Американско изследване сочи, че в прилагането й няма смисъл

Нужна ли е химиотерапията в терминален стадий на рака?

Прилагането на химиотерапия при пациенти с рак в терминален стадий не винаги е оправдано.

В крайна сметка те живеят още няколко седмици или месеци, но качеството на този живот е изключително ниско. В повечето случаи страничните ефекти от химиотерапията причиняват на клетниците допълнителни мъки и те по правило приключват живота си в медицински заведения, “закачени” за различни апарати.

Пациентът трябва да има правото на избор: да приеме химиотерапията или да я откаже, твърдят учените от Dana-Farber Cancer Institut. Такива пациенти рядко могат да обсъждат с лекарите начина, по който ще си тръгнат от живота, коментират от medikforum.ru.
Сред тях има такива, които биха предпочели да издъхнат в собственото си легло, сред близките си хора.

При част от пациентите онколозите преценили, че могат да обяснят какви са шансовете им да продължат живота си благодарение на химиотерапията, и какви са последиците от приложението й.

Доста хора избирали да си спестят тези последни мъки.“Краят на живота, напускането му е много важна и чувствителна тема в разговорите между пациент и лекар”, обяснява ръководителят на изследването Алекси Райт.

Той признава, че много лекари избягват да говорят с пациентите си за това. Особено с по-млади пациенти, които в подобни случаи са склонни да мислят, че щом говори за близка смърт, лекарят вдига ръце от тях. Д-р Райт посочва, че са проучени историите на 386 неизлечимо болни хора.

Дайте мнение и Вие тук!

Химиотерапията избирали най-младите, образовани, материално обезпечени и оптимистично настроени хора.

Всички участници в изследването починали в рамките на четири месеца. Онези от тях, които се отказали от химиотерапията, живели толкова, колкото и преживелите я.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Как да изберем женшен с пчелно млечице.

Пчелно млечице с женшен и др. Мнения, ползи и вреди, противопоказания. На капсули

Как да изберем пчелно млечице. Мнения и противопоказания. Кой женшен с пчелно млечице е добър? …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *