психогенно главоболие
психогенно главоболие от стрес

Главоболие от стрес. Психогенно главоболие. Определяне на точната причина

Много често в ежедневието си чуваме думичката стрес. Какво на практика представлява стресът и как той води до появата на главоболие?

Стресът е състояние, в което психическите и физически изисквания към организма са повишени под въздействието на различни фактори. Тези фактори могат да се появят в резултат на екстремалност в околната среда, физическо пренатоварване, психическо разстройство или болестно състояние. В повечето случаи стресът се съпътства от промяна във функционирането на целия организъм, като изменения се наблюдават както на хормонално, така и на нервно-регулационно ниво.Някои от по-честите ситуации, в които се наблюдава появата на главоболие в резултат на стрес, са:

главоболие от глад – болката се активизира в резултат на мускулно напрежение, понижена кръвна захар или невъзможност на кръвоносните съдове да осъществяват преноса на вещества в организма. Тоз тип главоболие се среща след проведена диета или при нередовно хранене.

главоболие при преумора на очите – в повечето случаи болката се локализира в челната област, пряко свързана с областта на очите.

главоболие след натоварване – цялостното физическо натоварване също може да причини главоболие, което в повечето случаи е свързано с мигрена или кластърно главоболие. Поради това трябва да се избягват резките движения и при необходимост да се посети специалист.

Видовете главоболие, което се индикират след разгръщането на стресова ситуация, пък могат да се обособят в следния вид:

психогенно главоболие – характеризира се с това, че е продължително, всекидневно, отшумява едва след по-продължителна почивка. Появява се в резултат на стрес или напрежение.

хронично ежедневно главоболие – този тип главоболие бива два вида – първично (с продължителност от около 15 дни месечно) и вторично, което е в резултат на други заболявания на мозъка. Често този тип главоболие е последвано от депресивни състония, чувство за тревожност. За него може да се говори при стресови моменти или злоупотреба с медикаменти.

Дайте мнение и Вие тук!

тензионен тип главоболие – най-характерното за този тип главоболие е, че болката е тъпа, постоянна, непулсираща, обхващаща и областта на врата, а усещането за тежест не утихва. Често за лечението на подобно главоболие е необходима сериозен медикаментозен прием.

посттравматично главоболие – при този тип главоболие болката е локализирана, често имитира мигрена, а в много редки случаи се повлиява от лечение. Често се появява в резултат на травми или удари.

Вижте и ТОВА:

Силно главоболие и болки в главата отгоре, отзад (в тила), отляво и др.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

разлика между милгама н и милгама

Какво лекува Милгама Н? Милгама или Невробекс? Или Уримил? Мнения

Разлика между милгама Н и Милгама. Милгама N на ампули. Невробекс или Милгама? Милгама Н …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *