храни богати на желязо

Храни, богати на желязо: вижте най-важните!

Храни, богати на желязо (ТОП 10). Защо желязото е важно за организма, какви са дневните нужди от този елемент. Дефицит на желязо и здравословни проблеми – проследяваме връзката. Медикаменти и продукти за балансиране на желязото в организма. Какво се случва при предозиране

Храни, богати на желязо – кои са те?

Трябва ли отговорът на този въпрос да ни интригува, това важно ли е? Знаем, че на човешкия организъм всекидневно са му необходими постъпления от вещества, които регулират функциите на неговите органи и системи. Така “машината” работи нормално и има условия за поддържане на здравето.
Витамини и микроелементи постъпват в тази “машина” изключително чрез храните – точно по тази причина правилното, балансирано хранене е важна част от здравословния начин на живот. Особено остро се усещат нарушенията на назования баланс, ако на организма не му достига желязо.

Струва си да видим как точно желязото участва в обменните процеси и какво се случва, ако то е в недостиг. А също – как да не допуснем дисбаланси и дефицит, като консумираме храни, богати на желязо.

Кои са най-важните храни, богати на желязо. Топ 10

Храни, богати на желязо има както сред тези от животински произход, така и растителни. Организмът усвоява по-добре желязото от животински продукти, от 15 до 30%; при растителните този процент достига едва до 20. Това е проблем за вегетарианците или за хората, които консумират малко продукти от първата група – затова те трябва да компенсират потенциалния недостиг чрез балансирано меню, в което има достатъчно храни с високо съдържание на витамин С. Това е препоръчително заради способността на този витамин да подобрява усвояването на желязото.

Ето как изглежда една примерна класация, Топ 10 на храните с най-високо съдържание на желязо. С уговорката, че в някои растителни съдържанието може да е по-високо, но заради по-слабото усвояване те отстъпват първите места:

  1. Месо – говеждо, овче, нетлъсто свинско, пуйка и пиле; колкото по-тъмни са червените меса – толкова по-високо е съдържанието на желязо в тях;
  2. Субпродукти – черен дроб, сърце; въпреки високото съдържание на желязо в месото и субпродуктите, медиците не ги препоръчват като главен или единствен източник заради страничните ефекти на протеиновото хранене;
  3. Риба и морски дарове – миди, раци, скариди, риба тон, сардини, червен и черен хайвер;
  4. Яйца – кокоши, от пъдпъдък, от щраус; този продукт е богат не само на желязо, но също на магнезий, витамини и ненаситени мастни киселини;
  5. Зърна, хляб и хлебни изделия – ръж, ечемик, овес, елда, пшенични трици; ориз; тази група въвежда също елементи като мед и кобалт;
  6. Зеленчуци – спанак, карфиол, броколи, цвекло, аспержи; нискокалорични храни, които заедно с желязото снабдяват организма с магнезий, цинк, калций и фосфор;
  7. Бобови храни – леща, фасул – зелен и зрял, грах, нахут; добавяме и царевица;
  8. Плодове – нар, сливи, ябълки, дренки;
  9. Сушени плодове – сини сливи, стафиди, смокини;
  10. Ядки и семена – орехи, кашу, бадеми, фъстъци, шам-фъстъци, всякакви семена.
Ядки, богати на желязо
храни богати на желязо
Ядките също са добро решение за зареждане със желязо

Повечето ядки и семена съдържат достатъчно желязо, за да проявим интерес към тях при планирането на програма за набавяне на недостигащия елемент – или като профилактика. Така например в 100 г шам-фъстък има 4.8 мг желязо, същото количество фъстъци зареждат с 4.6 мг, в бадемите са 4.2, в ядките кашу – 3.8, в орехите 3.6, в кедрвите ядки – 3. сред семената най-богати на желязо са сусамът – 14.6, тиквените семки – 14, и слънчогледът – 6.8.

Усвояване на желязо, усвоимост

Желязото е елемент, който играе важна роля в обменните процеси на човешкия организъм. След като попадне в стомаха като компонент от желязосъдържащи храни, микроелементът се всмуква от стените на тънките черва; попадайки в кръвта, то участва при формирането на хемоглобина. Това е онзи специфичен белтък, който транспортира кислород към всички тъкани. Недостигът на желязосъдържащи продукти в храненето може да провокира и недостиг на хемоглобин, който засегнатият човек ще почувства чрез различни неприятни симптоми.

Защо ни е нужно желязо в организма?

Главната роля на желязото в организма е свързана със стойностите на хемоглобина и транспортирането му до всяка клетка, тъкан или орган. Същевременно то е съставен компонент в стотици ферменти, т.е. изпълнява огромен брой задачи в живия организъм.

Ето как можем да формулираме задачите на желязото:

  • Доставка на кислород до всички клетки и органи;
  • Отговаря за процеса на кръвотворене;
  • Участва при производството на ДНК;
  • Участва в жизнените процеси на всяка клетка;
  • Осигурява енергийния метаболизъм;
  • Поддържа имунната система;
  • Участва в окислително-възстановителни реакции;
  • Гарантира растежа на тялото, формирането на нервните влакна и пр.

И това не е всичко, с което функционално е натоварено желязото. Особено важен е приемът му по време на бременност, тъй като тогава женският организъм изпитва остър дефицит от елемента и е застрашен от сериозни здравословни проблеми.

Какво влияе на неговото усвояване?
храни богати на желязо
Пълноценното усвояване на желязо зависи и от начина, по който храните се съчетават
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Можем да си помислим, че възможните проблеми на един подобен дефицит се решават просто – като се приемат повече храни, богати на желязо. Но всъщност така ли е? Оказва се, че при едновременно приемане с продукти, в които има повече калций, танин и полифеноли, усвояването на желязото е силно затруднено и храните не се използват пълноценно. Така например млечните продукти, които са богати на калций, не само не съдържат желязо, но и могат да попречат на активното му усвояване. Същото се отнася за блюдата, съдържащи много животински мазнини. Понякога, при дефицит на желязо дори се препоръчва ограничаване или дори отказ от млечните продукти. За да не се стига до крайности може просто да се спазват интервали между приема на храните, които са несъвместими по отношение на желязото. Картофите и оризът, яйченият белтък също могат да повлияят върху усвояването на важното желязо.

Ако да речем много обичате силен чай или кафе, по-добре да не ги пиете веднага след хранене: така кофеинът от напитките би попречил на организма да приеме желязото и от най-правилно избраните храни. Същото се отнася и до любимата на милиони кока-кола: изобщо не се увличайте по тази сладост, ако имате проблеми с желязото. По-добре я заменете с шипков чай или отвара, компот от сушени плодове или друга полезна напитка.
Същевременно има много храни, чийто състав подпомага пълноценното усвояване на желязо. Така например вегетарианците са наясно, че техните попълнения на елемента ще са по-успешни, ако в менюто им от растителни продукти има повече с високо съдържание на витамин С. Два пъти нараства усвояването на желязо например, ако се наблегне на цитрусови пресни сокове, чушки, лук, броколи, зелени листни зеленчуци, кисело зеле, ягоди. Благотворно влияе върху усвояването на желязо храната, богата на витамини от В-групата, фолиева киселина и ниацин, както и елементи като мед, кобалт и манган.

Разновидности: Хемно и нехемно желязо. Видове храни

При усвояването на храни, съдържащи желязо, организмът преобразува постъпленията в една от формите – хемно или нехемно (хелатно) желязо.

  • Хемното желязо е комплекс от железни йони и кофактори; извличани са от животинските храни и се усвояват максимално пълно и лесно. Хемно е желязото, свързано с хемоглобина.
  • Нехемното желязо се набавя от растителните белтъчини, сол и захар. Забелязано е, че при прием на тези продукти едновременно с месо, усвояването на хелатната разновидност нараства.

Изобщо съчетаването на храните има много важна роля за създаването на условия, при които усвояването на нехемното желязо може да се увеличи. Така например порция спанак гарантира 2% усвояемост на елемента. Но ако след това изпием чаша портокалов сок, този процент ще нарасне пет пъти!

Дневна нужда от желязо и норма за възрастни и за деца

В зрелия човешки организъм има около 4 г желязо. За да не се допусне състояние на железен дефицит с всички произтичащи от това вреди за здравето, един възрастен мъж трябва да потребява около 8 мг за денонощие, а една жена – от 18 до 20. За децата до 13 години са необходими 7-10 мг, за юношите – 11 мг за момчета и 15 за момичета. При бременност потреблението е не по-малко от 27 мг дневно, необходими и за нормалното развитие на плода. Описаното потребление осигурява усвояването на баланс и достатъчен процент на усвояване при разходните норми за всяка възрастова група. Те са както следва: за новородени около 0.5 до 1.5 мг дневно, за деца до 1 мг, за подрастващи до 2 мг, при жени и мъже – до 1, при бременни до 5.

При жените дефицитът на желязо често е свързан с нискокалорийните диети. При обща калорийност на дневния рацион от 1 000 килокалории в организма постъпват до 8 микрограма желязо – твърде ниско в сравнение с нормата. Освен това в предпочитани диетични продукти като йогурт и извара желязо просто няма. Трябва да се отбележи, че в рамките на едно денонощие организмът губи естествено до един микрограм от елемента. Загубите са свързани с излющване на епителни клетки, потене, месечен цикъл, скрити кръвоизливи в стомашно-чревния тракт. При бременност запасите от желязо се изразходват за образуването на плацента, на еритроцити на плода, за други потребности на женския организъм.

храни богати на желязо
Желязото от месото и месните продукти се усвоява най-лесно

По-високи са потребностите и на пушачите. При тах дефицитът и анемията се разпознават по-сложно. Работата е там, че моноокисите на въглерода от цигарения дим се съединяват с хемоглобина и го преобразуват в особена форма, неспособна да насища клетките с кислород. Организмът като че ли разполага с хемоглобин в нормата, но пълноценното кислородно хранене е невъзможно.

Референтни стойности и граници

Общото количество желязо в организма е разпределено основно в хемоглобина, по-малки количества резервно желязо в черния дроб и далака, ензимно и серумно. При кръвни анализи се отчитат няколко основни показателя, като получените стойности се сравняват с нормата или референтните показатели за конкретната лаборатория. Различията в референтните стойности са свързани с условията на изследване – технологии, апаратура, реактиви и пр.

Най-често коментирани са изследванията за серумно желязо с норми, както следва по пол и възраст:

  • За мъже – от 12.5 до 31.3 микромола на литър;
  • За жени – от 8.9 до 26.8 микромола на литър;
  • За деца – от 9 до 21.5 микромола на литър.
Изследване на феритин

Феритинът е сложен белтъчен комплекс – желязопротеид, който изпълнява ролята на основно вътреклетъчно депо на желязото при човека и животните. Структурата му според научното определение е представена от протеина апоферитин и атом на тривалентно желязо в състава на фосфатен хидроксид. Една молакула феритин може да съдържа до 4000-5000 атома желязо. Съдържа се практически във всички тъкани и органи и може да бъде донор на желязо за клетките, които се нуждаят от него. На практика това е желязното депо на организма. Най-висока е концентрацията му в клетките на далака, черния дроб и главния мозък, а също в кръвната плазма. Точно затова кръвният анализ може да покаже как се изменя концентрацията на желязо в организма.

Нормата на феритин е различна в зависимост от пола и възрастта. За новородените тя е в диапазона 25-200 микрограма на литър. С възрастта феритинът намалява и при 15-годишните не е по-висок от 140 микрограма на литър. При мъжете е от 20 до 350 и не зависи от възрастта. При жените възрастта е фактор: колкото повече са годините на една жена, толкова по-висока е концентрацията на феритин в организма. Нормално е в диапазона 10-150 микрограма на литър. При бременност този показател плавно намалява и достига до 10-15 микрограма на литър през третия триместър.

Желязо в кръвта, хемоглобин, еритроцити

Без желязото кислородът, постъпващ в организма чрез дихателната система, би бил безполезен. Когато кислородът постъпи в кръвта, хемоглобинът, в чийто състав влиза желязото, го транспортира от белите дробове до тъканите. Недостигът на желязо влошава стойностите на хемоглобина и затруднява изпълнението на тази задача. Има много признаци, които алармират за дефицит на желязо в организма: нервност, лесна умора, задъхване при физическо натоварване, влошаване на паметта. Често не обръщаме внимание на тези симптоми и си ги обясняваме с възрастта, претовареност на работното място или някакво известно ни хронично заболяване.
Нисък хемоглобин се наблюдава у всяка втора жена и само у един процент от мъжете. Основен провокатор на ниския хемоглобин, причинен от железен дефицит, е месечният цикъл, особено ако кървенето е обилно и продължително. Влияят също големите физически натоварвания и безконтролният прием на лекарства.
Еритроцитите или червените кръвни клетки могат да покажат при изследване понижени стойности, което отвежда към обяснение на ниския хемоглобин и съответно на железен дефицит, това е връзката.

Желязосъдържащи храни и недостиг на желязо

Храни, богати на желязо има немалко и те са известни. Въпросът обаче в много случаи е – не колко желязо съдържа храната, а доколко успешно може да се усвои тази полезна съставка. В някои растителни продукти например то може да се окаже и повече, отколкото в месото. Заради слабата усвояемост обаче набавянето на еквивалентно с месната храна количество означава да се изяде огромна доза от полезното растение – което всъщност е невъзможно.

Без съмнение, при здравословни проблеми,  свързани с дефицит на желязо, храненето има специална роля. Тогава научаваме разни неща, като например това, че само половин чаша сушени плодове могат да ни заредят с 1.6 милиграма желязо. Има някои митове за желязосъдържащите продукти. Например смята се, че ябълките са много полезни в това отношение, само че това не е така. По-полезни са например гъбите и бирената мая. Усвояването на желязото от червеното месо се оптимизира, ако съчетаем консумацията му с бобова храна. Плодовете и зеленчуците оптимизират усвояването на желязо от животински продукти – съчетавайте с ананас, цитруси, ягоди, вишни и малини, праскови, или с краставици, червени чушки, магданоз и копър.

Още нещо: истинският шампион по съдържание на желязо е черният дроб. Такъв продукт обаче трябва да се похапва много внимателно, особено от страна на бременните жени. В продукта наистина има много желязо – но и много  витамин А, който може да въздейства негативно върху правилното развитие на плода.

Богата на желязо е копривата, с която поколения са си лекували малокръвието. За набавяне на недостигащото желязо се събират листа и връхчета от млада коприва; зелената маса се измива и се смила в блендер. От получения продукт се приемат до три супени лъжици дневно – може и съчетано със същото количество мед. При склонност към образуване на тромби, трмбофлебит или при бременност тази терапия не се прилага.

Признаци за недостиг на желязо в организма

Недостигът на желязо в организма може да се усети по много признаци. Така например кожата става суха, косата губи блясъка си, косъмът е чуплив и започва косопад. Може да се влоши и състоянието на зъбите. Обменните процеси се забавят и започва увеличаване на телесната маса. Може да настъпи хормонален дисбаланс, да се развият смущения в сърдечно-съдовата система и стомашно-чревния тракт.

Хората с такъв проблем често се оплакват от главоболие и виене на свят, пред очите им прелитат “мушички”. През деня са сънливи, нощем ги мъчи безсъние. Влошават се показателите на умствената дейност, отслабва паметта.

При някои млади жени се появяват странни вкусови предпочитания – тегли ги да похапнат суров картоф, тебешир или глина. Може да се развие слабост на гладката мускулатура, изразена в незадържане на урина.

Човекът с железен дефицит трудно преглъща суха храна и развива навика да пийва течност на всяка хапка.

Какво се случва? Ако с храната не се поема достатъчно желязо, стойностите на хемоглобина намаляват. Тъканите не се хранят пълноценно, развива се кислороден глад – усещан като отпадналост и липса на енергия, на сили. Ако сърцето и белите дробове са здрави, това спадане на хемоглобина може известно време да остане незабелязано. При активен начин на живот, особено при интензивно спортуващи, подобно отклонение се открива много по-рано, отколкото при слабоподвижните и неспортуващи хора.

Причини за голяма загуба на желязо

Загубата на желязо в организма може да се случи по различни причини. Основните са гладуване, строги диети, вегетарианство, масивни кръвозагуби. Губи се кръв например при травми, операции, при заболявания на стомашно-чревния тракт като язва, при кървене от хемороиди. Месечният цикъл също може да е обяснение за загуба на желязо, особено ако кървенето е обилно и продължително. Такива промени настъпват и при донорство на кръв. Недостатъчното усвояване на желязо от иначе богати на елемента храни има при гастрит, включително причинен от хеликобактер пилори, или при цьолиакия.  Като следствие – възниква опасност от анемия или, както е популярно, малокръвие.

Като следствие – възниква опасност от анемия или, както е популярно, малокръвие.

Анемията е понижено наличие на хемоглобин в кръвта, което обикновено е съчетано с еритроцити под нормата. Това състояние може да е от леко – до много сериозно. Според статистики на Световната здравна организация, от анемия в различна степен страдат около един милиард души на планетата.

На първо място – от анемия страдат младите жени и тези на средна възраст, както и немалко подрастващи. Да се определи подобно състояние не може “на око”, въпреки някои типични признаци; необходими са лабораторни изследвания. Ако тези изследвания покажат стойности на хемоглобина, които не са под 100 г/л, състоянието не е критично, но трябва да се проследи наличието на желязо в организма и да се премине на диета с повече храни, богати на желязо.

При стойности 90 г/л и по-ниски се проявяват средна или тежка степен на анемия; тогава се начначава специално лечение и се приемат определени медикаменти. Разбира се – и приемът на храни, богати на желязо, е задължителен!

Прием на храни с желязо при конкретни случаи

При установен дефицит на желязо в организма е важно да се разбере и защо се случва това, за да се неутрализира първопричината. Възможно е да започне лечение на някакво заболяване, да се препоръча прием на желязосъдържащи препарати, но винаги се слага акцент и върху диетата – върху прием на храни, богати на желязо. Обикновено се счита, че приемът на подходящите храни ще реши проблема, но всъщност това не е така. Може да приемате достатъчно желязо, но то да не се усвоява – ако причината за това не е овладяна. Или стойностите на желязото са толкова ниски, че само с подходящото хранене не могат да се наваксат липсващите количества.

Дайте мнение и Вие тук!
Храни, богати на желязо, за бебе, за кърмачета

В тази ранна възраст постъпленията на желязо за бебето идват от майчиното мляко; концентрацията на елемента там не е висока, но задоволява потребностите на растящия детски организъм до първите 4-6 месеца. При децата, които са на изкуствено хранене, от определен момент се препоръчват млечни смеси, обогатени с желязо. Те се въвеждат след месец и половина-два при недоносените бебета, и след 3-5 при доносените. Нормата е 3-8 мг на литър млечна смес през първото полугодие от живота на детето, и 10-14 през второто. От гледна точка на усвояването на желязо въвеждането на краве или козе мляко в толкова ранна възраст е неприемливо, тъй като тези млечни протеини пречат на усвояването на желязото от други постъпления. До двегодишна възраст постъпателно могат да се въвеждат специални продукти за детско хранене, обогатени с желязо – плодови сокове, пюрета и инстантни каши. Важно е въвеждането на пюрета с месо след 6-7-месечна възраст (lvrach.ru).

Храни, богати на желязо, за бременни и кърмачки

Едва ли е нужно да обясняваме колко е важно при бременност и кърмене една жена да се храни пълноценно и да не допусне дефицит на желязо в организма си – това ще навреди както на нея самата, така и на бебето. Непременно в менюто й трябва да има храни, съдържащи пълноценни протеини – за редовен синтез на хемоглобин и еритроцити. Това са не по-малко от 130 г белтъчини дневно, от които 80-95 г животински. Ограничават се мазнините до 70-80 г: при тежки форми на анемия често се констатира излишно натрупване на мазнини в клетките на черния дроб и костния мозък. Подходящи са храните с липотропно действие: нетлъсто месо, нетлъста риба, овсена каша, елда, умерено – растителни мазнини. Пълноценно хранене се осигурява с храни като плодове и зеленчуци, мед, захар, зърнени закуски. Задължителни са хрните с повишено съдържание на желязо и микроелементи – мед, никел, манган, кобалт, както и витамини, особено С и тези от В-групата и особено В12. Подходящи са червените меса без мазнини, дроб, пълнозърнест хляб, зеле и тиквички, зелени подправки, пъпеши и дини, лук, царевица, шипки – за чай и отвари, боровинки, ябюлки и круши, нар, кайсии и праскови, френско грозде, цвекло, моркови и картофи, круши и пр. Същият принцип важи и за кърмещите жени.

Но и най-правилно съставената диета с оглед на баланс на желязото няма да е достатъчна при изпитанията, които очакват женския организъм в назованите етапи от живота. Количеството желязо, което организмът може да усвои от храната, все пак е ограничено. Постигането на по-високи дози ще е свързано с повече калории, с трупане на излишни килограми. Затова приемете като нормална препоръката на лекаря да вземате желязосъдържащи препарати – има такива, които са подходящи за бременни и кърмачки.

Жени в менструален цикъл

Изчислено е, че при един месечен цикъл средно се губят около 30 мг желязо. За да се възстанови тази загуба е необходимо да се изядат пет килограма месо или 90 кг нар. Разбира се – това е “лабораторно” изчисление и подобен режим не е препоръчван на никого. Идеята е да се подчертае необходимостта от такъв хранителен режим по време на цикъл, който ще може да предотврати сериозни загуби – особено ако кървенето е по-обилно или продължително.

Отбелязваме и това, че при цикъл нерядко липсва апетит или храненето е избирателно, някои храни са нежелани. Препоръчваните са известни: червено месо, ябълки, нар, цвекло, елда, яйца и риба. При цикъл са много полезни млечните продукти, но за усвояването на желязото не е добре да се приемат едновременно с ”железните” храни. Няма проблем да се практикува своеобразно разделно хранене, при което млечните храни не се смесват с желязосъдържащите.

Недостиг на желязо (липса), желязодефицитна анемия

Анемия е клинично-хематологичен синдром, свързан с намалено количество на хемоглобин и еритроцити в кръвта. Най-различни патологични процеси могат да са причина за подобно състояние, затова анемията се разглежда по-скоро като симптом на някакво основно заболяване или последица от събитие. Причина за анемия може да е един от три изследвани фактора или тяхно съчетание: кръвозагуба, недостатъчно образуване на еритроцити, интензивно разрушаване на еритроцити, хемолиза. Сред различните анемични състояния желязодефицитната анемия е на-разпространената и представлява около 80% от всички случаи.

Медицината определя желязодефицитната анемия като хипохромна микроцитарна анемия, развиваща се вследствие на абсолътното намаляване на запасите от желязо в организма. Желязодефицитна анемия възниква като правило при хронична загуба на кръв или при недостатъчни постъпления на желязо в организма. По данни на Световната здравна организация всяка трета жена и всеки шести мъж на планетата страдат от желязодефицитна анемия. Да повторим пак причините за дефицит на желязо, а оттук – и за появата на желязодефицитна анемия:

  • Загуби на желязо при хронични кръвоизливи; това е най-честата причина – открива се в 80% от случаите; това става при кървене в стомашно-чревния тракт, обилно кървене при цикъл, при ендометриоза; хематурия и кръвоизливи, свързани със заболявания на отделителната система; кръвоизливи от носа, белодробни; неконтролирано донорство;
  • Недостатъчно усвояване на желязото от храните – при резекция на тънките черва, хроничен ентерит, заболявания на чревния тракт;
  • Повишена потребност от желязо – при бурен растеж, бременност, кърмене,интензивно спортуване;
  • Недостатъчен прием на желязо с храните – при бебета и малки деца, при вегетарианци.
При бъбречна недостатъчност

Анемията е присъща на пациентите с хронична бъбречна недостатъчност, като всеки втори с подобна диагноза развива желязонедостатъчна анемия. Загубата на желязо е свързана с възможните кръвоизливи в отделителната система, възможна загуба на кръв при хемодиализа, невъзможност за пълноценно усвояване на желязото на фона на нарушен метаболизъм. Наблюденията показват пряма корелация между анемията и отслабващите функции на бъбреците. При бъбречна недостатъчност е по-слаб синтезът на еритропоетин – хормон на растежа за еритроцитите. Намалената продукция на еритропоетин е най-важната причина за анемия при болните с хронични бъбречни заболявания/недостатъчност.

Съществуват терапии с прием на желязосъдържащи прдукти – перорално или чрез венозно вливане. Те помагат на бъбречно болните в случаите, когато са развили желязодефицитна анемия поради загуба на кръв или непълноценно хранене.

При недостиг на витамин А

Съществува пряка връзка между нивата на витамин А и на желязо в организма. Витамин А има отговорна роля за разпределянето на желязото, което е на депо в някои органи, и включването му в метаболитните процеси. Ако е налице дефицит на витамин А, това включване не се осъществява в пълнота и организмът функционира в режим на железен дефицит.

При стомашно-чревни разстройства

Отклоненията в нормалното функциониране на храносмилателната система могат да имат трайно отражение върху баланса на желязото в организма. При хората с язва на стомаха или дванадесетопръстника може да се очаква  редукция заради вътрешно кървене. Освен това болестните състояния на чревния тракт влошават усвояването на желязото и се развива дефицит дори при прием на храни, богати на желязо. Към този вид причини могат да се отнесат например ентерити и колити; дисбаланс се получава и при чревни паразитози.

Непълноценно усвояване на желязото от храните е налице и при пациенти след хирургични интервенции, когато са отстранени сектори от тънките черва.

При цироза

Многократно споменаваме, че дефицит на желязо може да се развие не само при непълноценно хранене или при прием на храни, които не доставят необходимите на организма количества от този елемент. Неправилното усвояване или сбърканият механизъм на усвояване също са достатъчно сериозно обяснение за дефицита. Възможно е също да настъпи отлагане на излишъци от постъпващото в организма желязо – в черния дроб, панкреаса и други органи, и да се развие т.н. хемохроматоза.

Хемохроматозата е наследствено заболяване на железния метаболизъм; при него натрупването на елемента води до един от видовете чернодробна цироза. Съществува по рождение, но в детството и в млада възраст не се проявява. Първите признаци се развиват след 40-годишна възраст, в 70% от случаите потърпевшите са мъже.

Храни, богати на желязо (таблица)

При интерес към съдържанието на желязо в различни храни може да се намери доста богата информация. Нашата не претендира за пълнота, но дава представа за възможните наличности от коментирания елемент. Припомняме, че е важно не само високото съдържание на желязо в една храна, а и степента на неговото усвояване. Тук въздейства както здравословното състояние на потребителя, така и комбинацията от храни, които той приема. Да не забравяме и това, че желязото от животинските продукти по-успешно се въвежда в организма.

Хранителен продуктЖелязо в 100 г – в милиграми
Свински дроб20
Бобови10 – 20
Гъби17
Бирена мая17
Какао12
Тиквени семки11
Телешко месо9
Зелени листни зеленчуци, подправки9
Пшеничен зародиш7
Леща7
Слънчогледово семе6
Спанак4
Топинамбур4
Ръжен хляб3
Морски риби2,4

Храни, бедни на желязо

Като бедни на желязо е прието да се определят храните, които съдържат по-малко от един милиграм от елемента в 100 г маса. Това не ги прави безполезни при дефицит на желязо; вече говорихме за това, че някои от тях сами по себе си не зареждат със жезяло, но в комбинация с храни, богати на желязо, подобряват процента на усвояването му – например цитрусите.

  • И така, ето кои са бедните на желязо храни: краставици – с 0.9 мг/100 г; тиква и моркови – 0.8; ягоди – 0.7; с 0.6 са банани, грозде, салата, ревен, риба треска, лимон; с 0.4 – мандарини, извара, тиквички; ананасът е с 0.3, а кравето мляко и сметана – с 0.1 мг/100 г.

Умерено наситени с желязо са цяла група храни, при които то е между 1 и 1.4 мг/100 г. Това са ориз, картофи, вишни, цвекло, зеле, мед, пъпеш.

Допълнителни източници

В много случаи храненето не е достатъчно да компенсира или да предотврати железен дефицит и възможна анемия. Затова се търсят допълнителни източници – хранителни добавки или медикаменти, в които желязото присъства под лесна за усвояване форма с по-бърз ефект.

Ако един човек страда от заболявания, свързани с дефицита на желязо, само специалистът може да препоръча точната терапия. Важно е какъв препарат ще е на-добър за конкретния случай с оглед причините и последиците от железния дефицит. Важни са също детайли като дозировка и продължителност на приема.

Желязо на ампули, за вливане венозно. Тотема

Една от формите за неутрализиране на железния дефицит е пероралният продукт тотема. Това е композиция от железен, манганов и меден глюконат. Ампулите за пиене тотема са предназначени за лечението на желязодефицитна анемия. Приемът от възрастни е от две до четири ампули дневно – всяка от тях се разтваря в сладка напитка – но не чай! Дозата се изпива преди хранене; вкусът е неприятен и ако поглъщането причинява гадене и спазми, може да се приема и по време на хранене. Продуктът се прилага в съответстващи дози и от бебета и деца, както и от бременни.

Венофер също е желязосъдържащ продукт; той е предназначен за венозно вливане и се използва при необходимост от бързо възстановяване на железния баланс. Към тази форма се прибягва и ако пациентът не е в състояние да приеме подобен продукт перорално, или има проблеми със стомашно-чревния тракт. Венозното вливане се изпълнява само в болнични условия.

Витамини с желязо. Желязо с витамин С на Допелхерц

За да не се стига до дефицити, които се отразяват зле на здравето, може да се организира прием на тези вещества от допълнителни източници, конкретно – да се вземат витаминни комплекси и комбинации с минерални добавки. Такъв подход има при лечението и при профилактиката на някои заболявания, както и при определени състояния – бременност, кърмене. Много често именно при бременните, а и в детска възраст е актуален приемът на витаминни комплекси с повишено съдържание на желязо.

При кърмачетата е резонно засилен прием на желязо да става чрез майчиното мляко, т.е. добавки с витамини и желязо да приема майката. В детска възраст витаминните комплекси с желязо често са търсени; обикновено в тях са комбинирани митамини В6 и В12,2 фолиева киселина. По време на бременност са добър избор комбинациите с В-витамини: 1, 2, 3, 5, 12, както и С и Д3, фолиева киселина, калиев йодид, цинков оксид.

С какви витамини да се комбинира желязото, така, че най-пълноценно да бъде усвоено? Вече знаем, че истински катализатор на кментираните процеси е витамин С. Така наприме портокаловият сок сам по себе си не е отличник по съдържание на желязо – но той е богат на витамин С и това го прави изключително полезен. В комбинация с витамин С желязото се усвоява по-пълно с 85% и дори повече, говори се дори за двоен ефект.

Точно на това разчита продуктът на Допелхерц – желязо с витамин С. Той съдържа желязо, витамин С , L-хистидин, фолиева киселина, витамин В12. приема се по една таблетка дневно – с вода; опаковка от 30 таблетки струва около 9 лв.

Комбинации на желязо с фолиева киселина

Фолиевата киселина е с отговорна роля за продукцията и съзряването на червените кръвни клетки – еритроцитите. При дефицит на желязо и фолиева киселина се развива анемия – желязодефицитна или мегалобластна. За предотвратяването на такива състояния, както и за лечението им, се препоръчват продукти с присъствието на тези два компонента. На българския пазар поулярните продукти от споменатия вид са феретаб, ферола, малтофер фол, феро-фолгама и др.

Желязо на таблетки, на хапчета, добавки

Не бива да се счита, че приемът на добавки и продукти с желязо може да се решава самодейно. Много важно е да се установи действителното наличие на елемента в организма и възможният дефицит. Погрешно е да се  приема, че съществува универсална схема за профилактика или терапия с този компонент. Оставете на лекаря да избере сред наличните варианти най-подходящия за вас!

  1. Железен глюконат. Добре е приет продуктът железен глюконат на 21st Sentury. Препоръчва се за добро снабдяване с кислород на сърцето и главния  мозък, за баланс на чернодробните функции, за лесно преодоляване на умората, при лечение на язва и диабет. Приема се по една таблетка дневно за време, определено от специалист. Опаковка от 110 таблетки струва 17 лв.
  2. Ефервесцентни таблетки. Желязото може да е и в лесните за приемане ефервесцентни таблетки, произвеждани от няколко фармацевтични корпорации. Обикновено е комбинирано с витамини или други съставки: с витамин С – от 20 MY ELEMENTS, SUNLIFE, или с фолиева киселина – от БИОФАР. Последният продукт много често е предпочитан от бременни. При ефервесцентните таблетки приемът и усвояването на желязото са съкратени заради по-краткия път, който компонентите изминават до мускулната тъкан.
  3. Елемвитал на капсули. Капсулите елемвитал са продукт на производителя – “Сибирско здраве”. Има варианти с органичен калций и магнезия. В случая ни интересува т.н. органично желязо: елементът е съчетан с билкови екстракти – от репей и женшен, както и витамин С и В-витамини. Приема се по една капсула на ден по време на хранене; взема се един-два месеца, всеки ден.  Цената на опаковка от 60 капсули е около 38 лв.
  4. Малтофер Фол – таблетки за дъвчене. Малтофер Фол е съчетание от желязо и фолиева киселина под формата на таблетки за дъвчене. Продуктът е предназначен за профилактика на железен дефицит при бременност и кърмене. При състояния на недостиг дозата е два-три пъти дневно по една таблетка, а за поддържаща терапия и профилактика е достатъчно да се сдъвква по една таблетка дневно. Една опаковка от 30 таблетки се купува  за около 7 лева.
  5. Хематиник на Солгар. Този продукт съдържа желязо, фолиева киселина, витамин В12, антоцианини от гроздова люспа, черен дроб на прах. Предотвратява железен дефицит с прием на по една таблетка дневно – при хранене. Бурканче със 100 таблетки струва 24 лв. Най-често е търсен за възстановяване след сериозни кръвозагуби или при лечение на анемия.
  6. Желязо и хомеопатия – ферум металикум.  Хомеопатичният подход помага възстановяването на организма при състояния с анемия. Ролята на хомеопатичните препарати е да подобрят усвояването на приеманото желязо – от храни, богати на желязо, или от други добавки и лекарства. Обикновено при желязодефицитна анемия с прояви на постоянна умора се препоръчва цинкум металикум 15 СН (homeopatia.aptekadara.com). Ако дефицитът е резултат от цикъл с голяма кръвозагуба, върши работа випера берус. Понякога терапията е успешна с Шуслерови соли – правят се комбинации за дневен режим с №№3, 5 и 2. Най-често препоръчваният хомеопатичен продукт при железен дефицит е ферум металикум. Продуктът е с приложение за широк спектър симптоми, като анемичните състояния се лекуват с прием на по пет гранули дневно, до нормализиране на хелоглобина. Флаконче от този хомеопатичен продуктструва около 4 лв.
На капки, сашета и на сироп

Желязосъдържащите препарати могат да са и в друга форма – например капки или сироп. Те също се отнасят към преобладаващите средства за лечение при железен дефицит, които са предназначени преди всичко за орален прием. Ако приеманата доза е изчислена адекватно, още след няколко дни пациентът чувства облекчаване на някои от симптомите. След месец-два нараства достатъчно и хемоглобинът. Това не значи приемът да се спре: след нормализацията на хемоглобина и еритроцитите приемът продължава, за да се попълнят опразнените депа на желязото в организма. За това са нужни не по-малко от два месеца, като дозата е два пъти по-ниска от терапевтичната.

  1. Феродуе. Продуктът представлява желязо на капки – продуктът е в удобна форма за терапии при деца; дава се и на бебета. Обикновено се препоръчва при дефицит на елемента, породен от недостатъчно хранене; благодарение на него се подкрепя правилното умствено развитие на малчуганите. Дозирането е на първо място в зависимост от възрастта: при бебета до 12 месеца се дават по три капки на килограм тегло дневно – но не повече от 30 капки; за децата на 1-3 години дозата е 30 капки дневно и за по-големи от 4 години – 40. 30-милилитра феродуе струва към 29 лв.
  2. Билкова кръв, сироп с желязо “Флорадикс”.  Сиропът с желязо на Флорадикс – “Билкова кръв”, е комбинация от железен глюконат, витамини С и В – 1, 2, 6 и 12; биоактивни съставки от моркови, коприва, спанак билкови корени – от пирен, ангелика, копър, кафяви водорасли, цвят от африкански слез и портокалови кори. Добавени са също екстракти от плодове – червено цвекло и червено грозде, круши, челеши, къпини, френско грозде, шипки, пшеничен зародиш и др. цената за флакон от 250 мл е около 25 лв.
  3. Саностол с желязо. Популярният сироп, препоръчван като средство за укрепване на имунната система, представлява балансирано съчетание от железен глюконат и витамин С; действието му е гарантирано от цитрусовите екстракти, витамини А, В – 1, 2 и 6,  D3, Е, растителни масла. Подходящо средство за деца над 6 години, момичета в начална фаза от половото съзряване и първи появи на месечен цикъл, за бременни и кърмачки, за вегетарианци, както и в качеството на универсално средство за профилактика срещу умствена и физическа преумора. Препоръчителната дневна доза е една супена лъжица. Цената на флакон от сиропа е 14 лв за 230 мл.
  4. Легофер. Това е перорален разтвор, желязо-протеинов комплекс. Не дразни стомашната лигавица, подходящ за продължителен прием – профилактично и за лечение на желязодефицитна анемия. Не се прилага при чернодробна цироза и възпаление на панкреаса. Дозите се изчисляват индивидуално от лекуващия, в зависимост от възрастта и телесното тегло. Цената на препарата е 6 лв за 150 мл.
  5. Сашета Феротон. Комбинация от два компонента – желязо и витамин С, вложени в ябълков сок концентрат. Продуктът е под формата на дозирани сашета; едно на ден е достатъчно – при бременност могат да се изпиват по две. Всяко пакетче съдържа еднократна доза – след разтваряне се изпива веднага. Цената е 25 лв за 14 сашета феротон.

Противопоказания, предозиране

Приемът на желязо чрез храните или чрез допълнителни източници трябва да интересува и напълно здравите хора. Много е важно обаче да не се превишават дневните норми на потребление; ако са налице свръхпостъпления от елемента, може да започне натрупването му в отделни органи и това да провокира различни болестни състояния. Максималната доза желязо, усвоявана чрез храните, не трябва да превишава 45 милиграма дневно. При предозиране могат да се развият следните симптоми:

  • Промяна в цвета на лицето – кожата става жълтеникава или със землист цвят;
  • Хаптомегалия – черният дроб увеличава обема си;
  • Неприятни усещания в тялото, причиняващи дискомфорт: сърбеж, лазене на “мравки”;
  • Сърцебиене, аритмия;
  • Задух, недостиг на кислород;
  • Загуба на апетит;
  • Гадене и повръщане;
  • Понижаване на кръвното налягане;
  • Бъбречно възпаление.

Не винаги може да се препоръчва прием на желязосъдържащи препарати. Приемът им е противопоказан в следните случаи:

  • При хемолитична и апластична анемия;
  • При хронични възпалителни заболявания на бъбреците и черния дроб;
  • При рак на кръвта, левкози;
  • При лечение на други заболявания с тетрациклини и антиациди.

Не се препоръчва едновременен прием с храни, богати на калций, съдържащи кофеин или голямо количество целулоза.

Необходимо е специално внимание при лечение на пациенти с язва на стомаха или дванадесетопръстника, язвен колит, ентерит. Не се назначават желязосъдържащи препарати едновременно с такива, които отслабват киселинността на стомашните сокове.

Още информация и източници на руски език: В каких продуктах содержится железо; * Продукты содержащие железо; * И още храни, съдържащи желязо.

За още търсене: На латински: ferrum. На английски: Iron. На немски: Eisen. На испански: Hierro. На гръцки: Σίδηρος. На турски: Demir. На руски: Железо.

Първоначално публикувано на:01.08.2017 @ 19:54

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Начини за трайно лечение на нисък хемоглобин.

Нисък хемоглобин. Лечение и бързо вдигане. За колко време се вдига с лекарства?

Начини за трайно лечение на нисък хемоглобин. Бързо вдигане с лекарства и билки. За колко …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *