фитнес

5 Невероятни Ползи От Фитнес Тренировките За Вашето Тяло

На всички ни е ясно, че до голямата степен държим личното ни здраве в свои ръце.

И ако сложим настрана генетичната предразположеност към някои заболявания, то аспекти, като адекватно хранене и физическа активност са напълно в наш контрол. Споменавайки физическата активност обаче няма как да не се спрем на така нашумелите фитнес тренировки. Всъщност, тренировките с тежести имат своите ползи, особено в комбинация с аеробни упражнения, като бягане на пътека. Именно затова днес ще се спрем на 5 страхотни ползи от тежките тренировки в залата, а ето ги и тях:

1. Ще Подобрят Вашата Визия

Редовните посещения на фитнеса ще окажат благоприятен ефект върху формата и тонуса на вашето тяло. Без значение дали става дума за намален процент подкожни мазнини или повишена мускулна маса, тялото ви ще придобие други пропорции. Именно фитнес тренировките стоят зад безброй забележителни трансформации на редица хора, като такъв пример е родния продуцент Люси Иларионов, който с помощта на тренировките свали сериозно количество излишни килограми. Естествено, диетата също е сериозен фактор, но фитнеса допълнително подпомага положителната промяна.

2. Ще Подобрят Настроението Ви

Стреса и негативните емоции могат да отключат вратите към редица заболявание. За щастие обаче силовите тренировки могат да ви помогнат в борбата със стреса, благодарение на ендорфините, които се отделят в следствие на изморителните упражнения. Ендорфините или още познати, като “хормони на щастието” имат свойството да предизвикват аналгезия или притъпяване на чувството на болка. И освен това укрепват общото състояние на организма, даже действайки, като натурално средство срещу настинката.

3. Ще Направят Тялото Ви По-Устойчиво На Контузии

Макар и на пръв поглед да звучи може би нелогично, всъщност силовите тренировки ви пазят от неприятни контузии. Това е възможно благодарение на участието на редица сухожилия и връзки, които са в подкрепяща роля на мускулите, които натоварваме в залата. Именно заздравянето на сухожилията и мускулите ще ви направи по-издръжливи и устойчиви на контузии, като спортистите знаят това много добре. Затова и някои спортисти, като футболистите например прекарват не малко време във фитнеса. Изключение естествено не правят и едни от най-добрите играчи, като Кристиано Роналдо и Лео Меси, за чиито отбори всеки може да прави онлайн залагания.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Cristiano Ronaldo (@cristiano) на

Дайте мнение и Вие тук!

4. Ще Засиляват Вашия Метаболизъм

Засилването на метаболизма е едно от нещата, за което вашето тяло ще ви благодари ако започнете да се занимавате с фитнес. Ускорената обмяна на веществата в следствие на силовите тренировки ще подобри общия ви тонус, както и разхода на калории. Самото значение на конкретната тренировка и/или движения в случая не е най-важно, а интензитета. Дори и елитни състезатели, като Люис Хамилтън си признават, че пробват различни методи и подходи за своите тренировки, но по-важно е те да са ефективни, което пък е благоприятни за метаболизма. Още по-интересно е да се отбележи, че тежките тренировки ще поддържат метаболизма ви забързан даже и след приключване на заниманието.

5. Ще Помогнат За Подобряване На Съня Ви

Малко са нещата, които могат да ви помогнат да заспите безпроблемно, като една тежка, изморителна и пълноценна силова тренировка. Макар и непосредствено след тренировка да се чувствате по-скоро в приповдигнато настроение, заради хормоните, които бушуват във вас, то след няколко часа вероятно с радост бихте си легнали. Именно тази приятна умора от фитнес тренировките може да подобри съня ви и да ви помогне да заспите по-лесно.

Снимка: Pixabay

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

6 начина да изгорим излишните калории! (Относително лесни)

Често за фитнес, спорт, упражнения, а още по-малко за отслабване – не ни остава време. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *