ухапване, ужилване пчела, оса

Ухапвания и ужилвания от насекоми

Кръвосмучещите насекоми като комарите пробиват кожата и причиняват ранички. Пчели, оси и стършели вкарват в раната и отровно жило.

Хората реагират по различен начин, като в повечето случаи симптомите отшумяват след ден-два.Алергичната реакция към слюнката или отровата на насекомото води до болка или сърбежи, зачервяване и подуване. Никои хора реагират твърде остро със спазъм на дихателните пътища и шок, като може да се стигне и до смърт. Кърлежите причиняват инфекция (лаймска болеет), а комарите в някои части на света разпространяват малария.

ПРОФИЛАКТИКА.

Кожата трябва да е покрита – носете дълги панталони и дрехи с дълъг ръкав. Поставете предпазни мрежи на прозорците и вратите. За да отблъсквате насекомите, прибавете в чаша вода 5 капки масло от цитронела и намажете откритите части на тялото. Яжте чесън и вземайте като добавка дневна доза витамин В (тиамин) и цинк.

ЛЕЧЕНИЕ

Общи мерки: Дестилат от хамамелис и ментов лосион са ефективни средства за облекчава-не на болка и сърбеж, причинени от ухапвания или ужилвания. Кубче лед, гел от алое вера или сок от кромид също помагат.

Ужилване от пчела: Извадете жило-то на пчелата, като го натиснете отстрани с нокътя на палеца. След това изстискайте отровата.

Ужилване от оса: Намажете мястото с лимонов сок, оцет или чай от канела възможно най-бързо след ужилването.

Ухапване от кърлеж: Ако кърлежът се е впил в кожата, го намажете с олио или вазелин и го отстранете с помощта на пинцети, като го за-въртите леко.

Хомеопатия: Нанесете крем «Нурегсаl» и вземете Apis (при подуване и зачервяване) или Саantharis (ако преобладава парещата болка).

Ароматерапия: При ужилване капвайте върху мястото на всеки час по 1 капка масло от лавандула и чаено дърво.

Дайте мнение и Вие тук!

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

• При съмнение за ухапване от кърлеж, ако сте забелязали кръгло червено петно или обрив, при грипоподобни симптоми или болки в ставите.

Незабавно потърсете лекар, ако:

• Ухапаното или ужиленото място се намира върху лицето, в устата или гърлото

Демир бозан за безсъние

• Имате обрив, задух, гадене или повръщане.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Температура 37

Температура 37. Как да действаме? Възможни причини за субфебрилна температура

ДЕТЕТО ИМА ТЕМПЕРАТУРА? ТОВА ОЩЕ НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ Е БОЛНО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.