петък, 3 декември, 2021
солпадеин

Солпадеин, едно сигурно спасение от болка и температура

Солпадеин – какво представлява медикаментът. Възможни приложения при различни заболявания; дозировки и действие при деца и възрастни. Противопоказания и странични ефекти. Какво съдържа; подробности за най-популярните форми на продукта

Солпадeин е ефективен лекарствен продукт с температуропонижаващо и обезболяващо действие. Неговите съставки са парацетамол, кодеин и кофеин.

Парацетамолът смъква повишената температура и упражнява обезболяващ ефект. Кофеинът ободрява е тонизира – неутрализира сънливостта и усещането за умора; подобрява умствената и физическа активност, повишава артериалното налягане при хипотензия. Освен това действието му усилва обезболяващия ефект на парацетамола. Кодеинът също е с аналгетично действие, при това подобрява поносимостта към болки.

Прием и предназначение на солпадеин

Лекарят може да препоръча солпадеин на пациентите си – подрастващи над 12 години и възрастни, при различни болки: невралгии, зъбобол, болки в гърлото, синузит, мигрена и главоболие, мускулни болки, болки в ставите, болки при контузии и радикулит, менструални болки. Лекарството върши работа и при инфекциозно-възпалителни заболявания, в това число простуда и грип.

Дозировка при деца

Солпадеин приемаме перорално след хранене. Таблетките/капсулите се поглъщат цели, с вода, а ефервесцентните таблетки се разтварят предварително, една таблетка в половин чаша вода.

Подрастващи над 16 години могат да вземат по 1-2 таблетки или две капсули три-четири пъти дневно, като се спазва интервал между приемите от минимум 4 часа. еднократният прием не може да е повече от две таблетки или капсули, а максималният им брой за денонощие е 8.

Децата на 12-16 години най-често вземат по една таблетка или капсула 3-4 пъти дневно. Максималният прием за денонощие е 4 таблетки или капсули.

Както децата и подрастващите, така и възрастните, лекувани със солпадеин, не могат да коригират дозите му самоволно. Правилно и безопасно е лекарственият продукт да се приема като температуропонижаващо най-много три денонощия, а като обезболяващо – до пет.

Дозировка за възрастни
солпадеин
Солпадеин смъква температурата и спасява от болката

Дозировката за възрастни е същата, както при подрастващи над 16 години. Т.е. приемът на традиционната форма таблетки или капсули е 1-2 броя до 4 пъти в денонощие, след хранене. Пределната денонощна доза е 8.

При невралгия

Невралгията е болезнено състояние с мъчителни усещания по хода на някакъв нерв. Болката може да е постоянна и пулсираща, или на приливи. Може неочаквано да спре и пак така внезапно да се появи отново. Такива състояния могат да продължат цели седмици или дори месеци. Понякога освен болките в зоната на проблема може да се види зачервяване и оток, случва се кожата да загуби чувствителност – но винаги това се случва в ограничена зона, където е разположен засегнатият нерв. Причина за неприятните усещания най-често е простудата в комбинация с продължителни и големи физически натоварвания. Това води до микротравми в корена на нерва или на целия нервен ствол. Нервните влакна могат да бъдат засегнати също от въздействието на токсини, на тежки метали, при злоупотреба с алкохол и др. Възпалителните заболявания на опорно-двигателния апарат , аномалиите и травмите на гръбнака и ставите също отключват невралгии.

Към факторите, провокиращи неприятните състояния, отнасяме и заболявания от рода на диабет, тумори, заболявания на периферните кръвоносни съдове, атеросклероза – всички те с негативно въздействие върху кръвоснабдяването на нервната тъкан. Приемът на солпадеин в подобни случаи е оправдан, що се отнася до слаба или умерена болка. Медикаментът се взема във вече споменатите дози. По лекарска препоръка би могло да се удължи приемането на разтворими таблетки солпадеин в рамките на 10 дни.

Против зъбобол
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Веднага може да се потвърди, че солпадеин е един от възможните лекарствени продукти за овладяване на симптоматиката при зъбобол. Активна роля в тези случаи играе съставката парацетамол. Лекарството е подходящо в случаите със слаба до умерена болка; по същия начин се използват познати продукти като аналгин, темпалгин, паракофдал, аспирин, панадол. Дори при страдания като тези от зъбобол обаче не бива да се превишават вече споменатите дози на дневния прием. Споменахме, че солпадеин се взема като обезболяващо не повече от пет дни. Но дали е разумно да потискаме зъбобола пет дни, след което отново да страдаме? Нормално е да вземем таблетка или капсула за туширане на болката, докато се доберем до зъболекаря. Обикновено зъбоболът е сигнал, че наистина трябва да го посетим.

След вадене на зъб

Не е задължително винаги да се търси обезболяващо след вадене на зъб; в много случаи остатъчният ефект от локалната упойка е достатъчен и след изчезването му дискомфортът е търпим. Все пак при вадене на зъб е добре да имаме готовност за следоперативно болезнено състояние и да си приготвим таблетки или капсули солпадеин. Нашият медикамент се счита за подходящ с комплексното си действие в случаите с до умерена по интензивност болка. Ако тя се усили, по-добре е да се премине на течен аналгин.

При висока температура

Температуропонижаващият ефект от приема на солпадеин се дължи на съставката парацетамол, както вече споменахме. Не бива да забравяме, че лекарството се приема през интервали най-малко от по 4 часа. Не бива да ги скъсяваме с цел по-бързо смъкване на градусите Ако два-три последователни приема не ни помогнат, може би трябва да преосмислим терапията заедно с лекуващия. По принцип солпадеин се взема като температуропонижаващо не повече от три дни.

При простуда. При синузитни болки
Ефектът от разтворимите таблетки солпадеин се усеща най-бързо

Обикновено при простуда се избират ефервесцентните таблетки солпадеин. Приемането им в тази форма помага по-бързо да се усвоят и подействат. Въздействието е комплексно – понижават температурата и неутрализират всевъзможните болки, присъщи на такива състояния. Приемът е от 3 до 5 дни според повлияването. Възможно е удължаване до 10 дни, но само след консултация с лекар. Първите 1-2 приема могат да бъдат от по две таблетки една след друга, всяка разтворена в половин чаша вода. Не се прилагат при деца под 12 години.

Ефервесцентните таблетки са добър вариант и при синузит с изразена температура и болестна симптоматика – тип до умерени болки. Тридневната терапия може да не даде очаквания резултат от прилагането на солпадеин при болки. Това може да означава, че състоянието има нужда от по-сериозно медикаментозно лечение, допустимо с антибиотици.

При вирусни заболявания

Приемът на солпадеин при вирусни заболявания има комплексно въздействие. Медикаментът – без значение каква е предпочетената форма, въздейства в посока овладяване на симптомите при подобен тип болестни отклонения. Освен температуропонижаващо и обезболяващо действие – помислете си за “разкършените” стави и болките в гърлото при преглъщане – солпадеинът е полезен с тонизиращия си ефект; благодарение на активните му съставки е възможна мобилизация на собствените ъпротивителни сили след отминаването на острата фаза на болестта.

При ревматизъм

Солпадеинът се намесва като спасител при умерени ревматични болки, обикновено за кратък период на обостряне на страданието. Комплексното му въздействие облекчава такива симптоми като постоянна болка, болки в ставите с или без оток, повишена температура, усещане за умора при затруднена сърдечна дейност. Разбира се, продуктът е по-скоро подкрепящо –а ограничен период участие в комплексна терапия; обичайните медикаменти в подобни случаи остават антибиотиците и кортикостероидите.

При болно гърло (възпаление). Фарингит

Неприятните усещания при болно гърло, в това число фарингит, са свързани с протичащия в тази зона възпалителен процес. Както знаем, приемът на солпадеин спасява от болката и от възможното повишение на температурата. Трябва да сме наясно все пак, че обезболяването се дължи на съдържащия се в продукта кодеин. Едва ли всеки потребител е наясно, че кодеинът е “персона” от опиумната група – заедно с морфин, опиум и хероин. Действието му се изразява в потискане на мозъчните центрове, които формират и разпознават усещането за болка. Т.е. лекарството облекчава симптомите, но това не означава, че допринася за лечението. Лечението свързваме по-скоро с противовъзпалителния ефект от приема на парацетамоловата съставка. Да обобщим: при болки в гърлото приемът на солпадеин има смисъл основно за по-лесното понасяне на болестното състояние. Той е добър за кратко като част от комплексно лечение най-мече на простуда с болки в гърлото.

При главоболие, мигрена
солпадеин
Предозирането със солпадеин крие рискове

Честите пристъпи на главоболие и мигрена едва ли могат да намалеят с помощта на солпадеин, но със сигурност по-лесно ще се преживяват. Пак стигаме до въздействието на кодеина като стопер на мозъчния механизъм за усещане на болката. Продуктът е добър за краткотрайно приложение; неслучайно употребата му е ограничена във времето или ако се приема по-дълго, това трябва да става под лекарнки контрол.

При махмурлук

Специалистите в тази материя смятат, че единственото лекарство срещу махмурлук е времето. Това обаче не означава, че трябва пасивно да чакаме нещата да отминат. Трябва да се спасяваме на първо място от главоболието, а солпадеинът върши добра работа в тази посока. Подходящи са разтворимите таблетки от базов тип, в които има кодеин – за действието му вече говорихме. Парацетамолът в таблетката, която изпиваме разтворена в чаша вода, допринася за възстановяването на нарушения воден баланс в организма – подсилва симптоматичната жажда и ние бързаме да си набавим изхвърлената при пиенето течност от тялото. Подходящият избор са таблетките от типа солпадеин плюс.

При болки в мускулите. Растежения, радикулит

Всевъзможните болки в мускулите и ставите, болки в гърба, болки от възпалени нерви, могат да се овладеят краткосрочно с помощта на солпадеин или солпадеин плюс. Изброените състояния изискват точна диагностика и комплексно лечение с медикаменти, подбрани в зависимост от вида на заболяването. Прилагането на солпадеин помага да се овладеят състоянията с болки и влошени двигателни възможности; приложението е краткосрочно в посочваните до момента дози. Естествено, най-бързо действа продуктът под формата на разтворими таблетки.

При менструални болки

Солпадеин е един от медикаментите, препоръчвани като средство срещу менструални болки. Съставките на продукта действат комплексно по описвания по-горе начин. Въздействието според коментари във форумите не е винаги успешно, но в търсене на облекчение не пречи да опитате в показаните дози и срокове.

Съдържание на Solpadeine и действие на съставките

Една таблетка солпадеин – разтворима или стандартна, съдържа 500 мг парацетамол, 30 мг кофеин и 8 мг кодеин. Такова е съдържанието на трите активни компонента и в капсулите. Парацетамолът присъства в най-висока доза и на него основно се дължи обезболяващият и температуропонижаващ ефект. Кодеинът трансформира възприятието за болка и потиска кашличния рефлекс – нещо важно при проблеми с гърлото и кашлица. Кофеинът усилва обезболяващото действие на парацетамола и кодеина, като стимулира и мобилизира централната нервна система. Подобрява усвояването на продукта като цяло и повишава концентрацията на парацетамол и кодеин в главния мозък. Неутрализира тенденцията към депресия, провокирана от усещанията за болка.

Парацетамол

Парацетамолът много бързо и практически напълно се усвоява в стомашно-чревния тракт. В рамките на 15 до 60 минути постига максималната си концентрация в кръвната плазма и действа в продължение на четири часа. Относително равномерно се разпределя в организма, около 30% от компонента се свързват с плазмените протеини. Метаболитите се изхвърлят от организма с урината в рамките на 24 часа. процесите на разлагане протичат в черния дроб, което при високи дози или продължителна употреба може да причини хепатотоксичен ефект. Това е една от причините в пациентските листовки за солпадеин да се подчертава предупреждението за ограничен срок на употреба и спазване на пределно допустимите дневни дози.

Кодеин

Друго предупреждение срещу предозирането е свързано с кодеиновата съставка, която в някои продукти на серията солпадеин е изведена. Кодеинът се усвоява също в кратък срок в органите от стомашно-чревния тракт. След това протича неговата биотрансформация в черния дроб до разпад на метаболитите морфин и норкодеин. Продуктите от метаболитния разпад се извеждат с урината. За кодеина се отнася и условието да не се използват дълго време медикаменти с такава съставка заради ефекта на привикване. Успешното неутрализиране на болката кара не един потребител да посяга дълго време към този продукт, но за постигането на желания ефект той започва да се нуждае от все по-високи дози.

Кофеин

За кофеина знаем, че има тонизиращо действие, намалява сънливостта и усещането за умора. Ако пациентът има проблеми с ниско кръвно и забавен пулс, при комплексното въздействие на солпадеин организмът му ще намери подкрепа в тази посока. Ако обаче един хипертоник се лекува със солпадеин, той трябва да е предупреден за възможно повишение на кръвното или за ускоряване на пулса – т.е. при тази пациентска група предозирането е недопустимо при никакви обстоятелства. Като цяло съставката подпомага изтощения организъм, увеличава издръжливостта му и подкрепя терапевтичните ефекти на останалите две съставки.

мнения, отзиви, коментари, форум

Противопоказания на солпадеин и странични ефекти

Макар да се купува свободно и е достъпен без рецепта в родните аптеки, медикаментът солпадеин си има противопоказания и при лечение с него не бива да забравяме за ограниченията. Ето в какви случаи не бива изобщо да се използва: при органични заболявания на сърдечно-съдовата система (атеросклероза, остър инфаркт на миокарда); при артериална хипертензия; при неутропения, агранулоцитоза, нарушения на сърдечния ритъм от различен тип, анемия, хипокоагулация, бронхиална астма, дихателна недостатъчност, повишено вътречерепно налягане, тревожни разстройства, нарушения на съня, бъбречна недостатъчност в тежка форма, алкохолна интоксикация. Медикаментът не се използва за лечение на деца под 12 години, на  бременни и кърмачки. Заради съдържанието на парацетамол и кодеин не се комбинира с други лекарства, които ги съдържат. Естествено – не се прилага и при алергични реакции към някой от лекарствените компоненти.

  • В някои случаи краткосрочният прием в минималните ефективни дози е допустим под лекарски контрол: например при вирусен хепатит, глаукома, нарушени чревни функции, заболявания на бъбреците и черния дроб, при повишена възбудимост и склонност към припадъци с гърчове, при някои заболявания на кръвта. След оценка на възможните странични ефекти и промяна в интензивността на действиуето би могъл да се комбинира с лекарства против повръщане, трициклични антидепресанти, седативни и сънотворни, при пациенти в напреднала възраст.
Кога може да бъде вреден?

При приема на солпадеин в препоръчваните дози лекарството в общи линии се понася добре. Възможни са алергични реакции под формата на обриви, уртикарии, бронхоспазъм или отоци. Негативен ефект може да се получи, ако се нарушат ограниченията на посочените противопоказания. Особено опасно може да е предозирането или неправомерно дългият прием за състоянието на черния дроб, който е ангажиран с метаболитния разпад на солпадеина. Токсичният ефект при претоварването със солпадеин може да стане причина за хепатит и още по-тежки последици за този важен орган. Другата опасност е свързана с привикването към кодеина при същите условия; в този случай към претоварването на чернодробния метаболизъм се прибавя и потребността от постоянен прием и все по-високи дози на продукта, към който пациентът развива зависимост.

При бременност и кърмене

Общото правило е солпадеин да не се използва при бременност и кърмене. Същевременно пациентските листовки допускат прием на медикамента от кърмачки, но само ако това е позволено от лекар и е за кратко и в минимални дози. Проблемът е, че малки количества от активните компоненти проникват в кърмата и могат да имат негативно въздействие върху бебето. Кодеинът в по-високи дози причинява т.н морфинова токсичност. Тя се изразява в прекомерна сънливост на детето, отслабен сукателен рефлекс, затруднено дишане. При специфично протичане на кодеиновия метаболизъм в майчиния организъм въздействието може да доведе до фатален резултат.

Високите дози солпадеин могат да усилят стимулиращия кофеинов ефект и да се получи свръхвъзбуда и напрежение на сърдечно-съдовата система на мъника.

Дайте мнение и Вие тук!
Максимален период на прием

Стандартните срокове на прием са три дни за обезболяване и 5 дни – при повишена температура. Някои източници сочат прием в рамките на 5-7 до 10 дни по лекарска препоръка, но това не означава автоматично приемане на подобен срок за универсален.

Предозиране, опасности, нежелани ефекти

Приемът на солпадеин в по-високи от лимитираните дози води до негативни последици и за овладяването им е необходима медицинска помощ. Симптоми на предозирането са гадене и повръщане, болка в стомаха, пребледняване на лицето, потискане на апетита и отказ от хранене. Проявяват се също ефекти от рода на безсъние, нарушен сърдечен ритъм, тахикардия.

Ако приемът на по-високи дози от медикамента е системно, още на втория ден се проявяват признаците на чернодробни отклонения – пожълтяване на кожата, болки в горната дясна част на корема, умора. Патологичното поражение на черния дроб може да се развие до чернодробна недостатъчност и дори пациентът да изпадне в кома.

  • Какво се прави при предозиране със солпадеин? Ако това е възможно, още преди идването на медицински екип трябва – по възможност – да се предизвика повръщане. Стомашната промивка е първото нещо, което лекарят ще нареди да се направи в болницата. Пациентът трябва да започне да пие вода на малки глътки, през кратки интервали от време, докато поеме два литра течност. Взема се и активен въглен. В болницата ще решат какви терапевтични мерки са необходими за възстановяването на нормални чернодробни функции,дишане и сърдечна дейност.

За да не се стига до подобни състояния, задължително се спазват някои правила при лечението със солпадеин. Например не се препоръчва прекомерната употреба на силен чай и кафе заради дозите кодеин и кофеин в медикамента. Има риск от усилване на възбуждащото действие и така се получават състояния с безсъние, превъзбуда и сърцебиене.

При продължително лечение, което е допустимо само под лекарски контрол, системно се подлага на контрол периферното кръвоснабдяване. Постоянна е забраната за употреба на алкохол. Споменахме също за риска от развиване на зависимост, тъй като с времето обезболяващото действие на продукта отслабва. Стана дума и за възможните алергични реакции – затова трябва внимателно да се следи за необичайни обриви и дихателни смущения. Установяването им означава незабавно прекратяване на приема и връзка с медицинско лице.

Лечението със солпадеин може да повлияе на концентрацията и точността на реакциите, затова е по-добре по време на приема му да се избягва шофиране и работа с тежки машини.

Взаимодействия с други лекарства

При едновременно прилагане на солпадеин с рифампицин, салицилати, барбитурати и противоепилептични препарати се образуват токсични метаболити на парацетамола, които въздействат негативно на черния дроб.

Съвместната употреба с етанол увеличава риска от хепатотоксични последици – точно по тази причина се подчертава условието за забрана на алкохол при терапии със солпадеин. Ако солпадеин се вземе едновременно с метоклопрамид, това ускорява усвояването на парацетамола. Комбинацията с ерготамин пък усилва усвояването на ерготамина. Има риск от кръвоизливи при съчетаване с антикоагуланти. В по-високи дози кодеинът от лекарството въздейства върху централната нервна система.

Мнения за солпадеин от форуми

Форумите за споделяне на лечение с различни медикаменти коментират и ролята на солпадеин – основно като обезболяващо средство. Потребители признават, че са подходили с резерви към лекарството, основно заради твърде активното му рекламиране по медиите. Впоследствие се оказва, че то наистина върши работа и се разказват случаи с овладян зъбобол и невралгии.

Страховете на някои потребители от кофеина и кодеина в таблетките солпадеин са напразни според други, изпитали ефектите на солпадеина. Тъй като количествата на двата компонента са малки, по-скоро предозирането е опасно не заради тях, а заради по-активно присъстващия парацетамол.

Част от коментарите във форумите засягат комбинирането на солпадеин с други лекарства. Вече знаем, че продуктът е с доста широк кръг на взаимодействията; необходима е конкретика и консултиране с лекар, едва ли форумът – дори в специализирани сайтове – е добро решение в случая. Има и отделни частни въпроси и уточнения от специалисти онлайн, например – че солпадеин не се приема при случаи със задух, но може да се пие едновременно с флебодия при разширени вени.

Не липсват и критични забележки, например за ефекта от варианта на солпадеин без кодеин: потребителите, които са пробвали класическия вариант, са ядосани от липсата на обезболяващ ефект при “олекотения” продукт. Дами от женски форуми пък признават, че не са получили очакваното облекчение при проблеми с болезнен месечен цикъл.

Видове солпадеин на пазара, плюсове и минуси, цена

Представените на нашия пазар продукти солпадеин са капсули и разтворими таблетки. Освен тях производителят предлага също и разтворима версия без кодеин – солпадеин фаст. Установено е, че предпочитан вариант са ефервесцентните таблетки с парацетамол, кофеин и кодеин заради бързия обезболяващ ефект, както и заради по-изразеното действие при наличието на кодеиновата съставка.

Солпадеин ефервесцентни таблетки

Вече споменахме, лекарството се приема след хранене; всяка саблетка се разтваря в половин чаша вода непосредствено преди приема. Припомняме, че дозата за възрастни и подрастващи над 16 години е по 1-2 таблетки до 4 пъти дневно. Между отделните приеми се спазва интервал от 4 часа най-малко. Максималната доза за тази потребителска група е 8 таблетки за 24 часа. Децата на 12-16 години имат “таван” от 4 таблетки, при тях приемът е до 4 пъти по една таблетка. При повишена температура се приема до три дни, а като обезболяващо до 5. възможни са корекции, но само от лекуващия. Цената на този продукт е 7 лв за опаковка от 12 ефервесцентни таблетки.

Solpadeine fast, разтворим

Този вид разтворими таблетки солпадеин се счита за по-лек: съдържанието на една таблетка е 500 мг парацетамол и 65 г кофеин. Липсва кодеин, което позволява по-широката му употреба при някои рискови групи – например бременни и кърмачки. Естествено – по лекарска преценка и под контрол. Приемът за деца над 12 години и възрастни е 1-2 таблетки на 4 часа, но не повече от 8 за 24 часа. Всяка таблетка трябва преди прием да се разтвори в около 100 мл вода. Взема се след хранене; в сила са същите ограничения за срока на прилагане, както при таблетките с кодеин.  Солпадеин фаст няма предлагане в българските аптеки.

Солпадеин на капсули

Всяка капсула солпадеин съдържа 500 мг парацетамол, 8 мг кодеин и 30 мг кофеин. Правилата за прилагането на продукта са същите като при ефервесцентните таблетки. Цената на опаковка от 12 капсули е около 6 лв.

Солпадеин на прахчета?

Няма информация за такава версия на лекарството на родния фармацевтичен пазар.

Заместители на солпадеин, разтворими болкоуспокояващи

Солпадеин не е единственото лекарствено средство за овладяването на слаба – до умерена болка. Лекарственият пазар предлага доста варианти, но кой е най-добрият за нас зависи от конкретния здравословен проблем. Повечето от потребителите сме лаици в тази област и най-разумното е да оставим избора на медика.

Аулин на прахчета

Аулин е нестероидно противовъзпалително средство – може да се купи без рецепта, има го на прахчета или на разтворими таблетки. Приема се разтворен във вода един-два пъти дневно, след хранене. Според пациентската листовка терапевтичният курс с този медикамент е ограничен до 15 дни. Специалистите в повечето случаи обаче препоръчват болкоуспокояващото да се приема за по-кратък срок или само при появата на силна болка. Активният компонент в аулин е нимезулид – 100 мг в доза. Този компонент е доста агресивен по отношение на стомашно-чревния тракт и дихателната система – може да провокира кръвоизливи и затруднения с дишането. Освен това специалистите предупреждават за повишен риск от инфаркт или мозъчен удар. Това е и причината преди лечение с аулин да се консултираме с лекар, който е наясно с общото ни здравословно състояние и възможните противопоказания в конкретния случай. Продуктът е противопоказан при бременност, кърмене, при сърдечна, чернодробна, бъбречна и дихателна недостатъчност. Не се използва за деца под 12 години и в случаи с повишена температура и грип. Цената на една доза аулин е приблизително 80 стотинки до левче.

Парацетамол

Парацетамол е показан за овладяване на лека до умерена болка; има обезболяващ и температуропонижаващ ефект. Това е и един от активните компоненти в коментирания солпадеин – мотивите за използването на парацетамол са аналогични на вече разгледаните дотук. Не се използва при алергични реакции към съставките или от хора с бъбречни и чернодробни заболявания. При лечението на простуда и грип или на други състояния с повишена температура и болка се държи сметка за състава на други медикаменти, които се приемат паралелно – в немалко от тях парацетамолът присъства като активна съставка. При бременност може да се приема в ограничени дози под лекарски контрол; противопоказан е през първите три месеца. Допустим е при кърмене, отново само по лекарска препоръка. Парацетамолът проявява доста нежелани ефекти, особено при продължителен прием или при прием в по-високи дози. Симптоми като гадене и повръщане, изпотяване и общо неразположение сигнализират за проблеми с черния дроб; опасно се натоварват и бъбреците. Медикаментът може да се използва в съответстващи на възрастта дози и за деца над 6 години. Върши работа и е безопасен, ако потребителят се съобрази с противопоказанията и използва минималните ефективни дози за възможно най-кратък срок. Цената на една опаковка от 20 таблетки по 500 мг е около 1.50 лв.

Панадол (разтворим)

Разтворимите таблетки панадол по същество са “близнак” на парацетамола. Една ефервесцентна таблетка панадол съдържа 500 мг парацетамол. Има същите противопоказания и странични ефекти, затова всички предупреждения за разгледаните дотук продукти са валидни и за панадола. Важно е предупреждението да се спазва 4-часова пауза между два приема на разтворената в чаша вода таблетка. Пределната дневна доза е 4 таблетки за възрастни или две – за деца над 6 години (разовата доза за групата 6-12 години е половин таблетка). Деца под 6 години не се лекуват с тази форма. Цената на опаковка от 12 таблетки е около 3 лв.

Нурофен

Нурофенът е представител на група медикаменти с активна съставка ибупрофен. Стандартната таблетка съдържа 200 мг от активното вещество. Нестероидно противовъзпалително, което се препоръчва при състояния с болка, повишена температура и оток. Често е търсено при мускулни болки и болки в ставите, но също при симптомите на простуда и грип. Медикаментът е противопоказан при алергия към ибупрофен, ацетилсалицилова киселина или други нестероидни противовъзпалителни. Не трябва да се използва през последните три месеца от бременността, хипертония, тахикардия, за деца под 12-годишна възраст, при сърдечни заболявания, язва или склонност към кървене в стомашно-чревния тракт, астма. Приемът е 1-2 таблетки като начало, след което по една таблетка на 4 часа – но не повече от 6 за денонощие. Страничните ефекти засягат функциите на стомашно-чревния тракт, дихателната и сърдечно-съдовата система. Продължителен прием във високи дози не се препоръчва заради негативния ефект върху бъбреците и черния дроб. Цената на продукта е 6 лв за 12 таблетки от 200 мг.

Ибупрофен

Ибупрофен е оригиналното нестероидно противовъзпалително, което често е съставка от комбинирани прахчета и таблетки срещу повишена температура и болки. Правилата за приема му са идентични с тези на току що разгледания нурофен. Таблетките от 200 мг постигат в пълнота ефекта си час или два след приема. Не се дава на деца под 12 години; рискова група са пациентите с бъбречни и чернодробни проблеми, астма, проблеми на сърдечно-съдовата система и пр. противопоказан през последните три месеца от бременността; през първи-шести може да се приема предпазливо, под лекарски контрол. Цената на лекарството е три лева за опаковка от 20 таблетки по 200 мг.

Други заместители

Лекарства с подобно действие са ефералган, мовалис, аспетам, алгозон, алка-зелцер, алмирал, амеолин, аркоксия, аналгин, аспетин, афламил, ацефеин, бонартос, вимово, грипостад, долорекс, ибупром, кокстрал, локсимед, нимед и др.

Източници:

http://www.neboleem.net/solpadein.php

http://instrukciya-po-primeneniyu.com/solpadein/

http://instrukciya-otzyvy.ru/689-solpadein-po-primeneniyu-analogi-tabletki-shipuchie-kodein-fast-kapsuly-bol-sostav.html

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasav[email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Какво означава еднократно повръщане при дете?

Еднократно повръщане при дете. Повръщане при деца вечер. Защо жълта течност?

Какво означава еднократно повръщане при дете? На какво се дължи повръщане при деца вечер? Ако …

2 Мнения

  1. Opasno lekarstvo.Samo v kraen slu4ai i to v bolnica da se prilaga,pod lekarski kontrol i otgovornost.-Todorova.

  2. Елена Атанасова - Йорданова

    За пръе път срещам названието на това лекарство за температура и други болки.
    Доволна съм че се регистрирах да получавам абонамента на БГ лекар !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *