Болки в ануса – хемороидите не са най-страшни. Proctalgia fugax

Болките в ануса може да са причинени от различни източници. Интензитетът, силата и местоположението също са различни в зависимост за какво неразположение става дума.

Болка в ануса, подобна на убождане с нож, най-често се дължи на наличието на анални фисури. При някои от пациентите тази болка наподобява на преминаване на стъкло през ануса, като най-отчетливият знак за наличието на фисури е ивиците кръв по тоалетната хартия.

Херпес симплекс най-често предизвиква кратка, но пробождаща болка.

Хемороидите се разпознават по предизвикания от тях дискомфорт и болка, най-вече по време на изхождане.

Пулсиращата болка е ясен знак за наличието на абсцес. Крампите, които се индикират в дълбочина на ануса и траят продължителен период от време, най-често са провокирани от proctalgia fugax.

Постоянната болка около ануса в най-голяма част от случаите е знак за гръбначни проблеми.

Въпреки че хемороидите са едно от най-честите заболявания, които водят до появата на болка в ануса в наши дни, други заболявания могат да предизвикат далеч по-сериозни проблеми.

Дайте мнение и Вие тук!

Става дума за споменатите вече анални фисури и абсцес. Аналните фируси най-често засягат млади хора и жени, които наскоро са родили. Основна предпоставка за появата им е наличието на запек.

При първите признаци за болезненост в областта на ануса добре е да се потърси лекарска помощ, тъй като усложняването на проблема може да доведе до инфекция.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *