обездвижва сперматозоидите в зоната на маточната шийка. Освен че предпазва от бременност, джаз нормализира менструалния цикъл, безболява и намалява кръвозагубите. Счита се също, че намалява риска от злокачествени изменения в органи от женската репродуктивна система.

Дайте мнение и Вие тук!

Активните хормонални компоненти в продукта са етинилестрадиол и дроспиренон. Първата съставка е синтетичен естроген, който потиска отделянето на зрели яйцеклетки и променя секрета в зоната на маточната шийка. Действието на този компонент, ако е самостоятелно, причинява странични ефекти от рода на отоци и наднормено тегло.

Дроспиренонът е вид синтетичен прогестин, който неутрализира споменатите странични ефекти и облекчава симптомите на предменструален синдром. Намалява и риска от нежелани признаци като главоболие, раздразнителност, миалгии и пр. съставката упражнява прогестероноподобно въздействие, намалява омазняването на кожата и косата.

Една опаковка джаз може да се набави срещу 19-20 лв. Тя съдържа 28 таблетки, от които 24 са розови и съдържат двата хормона, а четири са бели и са тип плацебо. Всеки ден се приема по една от розовите таблетки и след като свършат, се продължава с белите. Веднага след това, без пауза, започва прием на следващия комплект таблетки.

Фемоден, комбиниран контрацептив

Това е монофазен, ниско дозиран хормонален контрацептив.  Съдържа прогестерона гестоден и естрогена етинилестрадиол. Концентрацията на тази хормонална композиция е постоянна във всички 21 таблетки от един блистер; при редовен прием – едно хапче всеки ден, в един и същи час, продуктът осигурява висока степен на предпазване от бременност. Разбира се – тя не е стопроцентова! След като се приеме последната таблетка следва 7-дневна пауза; обикновено след 2-3 дни започва месечното кървене, което често е по-оскъдно от обичайното. След изтичането на свободния от хапчета интервал трябва да започне приемът на следващата серия от 21 хапчета, дори и кървенето да не е окончателно прекратено.

Цената на една опаковка с един блистер е около 9-10 лв, а опаковка от три може да се купи за 27-28 лв. Продуктът не е подходящ за терапия при жени в менопауза или с чернодробни заболявания; при бъбречно болни е необходима преценка за потенциалния риск.

  1. За лечение.  Приемът на този продукт има и терапевтичен ефект, така че нерядко е използван с лечебна цел. Поради намалената кръвозагуба той е удобно средство за предпазване от анемия; освен това ефект от приема му може да бъде отслабването на менструалните болки. Положително се повлияват и някои болестни състояния, описани от framar.bg – като кисти на яйчниците, инфекции в малкия таз, доброкачествен тумор на гърдата, рак на ендометриума. С лечебна цел медикаментът се приема само по лекарско предписание.
  2. Против забременяване. Фемоден е надежден продукт, въпреки че не предлага стопроцентова гаранция срещу нежелана бременност. Освен това всяко пропускане на прием увеличава риска, като има значение в коя фаза от цикъла се случва то. Ако е пропуснат един прием и в рамките на 12 часа след това пропускът се навакса – няма страшно. Ако обаче е минало повече време, за предпазване трябва да се предприеме бариерна контрацепция в продължение на седем дни (презерватив, диафрагма). През това време продължава и приемът на таблетките по обичайната схема. Пропусната таблетка през втората седмица е по-малко рисков вариант, като задължително се наваксва – дори да се случи да се вземат две таблетки в рамките на 24 часа. Пропуснат прием през третата седмица е с висок риск от забременяване при редовни контакти. Тук има варианти за допълнително осигуряване, например преминаване към следваща серия от 21 хапчета, без да се прави 7-дневна пауза. Задължителна е и консултацията с лекар.
  3. Напълняване, странични ефекти. Трупането на наднормени килограми е един от често споменаваните странични ефекти от приема на тези хапчета. Освен това е възможно да има оплаквания от рода на болки в корема, главоболие, напрежение и болки в гърдите, депресивни състояния. Има информация и за гадене и повръщане, диария, алергични реакции, промени в либидото – намаляване или нарастване и пр. Някои от тези симптоми са преходни за първите два-три месеца от приема на фемоден. При прогресия или непоносимост се търси консултация с личния гинеколог.
Регулон и менструация (цикъл), странични ефекти

Регулон също е съчетание от два хормонални компонента: етинилестрадиол и дезогестрел. Ефектът от въздействието му се изразява в потискане на овулацията. Приемът следва формулата – 21 дни с по хапче на ден, 7 дни без таблетки. На осмия трябва да започне приемът на следващите 21 хормонални противозачатъчни. Продуктът е на цена 20 лв за опаковка от три блистера.

Приемът на регулон предпазва от забременяване, но не и от полово предавани заболявания. Същевременно хормоналният препарат регулира цикъла в посока намаляване на загубата от кръв – което е начин за предотвратяване или лечение на анемия. Намаляват или дори изчезват менструалните болки.

Регулон може да се включва в комплексна терапия на заболявания като инфекции в малкия таз, злокачествени заболявания на яйчниците и матката, тумори на млечната жлеза, извънматочна бременност (framar.bg).

Три-регол таблетки

Три-регол представлява трифазова хормонална таблетка за контрацепция, съдържаща левоноргестрел и етинилестрадиол. Двата хормонални компонента променят съдържанието и пропорцията си, така че в рамките на един цикъл се приемат последователно три типа хапчета – те съответстват на фазите на менструалния цикъл. Цената на една опаковка от три блистера е 17 лв.

Приемът на три-регол предотвратява отделянето на яйцеклетка, променя консистенцията на цервикалния секрет – това блокира придвижването на сперматозоидите, и възпира промените в маточната лигавица, които я подготвят за прием на оплодена яйцеклетка. Продуктът се приема по лекарска препоръка; има ограничения за прилагане при някои заболявания и състояния, които изискват индивидуална оценка на възможните рискове за здравето. Към тях се отнасят алергиите към компоненти на таблетката, тромбоза, инсулт, хипертония, чернодробно заболяване, тежки зрителни смущения, злокачествени заболявания на орган от репродуктивната система.

Съществува статистически потвърден риск от случаи на тромбоза; рискът се повишава с напредването на възрастта; той е по-висок и при жените пушачки. Други утежняващи фактори са хипертония, диабет, болест на Крон и др.

Диане 35

Диане 35 е ниско дозиран хормонален препарат за предпазване от бременност. Съдържа малки дози етинилестрадиол и ципротеронов ацетат.  Съставът на всичките 21 таблетки е постоянен; приема се по една всеки ден, по едно и също време. Продуктът е подходящ за лечение на заболявания, свързани с повишена продукция на андрогени. Цената на опаковката с един блистер от 21 хапчета е около 9 лв; ако си вземете опаковка с три, ще платите не повече от 23-24.

  1. Как се приема против забременяване. Опаковката на таблетките има маркировка, отбелязваща дните от седмицата. Първата таблетка се взема в първия ден на менструалното кървене и следва отбелязаната стрелка. Както и при останалите контрацептивни таблетки, приемът трябва да е редовен, по едно и също време всеки ден – с малко вода. След 21 ден трябва да се направи 7-дневно прекъсване – в рамките му се получава отпадно кървене; дори то да не е приключило окончателно, на осмия ден започва приемът на таблетки от следващия блистер. При стриктно изпълнение на схемата началото и краят на приема ще бъдат винаги в един и същи ден от седмицата. Пропускането на един или повече приеми увеличава риска от забременяване.
  2. Срещу акне. Диане 35 се използва и за лечението на отклонения, свързани с повишена продукция на андрогени или повишена чувствителност към тях. Помага срещу акне, прекалено омазняване на кожата и косата, себорея, прекалено окосмяване по несвойствени части на тялото. Схемата на прием е същата, както при използването на таблетките за контрацепция. За да има траен резултат е необходим прием в продължение на 3-4 месеца.
  3. Странични ефекти, окосмяване, напълняване? Както всеки лекарствен продукт, диане 35 може да причини нежелани странични ефекти – сред най-често срещаните са гадене, коремни болки и болка в гърдите, главоболие, депресивни състояния и увеличаване на теглото. За сериозни, но по-редки отклонения се считат задържането на течности, мигрена, повръщане и диария, намалено либидо, уртикария. Приемът на диане 35 може да увеличи опасността от образуване на съсиреци и запушване на кръвоносни съдове в различни зони и органи на тялото. Не би следвало приемът на този продукт да предизвиква окосмяване.
Марвелон

Марвелон също е ниско дозиран орален контрацептив. Тези противозачатъчни съдържат неголеми дози от два синтетични хормона – дезогестрел, който е вид прогестерон, и естрогена етинилестрадиол. Дозирането е постоянно за всяка от таблетките, които се приемат в 21 последователни дни – т.е. контрацептивът е монофазен. За опаковка от три блистера по 21 таблетки се плаща приблизително 14 лв, което определя достъпността на продукта.

  1. Марвелон, прием и бременност. Продуктът осигурява висока степен на защитеност при правилен прием – всеки ден, в един и същи час в продължение на 21 дни, след което приемът спира за 7 дни. Схемата е позната и от други подобни продукти; познати са и възможните последици при неспазването й. Трябва да се отбележи, че въпреки достъпността на МАРВЕЛОН, приемът му задължително се консултира с лекар. Факт е, че продуктът има някои странични ефекти, които са с висок риск от проява например при пушачки, при употребяващи алкохол, жени с наднормено тегло, хипертонички или споказания за възможен инфаркт/инсулт, диабетички, с чернодробни или жлъчни заболявания, болест на Крон и др. При съмнения за вече настъпила бременност приемът на тези таблетки трябва да се прекрати; задължителна е консултация с гинеколог.
  2. Марвелон при киста. Продуктът е един от оралните контрацептиви, които се препоръчват при лечение на нередовен цикъл и кисти. В много случаи след 2-3-месечен прием кистите изчезват, но успехът на подобна терапия зависи от вида на кистите и от реакциите на самия организъм.
Ясмин

Ясмин е комбиниран контрацептив, който съдържа два хормонални компонента – проспиренон и етинилестрадиол. Хапчето предпазва от забременяване, като блокира овулацията; то предлага висока степен на защита, но не е препоръчително да се взема без консултация с лекар. Има доста случаи, при които ясмин може да причини опасни странични ефекти. По тази причина приемът е ограничен за жени, които са имали инциденти с тромбоза/емболия, хипертония с повишен риск от инфаркт на миокарда или инсулт, диабет, висок холестерол и проблеми с липидния обмен, нарушено кръвосъсирване, тежка мигрена, панкреатит, заболяване на черния дроб, бъбречна недостатъчност, влагалищно кървене с неизяснена причина, алергични реакции към някоя от хормоналните съставки.

  1. Прием, при бременност. Серията от 21 таблетки се взема по познатата схема – всеки ден по една, в един и същи час, с малко вода. Възможно е дори при точно спазване на схемата за прием да настъпи бременност, макар вероятността да е ниска. Ако след изпиването на последното хапче от поредицата 21 не настъпи кървене в рамките на 7 дни, продължете да приемате ясмин от следващия блистер. Ако и след него в седемдневната пауза без хапчета кървене няма, може да е настъпила бременност. Задължително е да се консултирате с гинеколог, преди да започнете прием на трета опаковка от хапчетата. При бременност и кърмене не се препоръчва прием на този продукт.
  2. Странични ефекти. Сред честите странични ефекти се сочат кървене между редовните дни на цикъла, вагинални течения, мигрена, болки в гърдите и депресивни съ стояния, вагинални гъбични инфекции. В по-редки случаи се регистрират промени в артериалното налягане – повишаване или понижаване, задържане на течности, отоци, промяна в телесното тегло, обриви, акне. Най-рядко съобщаваните странични ефекти са алергични реакции, астма, болезнени възловидни образувания по кожата, силен сърбеж. Има повишен риск от образуване на съсиреци и запушване на кръвоносни съдове.
  3. Спиране на Ясмин. Този продукт позволява да се прекъсне приемът във всеки един момент от схемата. Това обаче означава да се премине към друг вид контрацепция – обикновено е препоръчвана бариерната, т.е. презерватив или диафрагма. Както приемът, така и отказът от хормонални контрацептиви трябва да се консултирът със специалист и да са съобразени със здравословното състояние на потребителките.
Други противозачатъчни

Има и други средства и методи за предпазване от нежелана бременност – освен пероралните таблетки с хормонални съставки. За бариерните си струва да се говори отделно – в това число презервативи, диафрагми и пр. От нежелана бременност предпазват и продуктите със спермициди, които се използват локално. Активният компонент в тези таблетки инактивира сперматозоидите и не ги допуска до матката. Същевременно нехормоналните таблетки (глобули, песари) оказват противовъзпалително и антимикробно действие. Те се използват интравагинално – т.е. въвеждат се дълбоко във влагалището преди половия акт.

Пример за такъв продукт е фарматекс (опаковка от 10 вагинални капсули за 13 лв). Капсулата/таблетката се въвежда във влагалището и след пет минути съдържанието й се разтваря, създавайки защитна среда. Действието на продукта продължава четири часа – през това време действа защитата от нежелана бременност. Два часа след акта не трябва да се прави вагинална промивка, а само външна, и то без сапун. При следващ акт се поставя нова капсула.

Опасности от противозачатъчните, рискове

Фармацевтиката е индустрия, бизнес – както всеки отрасъл на икономиката; материалната изгода от реализацията на продукти, които са необходими на жените всеки месец, е баснословна. През последните десетилетия американски учени проведоха поредица изследвания, които достигат до стряскащи изводи за последиците от прием на контрацептивни таблетки от жени, които още не са раждали. Увеличава се рискът от рак на млечната жлеза, на черния дроб, на шийката на матката. Хормоналните таблетки отключват депресии и пристъпи на мигрена, повишават кръвната захар и ускоряват развитието на остеопороза, косопад, патологични пигментации по тялото.

Хормоните, които организмът изработва, са под контрола на висши центрове – хипофизата и хипоталамуса, които са свързани с надбъбречните жлези, щитовидната жлеза и яйчниците. Яйчниците имат точно взаимодействие с целия организъм; матката очаква при всеки цикъл  оплодена яйцеклетка и дори малките дози хормони,  постъпващи отвън, нарушават това крехко взаимодействие.

  1. Противозачатъчни и цигари (тютюнопушене). Не е тайна, че пушенето само по себе си е вредно. В съчетание с противозачатъчните, които съдържат естрогени, вредното въздействие на никотина нараства няколко пъти. Съчетаването на двата фактора увеличава риска от образуване на тромби и запушване на кръвоносни съдове; сщевременно кръвообращението се влошава, особено в периферните зони. При такава тенденция е разумно да се спазват препоръките на специалисти от Световната здравна организация: жените над 35 години, които са пушачки, да не използват естрогеносъдържащи таблетки.
  2. И алкохол. Научно доказано е, че етиловият алкохол сам по себе си не отслабва контрацептивния ефект на противозачатъчните: усвояването на двата типа продукти се случва по различен начин. Т.е. може да се приеме, че алкохолът не вреди на контрацепцията и няма причина приемът на хапчетата да става в условията на сух режим. Същевременно трябва да е ясно, че това не означава редовно да се наливате и да стигате до крайности. Добре е между приема на таблетката и пийването да има три часова пауза. Добре е също да не се пие всеки ден, защото и таблетките, и напитките натоварват черния дроб.
  3. Кървене при прием на противозачатъчни. Статистиката сочи, че всяка втора жена, която взема противозачатъчни таблетки, получава извънменструално кървене. Счита се за нормално в началната фаза на приема, т.е. 2-3 месеца, докато организмът се настрои за променените стойности на хормоналния фон. Ако обаче този неприятен страничен ефект се проявява постоянно, трябва да се обсъди с гинеколога каква може да е причината и да се търси промяна – друг продукт или друг начин за контрацепция (puls.bg).
  4. Липса на цикъл при прием на контрацептиви. С нарушения в менструалния цикъл при използване на орални контрацептиви се сблъскват немалко жени. Както бе казано, през първите два-три месеца от началото на приема са нормални промените като кървене между редовните дати на цикъла, оскъдно кървене или пълната му липса. Ако обаче цикълът липсва по-дълго време, това е повод за консултация с гинеколог. Не е изключено причина за състоянието да е бременност, настъпила след пропусната таблетка. Или пък след прием на две таблетки – веднага след пропуск, за компенсация.
  5. Забременяване след противозачатъчни. Ако една жена, приемаща противозачатъчни таблетки реши да работи за бебе – забременяването може да се случи почти веднага, след като спре хапчетата. При всички случаи трябва първо да се допият таблетките от започнатата опаковка, защото рязкото спиране по средата може да причини хормонален дисбаланс. Най-голям е шансът за бременност през първите три месеца след спирането на приема. Ако това все пак не се случи – не се тревожете, а си направете пълни изследвания. Понякога причината не е в таблетките, а в някакъв здравословен проблем, който може да се неутрализира. Ако желаната бременност все пак не настъпи в рамките на година и половина, обърнете се към специалист по асистирана бременност: може да се нуждаете от стимулация.
  6. Напълнява ли се от противозачатъчни?  Таблетките с високо съдържание на естрогени – от порядъка на 50 микрограма, стимулират задържането на течности и това води до напълняване. При редовен прием на такива таблетки телесното тегло може да нарасне с до пет килограма, без да са променени храненето и начина на живот и физическа активност. Друг ефект на противозачатъчните е активното производство на инсулин, което води до нарастване на апетита и интензивното преобразуване на въглехидратите в мазнини. Решението е в избор на противозачатъчни с ниски дози естрогени, като подходящи се сочат тези с по 20 мкг (puls.bg).
  7. Окосмяване при жените по гърдите. Този тип окосмяване, при което женското тяло обраства на нетипични места – по лицето, гърдите, бедрата, е известен като хирсутизъм . Дължи се на наднормени стойности на мъжките хормони – андрогени, в организма. Според специалистите ако този дисбаланс е в ранна фаза, в лека форма, може да се регулира с по две чаши ментов чай дневно.  Споменатият дисбаланс може да е резултат на лечение с кортикостероиди или пък да е последица от прием на хормонални препарати (!). По този начин са действали някои от старите противозачатъчни таблетки. При тези от новото поколение ефектът е тъкмо обратен, много от тях се използват именно за неутрализиране на андрогенното свръхвъздействие. В подобни случаи решението е в поставянето на точна диагноза; трябва да се реши дали има нужда от оперативно лечение – ако е диагностициран тумор на яйчниците или на надбъбречните жлези. Или приемът на подходящ продукт от типа на хормоналните контрацептиви ще предпазва от нежелана бременност и същевременно ще освободи едно женско тяло от мъжкото окосмяване.

Други начини за контрацепция

Специалистите могат да изброят поне 20 начина за контрацепция (medportal.ru). Сред тях са прекъснатият полов акт, вътрематочна спирала, календарният метод, методът с мерене на базалната температура и т.н. Ето още две възможности:

Препоръчват се гестагенни препарати или хормоналната спирала мирена (тя е снабдена с резервоар, освобождаващ левоноргестрел; цената й е сериозна – около 240 лв). Може да се пробва и импланта имплнон NXT – той е с размерите на кибритена клечка и се въвежда подкожно в ръката. Имплантът отделя постоянно определена доза прогестин, като по този начин се предотвратява овулацията. Имплантът е изчислен да действа до три години.

https://youtu.be/SsdiD7Ot3lY

Източници:

Първоначално публикувано на:08.08.2017 @ 19:18

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Как действат противозачатъчните таблетки – има ли рискове при приемането им

Кога започва действието на противозачатъчните таблетки и как действат те? Много жени се питат как …

2 Мнения

  1. Четох Вашата статия за тези хапчета, но на моя въпрос там няма отговор,
    тъй като от скоро приемам противозачатъчни и мисля, че сгреших..
    Знам, че когато човек взема за пръв път се започва от 1-вия ден на менструалния цикъл, но се случи така, че моя цикъл дойде седмица-две по-рано от обикновено и беше леко, а не както обикновения цикъл, помислих, че е леко кървене между менструалните цикли, тъй като съм чувала и за това и ми се е случвало. Но по погрешка преди няколко дни имах леко кървене и с мисълта, че това е цикъла започнах да пия хапчетата, но на следващия ден нямаше и следа от това. Обясниха ми, че е възможно да се е получило в следствие на последния полов акт… И в крайна сметка сега не знам редно ли е да продължавам да ги пия при положение, че не съм в цикъл? Редно ли е или не?
    Благодаря предварително!

    • Моят съвет е изобщо да не пиеш противозачатъчни!!!!Избери си друг начин за предпазване.Аз пих няколко месеца Линдинет и си натрових черния дроб,при което 7 дена лежах в болница за да ме излекуват.Противозачатъчните таблетки са токсични!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *