01 месечен цикъл на 9 години
011 месечен цикъл на 9 години

Месечен цикъл на 9 години – възможни причини

Какво означава месечен цикъл на 9 години и как да действаме? Нормално ли е?

Все повече от днешните момичета бързат да станат жени и да имат своята менструация.

Какво се случва?

Все по-често в интернет могат бъдат засечени писания на 9 – 10-годишни момичета, които задават въпроса защо все още нямат цикъл.

Голяма част от приятелките им имат, а тяхното тяло защо все още не е съзряло. Никое от тях обаче не обръща внимание на обясненията и съветите, че появата на менструален цикъл при деца на 8 или 9 години се смята за преждевременна.

В някои от случаите, това явление се обяснява като по-ранно съзряване на девойката и навлизане в половоактивна възраст. На практика обаче преждевременната менструация се смята за индикация за наличието на определен здравословен проблем.

Нормално ли е?

02 месечен цикъл на 9 годиниКолкото по-малко е момичето при появата на първото му менструално течение, толкова вероятността от заболяване е по-голяма.

Именно поради тази причина при появата на месечен цикъл преди 10-ата година, задължително следва консултация със специалист, който да определи дали става дума за здравословен проблем, или за ранно съзряване.

По правило за нормална възраст за първа менструация се смята за периода между 10-ата и 14-ата година, традиционно между 11 и 12 години.

След първия цикъл следва период, през който налице са редица отклонения. Те могат да бъдат засечени както по отношение на интервала на месечния цикъл, така и по отношение на времетраенето, интензитета, ритъма, цялостното отражение върху здравето.

Първата поява на менструален цикъл и кървене се нарича менархе. С това можем че е настъпило пълно полово съзряване на момичетата. В тях се извършва процес на овулация и може да настъпи бременност. Най-често кръвотечението започва във възрастта между 11 и 13 години. Но понякога се случва месечният цикъл да започне и по-рано.

Дайте мнение и Вие тук!

Причини за ранна менструация

Това може да се обуслови от фактори, като следните:

 • Забелязва се намаление на яйчниковия резерв
 • Имат проблеми с хормоналния фон
 • Пристъства генетическа предразположеност
 • Проявяват се индивидуални особености на телесната конституция
“Фигурин

Също така немалка роля в това играе начинът на живот, който се поддържа в семейството, правилността и уравновесеността на храненето, а също и физическата активност. Нужно е да кажем, че скоростта, с която става половото съзряване у момичетата е директно свързана със състоянието на главния мозък.

03 месечен цикъл на 9 годиниНа 8 години може да започне месечният цикъл при наличието на някое от следните патологични състояния:

 1. Отклонения в работата на хипофизата
 2. Неправилно функциониране на хипоталамуса
 3. Туморно образувание в една от споменатите две жлези
 4. Фактори по рождение
 5. Нарушено предаване на импулса от кората на главния мозък

На фона на всичко това се осъществява увеличение на отделянето от организма на фоликостимулиращия и лутеинизиращия хормони. Именно тези вещества предизвикват работата на яйчниците, насочена към съзряване на яйцеклетката и началото на овулацията.

Менструални болки без кръвотечение и без цикъл

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

чай от копър и анасон за кърмачки

Анасон – за усилване на кърмата, за регулиране на менструацията

Рецептите на Петър Димков

3 Мнения

 1. Гергана Георгиева

  Дъщеря ми е на 9 години и има зацапване.Възможно ли е да е цикъл?

 2. Айлин Мюмюн

  Дъщеря ми е на 9 1/2 г. има зацапване .Не ли е рано за тази възраст?Претисних се много.Можели ли отговор от вас?

 3. ВАЛЕНТИНА

  ДЪЩЕРЯМИ Е НА 8ГОД.И 10МЕСЕЦА ИМА ЗАЦАПВАНЕ ТЪЙКАТО Е ПО ЕДРИЧКА И ПО РАЗВИТА.НЕ Е ЛИ РАНО ЗА ЗА ТАЗИ ВЪДРАСТ МОЖЕ ЛИ ОТГОВОР ОТ ВАС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.