аулин при пневмония
При пневмония лекарството аулин се използва като спомагателно средство.

Аулин – първата ни мисъл при болка

В кои случаи да вземем аулин? Решение ли е при зъбобол? При дисменорея. При главоболие. При болки в бъбреците. При мигрена. При ревматоиден артрит. При пневмония. На прах или на таблетки? Фламексин или аулин? А кога е по-добре прост аналгин? Нурофен или аулин? Действие с алкохол. При бременност. При кърмене. Кога е вреден. Странични ефекти.

Все по-често прибягваме до употребяване на обезболяващи медикаменти. При първа необходимост почти веднага се сещаме за един от тях – aулин. Явно има защо. Днес ще ви предоставим най-пълната и изчерпателна информация за аулина в българското уеб пространство.

аулин при главоболие
Най-масово аулин се ползва при главоболие и зъбобол, въпреки че невинаги лекарите биха одобрили това.

В самото начало нека кажем няколко думи за неговата същност. Аулин е болкоуспокояващо средство. То е една от най-известните у нас части на групата, позната под името противовъзпалителни средства с нестероиден характер.

Той е селективен COX-2 инхибитор, като това е причината за голямата му ефективност с минимални прояви на нежелателни медикаментозни реакции върху бъбреците и стомашно-чревния тракт.

Успешно премахва свободните радикали кислород, обуславящи възпалителните процеси. Оказва изключително силно и бързо болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Активното вещество в аулина е Нимезулид (Nimesulide).

Нимезулид е активната съставка и на лекарства като Nimed, Allgone, Biolin, Coxtral, Nimesil, Ameolin, Enetra.

В кои случаи да вземем аулин?

Основните показания на аулин са свързани с болките и възпалението при остра травма и/или болка и възпаление при следоперативна намеса (включително при зъбобол), дисменорея (болезнена менструация – тук аулинът овладява симптомите на болка при цикъл), краткотрайното облекчение на болката при ревматични заболявания, остеоартроза (не е препоръчителен за системна употреба).

Решение ли е при зъбобол?

Както споменахме, аулин е вариант, който е предпочитан в стоматологията. Когато болката е особено дразнеща и силна, не би трябвало да се мъчите и стоически да я изтърпявате. По този начин бихте стресирали организма си. В този случай е възможно да прибегнете до болкоуспокояващи средства като аулин и неговите производни.

Много важно обаче е да внимавате да не предозирате с тях. Задължително прочитайте с повишено внимание какво е написано на листовката и не започвайте самолечения.

Аулин при дисменорея.

аулин пристрастяване зависимост
С аулин трябва да се действа много внимателно, защото може да доведе до пристрастяване и зависимост.

Едно от основните показания на аулин е при облекчението дисменореята. Болезнената менструация е наричана още дисменорея. Това е популярен термин в медицинските учебници и практика, използващ се за менструални крампи.

Това са пулсиращи и тъпи болки долу ниско в корема, преживявани от някои жени по време или преди менструалните кръвотечения. В определени случаи болките са достатъчно мощни, за да са в състояние да нарушат всекидневната женска активност.

“Демир

Менструалните крампи най-често почват около 3 години след началото на менструалния цикъл, но появата им може и да е по-късно. Крампите могат да продължат и през 20-те години на момичето или до момента на раждането, след който постепенно да намаляват по сила или напълно да изчезнат.

Самите симптоми на болезнена менструация се проявяват с пулсиращи тъпи болки ниско в корема, които се излъчват към бедрата и гърба. В редки случаи тези прояви са придружени от повръщане или гадене, изпотяване, редки изпражнения и виене на свят.

Болезнената менструация редуцира качеството на живота на много от жените.

Прилагането на нестероидните противовъзпалителни средства като симптоматично лечение на дисменореята е обосновано от факта, че от проведени клинични тестове върху над 1400 жени, повече от 1000 от които са лекувани с аулин, става ясно, че активността на медикамента за намаляване на болката при дисменорея е по-ефективнa от плацебо и останалите нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) като напроксен, диклофенак и други.

Нещо повече – обявените данни показват, че аулин има способността да проявява по-бързо начално действие в сравнение с останалите НСПВС. Установено е, че симптомите се облекчават още на 15-та до 30-та минута от приемането на продукта аулин.

Аулин при главоболие и мигрена.

Най-разнообразната и най-често срещащата се по вид, причини, протичане, интензивност и локализация болка е главоболието. То рядко се проявява като самостоятелна болест (в такъв случай вече става дума за мигрена).

В повечето случаи главоболието е признак на някое основно заболяване. Макар често да бива употребяван като средство за намаляване на главоболието, главоболието не е част от основните показания на аулина.

Разбира се, в определени частни случаи аулин би могъл да бъде предписан от лекар, когато става дума за главоболие.

Твърде често локализацията, характерът на главоболието, както и неговият начин на протичане, биват определяни от вида на самото заболяване. От всеки десет души един боледува от мигрена.

аулин главоболие мигрена
Аулин се взима само при някои частни случаи при главоболие и то след предписание от лекар.

Мигрената е болезнено, нерядко по-слабо главоболие, което много често може да бъде придружено от чувствителност към светлина, миризма, шумове, повръщане и гадене.

Този вид пулсиращо главоболие в повечето случаи се проявява единствено от определена страна на главата. Не е изключено обаче болката да преминава от едната страна до другата, но би могла да се прояви едновременно и в двете страни.

Мигрената променя химическите вещества в мозъчните кръвоносни съдове,

регистриращи болковите сигнали, които пък от своя страна предизвикват болка в главата и други симптоми.

Необходимо е вашият лекуващ невролог да назначи лечение на мигрена, за да бъде то успешно. Най-често използваните противовъзпалителни лекарства са нестероидните, сред които, разбира се, е и аулинът.

Изборът на лекарство и лечението задължително трябва да бъдат назначавани индивидуално. Освен употребата на аулин, в случай на мигренозен пристъп, изискванията са за абсолютен покой и премахването на редица дразнители, каквито са звуковите и светлинните. Като допълнително средство за преустановяване на пристъпа се употребяват медикаменти, предизвикващи свиването на мозъчните разширени съдове.

Аулин при болки в бъбреците.

Каква е причината да ни болят бъбреците? Бъбречно-каменната болест и най-вече кризисната бъбречна колика, каквато е болковата форма, при която протича самото заболяване, се проявява с оплаквания, граничещи понякога с драматизъм.

Оплакванията варират от остра болка в кръста с дълбаещ характер, в повечето случаи от едната страна, до излъчване в хода на пикочопроводите (уретерите) към областта на половите органи и слабините.

Характерно е също и щипенето и паренето при уриниране, потъмняването на урината, което се дължи на появата на кръв в нея, предизвикано от одраскването на лигавицата, което е причинявано от камъните и острите им ръбове (хематурия).

Лекото повишение на температурата на тялото, изпотяването, подуването на корема, забавянето на пулса, влиянието на позицията на тялото и движението му върху болката, нейното намаляване при слагане на грейка, както и гаденето и повръщането, също са характерни прояви на бъбречната колика.

От първостепенно значение, при наличие на бъбречна колика, е болката да бъде премахната. Понякога ефектът от медикаментите прилагани в кабинетни (амбулаторни) и домашни условия често не е убедителен и за пациента е наложително постъпването му в болница за допълнително лечение.

Извънболнично, при наличие на бъбречна колика, обикновено се прилагат медикаменти от групата на спазмолитиците (Бусколизин, Но-Шпа, Спазмалгон, Папаверин, и др.) и аналгетиците, сред които и аулин. В клинични условия често се прилагат същите лекарства, но чрез венозна инфузия.

Аулин при ревматоиден артрит.

Едно от основните показания на аулин е облекчаване на болката при ревматични заболявания. За съжаление още няма метод на лечение или лекарство, което би могло да достигне до пълно изцеление на ревматоидния артрит.

аулин при ревматоиден артрит
При ревматоиден артрит аулинът има чудесно обезболяващо действие!

Лечението му има няколко задачи – да постигне, а след което и да запази възможно най-добрата функция и форма на ставите. Да помогне против деформирането и унищожаването на ставите, които са засегнати и евентуално да ги коригира, ако все пак такова настъпи. Друга цел на терапията е намаляването на сковаността в ставите, засегнати от артрита.

Следваща задача, разбира се, е и потушаването на болката и възпалението на ставите, предизвикани от заболяването. Основният мотив на терапията е осигуряването на по-добър живот на болния.

Самото лечение е комплексно – лекарства, рехабилитация и физикална терапия. Медикаментозното включва употребата на различни класове медикаменти. В случай, че медикаментозното лечение започне навреме, се осигурява положителна прогноза за пациентите.

Дайте мнение и Вие тук!

Агресивният стил на лечение дава надежда за намаляване на ставното уреждане и за предотвратяване на евентуално инвалидизиране.

Две групи лекарства се прилагат по време на класическото лечение на ревматоидния артрит

– т.нар. първа линия – бързо действащи медикаменти – и втора линия – бавно действащи такива, наричани модифициращи болестната активност.

Първа линия се използва за намаляване на болките и възпалението, а втората линия предизвиква ремисията на болестта и прекъсването на продължаващото повреждане на ставната тъкан и последвалото деформиране.

Именно широкият спектър на споменатите вече лекарствени нестероидни средства против възпаления се включват в областта на медикаментите от първа линия. Те намаляват тъканното възпаление, болката и отока.

По-известните от тях са ибопруфен, етодолак, диклофенак, кетопрофен, както и нимезулид, познат под търговската марка Аулин.

Аулинът спада към по-новата СОХ-2 подгрупа медикаменти, атакуващи само онези молекули на ензимите, отговорни за развитието на възпалението и отбягват изпълняващите полезните функции в човешкия организъм.

Аулин при пневмония.

Вижте и този фундаментален материал за пневмонията:

Пневмонията е възпалително белодробно заболяване. Процесът на възпаление засяга различни по големина участъци на белите дробове – целия лоб, отделни сегменти и лобули, което обуславя това дали пневмонията е лобуларна, сегментна или лобарна.

Факторите, които могат да я причинят, са различни – бактерия, вирус, гъбички. Някои химични агенти, вдишани в газообразното им състояние, също могат да доведат до заболяването.

Лъчевото въздействие също е отговорно за появата на пневмония, но в по-редки случаи.

аулин при пневмония
При пневмония лекарството аулин се използва като спомагателно средство.

Леките форми на възпаление при пневмония се лекуват в домашна обстановка, тежките, разбира се, в стационара. Основната лекарствена терапия се явява приемането на антибактериални препарати (пеницилин, амоксиклав, ампицилин и др.) Къде тук е ролята на аулина?

В качеството си на спомагателни симптоматични лекарствени средства се приемат именно нестероидните противовъзпалителни медикаменти като аспирин, индометацин, нурофен и аулин.

Аулин на прах или на таблетки?

Саше или таблетка, изборът е ваш. На някои хора таблетките им понасят по-добре, при други съдържимото в сашето започва въздействието си по-бързо. Саше аулин съдържа 100 мг. нимезулид, което е активното вещество.

Допълнителните съставки за лесно разтваряне и приемлив вкус са лимонена киселина, течна глюкоза, царевично нишесте, цетомакрогол, портокалова есенция и захароза. Именно заради съдържанието на захароза в гранулите аулин приемането му от диабетици би трябвало да се вземе под особено внимание.

Затова е по-добре такива пациенти да направят консултации с лекуващия си лекар или да се придържат към таблетките, които също съдържат 100 мг. от активно вещество нимезулид.

Фламексин или аулин?

Фламексинът също като аулин принадлежи към нестероидните противовъзпалителни средства с антиревматично действие. Показанията му са свързани с облекчаване на симптоми като болки в ставите и скованост при остеоартрит, ревматизъм на гръбнака и ревматоиден артрит. Той не лекува, само повлиява симптомите и помага, докато продължава приемът.

аулин eva aulin
Шведската актриса Eva Aulin краси това име 🙂

При ревматоиден атрит с най-добър ефект са нестероидните противовъзпалителни средства като диклофнак, аулин и фламексин. За фламексина се счита обаче, че е най-токсичен от всички изброени и че е с вероятно най-често срещащите се прояви на странични ефекти.

А кога е по-добре прост аналгин?

Аулин е по-силен от аналгина в случаите, когато се използват за симптоматично лечение на общите заболявания, за които са предназначени. И двата медикамента успешно потушават от умерени до силни болки при зъбобол, следоперативни и менструални болки.

В листовката на аналгин главоболието присъства като показание, за разлика от тази на аулин, за който в случая мненията са противоречиви. Аналгин е показен и при наличие на повишена температура.

Силата на аулин е в болките с ревматичен характер. Да не пропуснем факта, че аналгин може да се купува и без рецепта, докато за аулин ви е нужна такава.

Нурофен или аулин?

нурофен или аулин
За разлика от аулина, нурофен се дава без хартиеното предписание от лекар.

За нурофен също не ви е нужно хартиеното лекарско предписание. И двата медикамента са еднакво ефикасни при симптоматичното лечение на острата болка. Нурофенът също като аулина облекчава ревматичните болки, зъбобола и болезнената менструация.

Нурофен може да се употребява при главоболие, простуда и грип, както и при повишена температура. Също така, за разлика от аулин, нурофен е позволен при кърмене. В сравнение с нурофен обаче, трябва да знаем, че при аулин имаме повишен риск за чернодробно увреждане при системна употреба.

Действие на аулин в комбинация с алкохол.

По времето на лечението ви с аулин консумирането на алкохол е много непрепоръчително. Това е така, защото комбинацията алкохол – нимезулид сериозно може да увеличи риска от увреждане на черния ви дроб.

Аулин при бременност и при кърмене.

Тъй като достатъчно данни липсват, приложението на аулин не се препоръчва по време на бременността и последващото я кърмене. След шестия месец на бременност е абсолютно забранен, поради съществуващ риск са се удължи времето на кървене при плода и майката.

Противопоказен е и при пациенти под дванадесет годишна възраст.
По време на кърменето най-често препоръчваните медикаменти от тази група са нурофен и парацетамол. Причината – те са с най-добрия профил за безвредност при кърмачки.

Кога аулинът е вреден.

Може би вече знаете, но от известно време аулин се продава само и единствено когато е предписан от медик.

аулин вреден
Европейската агенция по лекарствата препоръчва аулин да се използва като втори вариант, с оглед здравето на черния дроб.

През 2007 г., след съобщения за много тежки, а в определени случаи фатални, прояви на хепатотоксичност в Ирландия, ЕМЕА (Европейска агенция по лекарствата) започва детайлна проверка по въпроса за чернодробната безопасност, свързан с нимезулид.

2 години по-късно след серия от становища по този въпрос разрешенията за употреба на медикаментите с тази съставка са запазени, но с някои промени в листовката.

По-важните от тях – нимезулид и производните му, сред които и аулин, трябва да се предписват единствено като втори избор при лечение след като внимателно е преценен общият риск за всеки пациент индивидуално. Налага се да се използва само най-малката достатъчна доза за ефективно въздействие във възможно най-кратък период.

Най-голямата предлагана опаковка е ограничена до 30 сашета или таблетки. Медикаментът и производните му не бива да се пият с други хепатотоксични вещества едновременно.

Не трябва да се предписва на хора с алкохолна и/или наркотична зависимост. Не се предписва и при повишена температура, както и при грипоподобни състояния.

Странични ефекти на аулина.

Вероятните странични ефекти при употребата на аулин са – болки в корема, повръщане, гадене, диария, запек, язва, кървене от стомашно-чревния тракт, високо кръвно налягане, остър хепатит, отоци, обриви, затруднено дишане, уртикария, световъртеж, умора, чувство на слабост, сънливост, главоболие, пруритус, нарушаване на зрението, увеличение на чернодробните ензими и др.

Разбира се, при добра преценка на лекаря и след прочитането на тази статия, рискът за проявата на гореспоменатите нежелани лекарствени реакции може се доведе до минимум.

Първоначално публикувано на:02.02.2015 @ 11:02

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Cef

Хидроцефалия: възможно ли е лечение?

Какво е хидроцефалия; кога се диагностицира. Може ли да се лекува – практикувани терапии. Какви …

6 Мнения

  1. Няма да забравя. как веднъж бях пила аулин ,сутринта и след обед а вечерта, при ежедневното си бягане, постигнах тройно по-големи резултати.. Бягах като робот, много по-бързо, без признаци на умора или недостиг на въздух.. Това ми се видя много странно и от тогава ( 10 год ) не съм посягала към това силно лекарство.

    • Ако не пия аулин по време на цикъл, ще умра. За щастие само едно пакетче ми е напълно достатъчно и изчезва всичката болка там. Пия по едно пакетче месечно. Някой път се получава така, че болките ми не са толкова силни и го пропускам, стига да преценя. На 23 съм и винаги съм била с болезнен цикъл. За щастие не е обилен както при някои момичета, а е съвсем нормален. Иначе почват болките, студените вълни, настръхвам, студена пот под мишниците, започва да ме тресе, болките с вълнообразен характер утихват и се усилват, чат-пат се задържат и ако трябва да спя….. не мога да заспя. Ако се употребява разумно не виждам причина да се мъчим като неандерталци. Ако пиеш по два дневно е супер много. И друго още – винаги ям, преди да го изпия. Гледам да не е на празен стомах. И ми действа след около 40-50 минути.

  2. Благодарна съм на този който е създал Аулин. И аз го пия един път месечно , заради болки породени от цикъл. Действа още на 15 минута и изобщо не се мъча.

  3. Б.Хаджистоев

    При употреба на Диклак 75 мг получих обриви по цялото тяло. Ако пия аулин пак ли ще се обрина ?

  4. може ли да се използва от асматици със алергия от аспирин?

  5. Интересното при аулина е че в почти цял свят е забранен(от световната здравна организация) , поради тежките странични ефекти, и дори смърт в много от случаите. Но ние си го рекламираме, все едно нищо няма. Иначе и аз съм го ползвал и е изключително ефикасен. Но не прекалявайте с него, особено ако имате проблеми със черния дроб и бъбреците . С тези проблеми фаталния край се увеличава с 60 %

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *